Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida

10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2023 Ultima actualizare: 8 august 2023

Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este nevoie de ajutor sustinut din exterior, prin urmare iata 10 sfaturi pe care trebuie sa le aplici obligatoriu atunci cand vrei sa ramai gravida!

Alimentatie pentru cand vrei sa fii mamica

Alimentatia este extrem de importanta nu doar atunci cand esti insarcinata sau cand alaptezi, ci si atunci cand iti doresti sa ramai gravida. Dieta pentru sarcina trebuie sa fie adoptata de ambii parteneri si sa fie bogata in citrice, gratie acidului folic din componenta cu rol in desprinderea ovulului de pe ovar si sustinerea ovulatiei, in peste, bogat in acizi grasi Omega-3, cu rol in cresterea fertilitatii si reglarea hormonilor sexuali, si in cerealele integrale, recunoscute pentru continutul de zinc, seleniu si vitamine B. De asemenea, lactatele, bogate in calciu, contribuie la stimularea ovulatiei, iar fierul sustine fertilitatea. Pentru ca din alimentatie este aproape imposibil sa-ti asiguri necesarul de vitamine si minerale, suplimentele alimentare pentru fertilitate reprezinta o solutie rapida si eficienta.

Sport

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Boston pe un esantion de 3000 de femei care-si doreau sa ramana insarcinate, s-a concluzionat ca sportul creste gradul de fertilitate, insa se recomanda miscarea usoara. Exercitiile fizice care ajuta o femeie sa ramana gravida mai repede sunt urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos timp de minim 40 de minute zilnic, genoflexiunile, intinderile si dansul.

Odihna

Odihna este foarte importanta pentru organism si, implicit, pentru cresterea fertilitatii. In timpul somnului organismul se reface si nivelul progesteronului creste. Acest hormon este esential in reglarea ciclului menstrual si in pregatirea uterului pentru sustinerea ovulului fecundat. In lipsa unui nivel optim de progesteron, ovulul fecundat se poate desprinde din uter.

Relaxare

Din pacate, una dintre cauzele principale de infertilitate ale acestui secol este stresul, motiv pentru care atunci cand vrei sa ramai gravida este recomandat sa apelezi la tehnici de relaxare ca meditatia, plimbarile in natura, masaj sau yoga. Acestea contribuie atat la detensionarea fizica, cat si psihica. Stresul, prin efectele lui nocive, afecteaza metabolismul, imunitatea, libidoul si implantarea ovulului fecundat.

Perioada de ovulatie

Determinarea perioadei de ovulatie este de un real ajutor pentru femeile care-si doresc sa ramana insarcinate mai rapid si mai usor, insa este important ca ciclul menstrual sa fie regulat deoarece ovulatia are loc cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Pentru un ciclu normal de 28 de zile, ovulatia se petrece in cea de-a 14-a zi, in schimb pentru un ciclu de 29 de zile, ovulatia va avea loc in ziua a 15-a. Femeile care au ciclul menstrual de 32 de zile, vor avea ovulatie in ziua a 18-a. Pentru favorizarea sarcinii, medicii recomanda sa existe contact sexual nu doar in ziua ovulatiei, ci si incepand cu 3-4 zile inainte de ovulatie.

Sa ai mereu in casa teste de sarcina

Atunci cand vrei sa ramai insarcinata e important sa ai in casa teste de sarcina performante si usor de citit. Un astfel de test este produsul ClearBlue. Cu acest tip de produs testarea se poate efectua cu 6 zile mai devreme (adica cu 5 zile inainte de ziua estimata a menstruatiei). In plus, este demonstrat tehnonlogic ca acest device are o acuratete de peste 99 % - Incepand cu ziua estimata a menstruatiei. Cel mai important aspect la ClearBlue este faptul ca este usor de folosit. Clearblue are un design ergonomic, inclusiv un dispozitiv mai lung, curbat si un varf lat cu modificare de culoare. Tehnologia unica FloodguardTM, ajuta la reducerea principalei cauze a erorii raportata de alte teste de sarcina si faciliteaza testarea. Totodata rezultatele sunt usor de citit. Un aspect clar si simplu al rezultatului: 2 linii daca sunteti insarcinata, 1 linie daca nu sunteti insarcinata.

Pozitii sexuale optime

Un alt truc pentru a ramane gravida mai repede este legat de pozitia sexuala adoptata. Se recomanda pozitiile sexuale care permit ca sperma sa ramana cat mai mult timp in vagin. Favorizanta sarcinii este pozitia misionarului, cu atat mai mult cu cat sub sezut se aseaza o perna care sa impiedice scurgerea lichidului seminal in exterior. De asemenea, dupa contactul sexual este indicat ca femeia sa ramana intinsa in pat minim 5 minute.

Elimina obiceiurile proaste

Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului impactul negativ pe care il au viciile asupra fertilitatii, indiferent ca vorbim de fertilitate feminina sau masculina. Fumatul afecteaza calitatea spermei si productia de hormoni, prin urmare reduce gradul de fertilitate. De asemenea, mai mult de trei cani de cafea pe zi reduc cu peste 25% sansele de a ramane insarcinata. In aceasta categorie intra si alcoolul, dar si drogurile, care afecteaza motilitatea spermatozoizilor, nivelul hormonal si procesul de ejaculare.

Fara chimicale

Chimicalele afecteaza in mod dramatic fertilitatea si, in plus, favorizeaza aparitia bolilor si malformatiilor la nastere. Poluarea mediului inconjurator se rasfrange asupra aerului, apei si hranei, prin urmare se recomanda, cel putin, evitarea alimentelor ce pot contine pesticide, a soiurilor de peste ce contin mercur, a conservantilor, implicit a conservelor, dar si a semipreparatelor, a produselor de tip fast-food si mezelurilor. De asemenea, sunt indicate produsele cosmetice si de ingrijire organice.

Terapie

Exista o serie de terapii care pot ajuta o femeie sa ramana insarcinata. In aceasta categorie intra acupunctura, homeopatia, reflexoterapia, hipnoterapia si osteopatia craniana. Un efect remarcabil il au plantele, iar terapia ajutatoare pe baza acestora a avut, in majoritatea cazurilor, un rezultat favorabil. Se recomanda suplimentele alimentare naturale pe baza de extract de maca, extract de fructul castitatii(Agnus Castus), de angelica, branca-ursului, sangerica, trifoi rosu, telina, ventrilica, napraznic, dar si coenzima Q10.

Sfatul medicului

O femeie care, timp de 1 an de zile, nu a reusit sa ramana insarcinata, desi si-a dorit, cu precadere daca varsta este pana in 30 de ani, trebuie sa consulte medicul, deoarece poate fi vorba de infertilitate, iar tratamentul poate consta in abordarea unei tehnici de fertilizare in vitro. Pe de alta parte, se recomanda eliminarea surplusului de kilograme, o cauza secundara a infertilitatii, dar si hidratarea corespunzatoare a organismului, mai exact, consumul a minim 2 litri de lichide pe zi.

Citeste si despre importanta acidului folic pentru sarcina

 Ciclul menstrual si perioada cea mai fertila din timpul ovulatiei

Pentru o femeie care isi doreste un copil este extrem de important sa inteleaga si sa descopere perioada fertila a ciclului menstrual, astfel incat sa creasca sansa ca raporturile sexuale pe care le are cu partenerul sa duca spre o sarcina fericita.

Atunci cand o femeie incearca sa ramana gravida, timpul este vital. Ovulul si spermatozoidul pot fuziona intr-un ou zigot atata timp cat ei se intalnesc si se unesc prin procesul de fecundare. Pentru ca aceasta sa se intample, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile ale ciclului menstrual.

Fereastra fertila sau perioada fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina,e perioada cand ovulatia femeii atinge punctul maxim. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei.

In medie, femeile cu un ciclu regulat cu durata intre 28-32 zile se afla in perioada fertila in oricare din zilele 11 si 21. Femeile cu un ciclu regulat de 28 zile pot fi potential fertile in zilele 8-15 ale ciclului menstrual. 

Semne ca esti la ovulatie

  • crampe si dureri abdominale laterale;
  • modificari ale mucusului cervical;
  • cresterea temperaturii bazale;
  • schimbarea pozitiei cervixului;
  • sensibilitate crescuta la nivelul sanilor;
  • cresterea apetitului sexual;
  • test de ovulatie pozitiv;

Greseli de evitat atunci cand vrei sa ramai insarcinata

In cazul in care o femeie are un ciclu menstrual neregulat, este mai greu sa depisteze perioada de ovulatie maxima. Pentru a evita greselile, este bine sa alegi sa vizitezi un medic specialist si sa porti un dialog cu el despre istoricul tau medical. In plus, inainte de a incerca sa ramai insarcinata este bine sa iti iei o perioada de liniste, un concediu prelungit pentru ca e important sa eviti stresul si surmenarea. 

Ce alte greseli trebuie sa eviti ca sa ramai insarcinata?

  • continui sa practici obiceiuri nesanatoase (alcoolul, fumatul, junk-food-urile pot pune in pericol perioada de Ovulatie);
  • intretii relatii sexuale doar in ziua ovulatiei;
  • exagerezi cu medicamentatia de vitamine si suplimente pentru fertilitate fara sa consulti un medic specialist;

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy#1

https://www.healthline.com/health/pregnancy/folic-acid

REFERINTE:

1. Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;
2. Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;
3. Pitkin RM. Folate and neural tube defects. Am J Clin Nutr. 2007;85:285S–288S.
4. De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;
5. Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;
6. Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;
7. Suh JR, Herbig AK, Stover PJ. New perspectives on folate catabolism. Annu Rev Nutr. 2001;
8. Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;
9. Ulrich CM, Kampman E, Bigler J, et al. Lack of association between the C677T MTHFR polymorphism and colorectal hyperplastic polyps. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;
10. Weisberg IS, Jacques PF, Selhub J, et al. The 1298 A ->C polymorphism in methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR): in vitro expression and association with homocysteine. Atherosclerosis. 2001;
11. US Food and Drug Administration, authors. Food Standards. Amendment of standards of identity for enriched grain products to require addition of folic acid. Fed Regist. 1996;
12. Bureau of Food Regulatory. International and Interagency Affairs, Health C, authors. Regulatory impact analysis statement. Canada Gazette Part II. 1998;
13. Jacques PF, Selhub J, Bostom AG, et al. The effect of folic acid fortification on plasma folate and total homocysteine concentrations. N Engl J Med. 1999;

Articole similare
Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse

Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si, totodata, este si momentul in care femeia ar trebui sa aiba cea mai mare grija de ea, pentru ca toate actiunile de acum se rasfrang asupra fatului si, implicit, ulterior, asupra bebelusului. Din acest motiv in acest material vom vorbi despre acidul folic si importanta acestuia in perioada de sarcina si nu numai.

6 octombrie 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul
Sarcina sanatoasa si nastere fara probleme Sarcina sanatoasa si nastere fara probleme

Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si, totodata, este si momentul in care femeia ar trebui sa aiba cea mai mare grija de ea, pentru ca toate actiunile de acum se rasfrang asupra fatului si, implicit, ulterior, asupra bebelusului. Din acest motiv, ne-am propus sa abordam cele mai comune probleme care pot aparea in timpul sarcinii si ce se poate face pentru ca acestea sa fie evitate.

22 martie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Vitamine si minerale importante in sarcina Vitamine si minerale importante in sarcina

In timpul sarcinii, corpul tau trece prin numeroase schimbari fizice si psihice, iar o dieta echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea mamei si dezvoltarea armonioasa a copilului. Chiar daca expresia „mananci pentru doi” nu este chiar corecta, corpul tau are nevoi nutritionale crescute, tocmai de aceea trebuie alese alimente bogate in nutrienti si alcatuit un plan alimentar potrivit.

20 decembrie 2016
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...