Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce efecte are sedentarismul asupra metabolismului?

Ce efecte are sedentarismul asupra metabolismului?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 septembrie 2024 Ultima actualizare: 17 septembrie 2024

Stilul de viata sedentar presupune lipsa exercitiilor fizice si a oricarui tip de miscare. In vremurile actuale, oamenii devin din ce in ce mai mult sedentari. In timpul nostru liber, petrecem ore in fata calculatorului sau a altui dispozitiv, uitandu-ne la televizor sau jucand jocuri video. Multe dintre locurile noastre de munca au devenit mai inactive, cu zile lungi stand la birou. Nici modul in care suntem transportati nu ne ajuta: masini, autobuze, metroul – toate aceste mijloace ne-ndeamna sa facem tot mai putina miscare.

Cum afecteaza organismul un stil de viata sedentar?

Cand ai un stil de viata inactiv:

  • Arzi mai putine calorii, iar acest lucru va face mai probabil sa castigi in greutate
  • Poti pierde masa musculara si rezistenta, deoarece nu iti folosesti muschii la fel de mult
  • Oasele slabesc si pierd o parte din continutul lor mineral
  • Metabolismul poate fi afectat, iar corpul poate avea mai multe probleme in sintetizarea grasimilor si a zaharurilor
  • Este posibil ca sistemul imunitar sa nu functioneze la fel de bine
  • Poate aparea o circulatie sanguina slaba
  • Corpul tau poate avea mai multa inflamatie
  • Se poate dezvolta un dezechilibru hormonal

Care sunt riscurile pentru sanatate ale unui stil de viata sedentar?

Un stil de viata sedentar poate fi o cauza a multor boli cronice. Lipsa de exercitiu in mod regulat creste riscul de:

  • Obezitate
  • Boli de inima, inclusiv boli de inima coronariene si infarct
  • Tensiune arteriala ridicata
  • Colesterol ridicat
  • Diabetul de tip 2
  • Osteoporoza
  • Cresterea sentimentelor de depresie si anxietate

Un stil de viata inactiv poate creste, de asemenea, riscul de deces prematur. Si cu cat sedentarismul nu este combatut, cu atat cresc riscurile pentru sanatate.

Efectele unei vieti sedentare asupra metabolismului

Sedentarismul incetineste metabolismul - daca nu ne miscam, corpul nostru isi scade capacitatea de a arde grasimile. Acesta este motivul pentru care o viata sedentara asociata cu o dieta inadecvata poate duce la excesul de greutate si obezitate, ceea ce face loc sindromului metabolic - setul de conditii care pot fi precursori ai bolilor cronice. Desi de multe ori pe zi suntem obligati sa ne miscam mai putin decat ne-am dori (de exemplu, sa petrecem toata ziua in birou in fata calculatorului lucrand), absenta exercitiilor fizice si o viata complet sedentara are efecte negative asupra sanatatii, legate de disfunctia metabolica care produce acest stil de viata:

  • Cresterea trigliceridelor in sange
  • Colesterol HDL (colesterolul ”bun”)
  • Sensibilitate redusa la insulina
  • Scaderea densitatii minerale a oaselor
  • Efecte cardiovasculare negative
  • Risc crescut de a dezvolta cancer

In plus, sedentarismul ne modifica starea de spirit legata de anxietate, oboseala, energie. Exercitiile fizice ne fac mai activi si adoptam o atitudine mai pozitiva, deoarece se arata ca sportul si activitatea fizica elibereaza endorfine. Un stil de viata sedentar are, de asemenea, efecte legate de dureri musculare si articulare, precum si dureri de spate comune. Daca nu punem in miscare muschii, tendoanele sau ligamentele care sustin articulatiile, toate aceste elemente se slabesc, ceea ce creste durerea in acea zona, deoarece articulatiile incearca sa functioneze fara sprijinul adecvat.

De ce organismul tau are nevoie de miscare?

Daca ai fost sedentar, este posibil sa fii nevoit sa incep putin cate putin, adaugand treptat mai multe exercitii. Cu cat poti face mai mult, cu atat mai bine. Dar incearca sa nu te suprasoliciti, ci sa faci atat cat poti, in special la inceput. Nu uita faptul ca un mic exercitiu este intotdeauna mai bun decat nimic. Exista multe moduri diferite de a face miscare, cel mai important lucru este sa gasesti activitatile care sunt cele mai bune pentru tine si care nu iti creeaza disconfort, ci din contra, te relaxeaza.  De asemenea, poti incerca sa adaugi mai multa activitate fizica atat acasa, cat si la locul de munca. Exista cateva modalitati de a fi mai activ acasa:

  • Treburile casnice si gradinaritul sunt activitati fizice, ca atare nu le trece cu vederea.
  • Continua sa te misti in timp ce privesti emisiunea preferata la televizor. In plus, poti folosi greutati, de exemplu, umplerea a doua sticle cu apa.  
  • Poti face exercitii fizice ghidate, intrucat exista o multime de tutoriale in acest sens.
  • Plimba-te prin cartier.
  • Ridica-te atunci cand vorbesti la telefon.

Ia niste echipamente de exercitii pentru acasa. Benzile de alergare si bicicletele sunt minunate, insa au, de regula, un cost de achizitie mai ridicat si in plus, ocupa mai mult spatiu. Cele mai economice echipamente, cum ar fi mingi de yoga, covorase de exercitii, benzi elastice si greutati de mana te pot ajuta sa faci activitate fizica acasa.

Stilul de viata sedentar cauzeaza obezitate

Obezitatea creste cu 12% pentru fiecare ora in care te uiti la televizor, ca atare, de ce nu optezi pentru o scurta plimbare, urmand sa reduci din timpul petrecut in fata ecranelor? In schimb, specialistii subliniaza ca posibilitatea obezitatii este redusa cu 10%, pentru fiecare ora de exercitii fizice sau activitate fizica moderata pe care o efectuam. Adultii tineri petrec jumatate din timpul liber in fata unui computer si foarte putini se angajeaza in activitati fizice. Statisticile nationale arata ca din ce in ce mai putine persoane fac exercitii fizice regulate, ceea ce nu este deloc incurajator.

Sedentarismul afecteaza sanatatea prin aparitia stresului, a degradarii fizice, a slabiciunii osoase si musculare si, in cazuri severe, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a diabetului, a obezitatii, a anumitor tipuri de cancer. OMS defineste activitatea fizica ca orice miscare a corpului produsa de muschii scheletici care necesita cheltuieli de energie. Acest lucru inseamna ca nu este necesar sau esential sa mergi la o sala de fitness pentru a face miscare, ci sa faci exercitii fizice moderate, de 5 ori pe saptamana, timp de 30 de minute. Cu cat poti face mai des si mai mult, cu atat iti vor scadea sansele de a avea diferite afectiuni pe viitor. O viata sedentara este cel mai mare dusman al metabolismului si, prin urmare, al sanatatii noastre fizice. De asemenea, atunci cand ne miscam si ne antrenam musculatura, ne activam metabolismul, avem mai multa energie si suntem mai pozitivi.

Pe scurt, despre riscurile sedentarismului pentru sanatate

Pe langa fumat dar si alte obiceiuri nesanatoase, alimentatie saraca in elemente nutritive, dar bogata in carbohidrati, sedentarismul este una dintre principalele cauze care creste masiv riscul de a te imbolnavi de cancer. Un important efect negativ atunci cand vorbim de stilul de viata sedentar este riscul aparitiei de celule canceroase. Cancerul este a doua cauza principala de morbiditate inainte de implinirea varstei de 70 de ani in aproape 100 de tari.

Atunci cand jobul nu ne permite decat statul la birou minim 8 ore/zi, unde mai si mancam ce gasim la indemana, cu ochii atintiti in calculator si fara a tine cont de ce anume avem nevoie pentru a functiona corespunzator ajungem sa ne afectam corpul atat pe exterior, cat si pe interior. Astfel apar kilogramele in plus, durerile de spate, pierderea musculaturii abdominale si a fesierilor, responsabili de sustinerea unei posturi corecte. De asemenea, pot aparea tulburari si boli in organism, precum diabetul zaharat de tip II. Riscam ca in timp, prin sedentarism sa se instaleze afectiuni cardiovasculare, tulburari metabolice, dar si stari de oboseala, anxietate, chiar si o tendinta spre depresie.

80% din sistemul imunitar este localizat in intestine. Oferind organismului alimente precum produse fast food, alimente supraprocesate, pline de aditivi de zahar si de grasimi saturate vor slabi mecanismele noastre de aparare. Cu o alimentatie adecvata si sport constant, sistemul imunitar va fi la un nivel inalt, iar virozele care ne dau tarcoale, mai ales in aceasta perioada vor avea multe tentative de abordare, dar minime reusite.

Bibliografie:

Goldman L, et al., eds. Obesity. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed april 23, 2020;

Kellerman RD, et al. Obesity in adults. In: Conn's Current Therapy 2021. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 31, 2021;

Feldman M, et al., eds. Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management, june 4, 2022; 

Perrault L. Obesity in adults: Prevalence, screening and evaluation. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 3, 2023;

Articole similare
Metaplazia scuamoasa: De ce apare boala, diagnostic, cum se poate preveni Metaplazia scuamoasa: De ce apare boala, diagnostic, cum se poate preveni

Metaplazia scuamoasa reprezinta o modificare anormala a tipului de celule care alcatuiesc un anumit tesut sau organ. In general, metaplazia scuamoasa se refera la transformarea celulelor unui tesut intr-un tip de celule scuamoase, care sunt caracteristice epidermei (stratul exterior al pielii) sau mucoasei care acopera anumite suprafete interne ale corpului, cum ar fi tractul respirator, tractul digestiv sau tractul urinar.

3 decembrie 2024
Edited 3 decembrie 2024
citește articolul
Calcitonina, un hormon implicat in reglarea metabolismului calciului. Ce trebuie sa retii Calcitonina, un hormon implicat in reglarea metabolismului calciului. Ce trebuie sa retii

Calcitonina este produsa si eliberata de celulele parafoliculare (celule C) din glanda tiroida. Exista forme diferite de calcitonina circulanta gasite in serul persoanelor sanatoase si bolnave, cunoscute sub numele de ,,calcitonina imunoreactiva circulanta". Calcitonina se formeaza din precursori mai mari, incluzand precalcitonina, procalcitonina si calcitonina imatura, pana la forma biologic activa, calcitonina matura.

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Metatarsalgia: Cum apare boala, simptome si cum poti evita durerea de la nivelul oaselor metatarsiene Metatarsalgia: Cum apare boala, simptome si cum poti evita durerea de la nivelul oaselor metatarsiene

Oasele metatarsiene sunt o serie de cinci oase lungi situate in partea anterioara a piciorului, intre oasele tarsiene (din spatele piciorului) si baza degetelor de la picioare. Acestea sunt numerotate de la I la V, incepand de la degetul mare si continuand pana la degetul mic.

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.