Genunchierele: ce sunt, cand sa le folosesti si cum te pot ajuta
Genunchierele sunt obiecte create special pentru a fi purtate pe genunchi, cu scopul de a oferi sustinere si protectie articulatiei genunchiului. Acestea sunt fabricate din diverse materiale, printre care se enumera si neoprenul, spuma sau fibra de carbon. De asemenea, pot prezenta si diferite caracteristici, cum ar fi curele de ajustare, orificii pentru respiratia pielii sau protectie in plus pentru rotula.
Genunchierele sunt folosite de obicei pentru a evita sau pentru a vindeca diferite afectiuni ce pot sa apara la nivelul genunchilor, spre exemplu entorse, luxatii, inflamatia articulatiei sau leziuni ale ligamentelor. In aceeasi masura, pot fi utilizate si pentru a diminua durerea, dar si pentru a oferi suport articulatiilor in timpul activitatilor fizice. Este indicat ca inainte de a achizitiona sau a folosi o genunchiera sa consultati un specialist pentru a va sfatui in legatura cu modelul de care aveti nevoie. Bineinteles ca, specialistul va va oferi informatii si despre cum sa o purtati corect.
Tipuri de genunchiere
Pe piata exista o diversitate cand vine vorba de genunchiere, doarece fiecare dintre aceste modele este conceput pentru a oferi un anumit nivel de sustinere si protectie pentru articulatia genunchiului. De obicei, genunchierele se pot incadra in urmatoarele categorii:
Genunchiere pentru compresie – Modelul acesta de genunchiera a fost creat pentru a oferi o compresie usoara sau moderata la nivelul articulatiei genunchiului. Aceasta compresie are rolul de a diminua durerea si umflarea.
Genunchiere pentru stabilizare – Acest model este fabricat pentru a evita leziunile sau pentru a ajuta la recuperarea dupa o leziune. Genunchierele de acest tip au gradul de suport si protectie, pentru articulatia genunchiului, mai mare.
Genunchiere pentru menisc – Aceste genunchiere sunt confectionate cu scopul de a proteja si sustine meniscul. Meniscul este un cartilaj ce are forma unei semiluni si amortizeaza socurile ce pot sa apara la nivelul genunchiului.
Genunchiere pentru artrita – Sunt create anume pentru a da suport genunchiului in cazul persoanelor ce sufera de artrita. In egala masura, acestea au rol si de a diminua durerea si inflamatia de la nivelul genunchiului.
Genunchiere pentru sportivi – Acestea sunt fabricate pentru a oferi un plus de protectie si sustinere genunchilor persoanelor care participa la diferite activitati fizice.
Cum ajuta genunchierele in activitatile sportive?
Pe langa efectul lor medicinal, genunchierele sunt adesea folosite in activitatile sportive pentru a oferi sustinere si protectie articulatiei genunchilor. Acestea sunt folosite cu scopul de a reduce riscul de leziuni, dar si pentru a imbunatati performanta sportivului. Cateva moduri in care genunchierele pot fi de ajutor in activitatile sportive sunt urmatoarele:
Protejarea articulatiei genunchiului – Genunchierele in cazul sportivilor sun folosite cu scopul de a evita aparitia leziunilor, spre exemplu a entorselor sau a rupturilor de ligament. Acest tip de genunchiere reduc forta si presiunea exercitata asupra articulatiei genunchiului. Folosirea acestora reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a aparitiilor leziunilor.
Reducerea durerii – Pe langa rolul lor de protectie si sustinere, acestea pot diminua durerea si inflamatia in cazul in care sportivul prezinta diverse afectiuni, cum ar fi artrita.
Sprijinirea articulatiei genunchiului – Bineinteles ca, genunchierele pot oferi un suport in plus pentru articulatia genunchiului. Acestea au rolul de a diminua tensiunea exercitata asupra muschilor si ligamentelor.
Imbunatatirea perfomantei sportive – Deseori persoanele implicate in activitati sportive folosesc genunchierele au rol in a ajuta si a mentine postura corpului corecta. Postura corecta poate diminua riscul aparitiei leziunilo, si de asemenea, ajuta la stabilitate si forta. Pe langa cele mentionate anterior, genunchierele sporesc performanta si imbunatatesc circulatia sangvina si fluxul oxigenului catre muschi.
In functie de sportul sau activitatea fizica pe care o practicati, trebuie sa alegeti modelul potrivit nevoilor dumneavoastra. Alegerea corecta a genunchierelor duce la obtinerea beneficiilor maxime, dar se pot evita si leziunile, oferind un plus de siguranta in momentul in care faceti sport.
Cum sa folositi corect o genunchiera
Pentru a avea parte de o experienta placuta si eficienta in momentul in care utilizati o genunchiera este foarte important sa o folositi in mod corect. Pentru a o utiliza in mod eficient se recomanda urmarirea acestor pasi:
Alegeti modelul de genunchiera potrivit nevoilor dumneavoastra. Pentru a fi siguri ca veti cumpara modelul potrivit necesitatilor dumneavoastra, este indicat sa consultati un specialist. Acesta va va indruma in alegerea tipului si marimii adecvate nevoilor dumneavoastra.
Inainte de a folosi genunchiera, pregatiti articulatia genunchiului. Pielea trebuie sa fie curata si uscata inainte de a pune genunchiera asupra articulatiei. Daca utilizati genunchiera pentru a va recupera in urma unei leziuni, trebuie sa urmariti instructiunile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste articulatia genunchiului.
Genunchiera trebuie pozitionata corect peste articulatie. Genunchiera trebuie pusa peste genunchi, verificand ca articulatia este acoperita in intregime. Ca genunchiera sa fie asezata corect, aceasta trebuie sa nu va creeze stare de incomoditate si sa nu va limiteze in momentul in care va miscati. In egala masura, genunchiera nu trebuie sa puna o presiunea prea puternica asupra articulatiei genunchiului.
Modificati gradul de strangere al genunchierei. Aceasta nu trebuie sa fie prea stransa in jurul articulatiei pentru a fi confortabila si pentru a oferi o sustinere potrivita. In cazul in care aceasta este prea stransa, se poate reduce circulatia sangvina ce poate avea drept consecinta aparitia leziunilor. Pentru a fi 100% siguri ca utilizati corect genunchiera respectati instructiunile de utilizare ale producatorului. In momentul in care achizitionati aceste obiecte, este indicate sa cititi instructiunile care vin o data cu acestea. De asemenea, urmariti cu atentie sfaturile medicului dumneavoastra.
In concluzie, genunchierele sunt dispozitive medicale utilizate pentru a sustine si a pentru a oferi protectie articulatiei genunchiului. In functie de nevoile fiecareia, este important sa alegeti modelul potrivit pentru dumneavoastra. Inainte de a achizitiona o genunchiera este important sa consultati un medic sau un specialist pentru a va informa despre cum si cand trebuie folosite acestea. Este necesar sa va continuati activitatea fizica in mod regulat chiar si atunci cand purtati o genunchiera, cu scopul de a va pastra forta si flexibilitatea muschilor si articulatiilor.
Ce este bandajul kinesiologic si cand se poate folosi pe genunchi
Bandajul kinesiologic, cunoscut si sub denumirea de banda kinesiologica sau banda KT (Kinesio Tape), este un dispozitiv medical elastic si adeziv utilizat in tratamentele de fizioterapie si reabilitare. Banda kinesiologica este folosita intr-o varietate de situatii medicale si sportive pentru a sustine reabilitarea, pentru ameliorarea durerii si pentru imbunatatirea performantei. Cateva dintre principalele situatii in care se utilizeaza banda kinesiologica:
Tratamentul leziunilor musculare si ligamentare: banda kinesiologica este adesea aplicata pentru a sprijini articulatiile si muschii afectati de entorse, intinderi musculare sau alte leziuni.
Reducerea inflamatiei si a durerii: prin aplicarea bandei kinesiologice, se poate obtine o usurare a disconfortului si a durerii asociate cu afectiuni precum tendinite, bursite sau alte probleme inflamatorii.
Recuperare post-operatorie: banda kinesiologica poate fi utilizata pentru a ajuta la recuperarea mai rapida si mai confortabila dupa interventii chirurgicale ortopedice sau musculare.
Corectarea posturii: bandajele kinesiologice pot fi folosite pentru a corecta pozitia gresita a corpului si pentru a ameliora tensiunea si durerea asociate pozitiilor incorecte.
Sprijinirea articulatiilor: atletii si persoanele active pot utiliza banda kinesiologica pentru a oferi sprijin articulatiilor in timpul activitatilor fizice intense si pentru a preveni ranile.
Imbunatatirea performantei sportive: unele cercetari sugereaza ca banda kinesiologica poate spori performanta sportiva prin stimularea musculara si a sistemului nervos.
Bibliografie:
https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;