Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Granadilla: Un fruct exotic cu proprietati unicat pentru sanatate
Postat in: Dieta si sport

Granadilla: Un fruct exotic cu proprietati unicat pentru sanatate

Dintre beneficiile oferite de granadilla, ar trebui sa fie evidentiate valorile sale ridicate de vitamina A si C. Cea dintai este importanta pentru a elimina radicalii liberi care provoaca leziuni ale pielii si ale altor tesuturi. Vitamina C, pe de alta parte, este responsabila pentru refacerea tesuturilor, in plus fata de prevenirea bolilor cardiovasculare. Dar, de asemenea, semintele acestui fruct exotic sunt compuse din cantitati destul de insemnate de fibre. 

Acestea sunt importante pentru organism, deoarece curata colonul, promoveaza o mai buna digestie a alimentelor si previn bolile cardiovasculare. De asemenea, granadilla poate ajuta la prevenirea constipatiei, gastritei si arsurilor la stomac. In plus, daca se consuma impreuna cu semintele sale, ofera corpului un continut ridicat de fibre, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine, proteine si carbohidrati.

Beneficii oferite de fructul exotic granadilla

Granadilla este un fruct care contine o mare concentratie de vitamina C, potasiu si calciu, dar daca ceva iese in evidenta mai mult cu privire la acest fruct, din punct de vedere nutritional, acela este concentratia sa mare in antioxidanti. Acesti compusi sunt legati de prevenirea patologiilor cronice, dar si de imbatranire. Asigurarea unui aport adecvat de astfel de substante este utila pentru a preveni semnele imbatranirii premature si pentru a intarzia degenerarea tesuturilor.

Nu numai ca efectele pozitive sunt experimentate extern datorita consumului acestui fruct exotic,  dar si functionarea organelor va fi imbunatatita. Desi trebuie sa ne amintim ca pentru a se realiza o astfel de situatie, este important sa introducem acest fruct in contextul unei alimentatii sanatoase. In caz contrar, nu vor exista rezultate pozitive.

Stimuleaza sistemul imunitar
In plus fata de antioxidantii deja mentionati, fructul granadilla este, de asemenea, caracterizat prin continutul sau ridicat de vitamine A si C, iar ambele au o functie determinanta in cadrul sistemului imunitar al organismului. Aportul sau in cantitati adecvate asigura o incidenta mai mica a bolilor infectioase, cum ar fi bolile respiratorii cauzate de virusi.

Regleaza nivelul de glucoza din sange
Este posibil sa fi auzit ca turmericul este un condiment eficient pentru imbunatatirea controlului glicemic si, astfel, sa ajute la gestionarea diabetului. Ei bine, un studiu a aratat ca efectele consumului regulat de granadilla sunt comparabile cu cele ale turmericului in aceasta privinta.

Promoveaza sanatatea intestinala
Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca semintele fructului sunt foarte bogate in fibre insolubile. Exista numeroase studii care recomanda consumul de fibre insolubile pentru a avea o mai buna functionare intestinala, in plus fata de a oferi diverse beneficii pentru sanatate in general.

Conform cercetarilor efectuate in Asia, fibrele insolubile ale semintelor acestui fruct cresc actiunea amilazei intestinale si scad pH-ul cecal, precum si continutul de amoniac cecal.

Enzimele, cum ar fi amilaza, au functia de a metaboliza zaharurile complexe in zaharuri simple prin digerarea alimentelor, pe de alta parte, contribuie la scaderea nivelului pH-ului cecal si amoniacului, insa promoveaza si un echilibru adecvat al bacteriilor din intestin, reducand considerabil sansele de a suferi tumori in intestin. Un alt beneficiu al fructului granadilla care se datoreaza fibrelor insolubile este ca impiedica constipatia, ba chiar si aparitia hemoroizilor. In cele din urma, actiunea fibrelor atrage si elimina toxinele din organism.

Beneficii cardiovasculare
Un alt beneficiu al fructului este faptul ca semintele sale prezinta polifenoli cu capacitati de relaxare a vaselor, iar astfel granadilla sustine si o buna functionare a inimii.

Intareste sistemul circulator
Granadilla, fiind un fruct bogat in complexul de vitamina C si B, favorizeaza absorbtia fierului in sange si, astfel, ajuta la crearea de celule rosii din sange. De asemenea, fiind un fruct foarte hidratant, acest lucru ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, reducand in mod semnificativ bolile cardiovasculare.

Ajuta vederea pe timp de noapte
Prin vitamina A se favorizeaza in mod semnificativ crearea proteinei care este esentiala pentru vedere in conditii de luminozitate scazuta, in plus, aceasta vitamina are proprietati antioxidante care impiedica deteriorarea celulelor.

Promoveaza cresterea
Grenadilla este, de asemenea, foarte recomandat pentru consumul copiilor, deoarece avand atat de multe vitamine si minerale, fructul ajuta la dezvoltarea lor corecta, in timp ce vitaminele B1 si C sunt antioxidanti care intaresc oasele si stimuleaza cresterea lor.

Proprietati Granadilla

Este o sursa excelenta de potasiu, calciu, fosfor si fier. De asemenea, contine proteine sanatoase si carbohidrati.
Ofera organismului vitamine esentiale, cum ar fi vitamina A, B1, B2, B3, B9, C, E, K.
Poate fi utilizat ca un tranchilizant natural, deoarece consumul este recomandat pentru stabilizarea starilor tensionate.
Este foarte eficient ca laxativ si stimulent digestiv. De asemenea, controleaza aciditatea si ajuta la vindecarea ulcerelor stomacale.
Atunci cand este consumat intreg, cu seminte, are un continut ridicat de fibre, acest lucru fiind foarte benefic pentru sanatate.
Deoarece este un relaxant natural, poate promova somnul pentru persoanele care sufera de insomnie.
Datorita proprietatilor sale excelente, poate ajuta la eliminarea colesterolului din sange si la prevenirea anemiei.
Regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, reducand astfel posibilitatea riscurilor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord.
Ajuta la formarea de celule rosii din sange, celule albe din sange si trombocite in sange, care sunt foarte importante pentru organism.
Granadilla este un fruct foarte bun pentru ochi, iar consumul sau este recomandat la copii, deoarece le activeaza cresterea.

Granadilla ajuta, de asemenea, la controlul diareei si al colicilor. Avand proprietati astringente, ajuta la tratarea constipatiei. De asemenea, controleaza gastrita si ajuta la vindecarea ulcerelor stomacale. In plus, acest fruct amelioreaza tusea si ajuta la scaderea febrei, ajuta la controlul colesterolului din sange si la prevenirea anemiei si ajuta la combaterea infectiilor urinare.

Acest fruct bogat este utilizat pe scara larga ca un tranchilizant natural, actionand ca un stabilizator nervos, promoveaza relaxarea neuronala si musculara, din aceste motive ajuta persoanele care au probleme de anxietate si stres. Pe de alta parte, acest fruct minunat activeaza ritmul celor mici si ii ajuta in cresterea lor. De asemenea, ofera protectie ochilor copiilor si ingrijeste capilarele retinei. In ciuda beneficiilor direct legate de copii, se recomanda sa nu le fie date semintele, deoarece tractul lor digestiv nu are capacitatea de a le asimila.

De ce are nevoie corpul uman de fosfati? Cat fosfor gasim in fructul Granadilla

Compusii de tip fosfati sunt prezenti in multe produse alimentare (carne, vegetale), absorbtia intestinala a fosforului depinzand linear de aportul de fosfat si numai o mica parte este absorbita activ, mecanism care devine important in cazurile asociate cu diferite dezechilibre de vitamine si minerale.

Rinichii sunt principalii reglatori ai homeostaziei fosforului; aproximativ 80% din cantitatea filtrata glomerular este reabsorbita in tubii proximali si 10% in tubii distali. Fosfatul este transportat de doi cotransporteri Na+/fosfat prin marginea in perie a membranei tubilor renali.

PTH faciliteaza excretia renala a fosfatului prin inhibarea transportului Na-dependent. Alti hormoni joaca de asemenea un rol in reglarea transportului fosfatului: hormonul de crestere, IGF1, insulina, hormonii tiroidieni care reduc excretia fosfatului; calcitonina, factorul natriuretic atrial, EGF, TGF-α, glucocorticoizii cresc efectul excretor.

Bibliografie:

Delaney MP, Lamb EJ: Kidney disease. In: Rifai N, Horvath AR, Wittwer CT, eds: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 6th ed. Elsevier; 

Agarwal R, Knochel JP: Hypophosphatemia and hyperphosphatemia. In: Brenner BM, ed. The Kidney. 6th ed. WB Saunders Company; 

Yu GC, Lee DBN: Clinical disorders of phosphorus metabolism. West J Med. 1987 Nov;

Koumakis E, Cormier C, Roux C, Briot K: The causes of hypo- and hyperphosphatemia in humans. Calcif Tissue Int. 2021 Jan;

 

21 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.