Gastrita: de ce apare, cum se manifesta, ce complicatii poate avea
Gastrita reprezinta o inflamatie a mucoasei gastrice. Ea apare din cauza leziunilor produse de sucurile asupra mucoasei gastrice. Are cauze multiple, de la fumatul excesiv la consumul de alcool. De la excesul de alimente procesate la mancatul dezorganizat. De ce e periculoasa si ce se intampla cand nu este tratata la timp descoperiti din urmatorul articol.
Cum apare gastrita?Ce factori de risc te predispun la gastrita?Care sunt simptomele gastritei?Cum se trateaza gastrita?Cum apare gastrita?
Daca s-a intamplat vreodata sa ai arsuri la stomac, crampe sau alt gen de dureri, sunt sanse sa fii suferit de o criza de gastrita. Ideea este ca stomacul este protejat de mucoasa gastrica, dar atunci cand apare infectia cu helicobacter pylori, mucoasa poate suferi transformari. Sau din cauza abuzului de medicamente, de alcool, stresul dar si alimente care au un continut ridicat de zahar sau condimente pot duce la diferite forme de gastrite cronice. Atunci cand vorbim de bacteria helicobacter pylori aceasta are legatura cu sucul gastric si evolutia a mucoasei gastrice.
Totodata, leziunea ulceroasa apare atunci cand nu mancam la timp, cand fumam si bem cafea pe stomacul gol, cand suntem stresati sau avem probleme emotionale care creeaza dezechilibre si in functie de intensitatea acestor factori apare in zona stomacului o serie de perforatii care cu timpul se pot agrava si extinde si pot provoca leziuni grave atunci cand acidul gastric paraseste spatiul sau si se varsa in organism.
Sa nu uitam ca sucul gastric este un acid extrem de coroziv. Chiar daca contine in proportie de 99% apa, iar restul e compus din diferite substante, din cauza prezentei acidului clorhidric care se gaseste intr-o cantitate foarte mica, sucul gastric este destul de puternic pentru a dizolva metale precum fier, cupru sau aluminiu. In plus, putini stiu ca organismul ne poate digera pe noi! Enzimele digestive din corpul nostru sunt secretate sub o forma inactiva. Daca s-ar secreta sub forma activa, ar digera chiar organul ce le-a produs, nefacand nici un fel de discriminare intre alimente si organism.
Ce factori de risc te predispun la gastrita?
Dupa cum am spus anterior, inflamatia mucoasei gastrice poarta numele de gastrita. Pana in prezent se cunosc mai multe cauze care pot cauza gastrita, iar dintre acestea exista o serie de elemente care au o recurenta marita in randul bolnavilor de gastrita, indiferent de sex. Altfel spus, in cele mai multe cazuri, gastrita este determinata de: Infectia cu bacteria H. pylori; consumul excesiv de alcool si tutun; administrarea abuziva de medicamente care contin aspirina, ibuprofen sau alte analgezice din clasa antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS), o reactie autoimuna atunci cand sistemul imun considera, in mod eronat, celulele si tesuturile organismului ca agresori si le ataca (in acest caz, mucoasa stomacului).
Dintre toti factorii de risc care duc la gastrita, una dintre cele mai comune cauze are legatura directa cu Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie determina aparitia uneia dintre cele mai des intalnite infectii la om si este frecvent corelata cu statutul socio-economic al persoanei afectate. Aceasta infectie se localizeaza in zona stomacului si a intestinului subtire, iar patrunderea bacteriei in organism are loc cu precadere in perioada copilariei. Pe termen lung, infectia cu Helicobacter Pylori poate produce afectiuni grave. Ca idee, bacteria are nevoie de un mediu acid, iar mediul acid al tractului digestiv este in totalitate favorabil bacteriei Helicobacter Pylori, care se adapteaza foarte rapid la acesta. Bacteria chiar reuseste sa reduca nivelul de aciditate, daca este cazul, astfel incat sa fie cel optim, in care sa poata supravietui.
Stim deja ca mucoasa stomacului are rolul de a-l proteja pe acesta de acidul necesar organismului pentru a realiza procesul de digestie. Cand bacteria H. Pylori o penetreaza, mucoasa nu mai poate sa ofere stomacului protectie pentru ca celulele sistemului imunitar nu mai pot ajunge la bacterie sa o elimine. Astfel, acidul ajunge la peretii stomacului, unde produce leziuni ale acestuia si apare gastrita.
Care sunt simptomele gastritei?
Inainte de a vorbi depsre simptomele gastritei, trebuie sa discutam despre tipul acesteia si cauza care a dus la aparitia bolii. Astfel, in urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de gastrita. Gastrita acuta se refera la cea aparuta brusc, recent instalata, din cauza unui factor nociv, de obicei preluat din mediul exterior: ingestie de acizi, baze sau substante toxice, chimioterapia oncologica, leziunile fizice provocate de factori externi, arsuri termice;
Gastrita cronica, care si ea are mai multe simptome. In primul rand avem gastrita autoimuna de tip A si care apare din cauza distrugerii celulelor ce produc acid clorhidric gastric. Se manifesta cel mai des la persoanele cu boli autoimune (tiroidita Hashimoto, diabet de tip I). Persoanele afectate de gastrita cronica de tip A pot dezvolta, in timp, anemie prin deficit de vitamina B12.
Gastrita cronica de tip B este destul de intalnita si apare ca urmare a infectiei cu agentul patogen Helicobacter pylori ce formeaza o enzima capabila sa distruga celulele mucoasei gastrice. Gastrita cronica de tip C apare ca urmare a unor operatii, interventii chirurgicale si consta in patrunderea gresita a bilei in stomac si nu in intestinul subtire, fapt care ataca stratul de protectie al mucoasei gastrice.
Pe scurt, in majoritatea cazurilor de gastrita, simptomele sunt urmatoarele: arsurile gastrice sau pirozisul, senzatia de greata, varsaturi, balonare, spasmele si durerile abdominale, dureri severe de stomac, sughit frecvent, senzatia de satietate precoce dupa masa.
Cum se trateaza gastrita?
Pentru ca exista mai multe tipuri de gastrita si tratamentul difera de la caz la caz, de la persoana la persoana, de la tipologia de manifestare a bolii si tratamentul gastritei se va face in functie de etiologia sa. In principiu, cele mai comune tratamente impotriva gastritei includ produse precum:
- antiacide sau amestecuri de substante alcaline cu rol in neutralizarea secretiei acide si ameliorarea durerii;
- pansamente gastrice, adica medicamente ce au rolul de a forma la nivelul mucoasei gastrice un film protector ce va ajuta la refacerea acesteia;
Totodata, in cazul in care gastrita e generata de abuz de alcool, tutun, medicamente, alimentatie dezorganizata, este important sa se renunte la aceste obiceiuri nesanatoase. In plus, este utila eliminarea zaharul si alimentelor cu aditivi sintetici - explozia de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura si de alimentele imbogatite cu „E"-uri, intrucat ele pot afecta digestia, favorizeaza (in special zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori in stomac, sensibilizeaza, in timp, intreg sistemul digestiv si produc perturbari digestive in lant.
De asemenea, daca experimentezi indigestii frecvente, este recomandat sa mananci mai putin, dar mai des. In felul acesta se vor ameliora efectele nocive ale acidului gastric. Se recomanda renuntarea la consumul de alcool - indiferent de provenienta sau de tarie - acesta alaturi de tutun este marele inamic al stomacului.
Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate sa declanseze pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
Informatii suplimentare gasiti si in acest video:
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.karger.com/Journal
https://gastro.org/
REFERINTE:
Feldman M, et al. Dyspepsia. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 10th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 6, 2016.
Indigestion (dyspepsia). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.
Papadakis MA, et al., eds. Gastrointestinal disorders. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2015. 54th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2015. http://www.accessmedicine.com. Accessed Jan. 28, 2016.
Dyspepsia. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gi-disorders/dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.