Disfunctia erectila: cauze, diagnostic si tratament
Disfunctia erectila, atunci cand devine o manifestare constanta, poate afecta imaginea de sine a barbatului si poate crea frustrari de natura sa afecteze viata sexuala si relatia de cuplu, motiv pentru care necesita o investigatie amanuntita si un tratament pe masura.
Ce este disfunctia sexuala erectila?
Disfunctia sexuala erectila este numita si impotenta si se refera la incapacitatea barbatului de a mentine erectia pe parcursul actului sexual. Disfunctia sexuala erectila nu are legatura cu apetitul sexual, poate fi constanta sau poate aparea ocazional si, cu toate ca se poate manifesta la orice varsta, apare cu precadere la varstnici.
Cum se produce si care sunt tipurile disfunctiei sexule?
In mod normal, erectia apare atunci cand unul dintre simturi, indiferent ca vorbim de vaz, atingere, auz, miros sau gust, este stimulat si barbatul devine excitat. In acest moment, sistemul nervos central transmite impulsuri nervoase si astfel fluxul de sange din penis creste. Pentru a avea un act sexual eficient trebuie ca erectia sa fie mentinuta pana la finalizare. In functie de cauze, exista trei tipuri de disfunctie erectila: disfunctie erectila cauzata de o afectiune fizica, disfunctie erectila favorizata de o afectiune psihologica sau disfunctie erectila provocata de o combinatie a celor doua cauze. In majoritatea cazurilor de impotenta, pe langa componenta fizica, apare si componenta psihica, motiv pentru care tratamentul devine mult mai eficient atunci cand este abordat pe ambele laturi.
Care sunt cauzele disfunctiei erectile?
Cauzele fizice ale disfunctiei erectile pot fi urmare a unor afectiuni existente ca, de exemplu, diabetul, problemele cu prostata, boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla sau accidentul vascular cerebral, in aceste cazuri fiind vorba de o afectare a nervilor care impiedica semnalele sa ajunga la creier si inapoi la penis. De asemenea, disfunctia erectila poate avea la baza o problema a vaselor de sange care nu permite ca sangele sa ajunga in penis sau nu reuseste sa-l umple astfel incat sa fie mentinuta erectia. Structura penisului si factorii hormonali, de exemplu un nivel scazut de testosteron, pot fi, de asemenea, implicati in aparitia impotentei. Pe de alta parte, disfunctia erectila poate aparea ca reactie adversa in cazul administrarii unor medicamente si este mai frecvent intalnita la persoanele care consuma in exces alcool, tutun sau droguri. Cauzele psihologice ale impotentei pot avea la baza depresia, anxietatea, stresul, oboseala cronica, doliul sau traumatisme sentimentale, psihice, din trecut, acestea afectand cu precadere barbatii cu varsta pana in 40 de ani. Posibilitatea disfunctiei sexuale erectile poate aparea si la barbatii care si-au pierdut total interesul fata de partenera sau care nu se simt confortabil sa faca sex in ultimele luni de sarcina sau imediat dupa nastere.
Diagnosticul disfunctiei sexuale
Daca o persoana se confrunta in repetate randuri cu imposibilitatea de a mentine erectia si a duce pana la capat actul sexual este recomandat sa mearga la un control medical, deoarece aceasta poate fi simptom al unor afectiuni mai grave, inca nedepistate. Disfunctia erectila se poate diagnostica printr-un consult la medicul generalist, medicul de familie, urolog sau internist.
Cum se trateaza disfunctia sexuala erectila?
Tratamentul disfunctiei sexuale erectile se afla in stransa legatura ca cauza care a determinat aparitia impotentei. Daca la baza este o cauza fizica, atunci schema de tratament poate include fie medicamente care trateaza afectiunea ce a favorizat impotenta, fie medicamenre care sustin actul sexual in sine. In anumite cazuri, vacuum-ul sau solutiile injectabile pot favoriza mentinerea erectiei. Daca, insa, la baza este o cauza psihologica, atunci terapia comportamentala sau sexuala poate reprezenta o prima solutie de tratament. Pe de alta parte, remediile naturiste, alimentatia sanatoasa si sportul sunt recomandate pentru imbunatatirea disfunctiei erectile.