Aronia: beneficii, proprietati, contraindicatii
Fructele de aronia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi datorita faptului ca sunt bogate in antioxidanti. Fructele de aronia proaspete contin: antociani, substante tanante, vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, acizi organici precum acidul elagic, microelemente, carotenoide, zaharuri. Sucul de aronia are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni. Cum ajuta organismul sucul de aronia si care sunt beneficiile pentru diete descopera in acest material.
Cum au fost descoperite fructele de aronia? Primele utilizari ale sucului de aronia
Fructele de aronia isi au originea in partile estice ale Amercii de Nord si Estul Canadei. Migrarea lor catre Europa s-a petrecut in jurul anilor 1900 prin nordul Americii, zona Alaska spre Peninsula Kamceatka si de acolo prin Rusia a ajuns in Norvegia, Germania si ulterior fructele de aronia s-au imprastiat prin toata Europa. Copacul care face fructele de aronia se numeste scorus negru.
Tufele de aronia pot creste pana la o inaltime de 2-3 m, care produc din luna mai pana in iunie manunchiuri de pana la 30 de flori albe si se coc rosu aprins (scorusul rosu) sau violet inchis (scorusul negru). In afara de consumul de fructe proaspete, fructele de aronia sunt folosite in producerea siropului de fructe, a unor creme, jeleuri de fructe si ceai.
Datorita gustului puternic astringent si mirosului de migdala amara ale fructului crud, au fost utilizari limitate la producerea industriala de suc si nectar ,dar folosirea la sucuri in amestec castiga din ce in ce mai mult aprobarea consumatorilor, de exemplu cu mere, pere sau coacaze negre. Beneficiile nutritionale ale fructelor de aronia in prevenirea bolilor degenerative a directionat atentia oamenilor de stiinta si consumatorilor catre studiul amanuntit al acestora.
Aronia beneficii. Cat acid elagic contin fructele de aronia
Daca vrem sa cunoastem totul despre fructele de aronia, trebuie sa stim ca acestea contin urmatoarele elemente:
calorii: 13
proteine: 0.4 grame
grasime: 0,1 grame
carbohidrati: 2,7 grame
fibre: 1,5 grame
vitamina C: 10% din valoarea zilnica
mangan: 9% din valoarea zilnica
vitamina K: 5% din valoarea zilnica recomandata
acid folic, fier si vitaminele A si E
acid elagic: 15% din valoarea recomandata pentru consumul zilnic
Rolul Vitaminei K in nutritie si preventia unor boli
Previne aparitia bolilor de inima. Excesul de calciu acumulat pe arterele din jurul inimii poate fi un risc major pentru bolile cardiovasculare. Tocmai din acest motiv, orice factori care pot reduce aceste depuneri duc la preventia bolilor de inima. In urma studiului Rotterdam, participantii care au avut un aport ridicat de vitamina K in organism nu au fost in pericolul de a dezvolta calcifiera arterelor si au avut un risc mai mic de a suferi din cuza bolilor de inima.
Imbunatateste sanatatea osoasa. Osteoporoza este una dintre cele mai intalnite afectiuni, care duce la riscul de fracturi. Datorita consumului de vitamina K vei construi si mentine o structura sanatoasa a oaselor. Aceasta ajuta calciul, dar si alte minerale din organism sa se lege in matricea osoasa cu scopul de a intari oasele. Reduce riscul de cancer. In urma studiilor clinice efectuate s-a ajuns la rezultatul ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat. De asemenea, in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 reduce riscul aparitiei de cancer la prostata.
Imbunatateste sanatatea creierului. Vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, ceea ce inseamna ca protejeaza creierul impotriva bolilor precum Alzheimer. Poate preveni excesul de calciu din organism, chiar si de la nivelul creierului, cea mai importanta cauza a acestei boli. Previne imbatranirea prematura. Este un adjuvant natural pentru piele, avand chiar efecte antiageing. Vitamina K stopeaza excesul de calciu in elastina din piele si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. In urma cercetarilor efectuate s-a constat faptul ca femeile care au riduri mai adanci sunt mai predispuse la o densitate scazuta a oaselor.
Rolul acidului elagic in stresul oxidativ. Cat acid elagic contin fructele de aronia
Acidul Elagic este considerata una dintre moleculele antioxidante majore. Structura chimica a AE, care contine doua lactone si patru grupari hidroxil, permite eliminarea unei game largi de ROS. Desi la pH fiziologic si in solutie apoasa AE poate dezactiva radicalii peroxil, radicalii hidroxil, dioxidul de azot si peroxinitrit, au fost calculate capacitati de captare mai bune pentru ROS in comparatie cu speciile reactive de azot.
AE este considerat un protector neobisnuit impotriva stresului oxidativ, datorita capacitatii sale prezise de a se regenera si de a nu fi redus dupa metabolism, permitand acestui compus polifenolic sa ofere protectie continua chiar si la concentratii scazute.
Metalele ionice precum cuprul, fierul, nichelul si cadmiul sunt o sursa potentiala de stres oxidativ, iar AE este capabila sa cheleze aceste metale oferind un mecanism suplimentar de protectie impotriva acestei afectiuni. Importanta acestor mecanisme a fost demonstrata de Ahmed si colab., unde consumul de AE (500 μmol/kg greutate corporala) de catre femelele de sobolan Wistar, le-a protejat impotriva stresului oxidativ indus de cadmiu in ficat si rinichi.
Stresul oxidativ poate deteriora ADN-ul, iar productia de 8-oxo-2-deoxiguanozina este un marker tipic al acestui proces. Acest lucru poate duce la mutatii si, in consecinta, la cancer si alte afectiuni de sanatate. S-a demonstrat ca EA scade semnificativ cantitatea de 8-oxo-2-deoxiguanozina produsa dupa deteriorarea oxidativa a ADN-ului, ceea ce se coreleaza bine cu capacitatea AE de a lega ADN-ul, dovedind probabil un mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi. Mai mult, deteriorarea oxidativa asupra ADN-ului indusa de dopamina/Cu2+ a fost atenuata de EA, chiar si atunci cand s-au folosit doze de pana la 1 μM, ajungand la 50% din inhibarea descompunerii ADN.
AE nu numai ca poate elimina agentii prooxidanti, dar si AE creste expresia/activitatea enzimelor antioxidante (superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, glutation reductaza si catalaza) la soarecii purtatori de limfom Dalton tratati cu acest compus fenolic. O reglare similara a enzimelor antioxidante si o reglare a factorului de transcriptie sensibil la redox Nrf2 a fost observata in fibroblastul dermic uman, dupa stresul oxidativ indus de lumina UV-B si tratamentul cu AE. Sucul de aronia contine o cantitate impresionanta de antioxidanti. Antioxidantii nu numai ca protejeaza celulele din organism, dar lupta cu compusii toxici din radicalii liberi din atmosfera.
De exemplu, daunele radicalilor liberi contribuie la imbatranire si la boli precum cancerul de colon, tiroida, cancer de piele. Antioxidantii specifici din fructele de aronia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina si kaempferol. Toate acestea pot avea efecte protectoare asupra inimii si ficatului, precum si proprietati anticancerigene. De exemplu, acidul clorogenic poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, in timp ce acidul cafeic are efecte antiinflamatorii.
Datorita proprietatilor sale antioxidante, fructele de aronia pot imbunatati sanatatea inimii, previn infarctul miocardic dar si aparitia cancerului de colon si suprima dezvoltarea celulelor canceroase. In special, ele pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic si vizeaza un grup de afectiuni - inclusiv niveluri ridicate de colesterol si trigliceride - care va cresc probabilitatea de boli de inima si diabet.
Beneficii suc de aronia. Suc aronia beneficii si contraindicatii
Asa cum am spus anterior, sucul de aronia este bogat in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, este bogat in proteine complexe. Ajuta foarte mult digestia datorita fibrelor insolubile (are si fibre solubile), are proprietati antifebrile, ajuta in caz de constipatie.
Sucul de aronia nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal sau cu grad mare de coagulare. La persoanele cu istoric cunoscut de pietre ale tractului urinar, se recomanda consumul cu moderatie, intrucat aronia contine acid oxalic. Persoanele cu diabet trebuie sa fie precaute, deoarece consumul de aronia poate scadea zaharul din sange. Este important sa se urmareasca daca apar semne ale nivelului scazut de zahar din sange si sa se monitorizeze glicemia.
Cel mai bine ar fi sa bei suc de aronia cu 30 de minute dupa masa. Pentru copii, se recomanda cantitatea injumatatita fata de adulti, anume de 15 ml/zi dupa masa. Curele cu suc de aronia pot dura 7, 15 sau 30 de zile, in functie de recomandarile terapeutului.u Consumul excesiv de aronia poate provoca greata, tulburari de stomac sau varsaturi.
Sucul de aronia contraindicatii. Reguli de consum ale fructelor de aronia
In concluzie, atunci cand vorbim de aronia trebuie sa stim urmatoarele aspecte. In primul rand, aceste fructe nu trebuie consumate de persoanele care sufera de ulcer sau cei care au un grad mare de coagulare. De asemenea, fructele proaspete ne pot da efecte adverse, cum ar fi greata, durere, diaree, varsaturi.
BIBLIOGRAFIE:
Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin;
Vattem, D. A.; Shetty, K. (2005). "Biological Function of Ellagic Acid: A Review". Journal of Food Biochemistry;
Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71;
Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition;
Landete, J.M. (2011). "Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: A review about source, metabolism, functions and health". Food Research International;
García-Villalba, Rocío; Espín, Juan Carlos; Tomás-Barberán, Francisco A. (2016). "Chromatographic and spectroscopic characterization of urolithins for their determination in biological samples after the intake of foods containing ellagitannins and ellagic acid". Journal of Chromatography A;