Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamina K: beneficii si surse de consum

Vitamina K: beneficii si surse de consum

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 octombrie 2018 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Vitamina K denumita si vitamina antihemoragica este un nutrient esential pentru prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, dar si pentru scaderea riscului de atac de cord. Este cunoscuta datorita proprietatilor de coagulare a sangelui, insa are un rol extrem de important pentru functionarea intregului organism, in special pentru sanatatea sistemului osos sau cardiovascular. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului, dar si care sunt alimentele care furnizeaza vitamina K.

Despre vitamina K

Descoperita in anul 1929, pur accidental, vitamina K are trei forme si anume: vitamina K1(Filochinona), K2 (Menachinona) si K3(Menadiona). Toate cele trei variante ale vitaminei contribuie la metabolizarea calciului in organism deoarece activeaza proteinele care transporta ionii in diverse parti ale corpului, acolo unde este nevoie. Deficitul de vitamina K este usor de observat deoarece se manifesta prin sangerari la nivelul gingiilor, hemoragii nazale, slaba coagulare a sangelui, sangerare abundenda in perioada menstruatiei, anemie, vanatai fara motiv, dar si o durata mai mare de sangerare in cazul unor taieturi minore.

5 beneficii ale vitaminei K

Previne aparitia bolilor de inima. Excesul de calciu acumulat pe arterele din jurul inimii poate fi un risc major pentru bolile cardiovasculare. Tocmai din acest motiv, orice factori care pot reduce aceste depuneri duc la preventia bolilor de inima. In urma studiului Rotterdam, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K in organism nu au fost in pericolul de a dezvolta calcifiera arterelor si au avut un risc mai mic de a suferi din cuza bolilor de inima.

Imbunatateste sanatatea osoasa. Osteoporoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni, care duce la riscul de fracturi. Datorita consumului de vitamina K vei construi si mentine o structura sanatoasa a oaselor. Aceasta ajuta calciul, dar si alte minerale din organism sa se lege in matricea osoasa cu scopul de a intari oasele.

Reduce riscul de cancer. In urma studiilor clinice efectuate s-a ajuns la rezultatul ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat. De asemenea, in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 reduce riscul aparitiei de cancer la prostata.

Imbunatateste sanatatea creierului. Vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, ceea ce inseamna ca protejeaza creierul impotriva bolilor precum Alzheimer. Poate preveni excesul de calciu din organism, chiar si de la nivelul creierului, cea mai importanta cauza a acestei boli.

Previne imbatranirea prematura. Este un adjuvant natural pentru piele, avand chiar efecte antiageing. Vitamina K stopeaza excesul de calciu in elastina din piele si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. In urma cercetarilor efectuate s-a constat faptul ca femeile care au riduri mai adanci sunt mai predispuse la o densitate scazuta a oaselor.

Surse de vitamina K

Cele mai importante surse de vitamina K1 sunt alimentele vegetale iar printre ele amintim: fasole, broccoli, varza, alge, legume verzi, verdeturi, ceapa verde, castraveti cruzi sau murati, sparanghel, busuioc, prune. Vitamina K2 poate fi extrasa din alimente de origine animala  precum: carn,e lactate sau oua.

Doza zilnica recomandata

Excesul de vitamina K nu a fost atat de des intalnit. Insa, daca nu consulti un medic specialist inainte de a urma o dieta cu vitamina K atunci nu este recomandata o doza mai mare de 500 de micrograme. In caz contrar, daca doza este depasita, actiunea vitaminei K ar putea interfera cu alte medicamente cu rol anticoagulant.

De asemenea, excesul de vitamina K poate duce si la aparitia anemiei sau la distrugerea globulelor rosii din organism ori la intoxicatii la nivelul ficatului.

Asadar, ca si doza zilnica recomandata:

  • Pentru copiii pana in 6 luni - 2,5 micrograme;

  • Pentru copiii intre 7 si 11 luni - 3 micrograme:

  • Pentru copiii cu varsta intre 1 si 3 ani - 30 micrograme;

  • De la 4 pana la 8 ani - 55 de micrograme;

  • De la 9 pana la 13 ani - 60 micrograme;

  • Pentru adolescentii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani - 75 micrograme;

  • Pentru barbatii cu varsta peste 19 ani - 120 micrograme;

  • Pentru femeile cu varsta peste 19 ani - 90 micrograme.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...