Colica biliara: De ce apare, simptome, metode de tratament
Poate ca nu toti cunosc localizarea bilei sau rolul ei pentru organism, dar sarurile biliare in digestie au un rol esential si cand apar probleme la bila, in momentele in care s-au depozitat in structuri prea multe substante, pot aparea pietre la fiere.Litiaza biliara sau pietrele la fiere afecteaza la nivel global peste 800.000.000 de oameni. Iar persoanele care au o bila lenesa sau dischinezie biliara sufera de aceasta afectiune in numar mult mai mare.
Colica biliara este o durere in zona dreapta sus a abdomenului, ea aparand atunci cand canalul biliar este blocat. Durerea dispare in momentul in care piatra trece in intestinul subtire si deblocheaza canalul. In ceea ce priveste tratamentul obisnuit pentru aceasta problema de sanatate, medicii au in vedere indepartarea vezicii biliare, acest organ fiind unul neesential pentru sanatatea digestiva.
Care sunt cauzele colicii biliare?
Colica biliara apare in momentul in care vezica biliara se contracta determinand un calcul biliar sa blocheze temporar canalul care dreneaza vezica biliara. Calculii biliari sunt mase dure, acestia fiind formati din colesterol si bilirubina, ei formandu-se in vezica biliara. Acestia pot avea o dimensiune redusa, fiind si numerosi in acelasi timp sau pot fi mai mari si mai putini.nCalculii biliari se formeaza in special din cauza dezechilibrelor chimice ale bilei sau a golirii rare sau incomplete a vezicii biliare. Cresterea presiunii in vezica biliara provoaca durerea, dar si disconfortul asociate colicii biliare.
Ce este bila?
Atat bila, cat si enzimele digestive sunt transportate pe caile biliare de la ficat, vezica biliara, dar si de la pancreas pana la intestinul subtire. Bila este cea responsabila pentru transportul deseurilor din ficat, ea ajutand la digerarea grasimilor. O parte din bila este stocata in vezica biliara, iar in momentul in care se consuma diverse alimente, vezica biliara ajunge sa se contracte sau sa se stranga pe interior. Ea goleste continutul vezicii biliare in intestinul subtire.
Care sunt simptomele care apar la persoanele cu colica biliara?
De obicei, primul simptom care apare in cazul unei persoane cu colica biliara este durerea in partea de sus a abdomenului. Aceasta durere poate radia uneori chiar si catre umar, ea fiind ascutita de cele mai multe ori, dar simtindu-se uneori si ca o crampa sau ca o durere surda constanta. Colicile apar cel mai adesea seara, mai ales dupa ce ai mancat o masa copioasa. Unii oameni au aceasta problema dupa ce se culca.
In ceea ce priveste durerea mai grava a colicii biliare, aceasta dureaza de obicei intre 30 de minute si o ora, dar poate continua la o intensitate mai mica si pentru cateva ore. Durerea inceteaza in momentul in care calculul biliar se elibereaza de canalul biliar si trece in intestin.
Colica biliara vs. colecistita
Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare, aceasta necesitand o ingrijire medicala in cel mai scurt timp. Colecistita este o complicatie a colicii biliare, simptomele sale fiind unele mult mai severe decat cele asociate cu colica biliara, durand chiar si mai mult.
Printre cele mai comune simptome ale colecistitei se numara durerea abdominala prelungita care nu se amelioreaza in timp, febra sau frisoanele, greata si varsaturile, nuanta galbuie pe piele si pe ochi, aceasta fiind cunoscuta si sub numele de icter, sau urina de culoarea ceaiului si scaunele palide.
Care sunt factorii de risc pentru colica biliara?
Unele persoane sunt mai susceptibile in a avea calculi biliari fata de alte persoane. Femeile sunt mult mai susceptibile la a dezvolta calculi biliari decat barbatii. Acest lucru apare din cauza estrogenului si anume a hormonului sexual feminin, acesta avand o influenta majora in formarea calculilor biliari. Antecedentele familiale sunt si ele considerate a fi factori de risc in ceea ce priveste problemele vezicii biliare. Calculii biliari sunt mai frecventi la persoanele de peste 40 de ani. Persoanele supraponderale sau obeze pot avea mai mult colesterol in bila, ceea ce ajuta la formarea pietrelor. Pierderea rapida in greutate, dar si postul cresc si ele cantitatea de colesterol din bila, de aceea persoanele care tin o dieta sau cele care postesc trebuie sa aiba in vedere si aceste lucruri.
Obezitatea, dar si regimul alimentar hipercaloric sau bogat in grasimi pot duce la un excedent masiv de colesterol, lucru care poate pune probleme activitatii hepatice, aceasta fiind in acelasi timp si foarte mult ingreunata. Persoanele care au un colesterol mare nu vor mai reusi sa realizeze un metabolism eficient, iar lipidele nesaturate care nu au reusit sa fie descompuse in elemente mai simple se vor depune formand litiaza biliara.
Sedentarismul poate crea si el o multime de probleme, acesta incetinind intreaga activitate, inclusiv pe cea care tine de digestie, precum si de anexele sistemului digestiv. In cazul in care se adauga pe langa sedentarism si toxicitatea nicotinica, precum si o circulatie sanguina incetinita si de fumat, predispozitia spre o colica biliara, precum si o litiaza biliara creste mai mult.
Cum se trateaza colica biliara?
Colica biliara necesita tratament pentru ca exista riscul ca problemele de sanatate sa se agraveze in timp. Cel mai frecvent tratament este indepartarea chirurgicala a vezicii biliare, acest organ fiind unul neesential pentru organism, el functionand eficient si fara acest organ. Tratamentul se mai refera insa si la schimbarea pe cat posibil a regimului alimentar, astfel incat acesta sa devina hipocaloric, persoanele care au de-a face cu aceasta problema de sanatate consumand alimente cu un continut mai scazut de grasimi sau de lipide nesaturate. In acest fel are loc si o reducere considerabila a colesterolului.
Consumul de oua in exces, maioneza, frisca sau smantana foarte groasa, precum si a prajelilor este interzis din alimentatie. De asemenea, pentru a fi siguri de faptul ca tratamentul este unul eficient, schimbarea stilului de viata este un alt lucru important pentru persoanele care doresc sa nu mai aiba de-a face cu aceasta problema. Eliminarea fumatului, a alcoolului, precum si limitarea pe cat posibil a sedentarismului sunt alte lucruri pe care orice persoana ar trebui sa le aiba in vedere.
De cele mai multe ori insa, colica biliara este o problema dureroasa cu care un numar mare de persoane se pot confrunta si pentru care este nevoie de un tratament medical chirurgical. Daca observi ca ai o astfel de problema, este foarte important sa mergi cat mai curand la un medic, mai ales daca durerea nu dispare. Cu cat vei merge mai rapid la un medic, cu atat vei primi si mai rapid ajutorul de care ai nevoie, astfel incat simptomele sa fie reduse si sa te bucuri cat mai curand de vindecarea dorita.
Ce este colecistita?
Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara are un lichid digestiv care se elibereaza in intestinul subtire (bila) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. In cele mai multe cazuri, calculii biliari, in cadrul unei crize, pot determina inflamarea infectia organului, determinand instalarea colecistitei.
Colecistita este asadar o inflamatie a vezicii biliare. Daca inflamatia dureaza mai mult timp (luni de zile) sau daca se repeta, vorbim deja despre colecistita cronica. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificata cauza si urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. Daca este lasata netratata sau daca este tratata necorespunzator, colecistita poate duce la complicatii grave care pot pune in pericol viata pacientului (ruptura vezicii biliare, hepatite, pancreatite). Ce metode de preventie exista descopera in acest material
In loc de final. Tu stii din ce sunt formate pietrele la rinichi?
In linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Insa, de obicei, cantitatea de calciu si alte substante chimice din urina sunt in cantitati normale si la persoanele care sufera de litiaza si colica renala. Uneori, diverse afectiuni rar intalnite pot creste nivelul unor substante chimice din urina, cum ar fi calciu, oxalati, acid uric si cistina care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, bauturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constanta ceea ce determina o concentratie mai mare in urina a unor substante chimice si tot alimentatia poate schimba pH-ul urinei sau continutul de saruri care si acesta este daunator.
Altfel spus, calculii renali pot fi formati din oxalati de calciu, din fosfati de calciu sau dintr-o combinatie a celor doua. Cresterea concentratiei de calciu in urina poate fi consecinta deshidratarii, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoza tubulara renala), hiperparatiroidiei (hormonii secretati de paratiroide regleaza metabolismul calciului) sau cancerului si medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor si steroizilor.
Bibliografie:
Niederhuber JE, et al., eds. Liver and bile duct cancer. In: Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Aug. 5, 2020;
Feldman M, et al., eds. Tumors of the bile ducts, gallbladder and ampulla. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management;
Hepatobiliary cancer. National Comprehensive Cancer Network. https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed Aug. 5, 2020;