Despre osteoartrita si tratamentul ei
Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor, o conditie medicala des intalnita, in care cartilajul articular sufera o degradare progresiva. Spre deosebire de restul bolilor reumatice, osteoartrita nu afecteaza decat articulatiile. Aceasta suferinta afecteaza milioane de oameni la nivel mondial.
Cauzele osteoartritei
Osteoartrita se instaleaza ca urmare a degradarii progresive a cartilajului articular. Cartilajul constituie componenta moale, dar rezistenta care asigura flexibilitatea articulatiilor sinoviale.
Cercetarile arata ca la baza acestei degradari stau mai multi factori:
- Inaintarea in varsta este una din principalele cauze ale instalarii osteoartritei;
- Sexul joaca si el un rol determinant, femeile fiind mai predispuse afectiunii decat barbatii;
- Greutatea corporala exercita presiune asupra articulatiilor, mai ales la nivelul genunchilor si soldurilor, in timp ce tesutul adipos elibereaza proteine care pot provoca inflamatie la nivelul articulatilor;
- Traumatismele la nivelul articulatiilor, chiar si provenite de la accidentari vechi, pot influenta instalarea suferintei. La fel se intampla si in cazul activitatilor zilnice care solicita foarte mult articulatiile;
- Mostenirea genetica este un alt factor de care trebuie tinut cont, osteoartrita putand fi transmisa de la o generatie la alta;
- Deformarile osoase pe care unii oameni le au de la nastere determina distrugerea progresiva a cartilajului articular.
Simptomele osteoartritei
Simptomele osteoartritei apar de obicei incet, intensificandu-se treptat; cu toate acestea, creeaza disconfort si afecteaza stilul de viata. Manifestarile frecvente sunt descrise ca durere in timpul sau dupa miscare, sensibilitate atunci cand se exercita presiune asupra articulatiei, rigiditate, scaderea flexibilitatii, inflamatie in jurul articulatiei, pocnituri in articulatii care apar la contactul direct dintre oase.
ce se intampla cand ai carenta de vitamine
Tratamentul osteoartritei
In prezent, procesele care stau la baza aparitiei osteoartritei nu pot fi inversate, dar simptomele pot fi tinute sub control; cel mai eficient mod combina modificarea stilului de viata cu fizioterapie, tratament medicamentos si, eventual, interventii chirurgicale. Antrenamentul fizic si mentinerea unei greutati optime sunt, in general, cele mai importante metode de a gestiona osteoartrita.
Tratamentul medicamentos include analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi si acid hialuronic. Pot fi asociate si suplimente alimentare, cum ar fi glucozamina, pentru care au fost efectuate si studii clinice.