Dr. Inorica Alina Pripici: Cauzele cariilor dentare la copii si importanta igienei orale
Sanatatea dintilor si a gingiilor influenteaza direct sanatatea altor organe – infectiile netratate pot afecta inima, stomacul si alte sisteme esentiale ale organismului. In plus, sanatatea dentara joaca un rol major in imaginea de sine. O persoana, inclusiv copiii, poate evita sa zambeasca in public daca dantura ii este vizibil afectata de carii. Despre importanta plombelor dentare la copiii cu carii si necesitatea unei igiene orale corecte inca de la o varsta frageda, am discutat cu Dr. Inorica Alina Pripici, medic stomatolog fondator al clinicilor INO Dental din Bucuresti.
Este caria la copii o afectiune de sanatate?
Cariile reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme cu care medicii stomatologi se confrunta zilnic in cabinetele dentare, atat in cazul copiilor, adolescentilor, cat si al seniorilor. Aceasta afectiune comuna afecteaza pacienti de toate varstele si necesita atentie si tratament pentru a preveni complicatiile ulterioare si pentru a mentine sanatatea dentara pe termen lung. Altfel spus, caria este clasificata ca o boala si este o afectiune foarte frecventa. Poate afecta dantura la orice varsta, inclusiv la sugari, asa ca este important ca parintii sa fie atenti!
Cum se formeaza o carie? De ce apar ele?
In lipsa unei igiene dentare corecte si nerealizate la timp, dar si din cauza unei alimentatii bogate in zahar, suprafata dura a dintilor poate suferi mici fisuri sau gauri. Acizii din alimentele ce contin carbohidrati rafinati, cum sunt cerealele procesate pentru copii cu mult zahar, ciocolata, jeleurile etc., adera la smaltul dintelui si, in timp, patrund pana la dentina. Astfel, apare caria dentara. Netratata la timp, aceasta poate cauza dureri dentare severe, infectii, probleme de masticatie si, in cele din urma, chiar pierderea dintilor.
Ce se intampla daca nu se trateaza cariile la copii?
Copiii care au carii netratate se plang adesea de dureri dentare, care sunt neplacute atat pentru ei, cat si pentru parinti. Este important ca parintii si copiii sa inteleaga ca o carie, odata aparuta, nu se opreste din evolutie. La copii, caria avanseaza mai rapid decat la adulti si, atunci cand ajunge la nervul dentar – pulpa din centrul dintelui – exista riscul de a afecta mugurele dintelui permanent. De asemenea, pot aparea fracturi dentare, care pot duce la pierderea dintelui de lapte si la eruptia incorecta a dintelui definitiv. Daca un dinte de lapte este pierdut prea devreme, dintii permanenti pot erupe in pozitii gresite, ceea ce poate provoca alinieri necorespunzatoare si o muscatura deficitara, cu impact asupra masticatiei.
Copilul are o deja o carie la dintii de lapte. Ce este de facut?
Imediat trebuie venit la cabinetul stomatologic si tratata caria pentru a salva dintele si a evita complicatiile pentru dureri, afectarea sau pierderea dintelui. Stiu ca inca mai circula in Romania mitul ca nu trebuie tratate cariile la dintii de lapte caci oricum se vor schimba dintii. Insa este doar un mit. O sanatate orala buna inca din copilarie este un fundament pentru viitor. Acelasi sfat este valabil si daca vorbim despre dintii definitivi la copii. Cariile trebuie tratate.
Care este cel mai eficient tratament pentru carii?
Unul dintre cele mai eficiente tratamente dentare la copii si la adulti este plomba dentara. In limbaj medical i se spune obturatie dentara. Practic plomba ajuta dintele sa ramana intreg si sa-si poate exercita functiile in liniste. Mai concret plomba dentara este un invelis al zonei afectate a dintelui cu un material special care restabileste integritatea dintelui, astfel incat acesta sa functioneze normal si sa fie protejat de infectii ulterioare.
Plomba dentara previne inflamatiile si infectiile dintilor afectati de cariile dentare
As spune ca mai degraba medicul dentist alege tipul de plomba potrivit dupa curatarea cariei. Materialele si tehnicile pentru plombele dentare sunt diverse astazi. Plombele dentare pot fi din compozit, ceramica, amalgam, ionomeri de sticla sau compomer. Plombele din compozit sunt cel mai des folosite la copii, iar cele din amalgam sunt de domeniul trecutului.
Se pot aplica plombele dentare fara senzatia de durere?
Nu, plomba dentara nu este un tratament dureros, atunci cand este realizata corect. Copiii pe care ii tratez vin mereu cu placere la cabinet, iar parintii sunt adesea surprinsi si bucurosi sa-i vada pe cei mici cum abia asteapta sa revina la INO Dental. Sigur ca si cutia cu jucarii de la Mos Craciun are rolul ei – mi-a incredintat-o ca sa le dau jucarii copiilor cuminti, pentru ca nu a avut timp sa le imparta pe toate!
La cat timp dupa plombarea unui dinte se poate manca normal?
La INO Dental folosim materiale si tehnici de ultima generatie, asa ca si pacientii nostri mici pot manca imediat dupa tratament. Cu toate acestea, trebuie precizat faptul ca in cazul copiiilor care sparg bomboane in dinti acestia isi pot pierde mai usor plombele dentare.
Cat dureaza viata unei plombe dentare?
O plomba dentara poate avea o viata foarte lunga chiar si peste 10, 15 ani. Depinde foarte mult de cativa factori:
- experienta medicului;
- calitatea materialului folosit;
- igiena dentara a pacientului;
- obiceiurile alimentare;
- vizitele regulate la medicul stomatolog.
Spartul de bomboane in dinti, de nuci, migdale evident pe termen lung pot duce la afectarea plombelor dentare dar si a dintilor sanatosi.
Cum putem sa protejam plombele dentare dar si dantura mai mult timp?
Recomand ca cei mici, cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani, sa mearga la controale stomatologice de rutina o data la sase luni, sau chiar la trei luni, pentru o monitorizare atenta a sanatatii dentare. Igiena dentara zilnica este esentiala, iar periajul ar trebui realizat dimineata si seara. Este deosebit de important ca periajul de seara sa fie supravegheat si, la nevoie, asistat de un parinte. Ingrijirea dentara la copii ar trebui sa inceapa inca din primele luni de viata, iar periajul trebuie efectuat imediat ce apare primul dintisor. O igiena corecta inca din copilarie sta la baza unei danturi sanatoase pe termen lung.
Recomandari nutritionale pentru sanatatea dentara
Atunci cand vorbim de sanatatea dentara, este vital sa avem o alimentatie echilibrata si sa nu avem carente in dieta de urmatoarele vitamine si minerale:
- Calciu – esential pentru smaltul dintilor si structura oaselor; se poate obtine din produse lactate, precum lapte, branzeturi si iaurt.
- Fosfor – contribuie la regenerarea dentinei si poate fi gasit in alimente precum oua, carne de pui, curcan, vita, precum si paine integrala.
- Vitamina A – benefica pentru tesuturile moi din cavitatea bucala si mentinerea sanatatii gingiilor; se gaseste in morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac si brocoli.
- Vitamina C – joaca un rol important in protejarea si intarirea gingiilor; este prezenta in citrice (portocale, lamai), dar si in varza, capsuni si rosii.
- Vitamina D – ajuta la absorbtia calciului si fosforului, contribuind astfel la sanatatea oaselor si a dintilor; se gaseste in lapte, galbenus de ou si peste, cum ar fi pastravul, somonul si tonul.