Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame

Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2024 Ultima actualizare: 10 mai 2024

Povestea bamelor e la fel de veche precum umanitatea. Desi felul de raspandire al acestor legume nu este foarte bine nedocumentat, planta este aparent originara din Etiopia. Egiptenii si maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea araba a plantei, ceea ce sugereaza o origine orientala. Din Arabia, planta s-a raspandit pe malurile Mediteranei si spre est. Ulterior planta a fost introdusa in America de Sud (semnalata in Brazilia in 1658) si apoi America de Nord (1748 in zona Philadephiei). Bama iubeste solurile bogate, radacina este fibroasa iar fructele contin multe seminte. In bame gasim 132 de calorii si 8,7 fibre, iar 100 de grame de bame au 157 de calorii si 3,2 fibre. In compozitia fructelor gasim numeroase substante active, cum sunt: alantoina, saponina, vitamine (A, C, B9, B4), pectine, acizi aminati (arginina, asparagina), tanini si fibre celulozice. Pe langa acesti compusi, se mai regasesc si multe minerale oligoelemente precum: calciu, potasiu, magneziu, sodiu, siliciu, cupru, fier si clorofila, care se regaseste in plantele verzi. Cum putem consuma aceste legume si ce beneficii au pentru sanatate descopera in articolul urmator.

Ce beneficii ofera bamele pentru organism? Cum se prepara bamele

 

Dincolo de proprietatile nutritive, bamele au o serie de alte proprietati si sunt recunoscute ca legume: diuretice, antiinflamatorii, hipoglicemiante, reglatoare de tranzit si cicatrizante. Consumul de bame fierte de exemplu este indicat pentru tulburarile renale, durerile articulare, tranzit, pentru diabetici, pentru pierderea in greutate si in cazul leziunilor cutanate. Alte beneficii:

Surse de proteine: Bamele sunt o sursa importanta de proteine, in special pentru vegetarieni si vegani;
Controlul glicemiei: Studiile au aratat ca bamele pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, ceea ce poate fi benefic pentru dezvoltarea diabetului;
Scaderea colesterolului: Bamele pot contribui la scaderea nivelului de colesterol rau din sange;
Controlul greutatii: Bamele ajuta la controlul greutatii prin furnizarea de proteine si fibre, fara un continut ridicat de grasimi sau calorii;
Sanatatea sistemului cardiovascular: Bamele ajuta la reducerea riscului de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol rau si a tensiunii arteriale.

Si asta nu e tot. Aceasta planta are efect laxativ si ajuta la reglarea tranzitului intestinal. In plus, diminueaza riscurile aparitiei cancerului la colon si esofag. Bamele, prin continutul bogat de clorofila au si efect antioxidant si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorita prezentei siliciului in compozitia sa ajuta la intarirea sistemului osos. De asemenea, planta este foarte indicata pentru diabetici, deoarece are un efect hipoglicemiant, pastrand glicemia in parametrii optimi. In plus, are si efect antiinflamator, inlaturand durerile articulare, artroza, artrita si reumatismul.

In ceea ce priveste utilizarea externa, bamele crude se pot zdrobi si se pot folosi ca si cataplasma. Astfel ele pot ajuta in tratamentul abceselor, ulceratiilor pielii, eczemelor si panaritiului. Bamele pot calma durerea in cazul unei muscaturi superficiale provenite de la un animal domestic si calmeaza sistemul nervos, fiind un bun adjuvant in caz de stres, nervozitate sau anxietate. 

 

Cum sa folosesti corect bamele? Ce contin bamele

 

Bamele au mai multe beneficii dupa cum am precizat anterior. In functie de modul de preparare si consum, pentru uz intern sau uz extern, ele sunt recomandate pentru urmatoarele situatii precum:

Favorizeaza tranzitul intestinal
Datorita continutului ridicat de fibre, bamele favorizeaza tranzitul si limiteaza riscul aparitiei cancerului colorectal. Joaca un rol deosebit de eficient si in caz de constipatie.

Ajuta la pierderea in greutate
Pe langa faptul ca au actiune diuretica, bamele ofera sentiment de satietate. Aceste legume mentin pentru mult timp starea de satietate si impiedica consumul de alimente grase. Sunt foarte indicata in dietele de slabit pentru ca au un continut sarac de calorii.

Sunt foarte bune pentru diabetici
Bamele sunt o leguma recomandata persoanelor diabetice, deoarece au capacitatea de a regla glicemia. Ele pot diminua nivelul de glucoza din sange si previn aparitia diabetului de tip 2.

Sunt recomandate copiilor in perioada de crestere
Dat fiind faptul ca planta este bogata in fier si reprezinta o sursa excelenta de siliciu merita consumata de catre copii deoarece joaca un rol esential in formarea osoasa. Consumata cruda sau fiarta, aceasta este o sursa de magneziu si vitamina B2 pentru femei si de fier pentru barbati.

Joaca un rol important impotriva bolilor cardiovasculare
Datorita cantitatii importante de fibre, bamele ajuta la prevenirea riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara, protejand astfel sanatatea inimii. Aceasta ajuta la scaderea tensiunii arteriale si se recomanda a se consuma de catre persoanele cu un nivel de colesterol crescut.

Lupta cu artroza
Planta contine si potasiu, astfel ca joaca un rol important in circulatia sanguina. Aportul de fier si vitamine mentin sanatatea oaselor. Planta este foarte bogata in proteine, de aceea nu trebuie sa lipseasca din meniul vegetarienilor. In combinatie cu orezul, bamele ofera proteina vegetala completa. Planta contine multe vitamine si minerale, este bogata in antioxidanti, acid folic, ce reprezinta un adjuvant excelent pentru femeile care vor sa ramana insarcinata si fitoestrogeni, care minimizeaza riscul femeilor de a face cancer mamar. In plus, planta este bogata in carbohidrati si proteine, de aceea ofera satietate si furnizeaza un plus de energie organismului, motiv pentru care se recomanda a se consuma in curele de slabire.

Suc de bame crude – recomandat pentru diabetici
In combinatie cu varza de Bruxelles, ofera organismului o serie de elemente pretioase care asigura secretia normala de insulina. Sucul de bame se face din fructele tinere. Diabeticilor li se recomanda minim un litru de suc de bame, combinat cu apa distilata, suc de morcov, varza de Bruxelles pentru un plus de efect.

Decoct din bame verzi – pentru eliminarea apei pe cale urinara
Se adauga trei linguri de bame crude la aproximativ 750 ml de apa, se fierbe pentru 20 de minute si se bea in 3 reprize pe perioada unei zile.

Decoct din bame uscate  - pentru mentinerea nivelului normal de glucide din sange
Acest decoct se obtine prin adaugarea unei linguri de bame la un litru de apa rece. Se lasa la fiert 20-25 de minute si se consuma cate 2-3 cani pe zi din acest amestec.

 

Reactii adverse ale consumului exagerat de bame. La ce trebuie sa fim atenti

Desi bamele sunt o sursa excelenta de nutrienti si au beneficii pentru sanatate, exista si cateva contraindicatii pentru consumul lor. Iata cateva dintre ele:

Alergii: unele persoane pot fi alergice la bame, manifestand simptome cum ar fi mancarime, eruptii cutanate sau umflarea limbii;
Continut ridicat de oxalati: bama contine oxalati, substante chimice care pot duce la formarea de calculi renali la unele persoane. Prin urmare, persoanele cu istoric de calculi renali ar trebui sa consume bame cu moderatie;
Interactiuni cu medicamente: unele studii sugereaza ca bama cruda poate reduce absorbtia anumitor medicamente din organism. Persoanele care iau medicamente prescrise ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a incepe sa consume bame;
Gastrointestinal: din cauza continutului ridicat de fibre si mucilagiu, bama poate provoca simptome digestive neplacute, cum ar fi balonarea si diareea, la unele persoane;

Consumul de bame te ajuta sa iesi din perioada de convalescenta. Vezi de ce

Sistemul imunitar este un complex sistem biologic al organismului care indeplineste rolul de a ne proteja impotriva invaziei de organisme straine, cum ar fi bacterii, virusuri, fungi si paraziti, precum si de a lupta impotriva celulelor anormale proprii, cum ar fi cele canceroase. Acest sistem este esential pentru mentinerea sanatatii si protejarea corpului de diferite afectiuni si boli.

Sistemul imunitar functioneaza printr-o reactie complexa intre celulele si substantele chimice ale corpului. Atunci cand o substanta straina (antigen) este detectata, sistemul imunitar initiaza o serie de raspunsuri pentru a neutraliza si elimina acea substanta. Printre aceste raspunsuri se numara eliberarea de anticorpi, care sunt proteine specifice care recunosc si ataseaza antigenii, precum si distrugerea celulelor infectate sau canceroase de catre celulele albe din sange.

Sistemul imunitar poate fi afectat de diferite factori, cum ar fi varsta, nutritia, stresul, expunerea la toxine si bolile cronice. Un sistem imunitar slabit poate duce la o susceptibilitate crescuta la infectii si boli, in timp ce un sistem imunitar hiperactiv poate duce la reactii alergice sau autoimune.Mentinerea unui sistem imunitar sanatos implica adoptarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, somn adecvat, gestionarea stresului si evitarea obiceiurilor daunatoare, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool. De asemenea, vaccinarea poate juca un rol crucial in intarirea sistemului imunitar si protejarea impotriva unor boli infectioase grave.

Grija pentru sistemul imunitar este esentiala pentru mentinerea sanatatii si protectia organismului impotriva bolilor si infectiilor. Consuma o dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase. Aceste alimente furnizeaza vitamine, minerale si antioxidanti esentiali care sustin sistemul imunitar. Asigura-te ca bei suficiente lichide pe parcursul zilei, de preferat apa, pentru a mentine corpul hidratat si pentru a facilita functionarea optima a sistemului imunitar. Activitatea fizica moderata poate contribui la intarirea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii generale.

Asigura-te ca dormi suficient si ca respecti o rutina de somn regulata. Un somn odihnitor este esential pentru recuperarea organismului si pentru functionarea optima a sistemului imunitar. Gestionarea stresului si anxietatii poate avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Fumatul si alcoolul in exces pot slabi sistemul imunitar si pot creste riscul de infectii si boli. Mentinerea unei igiene bune este, de asemenea, improtanta. Spala-te pe maini frecvent, evita contactul cu persoanele bolnave si evita atingerea fetei inainte de a-ti spala mainile pentru a preveni raspandirea infectiilor.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Nutritie: Beneficii ale consumului de visine pentru organism Nutritie: Beneficii ale consumului de visine pentru organism

Sucul de visine creste nivelurile de melatonina si triptofan, care cresc durata somnului. Un pahar de 240 ml de suc de visine consumat dimineata si altul seara ajuta la instalarea mai rapida a somnului, putand sa ii creasca si durata acestuia, potrivit studiilor efectuate in acest sens. Conform unor cercetari, se pare ca visinele ar contine melatonina, in timp ce alte studii afirma faptul ca aceste fruct doar sporesc productia melatoninei.

9 iulie 2024
Edited 11 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra? Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra?

Semintele de floarea-soarelui se caracterizeaza prin faptul ca sunt bogate in vitamina E, care le confera diverse proprietati. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, care ajuta la mentinerea celulelor sanatoase si, astfel, la evitarea diferitelor boli. 

10 iunie 2024
Edited 10 iunie 2024
citește articolul
Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Semintele de chia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi. Semintele de chia sunt bogate in fibre care sunt usor de procesat si digerat de sistemul digestiv, ajuta la alungarea poftei de mancare pentru persoanele care tin o dieta de slabit, ajuta persoanele care sufera de diabet sa regleze nivelul de insulina din sange si lupta cu factorii perturbatori si toxici din atmosfera. Ele pot fi consumate in toate dietele, si sunt recomandate inclusiv persoanelor care au intoleranta la gluten. Cum ajuta organismul semintele de chia si care sunt beneficiile pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

21 martie 2023
Edited 14 ianuarie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.