Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de tei: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceaiul de tei: beneficii, proprietati si contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 martie 2023

Ceaiul de tei este recunoscut pentru proprietatile sale si se stie ca nu contine cofeina si calorii. De asemenea, este folosit de sute de ani pentru a elimina insomniile, la ameliorarea migrenelor si ca un adjuvant in crizele de anxietate sau atacurile de panica. Cum ne ajuta ceaiul de tei si care sunt beneficiile pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

Cum a fost descoperit ceaiul de tei? Primele utilizari ale florilor de tei

Teiul este o planta ale carei proprietati curative sunt cunoscute de mii de ani. Denumirea stiintifica a arborelui de tei se numeste Tilia si specia cuprinde peste 30 de arbori imprastiati pe toate continentele, mai putin Antarctica. Numarul speciilor acestui arbore nu poate fi totusi deliminat cu precizie pentru ca pe langa speciile antropizate si cultivate special de om exista si specii salbatice sau hibritizate. 

Cele mai multe specii de arbori de tei se gasesc in zona de nord est si nord vest a Asiei, in China, Mongolia si taigaua Siberiana, in Europa si Estul Americii de Nord, si cele mai putine se intalnesc in zona centrala a Americii de Sud si pe coasta de Nord a Africii. Teiul este copacul foios care poate masura pana la 40 de metri inaltime, are frunzele usor alungite, o anvergura de 6 – 20 cm si flori frumos mirositoare.

Frunzele si lemnul de tei au proprietati antiinflamatoare, sudorifice, spasmolitice, diuretice si sedative. Floarea de tei este folosita, in special, pentru tratarea simptomelor de raceala, insomniei, anxietatii, dereglarilor digestive si bolilor inflamatorii din organism.

Totul despre tei. La ce se folosesc florile de tei. Tipuri de flori de tei

Daca vrem sa cunoastem totul despre tei, trebuie sa intelegem ca sunt mai multe tipuri de flori de tei si fiecare cu proprietatile ale. Florile de tei au parfum extrem de aromat, usor dulceag, care face ca ceaiul de tei sa se deosebeasca de restul si sa fie usor recognoscibil de la distanta. Florile de tei contin acid galic, catecol si ulei esential numit farnesol, benefic ca neurosedativ si antispastic. Cum ajuta florile de tei organismul? Cateva beneficii ale plantei:

Ceaiul de tei fortifica sistemul imunitar

Ceaiul de tei contine compusi fenolici cu un puternic efect antibacterian. Drept urmare, ceaiul poate intari sistemul imunitar, sustinand organismul in lupta impotriva agentilor patogeni din mediul exterior. In cazul racelilor sau bronsitelor, ceaiul de tei ajuta la scaderea febrei, prin transpiratie, dar si pentru calmarea durerilor de gat si diminuarea presiunii de la nivelul sinusurilor, prin gargara sau inhalatii.

Ceaiul de tei este un important adjuvant in tulburarile digestive

Ceaiul de tei se poate consuma si pentru calmarea tulburarilor stomacale, deoarece contine agenti carminativi. Acestia au rolul de a calma durerile abdominale si de a favoriza evacuarea gazelor intestinale. In cazul indigestiilor, se mai recomanda amestecul de ceai de tei cu ceai de menta si paine prajita. Totodata ceaiul de tei ajuta la eliminarea toxinelor in cazul unei toxiinfectii alimentare accidentale.

Ceaiul de tei ajuta la eliminarea episoadelor de anxietate sau insomnii

Un alt beneficiu al ceaiului de tei este ca relaxeaza organismul, datorita efectului sau anxiolitic. Astfel, ceaiul amelioreaza insomniile si anxietatea. In plus, datorita ingredientelor sale fluidizeaza circulatia sanguina si limfatica si nu doar ca previne aparitia de cheaguri de sange dar curata rinichii si ficatul si relaxeaza circulatia periferica.

Ceaiul de tei este ideal de consumat cu recurenta in perioada dietelor de slabit

Acidul P-coumaric din ceaiul de tei este benefic deoarece induce transpirația, care este un mod foarte eficient de eliberare a toxinelor din organism. Prin eliminarea apei din organism, se elimina si sarurile in exces, grasimile si substantele straine, fiind astfel si un bun detoxifiant.

Ceaiul de tei si beneficiile pentru copii. Proprietati miere din flori de tei

Asa cum am spus anterior, florile de tei sunt bogate in antioxidanti si asta transforma planta intr-un aliat important fata de actiunea nociva a radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular. Printre acesti oxidanti pozitivi organismului nostru se numara flavonoidele (precum quercetina, kaempferol si procyanidin) si taninurile. De asemenea, teiul contine uleiuri esentiale, precum eugenol, limonene si citral. Trebuie mentionat ca aceste substante fac din florile de tei un ingredient foarte cautat si in industria cosmetica, fiind folosite la fabricarea diverselor creme si masti de fata, dar si a parfumurilor.

Ceaiul de tei nu are un continut semnificativ de vitamine si de nutrienti, insa nici nu contine cofeina. Persoanele cu varsta sub 18 ani nu ar trebui sa consume ceai de tei fara avizul unui medic. Motivul este acela ca nu exista suficiente date stiintifice privind consumul de ceai de tei la copii. Nu sunt raportate interactiuni cu alte plante medicinale sau medicamente. De asemenea, proprietatile diuretice ale teiului ar putea creste actiunea unor medicamente care au astfel de efecte, de exemplu, tratamentele antihipertensive, agravand riscul de deshidratare. In concluzie, poti bea ceai de tei pentru aroma sa placuta si numeroasele beneficii dovedite pentru sanatate. Este recomandat, totusi, sa consumi ceai de tei cu masura, mai ales in situatiile in care se recomanda precautii.

Pe scurt, cand vorbim de ceai de tei si beneficiile pentru copii trebuie sa intelegem ca nu exista pana in prezent suficiente studii care sa infirme sau sa confirme beneficiile pe care le are ceaiul de tei pentru copii. In schimb copii pot consuma miere din flori de tei datorita beneficiilor sale. Mierea de tei este bogata in vitamina B, vitamina C, biotina si niacina. Un alt lucru caracteristic acestui tip de miere este distributia de minerale precum zincul, calciul, potasiul si magneziul. Ea este aproape identica cu distributia acestor minerale in corpul uman, facandu-le usor de absorbit dupa consum.

Mierea de tei este foarte buna din punct de vedere al potentialului terapeutic. Aceasta poate ameliora probleme ale sistemului nervos, starile de anxietate, starile de depresie si chiar insomnia. O lingurita de miere de tei consumata inainte de culcare este mult mai eficienta decat administrarea oricarui alt somnifer. Mai mult de atat, mierea de tei este faimoasa pentru actiunea sa asupra sistemului respirator, avand capacitatea de a stimula si a usura secretia de mucus, ceea ce o face utila in tratarea laringitei, bronsitei, a tusei si a iritatiilor gatului.

Ceai de tei beneficii adulti. Ceai de tei contraindicatii

In concluzie, atunci cand vorbim de tei, de flori de tei, de miere de tei vorbim practic de o planta cu multiple beneficii pentru organism, iar ceaiul de tei are beneficii adulti. Totodata, ca orice planta medicinala, si in cazul in care vorbim de ceai de tei trebuie sa fim atenti la cateva aspecte. De exemplu, 1-2 cani de ceai de tei baute seara te pot scapa de insomnie, insa 3-4 cani vor actiona ca un tonic pentru sistemul nervos, avand efectul opus.

De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmeaza tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substantele din compozitia lui pot interactiona cu pastilele. Teiul impiedica absorbtia fierului, prin urmare este interzis pacientilor cu anemie cauzata de lipsa de fier. Nici gravidele si nici acele persoane cu probleme cardiace nu au voie sa bea ceai de tei, deoarece infuzia subtiaza sangele si poate cauza hemoragie sau accelerarea ritmului cardiac. 

Bibliografie:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;
Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;
Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;
Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;
Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;
Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;
Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;
Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina