Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
despre-boala-afis

Dr. Carmen Georgescu: Acromegalia este o boala rara cu potential letal, cauzata de o tumora in glanda hipofiza

Data publicării: 1 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 2 noiembrie 2023

Societatea Romana de Endocrinologie lanseaza un apel legat de necesitatea diagnosticarii la timp a acestei boli rare care poate fi letala. In Romania se inregistreaza la momentul actual 140 de cazuri noi de imbolnaviri cu acromegalia (gigantism), o boala rara cronica cu potential letal. Ce recomanda medicii si specialistii din cadrul acestei organizatii? In primul rand este mai rentabil si mai accesibil sa previi decat sa tratezi. Stabilirea tardiva a diagnosticului creste riscul de morbiditate si mortalitate, in special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficientei cardiace congestive si aritmiilor. La momentul actual, costul per pacient care are nevoie de un tratament pentru acromegalie este, in medie, de 12-40.000 euro/an.

Prof. dr. Carmen Georgescu, Presedinte al Societatii Romane de Endocrinologie: Acromegalia este o boala cronica cu potențial letal dacă nu e depistată la timp

Acromegalia, o boala rara cronica, progresiva si potential letala, cauzata aproape in exclusivitate de o tumora cu origine in glanda hipofiza - o glanda situata la baza creierului - si care produce cantitati excesive de hormon de crestere, afecteaza in egala masura femeile si barbatii, incidenta maxima fiind semnalata dupa varsta de 40 ani. Conform datelor furnizate de CNAS, in Romania sunt diagnosticate 4-6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3-5 cazuri noi pe million de locuitori pe an. Aparitia afectiunii la varsta copilariei, sub forma gigantismului, este posibila, dar cu incidenta mai scazuta decat la adulti. Cel mai mare risc la care sunt expusi pacientii este stabilirea tardiva a diagnosticului. Stabilirea tardiva a diagnosticului creste riscul de morbiditate si mortalitate, in special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficientei cardiace congestive si aritmiilor. Tergiversarea diagnosticului are drept consecinta aparitia complicatiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructiva in somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, in special cancerul de colon si cancerul tiroidian, toate contribuind in mod concertat la scaderea calitatii vietii. '", a detaliat despre boala prof. dr. Carmen Georgescu.

Prof. Dr. Carmen Georgescu: Costul unui pacient cu acromegalie care nu este depistat la timp poate ajunge si la 40.000 de euro pe an

,,Recunoasterea severitatii bolii si a impactului major al acesteia la nivel socio-economic face ca in tara noastra acesti pacienti sa beneficieze de un protocol de diagnostic si tratament elaborat de specialisti in domeniu. Exista trepte terapeutice ce au la baza stadializarea clinica si paraclininica a bolii, efectuata in centre universitare, in timp ce la monitorizarea terapiei participa endocrinologul din teritoriu. Prin prisma complicatiilor existente, pacientii cu acromegalie necesita, pe langa terapia specifica bolii, ingrijiri complexe in alte servicii medicale: cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, oftalmologie, diabet, pneumologie, etc. Daca ne referim numai la tratamentul medicamentos specific acromegaliei, fara sa luam in discutie complicatiile bolii, costul pe pacient cu acromegalie pe an de tratament este, in medie, de 12-40.000 euro/an. Cu cat diagnosticul este stabilit mai tarziu, cu atat costul pe pacient pe an de tratament este mai mare”, a explicat prof. dr Carmen Georgescu.

Cauze ale bolii, cum o recunosti

Cauza acromegaliei este in peste 95% din cazuri adenomul hipofizar secretant de hormon de crestere.  Nu putem vorbi de interventia clara a unui factor ambiental. Exista si forme genetice de acromegalie, izolata sau incadrata in diferite lucrari, in care boala poate fi prezenta la mai multi membri ai unei familii.  Simptomele se dezvolta lent si pot fi dificil de sesizat, iata cateva dintre cele mai comune ce trebuie sa va atraga atentia si sa va directioneze catre medicul endocrinolog: 

•    maini si picioare care sunt anormal de mari
•    trasaturi faciale foarte proeminente (cum ar fi nasul si buzele, frunte proeminenta, limba marita)
•    ingrosarea vocii ca urmare a cresterii tesuturilor sinusurilor si a corzilor vocale
•    dureri osteoarticulare
•    senzatie de oboseala si slabiciune
•    hipertensiune arteriala si afectiuni cardiovasculare
•    diabet zaharat secundar
•    dureri de cap
•    tulburari de vedere
•    tulburari de ciclu menstrual (la femei) si disfunctie erectila (la barbati)

 ”Adeseori, pacientii cu acromegalie sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii, la mai mult de 10 ani de la debut, motiv pentru care relativ frecvent sunt prezente deja complicatii. Din acest motiv, suspiciunea clinica, pe fondul unei cunoasteri cat mai bune a bolii, poate veni si de la alti specialisti sau de la medicul de familie, iar orientarea rapida a pacientului catre endocrinolog este cruciala. Se contribuie, in acest mod, la reducerea costurilor alocate investigatiilor si tratamentului”, a povestit prof. dr Carmen Georgescu.

Cine este Prof. Dr. Carmen Georgescu:

Prof. Univ. Dr. Carmen Georgescu este Sef de disciplina la UMF CLUJ-NAPOCA si Sef sectie Endocrinologie la Spitalul Clinic Judetean din Cluj. Este Presedinte in cadrul Societatii Romane de Endocrinologie. Totodata este medic specialist pe Diabet zaharat, Nutritie si alte Boli metabolice.

Articole similare
Toxiinfectia alimentara: cauze, cum se manifesta si cum se trateaza Toxiinfectia alimentara: cauze, cum se manifesta si cum se trateaza

Problemele digestive apar mult mai frecvent vara, fiind si sezonul toxiinfectiilor alimentare. Daca iarna preferam alimentele grase si calorice, vara este indicat sa ne schimbam dieta pentru ca acestea ne pot ingreuna digestia cu atat mai mult cu cat pe vreme caniculara metabolismul incetineste.

26 iulie 2021
Edited 7 februarie 2023
citește articolul
Vitamina K: beneficii si surse de consum Vitamina K: beneficii si surse de consum

Vitamina K denumita si vitamina antihemoragica este un nutrient esential pentru prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, dar si pentru scaderea riscului de atac de cord.

31 octombrie 2018
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Importanta seleniului pentru sanatate si buna functionare a tiroidei Importanta seleniului pentru sanatate si buna functionare a tiroidei

Seleniul este un mineral de o importanta majora in sustinerea sanatatii, avand un puternic rol antioxidant. Seleniul se gaseste in organismul uman in cantitati mici si contribuie la formarea selenoproteinelor, compusi antioxidanti primari care lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de aparitia bolilor, inclusiv a cancerului.

17 septembrie 2018
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...