Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamina K: beneficii si surse de consum

Vitamina K: beneficii si surse de consum

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 octombrie 2018 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Vitamina K denumita si vitamina antihemoragica este un nutrient esential pentru prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, dar si pentru scaderea riscului de atac de cord. Este cunoscuta datorita proprietatilor de coagulare a sangelui, insa are un rol extrem de important pentru functionarea intregului organism, in special pentru sanatatea sistemului osos sau cardiovascular. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului, dar si care sunt alimentele care furnizeaza vitamina K.

Despre vitamina K

Descoperita in anul 1929, pur accidental, vitamina K are trei forme si anume: vitamina K1(Filochinona), K2 (Menachinona) si K3(Menadiona). Toate cele trei variante ale vitaminei contribuie la metabolizarea calciului in organism deoarece activeaza proteinele care transporta ionii in diverse parti ale corpului, acolo unde este nevoie. Deficitul de vitamina K este usor de observat deoarece se manifesta prin sangerari la nivelul gingiilor, hemoragii nazale, slaba coagulare a sangelui, sangerare abundenda in perioada menstruatiei, anemie, vanatai fara motiv, dar si o durata mai mare de sangerare in cazul unor taieturi minore.

5 beneficii ale vitaminei K

Previne aparitia bolilor de inima. Excesul de calciu acumulat pe arterele din jurul inimii poate fi un risc major pentru bolile cardiovasculare. Tocmai din acest motiv, orice factori care pot reduce aceste depuneri duc la preventia bolilor de inima. In urma studiului Rotterdam, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K in organism nu au fost in pericolul de a dezvolta calcifiera arterelor si au avut un risc mai mic de a suferi din cuza bolilor de inima.

Imbunatateste sanatatea osoasa. Osteoporoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni, care duce la riscul de fracturi. Datorita consumului de vitamina K vei construi si mentine o structura sanatoasa a oaselor. Aceasta ajuta calciul, dar si alte minerale din organism sa se lege in matricea osoasa cu scopul de a intari oasele.

Reduce riscul de cancer. In urma studiilor clinice efectuate s-a ajuns la rezultatul ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat. De asemenea, in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 reduce riscul aparitiei de cancer la prostata.

Imbunatateste sanatatea creierului. Vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, ceea ce inseamna ca protejeaza creierul impotriva bolilor precum Alzheimer. Poate preveni excesul de calciu din organism, chiar si de la nivelul creierului, cea mai importanta cauza a acestei boli.

Previne imbatranirea prematura. Este un adjuvant natural pentru piele, avand chiar efecte antiageing. Vitamina K stopeaza excesul de calciu in elastina din piele si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. In urma cercetarilor efectuate s-a constat faptul ca femeile care au riduri mai adanci sunt mai predispuse la o densitate scazuta a oaselor.

Surse de vitamina K

Cele mai importante surse de vitamina K1 sunt alimentele vegetale iar printre ele amintim: fasole, broccoli, varza, alge, legume verzi, verdeturi, ceapa verde, castraveti cruzi sau murati, sparanghel, busuioc, prune. Vitamina K2 poate fi extrasa din alimente de origine animala  precum: carn,e lactate sau oua.

Doza zilnica recomandata

Excesul de vitamina K nu a fost atat de des intalnit. Insa, daca nu consulti un medic specialist inainte de a urma o dieta cu vitamina K atunci nu este recomandata o doza mai mare de 500 de micrograme. In caz contrar, daca doza este depasita, actiunea vitaminei K ar putea interfera cu alte medicamente cu rol anticoagulant.

De asemenea, excesul de vitamina K poate duce si la aparitia anemiei sau la distrugerea globulelor rosii din organism ori la intoxicatii la nivelul ficatului.

Asadar, ca si doza zilnica recomandata:

  • Pentru copiii pana in 6 luni - 2,5 micrograme;

  • Pentru copiii intre 7 si 11 luni - 3 micrograme:

  • Pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani - 30 micrograme;

  • De la 4 pana la 8 ani - 55 de micrograme;

  • De la 9 pana la 13 ani - 60 micrograme;

  • Pentru adolescentii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani - 75 micrograme;

  • Pentru barbatii cu varsta peste 19 ani - 120 micrograme;

  • Pentru femeile cu varsta peste 19 ani - 90 micrograme.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.