Glezniere: Cand sa le folosesti si cum sa le utilizezi corect
Gleznierele sunt produse medicale ce se poarta pe picior, la nivelul gleznei, pentru a ii oferi suport si compresie. In general sunt fabricate dintr-un material elastic sau din neopren si se fixeaza in jurul gleznei cu diferite sisteme de inchidere, printre care se enumera benzile de velcro sau aricii. De obicei gleznierele sunt folosite pentru a spori reducerea umflaturilor si a durerilor ce pot sa apara la nivelul gleznei. De exemplu sunt folosite pentru a sprijini ligamentele si tendoanele in timpul sportului sau in timpul recuperarii dupa o accidentare. Cel mai des folosite, gleznierele sunt puse in uz de catre sportivi, deoarece activitatile lor implica miscari excesive ale gleznei sau miscari riscante ce pot duce la accidentari. Cateva dintre sporturile in care gleznierele sunt purtate sunt: baschetul, fotbalul, handbalul, alergatul sau chiar tenisul. In egala masura, acestea pot fi utilizate pentru a evita accidentarile la nivelul gleznei in timpul activitatilor zilnice, sau pentru a oferi suport oamenilor ce sufera de diferite afectiuni, spre exemplu artrita.
Cum te pot ajuta gleznierele in cazul unor activitati sportive intensive?
Pentru ca ajuta la reducerea riscului de accidentare a gleznei, genunchierele sunt o forma de protectie ideala pentru sportivi. Ligamentele si tendoanele de la nivelul gleznei sunt cele mai expuse la stres si uzura excesiva din cauza miscarilor rapide, repetate sau bruste, care au loc spre exemplu in timpul baschetului, handbalului sau fotbalului. Astfel de miscari pot duce la rani sau entorse. Gleznierele sunt dipozitive fabricate pentru a oferi suport si compresie la nivelul gleznei, lucru ce ajuta la reducerea miscarilor excesive si la mentinerea articulatiei intr-o pozitie corecta si stabila, fara sa creeze disconfort. Datorita faptului ca reduc riscul de accidentare, ofera sportivilor un plus, ajutandu-i sa se axeze mai mult pe performanta lor.
De asemenea, pe langa rolul lor de suport si protectie, gleznierele mai au ca scop mentinerea temperaturii corpului la nivelul gleznei. Acest lucru ajuta la diminuarea inflamatiei sau a umflaturii ce poate sa apara in urma unei accidentari sau a unei intinderi. Bineinteles ca, reprezinta o metoda utila de reducere a durerii si de imbunatatire a circulatiei sangvine la nivelul gleznei in timpul perioadelor de recuperare. Este absolut necesar, sa retineti faptu ca gleznierele nu reprezinta o forma de protectie absoluta impotriva accidentarilor ce pot sa apara la nivelul gleznei. Din acest motiv este indicat sa nu renuntati la incalzirea potrivita antrenamentului dumneavoastra si a altor masuri de preventie. Cu toate acestea, gleznierele pot fi o adaugare reprezentativa in echipamentul unui sportiv, oferindu-i siguranta si o doza de incredere pentru a isi spori performantele.
- Glezniera din bumbac si carbune din bambusîncepand de la 33,20 RON
Tipuri de glezniere pentru sportivi
Pe piata exista o diversitate cand vine vorba de glezniere pentru sportivi, fiecare fiind create pentru a oferi un anumit nivel de suport si protectie. Cele mai intalnite tipuri de glezniere pentru sportivi sunt urmatoarele:
- Glezniere elastice – Dintre toate modelele de glezniere, acestea sunt cele mai simple si mai usoare pentru sportivi. Sunt fabricate dintr-un material elastic care se intinde si se fixeaza in jurul gleznei, folosind un sistem de inchidere. Acestea ofera un minim nivel de compresie si sunt perfecte pentru sportivii care au nevoie de o protectie usoara sau care sunt in recuperare in urma unei accidentari minore.
- Glezniere cu protectie pentru tendoane – Spre deosebire de gleznierea elastice, acestea prezinta o perna speciala cu scopul de a proteja tendoanele si pentru a da un nivel mai ridicat de suport la nivelul gleznei. Acestea reprezinta dispozitivul perfect pentru sportivii care sufera de tendinita sau alte probleme medicale ale tendoanelor de la nivelul gleznei.
- Glezniere rigide – Acest tip de glezniere este mai robust, deoarece sunt create dintr-un material mai gros si mai rigid cu scopul de a oferi un nivel mai mare de suport si de protectie. Sunt perfecte pentru sportivii care au parte de o miscare excesiva si burusca a gleznei, cum ar fi jucatorii de baschet sau jucatorii de volei.
- Glezniere pentru compresie – Modelul acesta de gleznierea este fabricat cu scopul de a oferi un nivel mai ridicat de compresie gleznei pentru a reduce umflaturile si pentru a spori circulatia sangvina. Reprezinta o solutie eficienta pentru sportvii care vor sa diminueze durerea si inflamatia de la nivelul gleznei ca urmare a unei accidentari.
- Glezniere pentru alergatori – Gleznierele de acest tip sunt special concepute pentru alegatori, deoarece ofera suport si compresie gleznei, insa in acelasi tip acestea permit miscarea completa piciorului.
Inainte de a pune in uz gleznierele, este indicat sa consultati un medic sau un specialist in medicina sportiva pentru a va oferi informatii cu privire la modelul ce va este necesar dumneavoastra. De asemnea, acesta va poate oferi informatii si cu privire la modul de utilizare. Pentru a avea parte de protectie si suport in mod eficient in timpul activitatilor fizice sau ale sportului, este indicat sa folositi corect gleznierele. Utilizarea corecta a gleznierelor va poate oferi o siguranta in ceea ce priveste protectia gleznei si evitarea accidentarilor. Cativa pasi in folosirea adecvata a gleznierelor pentru sportivi sunt urmatorii:
- Dimensiunea si tipul gleznierei – Este important ca inainte de a folosi o glezniera sa va asigurati ca este fabricata pentru sportul sau activitatea fizica pe care o practicati. In aceeasi masura, verificati ca glezniera sa se potiveasca bine pe glezna pentru a nu va crea stari de disconfort.
- Curatarea si uscarea zonei – Inainte de a utiliza o glezniera este indicat sa spalati si sa uscati bine zona din jurul gleznei.
- Puneti glezniera – Dupa ce v-ati asigurat ca zona este curata si uscata, puneti glezniera pe zona de la nivelul gleznei, avand grija ca aceasta sa fie acoperita integral.
- Fixarea gleznierei – Folosind sistemul de inchidere, in urma pozitionarii adecvate a gleznierei, fixati glezniera.
- Confortul – Dupa ce ati fixat glezniera verificati sa nu va creeze stari de disconfort, sa nu fie prea stransa sau prea larga.
- Timpul de utilizare – Folositi glezniera pe tot parcursul antrenamentului dumneavoastra, apoi inlaturati-o dupa terminarea acestuia.
- Orteza de glezna si tibie cu pompa 45 cm, Antar, 1 bucataîncepand de la 305,00 RON
Ce sunt genunchierele, tipuri de genunchiere si similitudini cu gleznierele
Genunchierele sunt obiecte create special pentru a fi purtate pe genunchi, cu scopul de a oferi sustinere si protectie articulatiei genunchiului. Acestea sunt fabricate din diverse materiale, printre care se enumera si neoprenul, spuma sau fibra de carbon. De asemenea, pot prezenta si diferite caracteristici, cum ar fi curele de ajustare, orificii pentru respiratia pielii sau protectie in plus pentru rotula.
Genunchierele sunt folosite de obicei pentru a evita sau pentru a vindeca diferite afectiuni ce pot sa apara la nivelul genunchilor, spre exemplu entorse, luxatii, inflamatia articulatiei sau leziuni ale ligamentelor. In aceeasi masura, pot fi utilizate si pentru a diminua durerea, dar si pentru a oferi suport articulatiilor in timpul activitatilor fizice. Este indicat ca inainte de a achizitiona sau a folosi o genunchiera sa consultati un specialist pentru a va sfatui in legatura cu modelul de care aveti nevoie. Bineinteles ca, specialistul va va oferi informatii si despre cum sa o purtati corect. Pe piata exista o diversitate cand vine vorba de genunchiere, doarece fiecare dintre aceste modele este conceput pentru a oferi un anumit nivel de sustinere si protectie pentru articulatia genunchiului. De obicei, genunchierele se pot incadra in urmatoarele categorii:
- Genunchiere pentru compresie – Modelul acesta de genunchiera a fost creat pentru a oferi o compresie usoara sau moderata la nivelul articulatiei genunchiului. Aceasta compresie are rolul de a diminua durerea si umflarea.
- Genunchiere pentru stabilizare – Acest model este fabricat pentru a evita leziunile sau pentru a ajuta la recuperarea dupa o leziune. Genunchierele de acest tip au gradul de suport si protectie, pentru articulatia genunchiului, mai mare.
- Genunchiere pentru menisc – Aceste genunchiere sunt confectionate cu scopul de a proteja si sustine meniscul. Meniscul este un cartilaj ce are forma unei semiluni si amortizeaza socurile ce pot sa apara la nivelul genunchiului.
- Genunchiere pentru artrita – Sunt create anume pentru a da suport genunchiului in cazul persoanelor ce sufera de artrita. In egala masura, acestea au rol si de a diminua durerea si inflamatia de la nivelul genunchiului.
- Genunchiere pentru sportivi – Acestea sunt fabricate pentru a oferi un plus de protectie si sustinere genunchilor persoanelor care participa la diferite activitati fizice.
- Orteza de glezna si tibie cu pompa 28 cm, Antar, 1 bucataîncepand de la 284,00 RON
Bibliografie:
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;