Fototerapia: Ce este si cum poate trata afectiunile pielii
Fototerapia este o forma de tratament care utilizeaza lumina pentru a trata diferite afectiuni medicale. Aceasta implica expunerea la anumite lungimi de unda ale luminii intr-un mod controlat, pentru a obtine efecte terapeutice. Scopul fototerapiei este de a reduce cresterea celulelor pielii si de a trata inflamatia de baza a pielii. Fototerapia, cunoscuta si sub denumirea de terapie usoara, face acest lucru expunand pielea la lumina ultravioleta (UV). Fototerapia poate fi utilizata pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, cum ar fi:
Psoriazis: Fototerapia cu UVB (ultraviolete de tip B) este un tratament eficient pentru psoriazis. Expunerea controlata a pielii la UVB reduce inflamatia si cresterea excesiva a celulelor pielii care caracterizeaza aceasta afectiune.
Vitiligo: Fototerapia cu UVB este, de asemenea, utilizata in tratamentul vitiligo, o boala in care pigmentul pielii este pierdut in anumite zone, cauzand pete albe. Expunerea la UVB poate stimula pigmentarea si cresterea repigmentarii in zonele afectate.
Eczeme: Fototerapia cu UVB sau UVA (ultraviolete de tip A) poate fi utilizata pentru tratarea eczemelor cronice, precum eczema atopica. Expunerea la UV poate reduce inflamatia si pruritul, ameliorand simptomele acestor afectiuni.
Lichen plan: Fototerapia cu UVB sau PUVA (fototerapie psoralen-ultravioleta) poate fi utilizata in tratamentul lichen plan, o afectiune cutanata inflamatorie cronica. Aceasta poate ajuta la controlul simptomelor si la imbunatatirea aspectului pielii.
Prurit: Fototerapia poate fi eficienta in tratamentul pruritului (mancarimii) cronice. Expunerea controlata la lumina poate reduce senzatia de mancarime si inflamatia asociata cu aceasta.
Cum functioneaza fototerapia. La ce trebuie sa fim atenti cand alegem aces tip de tratament
Fototerapia foloseste lumina UV, care se gaseste si in lumina soarelui. Fototerapia poate fi, de asemenea, utilizata in combinatie cu alte tratamente topice (aplicate pe piele). Fototerapia poate fi administrata intr-o anumita zona a corpului sau a intregului corp daca este afectata mai mult de 5% din piele.
Exista 2 tipuri principale de fototerapie:
Ultraviolete B (UVB)
Exista 2 tipuri de fototerapie UVB: banda larga si banda ingusta (NB-UVB). Diferenta este ca NB-UVB ofera o lungime de unda mai scurta a luminii UV.
Psoralen-UV-A (PUVA)
Acest tip de tratament foloseste lumina UVA si un medicament oral ( pe gura ) numit psoralen care face pielea mai sensibila la lumina.
Fototerapia functioneaza prin expunerea pielii la anumite tipuri de lumina pentru a trata afectiuni dermatologice. Exista mai multe mecanisme prin care fototerapia poate avea efecte benefice asupra pielii, iar acestea pot varia in functie de tipul de lumina utilizat si de afectiunea tratata.
Iata cateva principii de baza:
Razele ultraviolete (UV): Fototerapia cu UV este adesea utilizata in dermatologie. Razele UV pot suprima sistemul imunitar local, reducand inflamatia si proliferarea excesiva a celulelor pielii. Acest lucru este util in afectiuni precum psoriazisul si vitiligo, in care sistemul imunitar al pielii este hiperactiv.
Expunerea controlata: Fototerapia implica o expunere controlata la lumina. Doza de lumina (intensitatea si durata expunerii) este ajustata in functie de afectiunea tratata si de reactia individuala a pacientului la tratament. Supravegherea atenta a medicului este esentiala pentru a minimiza riscurile si a obtine beneficiile maxime.
Fototerapia cu UVB: UVB este un tip de radiatie ultravioleta cu lungimi de unda diferite. Aceasta poate reduce inflamatia si cresterea excesiva a celulelor pielii in afectiuni precum psoriazisul si eczemele. Fototerapia cu UVB este, de obicei, administrata de trei ori pe saptamana si necesita o serie de sesiuni pentru a obtine rezultate optime.
Fototerapia cu UVA: UVA este un alt tip de radiatie ultravioleta cu lungimi de unda diferite. Fototerapia cu UVA poate fi utilizata in combinatie cu un medicament fotosensibil numit psoralen in terapia PUVA (fototerapie psoralen-ultravioleta). Acest tratament este folosit in special pentru psoriazis si vitiligo si implica administrarea orala sau topica a psoralenului inainte de expunerea la UVA.
Fototerapia este utilizata pentru actiunea sa antiinflamatoare, folosita de obicei atunci cand extinderea leziunilor nu este suficient tratament topic sau trebuie efectuata pe zone foarte mari ale pielii. La nou-nascuti se foloseste deoarece atunci cand oxidarea bilirubinei apare in piele.
Ce riscuri pot aparea
Riscurile fototerapiei sunt similare cu cele ale expunerii la soare, astfel incat este posibil sa aveti roseata a pielii, sa se arda sau sa obtineti o culoare similara cu bronzul, uscaciunea pielii. Ochelarii trebuie purtati pentru a proteja ochii, precum si organele genitale masculine in timpul aplicarii tratamentului. In cazurile in care Psoralen este utilizat in 12 pana la 24 de ore, pacientul trebuie sa evite expunerea la soare si sa poarte ochelari de soare pentru a-si proteja ochii.
Cum te pregatesti pentru fototerapie
Nu va fi nevoie de pregatire pentru tratamentul cu UVB.
In cazurile in care sunt utilizate raze UVA, medicamentul fotosensibilizant va fi necesar, care va fi sub forma orala atunci cand zona care trebuie tratata este foarte mare sau sub forma de unguent daca zona care trebuie tratata este mai mica.
Cum este recuperarea dupa fototerapie
Recuperarea din fototerapie este imediata, pacientul va putea sa isi continue viata normala dupa sesiune, trebuie doar sa aveti grija sa va protejati de soare in urmatoarele ore, mai ales daca ati fost tratat cu Psoralens, care ofera o constientizare mai mare a pielii din fata soarelui. Hidratantele pot fi necesare pentru a preveni uscarea excesiva a pielii. Inainte de fototerapie, medicul va stabili daca fototerapia este sigura pentru dumneavoastra. Iata cum:
Vi se va face face un examen de piele al intregului corp, medicul analizand foarte bine pielea. De asemenea, vi se vor cere informatii daca aveti potentiale reactii negative de la lumina soarelui.
Medicul va va intreba despre istoricul personal si familial al cancerului de piele si al tulburarilor de fotosensibilizare (care va fac pielea mai sensibila la soare).
Specialistul va va intreba daca sunteti insarcinata sau daca alaptati.
Spuneti medicului dumneavoastra ce medicamente utilizati, inclusiv plasturi, creme, suplimente pe baza de plante si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Unele medicamente, cum ar fi retinoizii, anumite antibiotice, medicamente pentru cancer si altele pot face pielea mai sensibila la lumina UV.
Fototerapia se va utiliza intr-una din formele sale principale, in functie de leziunea care trebuie tratata si de tipul de piele al pacientului, iar in general se vor face 2 sau 3 sedinte pe saptamana, insa acest lucru variaza.
Care sunt primele semne ca pielea imbatraneste prematur? Cum te ajuta fototerapia sa incetinesti acest proces
Daca discutam despre pielea matura atunci ne referim la pielea de dupa 40-50 de ani, ceea ce corespunde fiziologic cu instalarea menopauzei la femei. Riscul de deshidratare este mai mare la pielea matura, se schimba si modul in care arata pielea, nu mai este asa de stralucitoare, apar hiperpigmentarea si punctele negre. Ne putem trezi cu piele mai uscata, mai greu de ingrijit si mult mai sensibila odata ce discutam despre pielea matura.
Maturizarea pielii incepe insa dupa varsta de 25 de ani, dar depinde mult de genetica, de factorii de mediu, nu prea conteaza varsta biologica daca ne referim la pielea matura. Unele femei pot sa vada maturizarea pielii de la 30 de ani, altele la peste 60 de ani. Impresia de piele matura poate sa apara de la expunerea la ultraviolete, lipsa de somn, stres, lipsa de sport, prezenta unor boli cronice.
Primul semn ca ai o piele matura se poate observa la ten, acesta incepe sa nu mai arate asa de bine ca la 20 de ani. Pielea este pala, mult prea uscata, porii sunt deschisi, apare hiperpigmentarea, tonul nu este uniform, apar diferente fata de pielea uscata si cea sensibila. Se pierde din elasticitate, apar liniile fine peste tot la nivelul pielii, se pierde din structura pielii, pielea pare mai subtire. A nu se intelege ca pielea matura este un tip de piele. Pielea matura este doar o faza in procesul de dezvoltare a acestui organ si in cel de imbatranire naturala.
Cum sa ai grija de tenul tau ca sa isi pastreze elasticitatea si fermitatea?