Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Ana Catuneanu: Importanta magnificatiei in stomatologie

Dr. Ana Catuneanu: Importanta magnificatiei in stomatologie

Ana Catuneanu
de , Medic stomatolog generalist
Data publicării: 14 mai 2021 Ultima actualizare: 18 noiembrie 2024

Importanta magnificatiei in medicina este cunoscuta de zeci de ani, calitatea manoperelor fiind imbunatatita prin detaliile mult mai clare dar si prin posibilitatea de tratamente minim invazive. Astfel, utilizarea magnificatiei a revolutionat medicina, fiind integrata in mai multe ramuri ale acesteia, inclusiv in stomatologie, prin utilizarea lupelor dentare dar si a microscopului.

Medicul stomatolog Kim Syngcuk, cunoscut pentru cercetarile sale in cadrul catedrei de endodontie, a spus ca “nu poti trata decat ceea ce vezi”. Gandindu-ne la dimensiunea redusa a dintelui, magnificatia ajuta medicul cu o marire de pana la 25X mai mare fata de ochiul liber in cazul microscopului dentar, pentru un diagnostic corect dar si pentru tratarea diverselor patologii dentare.

In cazul endodontiei, folosirea microscopului a imbunatatit considerabil sansele de reusita a tratamentelor, clinicienii reusind astfel sa trateze anumite patologii cu o eficienta mai mare fata de metodele mai vechi de tratament in care un dinte era extras de pe arcada, pacientul scapand de durere si discomfort.

 In ultimii ani, magnificatia a atins si alte ramuri ale stomatologiei, precum:

-        ODONTOTERAPIA sau tratarea cariilor simple si complicate, asigurand astfel curatarea minim invaziva dar si completa a tesutului dentar afectat precum si adaptarea mult mai buna la nivel marginal al obturatiilor. Aceste lucruri ajuta la o mai buna preventie in aparitia cariilor secundare dar si a recidivei de carie. 

-        PARODONTOLOGIA, unde magnificatia favorizeaza depistarea tartrului subgingival si patologiile asociate parodontiului marginal cat si tratarea lor cu o precizie mai ridicata fata de lucrul cu ochiul liber. 

-        CHIRURGIA, magnificatia fiind direct implicata in termenul de micro-chirurgie ajuta la optimizarea manoperelor. 

-        PROTETICA DENTARA, unde slefuirea dentara poate fi observata in cel mai mic detaliu incat adaptarea coroanelor si puntilor dentare sa fie de o calitate superioara.

 

Asadar, magnificatia produsa de microscop si de lupele dentare este importanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

LUPELE DENTARE sunt asemenea unei perechi de ochelari la care sunt atasate dispozitivele de magnificatie astfel incat medicul sa vada detaliile mici mai indeaproape. Cele mai folosite sunt cele cu magnificatie de 3.5X, dar poate varia intre 2X si 8X. Specialistul are de ales din 2 tipuri de lupe, pe baza preferintelor personale:

  • Cele special adaptate in functie de distanta interpupilara si de distanta de lucru;

  • Cele care sunt atasate ramei de ochelari printr-un sistem articulat.

 

Avantajele lupelor dentare:

  • Detalii mult mai clare si amanuntite;

  • Ergonomie mult mai buna pentru medic, ajutandu-l pe acesta sa aibe o postura cat mai sanatoasa evitand astfel durerile specifice de gat si de spate;

  • Camp de lucru mai luminos in cazul lupelor dentare cu lumina atasata.

  

Desi nu exista dezavantaje notabile, folosirea lupelor necesita totusi o perioada de acomodare pentru medic.

MICROSCOPUL DENTAR poate mari imaginea chiar si de 25 de ori, el avand importanta in multiple manopere din stomatologie, desi cel mai des se intalneste in cadrul endodontiei, unde rata de succes a crescut considerabil fata de tratamentul clasic facut fara microscop.

Avantaje:

  • Ofera mai multe trepte de marire a imaginii, astfel medicul poate schimba in functie de necesitati;

  • Detalii mult mai amanuntite, microscopul avand si lumina incorporata si reglabila pe langa treptele de marire;

  • Ergonomie mult mai buna pentru clinician;

  • Datorita posibilitatilor oferite de microscop, pacientii pot sa urmareasca in timp real modul in care se desfasoara tratamentele sau pot sa vada pur si simplu, la un consult, situatia initiala asa incat sa poata discuta mai clar cu medicul curant;

  • Folosirea microscopului in cadrul endodontiei ajuta la gasirea canalelor ascunse si accesorii dar si localizarea si indepartarea instrumentelor fracturate. 

  

 Dezavantaje:

  • Cost mai ridicat atat pentru pacienti cat si pentru medic;

  • Pana medicul trece de perioada de acomodare, durata manoperelor poate fi mai mare.

In concluzie, implementarea noutatilor tehnologice a facut posibila o evolutie extraordinara in cadrul medicinei dentare, fiind posibil acum pentru clinician sa produca rezultate din ce in ce mai bune din punct de vedere structural dar si estetic pentru pacient. 

        Autor: Dr. Ana Catuneanu, medic stomatolog generalist 

DESPRE AUTOR:

Ana Catuneanu este medic stomatolog generalist si lucreaza la Clinica OnDental. Clinica se afla la 7 minute de mers pe jos de statia de metrou Timpuri Noi, din Bucuresti pe strada Dumitru Papazoglu, nr. 82.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.leica-microsystems.com/ppc/microsurgery/emea/dental-microscopes/

https://www.mediworks.biz/en/product/dental-surgical-microscope-sm620

REFERINTE:

1.Barraquer, JI. The history of microsurgery in ocular surgery. J Micrfosurg 1980; 292-2995.

2.Carr GB. Microscopes in endodontics. J Calif Dent Assoc 1992;20(11):55-61.

3.Shanelec, DA, Tibbetts LS. Periodontal microsurgery, CE couse, 78th AAPO annual meeting, Orlando, FL., Novemeber 19, 1992.

4.Leknius C, Geissberger M. The effect of magnification on the performance of fixed prosthodontic procedures. J Calif Dent Assoc. 1995 Dec; 23 (12): 66-70.

5.Rucker, LM. Surgical magnification: posture maker or posture breaker? Ergonomics and the dental care worker. Washington, DC: American Public Health Association, 1998:192-206.

6.Mounce, RE. Surgical operating microscope in endodontics; the paradigm shift. Gen Dent 1995; 43:346-349.

7.Clark DJ, Sheets CG, Paquette JM. Definitive diagnosis of early enamel and dentin cracks based on microscopic evaluation. J Esthet Restor Dent 15:391-401, 2003.

8.Arens DE. Introduction to magnification in endodontics. J Esthet Restor Dent 15: 426-429, 2003

9.Carr, GB. Magnification and Illumination in Endodontics. Clarks Clinical Dentistry 4:1-14, 1998.

10.Clark DJ, Sheets CG, Paquette JM. Definitive diagnosis of early enamel and dentin cracks based on microscopic evaluation. J Esthet Restor Dent 15:391 -401, 2003.

11.Garcia, AR. Dental magnification: a clear view of the present and a close up view of the future. Compend Contin Educ Dent. June 26(6A Suppl): 459-463, 2005.

12.Technology: The buzz in the dental office. Dental Product Report Survey. Dec: 42-45, 2005.

13.Miller, MB. Reality 2006 Annual Edition. Vol. 19, 2005. P. 720.

Articole similare
Dr. Mara Mihai: Ce este rutina anti-aging si cum alegi intre fiole, seruri si creme Dr. Mara Mihai: Ce este rutina anti-aging si cum alegi intre fiole, seruri si creme

Odata cu inaintarea in varsta, pielea produce din ce in ce mai putin colagen, motiv pentru care isi pierde din elasticitate, iar semnele imbatranirii devin din ce in ce mai vizibile.

24 august 2022
Edited 7 septembrie 2023
citește articolul
Dr. Ruxandra Ciltea: Estetica dentara - de la inovatie la perfectionism Dr. Ruxandra Ciltea: Estetica dentara - de la inovatie la perfectionism

Se stie deja ca in cazul igienei cavitatii bucale, cel mai bun aliat este preventia. Altfel spus, igiena orala inseamna obiceiuri recurente de periaj si folosirea de apa de gura si ata dentara adecvata celor mici dar si adultilor in lupta cu demineralizarea dintilor

16 mai 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Dr. Raluca Harnagea: In estetica este important sa nu exageram Dr. Raluca Harnagea: In estetica este important sa nu exageram

Dr. Raluca Harnagea este medic specialist in dermatovenerologie si estetica. In ultimii ani tot mai multe persoane sunt interesate de tot felul de interventii sau vin cu tot felul de probleme legate de ten sau piele.

21 mai 2021
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.