Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Feritina: Ce este, rolul sau in organism, importanta pentru sanatate

Feritina: Ce este, rolul sau in organism, importanta pentru sanatate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 mai 2024 Ultima actualizare: 27 mai 2024

Feritina este o proteina esentiala pentru organismul uman. Aceasta are rolul de a lega si de a stoca fierul in tesuturile corporale, precum ficatul, splina si maduva osoasa, astfel incat sa poata fi folosit in momentele de nevoie. Fierul este un element esential pentru organism, fiind implicat in producerea de hemoglobina, care transporta oxigenul in sange, si in metabolismul celular. Nivelul seric al feritinei este un marker important al depozitelor de fier din organism si este utilizat pentru diagnosticarea anemiilor feriprive sau a hemocromatozei. In general, o valoare normala a feritinei indica o cantitate adecvata de fier in organism, in timp ce niveluri scazute de feritina pot indica o carenta de fier. Astfel, feritina joaca un rol crucial in mentinerea homeostaziei fierului in organism si este importanta pentru sanatatea noastra generala.

Cum identifici feritina?

Fierul intracelular este depozitat in doi compusi, feritina si hemosiderina. Apoferitina (feritina fara fier) are o GM de 440 kD, forma unei sfere goale, cu diametrul de 13 nm, cu o cavitate centrala cu diametrul de 6 nm, unde este depozitat fierul, care comunica cu exteriorul prin 6 canale (prin care intra si iese fierul) si un invelis proteic format din 24 molecule, reprezentate de doua subunitati distincte: H (heavy) si L (light), cu GM de 21, respectiv 19 kD si codificate pe cromozomii 11 (H), respectiv 19 (L).

O singura molecula de apoferitina poate pastra ~4500 atomi de fier, GM depasind in acest caz 800 kD, insa, de obicei se gasesc molecule de feritina cu cel mult 2000 atomi de fier. Fierul intra in molecula sub forma de Fe2+ si este oxidat sub actiunea catalitica a apoferitinei (lanturile H au un centru feroxidazic) si este pastrat ca polimer trivalent de hidroxid fosfat feric, invelisul proteic protejand celula de efectele toxice ale ionilor de fier.

Sinteza apoferitinei este stimulata de expunerea la fier. Exista cel putin 20 proteine de isoferitina distincte, cu proportii variabile de lanturi H si L, care difera prin incarcatura de suprafata: isoferitina acida contine o proportie crescuta de lanturi H si predomina in tesutul cardiac, renal, placenta, limfocite, monocite, precursorii eritroizi, dar si in tesuturile tumorale; isoferitina bazica este bogata in lanturi L, este mai stabila si se gaseste in ficat, splina, precum si in ser. Feritina se gaseste in plasma in cantitati mici si concentratia sa se coreleaza cu depozitele de fier. Feritina serica este glicozilata (sugerand secretia de catre celulele sistemului fagocitic) si relativ saraca in fier. In deficitul de fier, feritina scade inaintea aparitiei anemiei/altor modificari hematologice1;6.

Ce rol are feritina?

Feritina este o proteina prezenta in sange si in majoritatea celulelor organismului care are rolul de a stoca fierul si a-l elibera in momentul in care este necesar pentru functionarea normala a organismului. Este produsa in principal de celulele hepatice (din ficat), dar se gaseste si in alte tesuturi, cum ar fi splina si maduva osoasa. Fierul este un mineral important pentru functionarea multor procese fiziologice, cum ar fi transportul oxigenului in sange, producerea de energie si functionarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, prea mult fier in organism poate fi toxic, asa ca organismul trebuie sa reglementeze cu strictete nivelurile de fier din sange. Feritina joaca un rol crucial in aceasta reglementare. Atunci cand nivelul de fier din sange este ridicat, organismul produce mai multa feritina pentru a stoca excesul de fier. Pe de alta parte, atunci cand nivelul de fier din sange este scazut, organismul elibereaza fierul din depozitele de feritina pentru a-l transporta in sange si a-l folosi in procesele fiziologice.

Prin urmare, feritina are un rol important in mentinerea echilibrului de fier din organism si in prevenirea unor afectiuni care pot fi cauzate de deficienta sau de excesul de fier in organism. De exemplu, nivelurile ridicate de feritina pot indica o afectiune numita hemocromatoza, o boala genetica care cauzeaza o acumulare excesiva de fier in organism si care poate avea efecte toxice asupra organelor. Pe de alta parte, nivelurile scazute de feritina pot indica anemie feripriva, o afectiune care apare atunci cand organismul nu are suficient fier pentru a produce suficiente celule rosii din sange.

Actioneaza si ca reactant de faza acuta

In cazul unor inflamatii sau infectii, nivelul de feritina din sange poate creste semnificativ, iar acesta este motivul pentru care este considerat un reactiv de faza acuta. In timpul unei reactii de faza acuta, feritina poate fi eliberata in sange din celulele inflamate sau infectate, iar nivelul sau poate fi masurat pentru a evalua gravitatea inflamatiei sau infectiei. Cu toate acestea, este important sa retinem ca feritina nu este un reactant de faza acuta universal, deoarece exista si alte proteine care pot fi implicate in aceasta reactie, cum ar fi proteina C reactiva sau fibrinogenul. Feritina, pe langa fixarea si depozitarea fierului intr-o forma disponibila biologic pentru procesele celulare vitale, protejeaza proteinele, lipidele si joaca, de asemenea, un rol important in alte afectiuni, cum ar fi bolile inflamatorii, neurodegenerative si maligne.

Are efecte imunomodulatoare

Feritina are efecte imunomodulatoare importante, pe langa faptul ca este o proteina de faza acuta in timpul infectiei sistemice, ca urmare a activarii sale de catre sistemul imunitar, feritina intarzie si moduleaza productia de anticorpi de catre limfocitele B, scade fagocitoza si regleaza monocitopoieza granulara.

Ce metoda de investigare medicala se utilizeaza pentru determinarea feritinei?

Feritina este determinata prin efectuarea unei analize de sange, la fel ca pentru orice test. Este de obicei solicitat in cadrul studiului fierului, care include si alti parametri, cum ar fi nivelul de fier, nivelurile de transferina (proteina care transporta fierul) si procentul de saturatie a transferinei. Determinarea nivelului de feritina se poate recomanda intr-o serie de situatii medicale, cum ar fi:

  • Evaluarea nivelului de fier din organism: Deoarece feritina este implicata in stocarea fierului, nivelul sau poate fi masurat pentru a evalua cantitatea de fier disponibil in organism.
  • Diagnosticarea anemiei: Anemia poate fi cauzata de deficienta de fier in organism, iar nivelul scazut de feritina poate fi un indicator al acestei probleme.
  • Evaluarea inflamatiei sau infectiei: In cazul unei inflamatii sau infectii, nivelul de feritina din sange poate creste semnificativ, iar acest fenomen poate fi utilizat pentru a evalua gravitatea bolii.
  • Diagnosticarea unor boli hepatice: Deoarece feritina este metabolizata in principal in ficat, nivelul sau poate fi masurat pentru a evalua functia hepatica.

Este important sa retineti ca exista si alte situatii in care se poate recomanda determinarea nivelului de feritina, in functie de contextul medical individual al pacientului.

In ce situatii apare un nivel scazut al feritinei? 

Exista mai multe motive pentru care nivelul feritinei din sange poate fi scazut, printre care se numara:

  • Carenta de fier - feritina este o proteina de stocare a fierului, deci nivelul scazut de feritina poate indica o cantitate insuficienta de fier in organism. Acest lucru poate fi cauzat de o alimentatie deficitara in fier, pierderi de sange sau alte afectiuni care interfera cu absorbtia sau utilizarea fierului.
  • Anemia - Anemia feripriva este o forma de anemie cauzata de o deficienta de fier in organism. Nivelurile scazute de feritina pot fi un indicator al anemiei feriprive.
  • Afectiuni inflamatorii sau infectii - Nivelurile scazute de feritina pot fi cauzate de afectiuni inflamatorii sau infectii, cum ar fi artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala sau hepatita. In aceste cazuri, organismul poate folosi feritina pentru a lupta impotriva inflamatiei sau a infectiei, ceea ce poate duce la niveluri scazute de feritina in sange.
  • Afectiuni hepatice – de exemplu ciroza sau hepatita, pot cauza niveluri scazute de feritina.

Nivelul de feritina scade atunci cand are loc pierderea de celule rosii din sange pe care organismul nu are timp sa le inlocuiasca. Cea mai frecventa cauza este sangerarea. La femeile aflate la varsta fertila, menstruatia abundenta este cea mai frecventa cauza de sangerare si, prin urmare, feritina va fi scazuta.

De asemenea, feritina poate fi cauzata de o deficienta in absorbtia fierului, asa cum apare in anumite boli, cum ar fi boala celiaca, boala Crohn, colita ulcerativa si in chirurgia de bypass gastric. In plus, desi poate exista o absorbtie normala, dar nu sunt consumate suficiente alimente care contin fier, de exemplu, in cazul dietelor vegetariene, nivelurile de feritina se pot modifica. Cea mai importanta sursa de fier trebuie sa fie procurata din alimentatie. Cu toat acestea, in anumite cazuri, desi se respecta acest aspect si se consuma alimente bogate in fier, organismul poate sa nu absoarba acest mineral, caz in care medicii vor recomanda suplimentarea cu anumite tratamente.

Ce este anemia feripriva si care este legatura ei cu feritina?

Anemia are legatura directa cu hemoglobina. Hemoglobina se formeaza in celulele din maduva osoasa (hematopoieza) si este continuta de celulele rosii din sange (eritrocite). Acestea reprezinta cele mai numeroase celule din sange si sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon.

Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Aproximativ 95% din greutatea uscata a celulelor rosii din sange consta in hemoglobina, substanta necesara pentru transportul oxigenului.

Proteina de hemoglobina este o molecula formata din patru lanturi polipeptidice cu 140 de tipuri de aminoacizi. La fiecare este atasata o structura chimica numita hem, ce contine un singur atom de fier, de care se leaga, reversibil, patru atomi de oxigen. Fiecare celula rosie contine aproximativ 270 de milioane de molecule de hemoglobina, iar fiecare hematie poate transporta aproximativ 1080 de milioane de atomi de oxigen.

Bibliografie:

Badireddy M, Baradhi KM. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; 

Amin SK, Antunes C. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;

Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;

8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;

Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Sange in urina: Care sunt cauzele si ce boli ascunde aceasta problema medicala Sange in urina: Care sunt cauzele si ce boli ascunde aceasta problema medicala

Sangele in urina poate fi un semn al unei probleme de sanatate, cum ar fi o infectie a tractului urinar, o boala renala sau un cancer de tract urinar. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi analiza urinei sau imagistica, pentru a determina cauza exacta a sangerarii.

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii

Desi mucusul este foarte neplacut, acesta are anumite proprietati benefice pentru organism.  Astfel, are rol de protectie, prevenind patrunderea germenilor, a prafului, polenului si a bacteriilor in plamani, acestea oprindu-se in interiorul nasului.

1 martie 2023
citește articolul
Astmul sezonier la copii: Cum se poate gestiona, complicatii ale bolii Astmul sezonier la copii: Cum se poate gestiona, complicatii ale bolii

Astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina