Cum sa folosesti corect remediile naturiste pentru prevenirea infectiilor
Sistemul imunitar formeaza o bariera de protectie a organismului impotriva infectiilor. Persoanele care au un sistem imunitar slab prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi. Cei mai predispusi la infectii sunt copiii si varstnicii, de aceea este indicat sa apeleze la diferite tratamente pentru a-si intari sistemul imunitar.
Rolul sistemului imunitar
Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul impotriva agentilor patogeni si a celulelor straine. Acesta face acest lucru prin recunoasterea si distrugerea acestor agenti, precum si prin memoria imunologica, care permite organismului sa raspunda mai rapid la amenintari similare in viitor.
Sistemul imunitar este format din mai multe componente, cum ar fi celulele imune (limfocite, macrofage, neutrofile, etc.), proteinele imune (anticorpi), organele imune (splina, timus, ganglioni limfatici) si tesuturile imune (mucoase, peretele vaselor sangvine). Acestea lucreaza impreuna pentru a detecta, ataca si distruge agentii patogeni si celulele straine. In plus, sistemul imunitar poate fi activat prin vaccinare, care ii permite sa dezvolte o memorie imunologica si sa raspunda mai rapid la viitoare amenintari. Este esential pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.
Remedii naturiste pentru intarirea sistemului imunitar
Din fericire, exista diverse remedii naturiste care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Dintre acestea amintim:
Vitamina C are proprietati antioxidante, antiinfectioase si joaca un rol important in neutralizarea radicalilor acizi. Vitamina C se gaseste in fructe: portocale, struguri, si legume: ardei, patrunjel, broccoli dar poate fi administrata si sub forma de supliment alimentar.
Vitamina E lupta in mod natural impotriva celulelor canceroase si pastreaza imunitatea in parametrii optimi
Zincul reduce rapid starile de raceala iar un nivel scazut de zinc poate favoriza aparitia infectiilor. Acesta se gaseste in fructe: caju, migdale, ananas, legume: broccoli, sfecla rosie, salata verde, produse lactate, carne rosie si sub forma de suplimente alimentare.
Pestele gras cum este somonul, tonul si sardinele este bogat in acizi grasi esentiali omega 3 si are proprietati antiinflamatoare
Semintele de floarea soarelui contin acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E si proteine, care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Macesele sunt bogate in minerale, vitaminele C, A, E, B si antioxidanti si ajuta la mentinerea sanatatii intregului organism. Se folosesc atat sub forma de ceai, cat si sub forma de pudra din fructe uscate.
Propolisul este cel mai puternic medicament natural antiinfectios, antibacterian si antiviral. Se poate folosi sub forma de tinctura, miere propolizata, apa de propolis sau tablete.
Ceaiul verde creste de cinci ori capacitatea de aparare a organismului si indeparteaza riscul de infectii
Oul contine proteine de cea mai inalta calitate, vitamine antioxidanti si minerale.
Capsunile, zmeura si fructele de padure contin cantitati mari de vitamina C si au o putere antioxidanta crescuta.
Kiwi este fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C si are un puternic efect antioxidant
Ardeiul gras si morcovii contin cantitati mari de betacaroten, un antioxidant care protejeaza corpul de radicalii liberi. Contin si provitamina A stimuland astfel productia de anticorpi.
Iaurtul probiotic creste in mod semnificativ imunitatea organismului si ajuta corpul sa raspunda eficient la o serie de bacterii si virusuri.
Usturoiul si ceapa stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc sporesc considerabil rezistenta la imbolnavire.
Acai si afine sunt fructe foarte bogate in antioxidanti care ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor.
Varza este bogata in vitaminele A, C si E si in fibre si asigura sanatatea celulelor. Contine o cantitate mare de antioxidanti.
Citricele, precum lamaile, portocalele, grapefruitul, mandarinele contin vitamina C si flavonoizi care sunt responsabili cu imbunatatirea sistemului imunitar.
Broccoli este unul dintre cele mai puternice medicamente imunostimulatoare de baza, datorita continutului de vitamina A, C si glutation. Consumat in combinatie cu branza, poate mari aportul de vitamina B si D.
Terciul de grau se prepara din 2 linguri de tarate de grau, care se fierb la foc mic in 2 cani de apa, iar la final se adauga o lingurita de miere. Taratele contin vitamine din complexul B si minerale, tonifica sistemul imunitar si joaca rolul unui detoxifiant natural.
Telina se consuma sub forma de infuzie din care se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese. Pune 350 ml de apa fierbinte peste radacina de telina rasa, lasa la infuzat 4 ore si foloseste cu incredere aceste remediu.
Sucul de legume este un foarte bun intaritor pentru imunitate, mai ales daca se consuma o data pe zi, timp de 7-10 zile. Poti face alternativ sucuri din legume diferite, cum ar fi 50 ml suc de patrunjel, 100 ml suc de telina, 200 ml suc de morcov, 100 ml suc de sfecla, 100 ml suc de castraveti.
Echinacea este extrem de benefica pentru tratarea unor afectiuni respiratorii cum ar fi raceala, gripa, bronsita dar si afectiuni urologice, ginecologice sau rani. Datorita continutului de alkylamide si polizaharide, are efect imunostimulent, astfel ca ajuta corpul sa produca rapid anticorpi si stimuleaza capacitatea de autoaparare a organismului impotriva agentilor patogeni.
Catina creste rezistenta organismului prin intarirea imunitatii, tonifierea fizica si intelectuala.
Arnica stimuleaza imunitatea si intareste sanatatea gatului si a cailor respiratorii. Pentru uz intern este nevoie de 30 de picaturi de tinctura de arnica diluate in apa, de 3 ori pe zi pe stomacul gol, in cura de o luna de zile. Folosita extern, imbunatateste circulatia, amelioreaza echimozele si incalzeste extremitatile.
Siropul de muguri de brad sirop creste imunitatea si este extrem de eficient pentru tusea productiva, viroze, faringita, laringita, traheita, bronsite si pneumonie.
Prin urmare, consumand cu regularitate unele dintre aceste fructe si legume reusiti sa asimilati o cantitate importanta de minerale si vitamine care ajuta la mentinerea sanatatii in parametrii optimi. Un sistem imunitar puternic lupta eficient impotriva infectiilor, in timp ce o imunitate scazuta predispune organismul la boli.
De asemenea, pentru a avea o imunitate puternica si a face fata agentilor patogeni atat in sezonul rece, cat si atunci cand apar schimbari bruste de temperatura, trebuie sa oferim corpului cei mai eficienti aliati eficienti. Desi din nastere avem o imunitate naturala, pe parcurs aceasta poate sa scada simtitor de aceea avem nevoie de o alimentatie echilibrata pentru intarirea sistemului imunitar.
Preventia infectiilor
Pentru ca tractul urinar sa ramana „curat”, este important sa tinem cont de o serie de factori ce tin de stilul de viata: de la obiceiul de a ne spala mainile de fiecare data inainte de a folosi toaleta si de a nu amana sa mergem sa urinam atunci cand simtim nevoia si pana la asigurarea unei bune imunitati locale si generale. De asemenea, dat fiind ca mare parte dintre infectiile urinare se transmit pe cale sexuala, este foarte importanta crearea rutinei de a urina dupa actul sexual si de a asigura igiena organelor sexuale (inainte si dupa sex).
In ceea ce le priveste pe femei – care, prin anatomia aparatului lor genital, sunt mai expuse la astfel de infectii –, mai exista unele detalii care fac diferenta intre sanatate si boala. Este vorba, in primul rand, despre felul cum se foloseste hartia igienica (atentie, directia corecta de stergere este dinspre partea din fata catre partea din spate, pentru a nu contamina orificiul uretral cu bacterii din zona anala!). Apoi, trebuie evitata folosirea lenjeriei intime de tip tanga, a protej slipurilor zilnice parfumate si a unor produse nepotrivite pentru igiena intima, deoarece favorizeaza si intretin infectiile urinare.
Daca o infectie urinara isi face simtita prezenta, se recomanda, de obicei, urmarea unui tratament cu antibiotic, pentru distrugerea agentului patogen cauzator. Se practica prescrierea unor antibiotice cu spectru larg, care actioneaza asupra celor mai intalniti agenti patogeni (Escherichia coli sau Staphylococcus saprophyticus, de exemplu). Totusi, pentru ca antibioticul sa fie cel potrivit, ordinea corecta este realizarea unei antibiograme pe baza analizei de urocultura. Insa, in lipsa unor masuri de prevenire a recidivelor, agentii patogeni pot dezvolta rezistenta la antibiotic, ceea ce ar face mult mai dificila tratarea infectiilor urinare.