Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Venele - rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni

Venele - rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Venele fac parte din sistemul circulator si sunt extrem de importante pentru organism si pentru mentinerea sanatatii, avand un rol esential in miscarea sangelui in corp. Inima si vasele de sange sunt cele mai importante componente. Bataile inimii au rolul de a impinge sangele catre vasele ce transporta atat oxigenul, cat si nutrientele necesare organismului. Venele sunt foarte importante in sistemul circulator deoarece ele sunt responsabile pentru transportul sangelui inapoi spre inima.

Sangele care circula prin venele noastre contine dioxid de carbon si alte produse de degradare, care trebuie indepartate din corp. De asemenea, venele sunt esentiale pentru a mentine un flux sanguin adecvat si o presiune sanguina stabila.Sistemul venos este compus dintr-o retea de vene care incep de la capilarele care transporta sangele din tesuturile corpului si se reunesc in vene mai mari care se intorc la inima. Venele contin valve care ajuta la prevenirea refluxului sangelui si mentin fluxul sanguin intr-o singura directie.

Consumul de alimente sanatoase poate proteja sistemul circulator

Pentru protectia sistemului circulator se recomanda consumul de alimente benefice. In acest fel, se previne aparitia numeroaselor afectiuni circulatorii si a complicatiilor. Alimentele care stimuleaza in mod pozitiv sistemul circulator sunt: ciocolata neagra pentru ca reprezinta o sursa foarte buna de antioxidanti, turmericul pentru ca ajuta la intarirea arterelor, sucul de sfecla rosie deoarece contine un nivel ridicat de nitriti, pestele gras, pentru ca ajuta la subtierea sangelui si are proprietati anticoagulante.

Varza de Bruxelles reprezinta o sursa foarte buna de vitamina C si ajuta la prevenirea dilatarii aterelor iar usturoiul ajuta la prevenirea infundarii arterelor. Persoanele care sufera de afectiuni circulatorii trebuie sa consulte un medic de specialitate pentru a-si tine organismul sub observatie. Adoptarea unui regim sanatos, isi vor imbunatati sistemul circulator si se vor simti mult mai bine. Atunci cand venele de la picioare nu mai functioneaza in mod corespunzator poate sa apara staza venoasa. Aceasta afectiune se declanseaza in urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sange. Asa apare flebita superficiala sau tromboza venoasa profunda.

Umflarea picioarelor si a gleznei apare ca urmare a insuficientei cardiace congestive cronice si a bolilor de rinichi. De asemenea, venele superficiale din picioare pot fi varicoase, ceea ce duce la marirea acestora. Varicele apar sub forma unui cordon sau a unui ciorchine de struguri si au un aspect inestetic. Atunci cand venele sunt deteriorate pot sa apara si alte simptome, cum ar fi: disconfort, senzatie de greutate la nivelul picioarelor sau durere în picioare. Uneori se pot forma ulcere sau rani pe piele, in special pe partea interioara a gleznelor.

Ce este flebita si ce legatura are cu sistemul venos

Flebita este o inflamatie a peretelui venos. In multe cazuri, pe langa inflamatie, se formeaza si cheaguri de sange in interiorul venei afectate, iar termenul de flebita este folosit ca sinonim al tromboflebitei. Flebita poate fi superficiala sau profunda, descrierea depinzand de tipul de vene afectate. Flebitele superficiale sunt, de cele mai multe ori, conditii medicale cu prognoza favorabila, care nu necesita interventie chirurgicala. In schimb, formele profunde, care afecteaza membrele inferioare si superioare, reprezinta un risc ridicat pentru sanatatea bolnavului.

Sunt foarte multe cauze care pot predispune la instalarea flebitei, traumele de la nivelul mainilor si picioarelor fiind cel mai des incriminate. Cu toate acestea, si statul pe scaun perioade lungi in timpul calatoriei cu masina sau cu avionul, administrarea intravenoasa a medicamentelor, imobilizarea dupa interventii chirurgicale, mai ales cele care implica proceduri ortopedice, boala varicoasa, arsurile extinse, anomaliile genetice sau dobandite ale hemostazei si coagularii, nasterea, fumatul, terapia hormonala, obezitatea, stilul de viata sedentar pot duce la aparitia flebitelor.

Exista si cazuri in care flebita nu se manifesta, dar durerea, sensibilitatea, eritemul si inflamatia sunt simptome clasice ale formei superficiale. In flebita profunda pot sa apara si febra si cresterea ritmului cardiac, iar daca localizarea este la nivelul membrelor inferioare, este afectat inclusiv mersul. In functie de tipul flebitei, diagnosticarea se face fie prin examen fizic medical, fie prin scanare cu ultrasunete sau venografie. Pentru a pune un diagnostic, medicul va face un examen fizic iar uneori pot fi necesare si unele teste, sau imagistica cu ultrasunete, pentru a evalua fluxul sanguin din picioare.

Unele cazuri de staza venoasa se pot trata prin metode conservatoare, cum ar fi elevarea picioarelor si purtarea de echipamente de compresie. Efectuarea de exercitii fizice si pierderea in greutate ajuta la ameliorarea simptomelor. Scleroterapia poate fi utilizata pentru dizolvarea venei afectata. Pentru problemele cutanate aferente, se pot folosi antibiotice sau creme topice cu steroizi. De obicei, staza venoasa poate fi tratata în mod eficient cu metode neinvazive. Cauzele stazei venoase sunt: insuficienta venoasa cronica si insuficienta cardiaca congestiva.

Persoanele predispuse sunt: femeile, cei care au o greutate peste 50 de kilograme, gravidele si fumatorii. Venele varicoase si tromboza venoasa profunda prezinta un risc marit de complicatii.

Cum protejam venele?

Apeland la cateva lucruri simple puteti sa va protejati vasele de sange. Evitati sa stati pe scaun sau in picioare pentru o perioada indelungata de timp, deoarece acest obicei poate ingreuna capacitatea venelor de a trimite sangele inapoi la inima. Atunci cand se pune presiune asupra vaselor de sange pot aparea tulburari venoase potential grave. Folosind ciorapii de compresie favorizeaza scaderea presiunii de la baza piciorului spre gamba.

Tromboza venoasa profunda este una dintre cele mai grave complicatii care pot aparea dupa o zi calatorie. Aceasta apare atunci cand o aglomerare de celule sanguine formează un cheag intr-o vena adanca. Daca cheagul s-ar desprinde, ar putea ajunge in artera pulmonara, ceea ce poate duce la aparitia afectiunii ce poarta numele de embolie pulmonara si chiar la deces. Si in cazul venelor varicoase pentru o circulatie sanatoasa a sangelui in timpul calatoriei trebuie sa folositi ciorapii de compresie. De asemenea, este important sa va si miscati pentru a stimula circulatia sangelui de la picioare spre inima.

Miscarea este absolut esentiala in acest context. Pastrarea unui stil de viata activ poate ajuta la protejarea circulatiei sangvine. Hidratarea este la fel de importanta. Daca mentineti in permanenta corpul hidratat evitati aparitia ingustarii peretilor venelor. Evitati consumul de alcool si cofeina si consumati mai multa apa. Daca va confruntati cu riscul aparitiei trombozei varicoase medicul poate recomanda tratamentul medicamentos. Medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru a preveni aparitia problemelor legate de vene sunt:

Anticoagulante ce subtiaza sangele
Medicamente antiinflamatoare
Medicamente trombolitice, ce dizolva cheagurile de sange
Medicamente pentru ameliorarea durerii
De asemenea, pentru indepartarea disconfortului se poate opta pentru fizioterapie.

Fizioterapia este tratamentul non-medicamentos in cazul persoanelor care sufera de staza venoasa. Scopul acestui tratament este reducerea edemului, a durerii si inflamatiei. Prin exercitiile fizice terapeutice se lucreaza musculatura de la nivelul degetelor, picioarelor, gleznei, gambelor si coapselor. Un alt mijloc deosebit de eficient este posturarea antidecliva, in care membrele inferioare sunt asezate deasupra nivelului inimii, iar gravitatia faciliteaza circulatia sangelui de la picioare la inima. Ț

O varianta simpla de posturare pe care o puteti incerca acasa este sa stati intinsi pe spate, cu picioarele sprijinite de perete. Mentineti aceasta pozitie pentru cel putin 10 minute, in fiecare seara si cu siguranta, va veti simti mai bine. Luati masuri imediate inca de la aparitia primelor simptome si conferiti atentia necesara metodelor de preventie, deoarece in acest fel evitati aparitia complicatiilor si va bucurati din plin de sanatate.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina