Dr. Tatiana Butnariu: Fluorul interzis pentru copii in pasta de dinti este un mit
Toti specialistii afirma faptul ca preventia este vitala atunci cand vorbim de igiena orala, iar reflexele de a avea grija de dantura trebuie sa apara inca de la primii dinti de lapte. Pana la urma igiena orala la copii dar si la adulti inseamna obiceiuri recurente de periaj si folosirea de apa de gura si ata dentara adecvata in lupta cu demineralizarea dintilor. Azi, din cauza alimentelor procesate, a radicalilor liberi si altor factori externi, dantura este supusa unor probleme stomatologice inca de la varste fragede. Cum putem preveni problemele dentare si care sunt cele mai populare mituri privind igiena dentara aflam de la medicul stomatolog Dr. Tatiana Butnariu.
Atunci cand vorbim de igiena dentara la copii, sunt multe mituri care circula pe net. De exemplu, este ok ca cei mici sa foloseasca pasta de dinti care contine fluor sau de la ce varsta copiii pot folosi pasta de dinti fluorizata?
Inca de la eruptia dentara pana la primele masele, tot procesul este laborios si de durata. In acest context, o prima vizita a copiiilor la stomatolog ar trebui sa aiba loc inca de la varsta de 1 an, urmata de controale periodice la 6 luni. Ce vreau sa spun este faptul ca inca de la aparitia primilor dinti ai copilului, parintii trebuie sa stabileasca o consultatie la pedodont pentru o examinare, mai ales cand se incepe introducerea hranei solide in alimentatia acestora.
Faptul ca fluorul in pasta de dinti este interzis pentru copii este un mit. Fluorul are rolul de a remineraliza smaltul dintilor. Fluorul este sigur si eficient atunci cand este utilizat conform instructiunilor, dar poate fi periculos in doze mari (nivelul de dozare pentru a fi toxic variaza in functie de greutatea persoanei). La copii sub varsta de 6 ani, utilizarea pastelor de dinti fluorurate trebuie sa se realizeze sub supravegherea parintilor. Aplicarea pastei pe periuta sa se realizeze tot de catre parinti intr-o cantitate mica, cat un bob de mazare.
Cand vorbim de periajul dentar la cei mici, recomanzi periute clasice sau pot fi folosite si periute electrice?
Cat timp periajul este efectuat corect, nu are relevanta. Este important sa efectuam periajul circa 2 minute, printr-o tehnica eficienta. Totodata, indiferent de tipul de periuta folosit utilizati o periuta de dinti cu peri de duritate medie si inlocuiti la fiecare 3-4 luni periuta sau capatul periutei. Periati-va dintii de cel putin 2 ori pe zi. Si pentru a fi siguri ca dantura celor mici se dezvolta sanatos, chiar daca facem periajul zilnic, programati-va pentru controale dentare regulate, in general o data la 6 luni, pentru a depista eventualele probleme dentare in stadii incipiente si pentru a primi sfaturi personalizate pentru igiena dumneavoastra orala.
De la ce varsta se recomanda apa de gura si ata dentara la copii?
In principiu exista gama Junior, care este recomandata pentru copiii peste 6 ani. Apa de gura are rolul de a ajuta igiena dentara si de a completa periajul dentar pentru ca ajunge in locurile greu accesibile pentru periutele de dinti, oricat ar fi ele de performante, electrice sau nu. Clatiti-va gura cu apa de gura in urma periajului cu scopul de a contribui la diminuarea bacteriilor si a respiratiei urat mirositoare.
O intrebare valabila atat pentru adulti cat si pentru copii. De cate ori trebuie sa ne spalam pe dinti pe zi? Este bine sa avem cu noi o periuta si pasta de dinti travel size pe care sa le folosim in deplasare sau trebuie sa evitam periajul dentar prea des?
Ideal, dupa fiecare masa, deci da, un kit travel size ar fi util. In mod realist, de doua ori pe zi, igienizarea cavitatii orale este esentiala dimineata si seara inainte de culcare. Si pentru ca stiu ca majoritatea pacientilor mei vin la dentist doar manati de o durere crunta, recomandarea mea este c daca aveti orice problema orala sau disconfort in zona cavitatii bucale, nu amanati consultul la dentist. Acesta va poate ajuta sa identificati si sa tratati corect orice afectiune ce poate sa apara la nivel oral. Folosirea produselor dentare de calitate in cadrul unei rutine regulate de igiena orala si avand grija de sanatate generala a danturii dumneavoastra, puteti contribui in mod semnificativ la mentinerea unei danturi sanatoase.
Un alt mit despre care as vrea sa vorbim. Guma de mestecat fara zahar ajuta dantura, are un beneficiu?
Guma de mestecat in general ne ofera o improspatare a respiratiei si cam atat. Gumele de mestecat fara zahar contin laxative care pot cauza tulburari digestive. De asemenea utilizarea frecventa a gumei de mestecat poate produce dureri la nivelul muschilor masticatori. Totodata, guma de mestecat duce la cresterea productiei de saliva, responsabila cu eliminarea acizilor si resturilor alimentare ramase in gura, ce pot provoca aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale dar poate creste aciditatea din cavitatea bucala.
Ce recomanzi pentru albirea dentara si de la ce varsta poti opta pentru acest serviciu?
Albirea dentara se poate realiza dupa varsta de 18 ani si daca alegi sa optezi pentru acest serviciu este recomandat sa se faca in cabinetul stomatologic, nu acasa pentru ca aceasta operatiune este bine sa fie efectuata doar cu recomandarea unui medic stomatolog iar procesul de albire este bine sa fie realizat de un specialist in igiena orala.
Care sunt din punctul tau de vedere cele mai periculoase alimente pentru dantura?
Cele mai periculoase sunt jeleurile, caramalele, dulciurile lipicioase in principiu pentru ca raman cantonate pe suprafetele dentare mai mult timp, iar pe locul doi probabil alimentele acide care pot eroda smaltului dintilor. Iar in cazul adultilor mai putem adauga si alcoolul si tigarile, pentru ca ambele pericliteaza smaltul dentar si distrug dantura.