Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Guava: Un fruct care te ajuta in tulburarile digestive
Postat in: Dieta si sport

Guava: Un fruct care te ajuta in tulburarile digestive

De fiecare data cand ne gandim la vitamina C, in minte ne vin citricele. Cu toate acestea, exista un alt fruct delicios care contine niveluri ridicate ale acestui nutrient: guava. Guava este un fruct special, deoarece este unul dintre fructele mai putin tratate chimic. Dincolo de beneficiile sale enumerate mai jos, amintiti-va ca nu este prudent sa-l utilizati ca un remediu natural pentru orice simptome de disconfort sau ca un inlocuitor pentru tratamentul farmacologic.

Acest fruct tropical, in special, este foarte hranitor si are o cantitate mai mare de antioxidanti decat orice alt citrice, deoarece este bogat in vitamina C. Antioxidantii sunt aliatul perfect pentru a lupta impotriva efectului daunator al radicalilor liberi, elemente gasite in mediul nostru din cauza poluarii, dar si produse de propriul nostru corp atunci cand facem activitate fizica.

Guava este, de asemenea, bogat in acid folic, o vitamina binecunoscuta pentru utilizarea sa la femeile gravide. Dar este, de asemenea, o vitamina cheie pentru performanta sportivilor, deoarece afecteaza atat nivelul aerobic (sange), cat si nivelul de rezistenta si tonifiere (scaderea regenerarii celulare). Functia sa este foarte importanta in sistemul circulator, deoarece intervine in formarea celulelor rosii din sange. In plus, acidul folic este benefic pentru regenerarea celulelor, necesar pentru mentinerea unui nivel fizic optim. De fapt, deficitul de acid folic duce de obicei la slabiciune musculara, oboseala, tulburari de somn, iritabilitate etc.

Proprietati si beneficii ale fructului guava

Quercetina, un flavonoid gasit in mod natural in guava, este un element fundamental pentru muschii nostri. Acest flavonoid este cunoscut pentru caracteristicile antioxidante, dar si pentru proprietatile sale antispasmodice, perfecte pentru a ne calma muschii pentru a ameliora simptomele bolilor precum artrita si artrita. Pe scurt, quercetina este foarte utila pentru a spori performanta fizica si atletica, in plus fata de combaterea inflamatiei muschilor, tendoanelor si ligamentelor, ameliorand durerile asociate cu aceasta problema.

Printre mineralele pe care guava le aduce organismului nostru se numara si potasiul, care este foarte benefic pentru sistemul nostru vascular, deoarece ajuta la curatarea arterelor si lupta impotriva problemelor de hipertensiune arteriala. In plus, acest mineral regleaza activitatea muschilor si nervilor si este responsabil pentru reglarea fluidelor si sarurilor minerale ale corpului.

Faciliteaza digestia
Guava are o cantitate buna de fibre, care va ajuta sa va mentineti digestia sanatoasa, dar acest fruct este mult mai mult decat atat, datorita nutrientilor sai. Servit ca gustare intre mese, acest fruct va va oferi satietate, datorita continutului sau de fibre, in special pectina, prezenta si in mere, mandarine, lamai, afine sau gutui. In plus, aceasta proprietate ii permite acestui fruct - si tuturor alimentelor care il poseda - sa optimizeze digestia prin transportul mai rapid al toxinelor prin organism si facilitarea eliminarii acestora. Pe langa facilitarea digestiei, guava favorizeaza reducerea nivelului de aciditate a stomacului, prin urmare, consumul acestui fruct are un dublu rol pentru digestie.

Reduce inflamatia
Fructele de guava au efecte antiinflamatoare puternice, deoarece au proprietati diuretice si potasiu, iar aceste doua aspecte ajuta la prevenirea retentiei de lichide si a unor procese inflamatorii. De asemenea, licopenul prezent in guava contribuie la reducerea inflamatiei.

Imbunatateste sanatatea arteriala
Potasiul pe care guava il aduce in dieta ajuta sa la imbunatatirea sistemului circulator, in mai multe moduri. De exemplu, daca sunteti o persoana cu o tendinta de a avea tensiune arteriala ridicata, guava va va ajuta sa reduceti nivelurile. De asemenea, regleaza ritmul cardiac si ajuta la prevenirea bolilor de inima, ajutand si in cazul aritmiilor.

Creste apararea organismului
Acest fruct bogat in vitamina C este ideal de consumat daca aveti tendinta de a suferi de raceli si alte boli, deoarece va va ajuta sa va mentineti apararea in forma buna. La aceasta se adauga faptul ca este un fruct cu proprietati antiinflamatorii si expectorante, astfel incat sa il puteti consuma in aceste perioade de boala, astfel incat, pe langa ingrijirea apararii, sa reduceti inflamatia in gat si afectiuni precum ar fi bronsita.

Reduce nivelurile de colesterol "rau"
Guava este o sursa semnificativa de fibre solubile, cum ar fi pectina si vitamina C, astfel incat va poate ajuta sa reduceti nivelul colesterolului. Acest lucru se datoreaza faptului ca cel putin extractul de guava, imbunatateste si controleaza nivelul zaharului din sange si, pe termen lung, prezinta rezistenta la insulina, potrivit diferitelor studii.

Previne si combate anemia
Consumul de guava intareste sistemul imunitar al organismului, sporind rezistenta la virusi si bacterii si facilitand absorbtia fierului. Atunci cand consumul sau este completat de cel al alimentelor bogate in fier, guava poate ajuta la tratarea anemiei.

Datorita continutului ridicat de vitamina C, guava poate fi utila pentru a preveni slabiciunea sistemului imunitar si, astfel, pentru a reduce riscul bolilor comune, cum ar fi tusea si racelile. Acest fruct nu contine prea multe calorii (268 la 100 g), dar ofera o multime de fibre, vitamine, proteine si minerale. Tocmai pentru ca este un fruct cu o multime de fibre, produce un efect de satietate si ne ajuta sa ne simtim mai plini, astfel incat faciliteaza sarcina de reglare a apetitului.

Combate diareea
Conform cercetarilor stiintifice, guava este foarte bogata in substante astringente, cum ar fi taninurile, atunci cand este inca verde, in special in frunzele sale. Prin urmare, poate ajuta la controlul diareei si la inhibarea cresterii microbiene. Pentru aceasta din urma proprietate, studiile sustin ca anumite bacterii prezinta sensibilitate la extractul acestor frunze.

Efecte asupra celulelor anumitor tipuri de cancer
Multe informatii pot fi gasite pe internet cu privire la presupusele efecte miraculoase ale fructelor de guava asupra celulelor anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata sau pulmonar. Cu toate acestea, trebuie sa fim foarte atenti cu acest tip de date si sa analizam ce spune stiinta despre acest fruct. 

Guava s-a dovedit a fi un antioxidant eficient, iar conform cercetarilor, continutul de flavonoide din guava limiteaza deteriorarea functionala a organismului prin stresul oxidativ, ceva care ar putea, in principiu, sa contribuie la reducerea riscului de aparitie a cancerului. Cu toate acestea, nu se poate afirma faptul ca acest fruct elimina celulele canceroase din organism.

Fructele de guava sunt surse bune de provitamina A (beta-caroten), care este un booster pentru ochi. Acest fruct ar putea oferi beneficii pentru conexiunile nervoase care sunt necesare pentru buna functionare a vederii. Datorita vitaminei A pe care o contine, despre guava se crede ca este un aliment perfect pentru a proteja memoria. Cu toate acestea, dovezile stiintifice nu furnizeaza nicio dovada care sa confirme acest efect.

Guava si importanta acestui fruct pentru continutul sau de vitamina C

Deja se stie ca acidul ascorbic se gaseste in cantitati generoase in diferite legume precum cartofi, morcovi, ardei gras, broccoli, varza, spanac, in fructe precum portocale, lamai, coacaze negre, guava, kiwi, papaya, rosii, capsuni, dar si produse precum stridii, rinichi, ficat sau peste. Asa cum am povestit anterior, manifestarile clinice ale deficitului de acid ascorbic sunt cronice si pot produce deces, daca nu se iau masuri.

Primele simptome apar in intervalul 3-4 saptamani, perioada in care in organism n-a mai ajuns niciun gram de acid ascorbic. Bolnavul incepe sa treaca prin stari de: oboseala extrema, apatie, scadere ponderala, diaree, febra, anemie, dureri osteoarticulare, crampe musculare, edeme, gingivita, pierderea dintilor, hemoragii, gingivoragii, echimoze la nivelul extremitatilor inferioare, hemoragii intramusculare urmate de flebotromboze, hemoragii articulare, subperiostale, ale conjunctivei si ale nervului optic, afectarea firului de par, cicatrizare deficitara, tahipnee, apnee, iritabilitate, stare anxioasa sau chiar afectare psihica importanta.

21 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.