Graviola: Un fruct cu beneficii uimitoare pentru organism
Graviola este un copac peren, cu frunze de culoare verde inchis, lucioase, care creste pana la o inaltime medie de sase metri. Poarta un fruct mare in forma de inima, care are o culoare verde, cu proeminente scurte in varf. Interiorul fructului este o pulpa alba carnoasa, cu gust acid, care poate fi mancata ca atare sau poate fi folosita pentru prepararea sucurilor sau smoothie-urilor. Fructele de graviola isi au originea in padurea calda a Amazonului din America de Sud si din anumite parti din America de Nord si Caraibe. Se gaseste si in padurea Africii.
In mod traditional, diferite parti ale arborelui de graviola, frunzele, scoarta, radacinile, fructele si semintele au fost folosite ca remedii pe baza de plante pentru afectiuni precum febra, probleme hepatice, boli de inima, diaree si dizenterie, astm, artrita, boli de piele, hipertensiune arteriala, paraziti intestinali, infectii bacteriene, virale si fungice, de catre indienii nativi din America de Nord si alti vindecatori traditionali din Peru, Mexic, Brazilia, Panama, Haiti, Jamaica, Trinidad si Malaezia. In SUA, graviola a fost utilizata pentru tratamentul depresiei si cancerului, in timp ce in India de Vest, fructul a fost utilizat in mod obisnuit ca ajutor la lactatie.
Cercetatorii din diferite tari au confirmat pana acum ca diferitele parti ale graviolei sunt impreuna eficiente impotriva unei boli sau a celeilalte. Graviola are proprietati anticanceroase, anti-tumorale, antimicrobiene, anti-parazitare si hipotensive. Prin urmare, s-a constatat ca acest fruct este eficient impotriva tuturor tipurilor de cancer si ca agent antimicrobian intern si extern cu spectru larg pentru tratamentul infectiilor bacteriene si fungice. Alte utilizari contemporane ale graviolei includ tratamentul parazitilor si viermilor interni, hipertensiunea, depresia, stresul si tulburarile nervoase.
Date nutritionale pentru graviola
Graviola este un fruct cu continut scazut de calorii, care vine cu un profil nutritiv extrem de impresionant, inclusiv vitamine C, tiamina, niacina, riboflavina, folatul si minerale precum potasiu, magneziu si fier. Unele parti ale fructelor au proprietati medicinale puternice, care pot fi utilizate topic pentru a vindeca mai multe probleme ale pielii. Multe dintre beneficiile incredibile ale fructelor de graviola sunt datorate continutului lor ridicat de antioxidanti. Luteolina, quercetina si tengeretina sunt unii dintre compusii plantelor bioactive prezente in graviola, care functioneaza uimitor de bine in reducerea riscului mai multor boli, inclusiv boli de inima, cancer si diabet.
Lupta impotriva cancerului
Cel mai important motiv pentru atragerea atentiei stiintifice a fructelor de graviola este proprietatea sa anti-cancer. De fapt, un studiu publicat in Journal of Medicinal Chemistry (1997) a descoperit ca gravioala a fost de peste 200 de ori mai eficient decat chimioterapia atunci cand a fost testat pe celulele canceroase de san!
Cercetatorii invata mai multe despre potentialul graviolei de a lupta impotriva altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul de stomac si altele. Consumul de graviola in dieta obisnuita ajuta la imbunatatirea sanatatii generale si scade riscul anumitor tipuri de cancer si chiar trateaza diverse forme de cancer, impiedicand cresterea tumorii.
Ingredientele active din graviola sunt un grup de substante chimice numite acetogenine annonacee gasite in frunzele, scoarta, tulpina si semintele copacului. Diferiti cercetatori au confirmat ca aceste substante chimice au proprietati anti-tumorale si sunt selective in toxicitatea lor impotriva celulelor canceroase; nu fac rau celulelor normale ale corpului. De fapt, oamenii de stiinta au aflat ca acetogeninele annonacee sunt de 10.000 de ori mai puternice decat un anumit medicament de chimioterapie utilizat frecvent. Modul de actiune al acestor acetogenine este prin inhibarea anumitor reactii enzimatice pe membranele celulare ale celulelor canceroase.
Cercetatorii de la Universitatea Purdue din West Lafayette, au confirmat ca acetogeninele au o afinitate deosebita pentru celulele canceroase maligne si celulele tumorale care au devenit rezistente la chimioterapie si alte medicamente. Astfel de celule dezvolta rezistenta multi-medicament. Acestea fac acest lucru prin dezvoltarea pompelor intercelulare care imping agentii anticancerosi din interiorul celulei inainte de a putea provoca daune. Aceste pompe intercelulare depind de ATP ca sursa de energie pentru activitatile lor si atunci cand aceasta sursa de energie este intrerupta, celulele canceroase dispar.
Acetogeninele functioneaza prin inhibarea si blocarea ATP de la atingerea celulelor. Celulele au nevoie de mult ATP pentru divizarea si cresterea celulelor si pentru alimentarea pompelor. Daca ATP este taiat, celulele mor in cele din urma ca urmare a lipsei de energie suficienta. Celulele normale si sanatoase nu opereaza aceste pompe si nu au nevoie de atata energie ca celulele tumorale. Aceasta este baza selectivitatii acetogeninelor. Acetogeninele se gasesc mai ales in frunze, tulpina, scoarta si seminte.
Combate bacteriile
Dovada releva ca activitatea antibacteriana puternica a fructelor de graviola functioneaza eficient pentru a lupta impotriva mai multor tipuri de bacterii, inclusiv tulpinile care provoaca gingivita, si infectii cu drojdii. De asemenea, extractele de gravioala au functionat si impotriva bacteriilor care provoaca infectii cu holera si stafilococi. Chiar daca aceste rezultate sunt promitatoare, este esential sa retinem ca extractul a fost utilizat in eprubete, astfel incat respectiva cantitatea utilizata a fost mult mai mare decat cea pe care am obtine-o consumand un fruct.
Proprietati antioxidante
Fructul graviola contine antioxidanti, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Totusi, este important de mentionat ca antioxidantii se gasesc si in alte alimente si fructe, iar o dieta echilibrata si bogata in fructe si legume asigura o aport adecvat de antioxidanti.
Sustinerea sistemului imunitar
Unele cercetari sugereaza ca graviola ar putea avea proprietati imunostimulatoare, adica ar putea ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste efecte si a intelege mecanismele prin care aceasta actioneaza.
Un aliat in diferite afectiuni
Exista si alte afirmatii despre beneficiile graviola in tratamentul hipertensiunii arteriale, infectiilor bacteriene si parazitare, insomniei sau artritei. Cu toate acestea, cercetarile in aceste domenii sunt limitate si inconclusive, iar utilizarea graviola ca tratament pentru aceste afectiuni nu este sustinuta de dovezi solide.
Graviola contine anumite substante, cum ar fi acetogeninele anonacee, care pot fi toxice in doze mari si pot avea efecte adverse. De aceea, consumul excesiv de graviola sau utilizarea suplimentelor pe baza de graviola ar trebui sa fie facute cu prudenta si sub supravegherea unui profesionist medical. Desi unele cercetari preliminare au sugerat ca graviola ar putea avea anumite proprietati benefice, este important sa mentionam ca aceste afirmatii nu au fost confirmate in totalitate prin studii clinice ample pe oameni.
Ce beneficii au fructele de acai? Asemanari cu graviola
Acestea asigura numeroase beneficii datorate in principal actiunii sale antioxidante. Pulpa contine antioxidanti care actioneaza impotriva unor tipuri de radicali liberi, cum ar fi superoxidul si radicalii peroxid. Pe langa faptul ca se caracterizeaza printr-o aroma rafinata, fructele de acai au castigat popularitate in ultimii ani pentru proprietatile sale sanatoase si nutritionale. Dupa cum s-a mentionat mai sus, proprietatile sale antioxidante sunt cele care ies in evidenta, deoarece fructul contine aproape de 33 de ori mai multi antioxidanti decat strugurii negri si chiar mai mult decat afinele.
La randul sau, fructele de acai ofera o multime de proteine, depasind, de exemplu, oul, ceea ce il face un fruct perfect pentru a castiga energie si de aceea este foarte consumat de oamenii care fac de obicei sport. Printre alte proprietati care pot fi mentionate, este faptul ca acest fruct ajuta la prevenirea imbatranirii premature, datorita continutului ridicat de antioxidanti pe care il are.
Pe de alta parte, ofera, de asemenea, o cantitate buna de fibre, care, impreuna cu alte proprietati, ajuta la reglarea colesterolului, precum si la mentinerea unui tranzit intestinal bun. Acest aliment, in plus fata de cele mentionate, este ideal pentru a intari sistemul nervos prin acizii omegas pe care ii poseda. Este diuretic si foarte nutritiv, deoarece contine aminoacizi importanti si minerale, cum ar fi calciu, zinc, magneziu si fier, pe langa cantitati considerabile de potasiu. In plus, consumul sau ofera vitaminele E, C si B.
Tu recunosti fructele de Acai?
Bibliografie:
Hannan A, Bajwa R, Latif Z. Status of Aspergillus niger strains for pectinases production potential. Pakistan Journal of Phytopathology. 2009;
Maciel MHC, Herculano PN, Porto TS, Teixeira MFS, Moreira KA, Souza-Mota CM. Production and partial characterization of pectinases from forage palm by Aspergillus niger URM4645. African Journal of Biotechnology. 2011;
Teixeira MFS, Lima Filho JL, Duran N. Carbon sources effect on pectinase production from Aspergillus japonicus 586. Brazilian Journal of Microbiology. 2000;