Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Guaiac: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate, reguli de folosire

Guaiac: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate, reguli de folosire

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 25 ianuarie 2024

Guaiacul reprezinta o specie de copac care isi are originea in America Centrala si de Sud, care mai este cunoscut si sub denumirea stiintifica de Guaiacum. Acest arbore produce o rasina care este numita guaiac, ce a fost utilizata in mod traditional in scopuri medicinale si pentru alte aplicatii. Guaiacul a fost folosit in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni, mai ales pentru proprietatile sale antiinflamatorii si analgezice. Rasina obtinuta din acest arbore a fost folosita pentru a vindeca afectiuni cum ar fi reumatismul, artrita si alte probleme care pot sa apara la nivel muscular sau scheletic.

In adaos, guaiacul se face remarcat pentru faptul ca rasina care se obtine din acesta poate fi utilizata cu scopul de a detecta sangerarile interne in cazul unor afectiuni medicale, spre exemplu sangerarile gastrointestinale sau hemoragiile oculte. Testul de guaiac, numit si testul Hemoccult, implica aplicarea rasinii din acest arbore pe mostre de fecale cu scopul de a detecta prezenta sangelui nevizibil cu ochiul liber. In prezent, folosirea acestui arbore in medicina moderna a scazut in favoarea altor tratamente si tehnologii mai avansate. Cu toate acestea, guaiacul ramane un element important in istoria medicinei si in cercetarea medicala pentru dezvoltarea unor noi tehnologii de diagnosticare a sangerarilor oculte.

Ce proprietati medicinale are guaiacul?

Guaiacul si produsele care sunt derivate din acesta au fost folosite in mod traditional in medicina populara pentru o serie de proprietati medicinale, fapt datorat compusilor chimici care se gasesc in rasina acestuia.  Cu toate acestea, este necesar de mentionat faptul ca, folosirea acestui arbore in medicina moderna este limitata, iar din acest motiv majoritatea tratamentelor medicale s-au dezvoltat in diferite directii. Insa, cateva dintre proprietatile medicinale care sunt asociate cu guaiacul sunt urmatoarele:

Antiinflamator - Acest arbore a fost utilizat cu scopul de a diminua inflamatia si pentru a contribui in ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii, spre exemplu artrita reumatoida.
Analgezic - Rasina obtinuta din guaiac a fost folosita pentru a ajuta la reducerea durerii, mai ales in cazurile de artrita si de reumatism.
Antioxidant - In alcatuirea acestui arbore se gasesc numerosi compusi antioxidanti, acestia avand rolul de a contribui la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva daunelor care pot sa fie cauzate de catre radicalii liberi.
Detoxifiant - Se credea despre acest arbore ca ar prezenta proprietati detoxifiante si ca ar putea contribui la eliminarea toxinelor care se gasesc in organism.
Expectorant - Unele folosiri traditionale ale acestui arbore au inclus tratarea tusei si a problemelor respiratorii, in calitate de expectorant.
Stimulent - Guaiacul a fost utilizat pe post de stimulent cu scopul de a creste energia si vitalitatea.
Detectarea sangerarilor - Rasina obtinuta din guaiac a fost folosita cu scopul de a detecta sangerarile oculte in tractul digestiv, mai ales in teste medicale cum ar fi testul Hemocult.

Este necesar de subliniat faptul ca, cercetarea medicala moderna si dezvoltarea tratamentelor au evoluat in mod semnificativ, iar in prezent exista o gama mai larga de optiuni medicale mai eficiente si mai sigure pentru tratarea afectiunilor. Din acest motiv, guaiacul nu mai reprezinta un tratament standard in medicina moderna, iar utilizarea acestuia este in mare parte istorica. Inainte de a folosi orice produs care este pe baza de acest arbore sau un supliment, este mereu indicat sa discutati cu un profesionist in sanatate calificat pentru a obtine sfaturi medicale de calitate.

 

Cum protejeaza guaiacul ficatul si rinichii?

Guaiacul a fost folosit in mod traditional in medicina populara pentru diferite scopuri, dar efectele sale asupra organelor interne, cum ar fi ficatul si rinichii, nu au fost studiate in detaliu in cercetarea medicala moderna. Protectia ficatului si a rinichilor reprezinta un subiect foarte important in medicina moderna, iar cercetarea se concentreaza pe identificarea unor tratamente si substante care sa ofere beneficii reale pentru sanatatea acestor organe. 

De cele mai multe ori, protectia ficatului si a rinichilor implica adoptarea unui stil de viata sanatos, care implica o alimentatie echilibrata, hidratare corespunzatoare, evitarea consumului excesiv de alcool si substante toxice, dar si controlul bolilor cronice cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala. In cazul in care prezentati preocupari cu privire la sanatatea ficatului si a rinichilor dumneavoastra, este recomandat sa consultati un medic sau un specialist in nefrologie pentru a avea parte de o evaluare corespunzatoare si de sfaturi medicale adecvate. 

Nu trebuie sa va bazati pe tratamente sau remedii traditionale care nu au fost dovedite din punct de vedere stiintific pentru a va proteja organele interne. Este mereu important sa discutati cu un profesionist in sanatate pentru a sprijini ingrijirea si sfaturile potrivite pentru sanatatea dumneavoastra. Cateva situatii in care acest arbore este recomandat, sunt prevazute cu vedere la testul de guaiac, iar acesta fiind recomandat in urmatoarele situatii:

Screening pentru cancerul colorectal - Testul de guaiac poate fi utilizat ca parte a programelor de screening pentru cancerul colorectal, in special in cazul persoanelor de varsta medie si celor cu factori de risc crescut.

Depistarea sangerarilor gastrointestinale - Acest test poate fi efectuat ca parte a evaluarii pacientilor care prezinta simptome cum ar fi sangerari anale, diaree cu sange sau alte semne de sangerare din tractul digestiv.

Monitorizarea pacientilor cu boli gastrointestinale - In anumite cazuri, testul de guaiac poate fi utilizat cu scopul de a monitoriza pacientii cu boli gastrointestinale preexistente, spre exemplu boala inflamatorie intestinala sau polipoze intestinale.

Este necesar sa discutati cu medicul dumneavoastra cu scopul de a determina daca este cazul sa efectuati acest test si cat de des ar trebui sa fie repetat, acest lucru depinzand de varsta, istoricul medical si alti factori de risc. In anumite tari, metodele de screening pentru cancerul colorectal pot sa fie diferite, iar medicii pot sa recomande alte teste de screening, spre exemplu colonoscopia sau teste de sange pentru markeri tumorali, acest lucru depinzand de circumstante. Medicul va poate indruma pe traseul pe care acesta il considera cel mai potrivit nevoilor dumneavoastra, si va poate oferi suport pe tot parcursul procesului de testare.

 

Ce este Grindelia, cum o recunosti si ce beneficii are in comun cu florile de guaiac

Grindelia este denumirea comuna a unui gen de plante care face parte din familia Asteraceae. Acest gen cuprinde mai multe specii de plante perene si anuale, care se fac remarcate pentru proprietatile lor medicinale si uleiurile esentiale pe care le au in componenta. Caracteristicile cheie ale plantelor care fac parte din acest gen includ frunzele lor lobate sau dintate si florile lor galbene sau portocalii, care se aseamana cu cele ale florii-soarelui. Grindelia este de multe ori numita si ”gumweed” sau ”tarweed” din cauza continutului sau care este bogat in substante gumoase si rasini.

Aceasta planta a fost folosita in mod traditional in medicina populara cu scopul de a trata diferite afectiuni respiratorii, spre exemplu tusea, bronsita si astmul. In alcatuirea acesteia se gasesc numerosi compusi activi, cum ar fi uleiurile esentiale si flavonoidele, care prezinta potentiale efecte antiinflamatorii si antiseptice. Multumita potentialului sau terapeutic, extrasele de grindelia sunt de multe ori folosite in produsele de sanatate naturale, cum ar fi tincturile, cremele pentru piele si uleiurile esentiale, pentru a contribui la ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni. Insa, cu toate acestea, este important sa discutati mereu cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a pune in uz orice produs care este pe baza de grindelia pentru a va asigura ca este potrivit pentru nevoile dumneavoastra si cum nu exista interactiuni negative cu alte medicamente sau conditii de sanatate preexistente.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;

Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;

National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller (drinking water study). August 2013;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 

Articole similare
Ceaiul de tei: beneficii, proprietati si contraindicatii Ceaiul de tei: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceaiul de tei este recunoscut pentru proprietatile sale si se stie ca nu contine cofeina si calorii. De asemenea, este folosit de sute de ani pentru a elimina insomniile, la ameliorarea migrenelor si ca un adjuvant in crizele de anxietate sau atacurile de panica.

21 martie 2023
citește articolul
Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Semintele de chia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi. 

21 martie 2023
Edited 27 martie 2023
citește articolul
Aronia: beneficii, proprietati, contraindicatii Aronia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Fructele de aronia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi datorita faptului ca sunt bogate in antioxidanti.

21 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina