Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile

Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 martie 2023

Pentru a preveni bolile ce apar odata cu inaintarea in varsta, trebuie sa intelegem ca imbatranirea este un proces natural care face parte din ciclul de viata. In mod normal, o asociem cu boli si dizabilitati, desi s-a dovedit ca acestea pot fi amanate si reduse prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Astfel, se naste un nou concept de imbatranire, in care se considera ca individul este capabil sa proiecteze, intr-o anumita masura, modul sau de imbatranire.  Nevoile si drepturile adultilor in varsta sunt recunoscute in ceea ce priveste autonomia, participarea, demnitatea, invatarea si implinirea de sine. Scopul este de a obtine o adaptare pozitiva si cea mai mare satisfactie vitala posibila.

Prevenirea problemelor de sanatate in randul varstnicilor

Iata cateva masuri de luat in considerare pentru prevenirea bolilor in randul varstnicilor:

Controale medicale regulate  
Anumite patologii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat, tind sa nu dea simptome si sa creasca riscul de boli coronariene si cerebrovasculare. Detectarea precoce si tratamentul adecvat reduc riscul aparitiei acestor afectiuni. Presbiopia, cataracta si glaucomul sunt cauze comune in scaderea acuitatii vizuale, care pot declansa si caderile accidentale, insa pot fi tratate daca sunt depistate cat mai devreme. 

Scaderea auzului si a acuitatii vizuale pot duce la izolare daca nu sunt rezolvate. Problemele cu dintii, cum ar fi absenta dintilor sau protezele inadecvate, pot provoca dificultati de mestecat, scaderea aportului alimentar si malnutritie. Efectuarea controalelor medicale regulate scad sansele de a avea diferite boli si conditii care pot afecta starea de sanatate a persoanelor in varsta.

Exercitii fizice
Exercitiile fizice reduc riscul bolilor cardiovasculare, al hipertensiunii arteriale, al obezitatii, al diabetului, al osteoporozei si al dementei, promovand independenta functionala si imbunatatind calitatea vietii. Activitatea fizica este considerata unul dintre factorii determinanti ai sanatatii cu cea mai mare influenta asupra morbiditatii. 

La persoanele in varsta, beneficiile cresterii activitatii fizice includ mobilitatea crescuta, flexibilitatea sau forta si conditia fizica generala. Activitatea fizica sustinuta este asociata cu o longevitate crescuta si o mai buna conservare a functiilor fizice si mentale. Miscarea, chiar si cea de intensitate limitata si adaptata la limitarile functionale, este, de asemenea, utila la adultii fragili sau pentru cei care au mai multe afectiuni. In prezenta bolilor cronice, unele activitati fizice sunt mai bune decat niciuna, iar participarea la orice activitate fizica implica beneficii pentru sanatate.

Hrana adecvata
O dieta bogata in fibre si saraca in grasimi saturate scade riscul bolilor cardiovasculare si al mortalitatii. Iata cateva alimente care ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a varstnicilor: Fructe si legume: Acestea ar trebui sa fie prezente in fiecare masa, deoarece sunt o sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti care ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate si la prevenirea bolilor cronice.

Produse din cereale integrale: O optiune mai sanatoasa fata de cerealele rafinate, acestea sunt bogate in fibre si nutrienti importanti.
Proteine slabe: Acestea includ carne slaba, peste, oua, leguminoase, nuci si seminte. Proteinele sunt importante pentru mentinerea musculaturii si imbunatatirea starii generale de sanatate.
Produse lactate cu continut scazut de grasimi: Acestea sunt o sursa buna de calciu si proteine, dar ar trebui sa fie alese cu atentie pentru a evita un consum excesiv de grasimi saturate.
Grasimi sanatoase: Acestea includ grasimi nesaturate, cum ar fi cele din uleiul de masline, nuci si seminte, care ajuta la protejarea inimii si la mentinerea unui nivel adecvat de colesterol.
Este important ca varstnicii sa consume o dieta variata, echilibrata si adecvata nevoilor lor nutritionale, iar in cazul in care exista anumite restrictii alimentare sau probleme de sanatate, sa se consulte cu medicul curant pentru a primi recomandari personalizate.

Activitati sociale si recreative
Persoanele in varsta au, de obicei, mult timp liber, deoarece nu mai lucreaza si/sau copiii lor au plecat de acasa. Fara o structura sociala, varstnicii pot ajunge sa aiba tendinta de izolare care provoaca un risc crescut de depresie, anxietate si o perceptie slaba a sanatatii. Interactiunea sociala poate ajuta la prevenirea problemelor de sanatate mentale si la mentinerea unei stari de spirit pozitive.

Prevenirea caderilor si accidentelor
Aproximativ 30% dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani cad in fiecare an. 5% dintre cei care cad sufera o fractura si/sau necesita spitalizare. Factorii care predispun la caderi pot fi probleme de vedere, articulare, neurologice sau de mediu, insa aici intervine si ceea ce am amintit anterior – importanta controalelor regulate.

Mentinerea unei greutati sanatoase
Supraponderalitatea sau obezitatea pot creste riscul de boli de inima, diabet, boli de rinichi si alte probleme de sanatate. Este important sa se mentina o greutate sanatoasa prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si prin efectuarea exercitiilor fizice.

Pastrarea unei bune igiene dentare
Sanatatea dentara este importanta pentru prevenirea problemelor de sanatate precum gingivita si cariile dentare. In plus, problemele de sanatate dentara pot afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi inima si plamanii.

Administrarea medicamentelor conform prescriptiei medicului
Administrarea corecta a medicamentelor prescrise poate ajuta la prevenirea problemelor de sanatate si la tratarea acestora in mod eficient. Este important sa se ia medicamentele in mod regulat si sa se urmeze indicatiile medicului.

Controlul nivelului de stres
Stresul poate afecta sanatatea fizica si mentala si poate creste riscul de boli de inima, depresie si anxietate. Varstnicii trebuie sa se plimbe in aer liber, sa discute cu familia sau apropiatii despre ceea ce ii framanta.

Tratarea problemelor de sanatate
Medicamentele, cea mai frecventa interventie medicala, reprezinta o parte importanta a ingrijirii medicale pentru varstnici. Fara medicamente, multi dintre acestia ar avea o calitate mai putin satisfacatoare a vietii. 

Principalele probleme ale medicatiei la varstnici sunt consumul inadecvat de medicamente, neconformitatea terapeutica, auto-medicatia, interactiunile farmacologice si reactiile adverse la medicamente. Este necesar sa se identifice problema de sanatate care trebuie tratata, sa se precizeze obiectivele terapeutice, sa se verifice daca tratamentul este adecvat, sa se dea instructiuni adecvate pacientilor si sa se monitorizeze eficacitatea tratamentului

Desi majoritatea persoanelor in varsta au o sanatate mintala buna, multe sunt expuse riscului de tulburari mintale, boli neurologice, in plus fata de alte afectiuni, cum ar fi diabetul, pierderea auzului sau artroza. Pe de alta parte, pe masura ce imbatranim, este mai probabil sa avem mai multe afectiuni in acelasi timp. Exista multe lucruri care pot fi facute pentru a sprijini si imbunatati viata persoanelor varstnice care sufera de diferite afectiuni, inclusiv de cele psihice, cum ar fi:

diagnosticul precoce pentru a promova tratamentul in timp util si optim;
optimizarea sanatatii fizice si mentale si a bunastarii;
identificarea si tratamentul bolilor fizice conexe;
detectarea si tratamentul simptomelor comportamentale si psihologice dificile;
furnizarea de informatii si sprijin pe termen lung pentru ingrijitori.

Cu toate acestea, medicamentele pot avea efecte nedorite (efecte secundare). Persoanele in varsta sunt de doua ori mai predispuse decat persoanele mai tinere sa experimenteze aceste efecte secundare ale medicamentelor. In plus, acestea limiteaza calitatea vietii, prin urmare, persoanele varstnice trebuie sa fie permanent supravegheate.  

Sistemul digestiv - o provocare la varsta a treia

Odata cu inaintarea in varsta, organismul uman nu mai asimileaza si nu mai proceseaza la fel ca in tinerete mineralele si vitaminele. Prin urmare, datorita metabolismului latent, corpul la batranete are nevoie de mai multa atentie, mai ales daca vorbim de aparatul digestiv si nu numai. Ca idee, de multe ori Vitamina B12 este trecuta cu vederea, dar este esentiala pentru reimprospatarea sangelui, gasindu-se in proteine. Majoritatea persoanelor tinere nu au probleme in acest sens, dar cu varsta este mai greu pentru organism sa o proceseze corect proteinele.

Ca idee, sanatatea gastro-intestinala este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, iar produsele care ajuta la reglarea tranzitului si la mentinerea peristaltismului intestinal normal, si care sustin digestia sunt recomandate pentru persoanele varstnice. 

In plus, odata cu inaintarea in varsta, incidenta bolilor articulare creste exponential.  Printre cele mai intalnite afectiuni ale articulatiilor se numara: osteoartrita, artrita reumatoida, bursita, guta sau entorsele. Durerile de articulatii sunt extrem de frecvente, dupa cum arata statisticile si o mare parte din adulti recunosc ca au avut o durere la nivelul articulatiilor in ultimele 30 de zile, mai ales in cazul persoanelor trecute de 45 de ani.

Dintre toate durerile articulare, durerea de genunchi este una dintre cele mai intalnite neplaceri de la nivelul articulatiilor mari din corp, urmata de durerile de sold si durerile de umar. Pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile dureroase sunt tot mai frecvente. Iar in cazul bunicilor, probabil va amintiti si voi de zilele cand afara era vreme mohorata, sau era mai frig si bunicii vostri nu mai puteau sa zambeasca, sa se joace cu voi din cauza durerilor articulare.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina