Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii
Semintele de chia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi. Semintele de chia sunt bogate in fibre care sunt usor de procesat si digerat de sistemul digestiv, ajuta la alungarea poftei de mancare pentru persoanele care tin o dieta de slabit, ajuta persoanele care sufera de diabet sa regleze nivelul de insulina din sange si lupta cu factorii perturbatori si toxici din atmosfera. Ele pot fi consumate in toate dietele, si sunt recomandate inclusiv persoanelor care au intoleranta la gluten. Cum ajuta organismul semintele de chia si care sunt beneficiile pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.
Cum au fost descoperite semintele de chia? Primele utilizari seminte chia
Semintele de chia sunt folosite in alimentatie de mii de ani, dar ele au inceput sa fie folosite in Europa la inceput de secol XVII, iar in ultimii ani au devenit tot mai populare printre persoanele care au trecut la un stil de viata vegetarian sau vegan, persoanele sportive sau care fac cure de detox. Asa cum am spus, istoria acestor seminte se pierde in marile civilizatii ale Americii de Sud. Se crede ca aztecii si mayasii au folosit semintele de chia ca o parte foarte importanta din dieta lor si in acest context vorbim practic de anul 3500 i.e.n. Vechii mexicani au folosit, de asemenea, semintele de chia ca forma de valuta pentru comert.
Atunci cand spaniolii au invadat civilizatiile indigene au descoperit rapid importanta acestor seminte si mult timp erau folosite ca metode de plata, aveau inclusiv valoarea lor in aur precum mirodeniile de odinioara aduse din Orient. Astazi, semintele de chia sunt cultivate nu doar in Mexic dar gasim culturi importante si in alte tari din America de Sud precum: Bolivia, Peru, Argentina, Ecuador si cat mai departe de Australia.
Pe scurt ce trebuie sa retii despre semintele de chia. Poate ca sunt ele mici si seamana cu semintele de mac si susan dar sunt incredibil de bogate in nutrienti. Nutrientii din semintele de chia ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare, sustin sanatatea oaselor si pot imbunatati cantitatea de insulina din sange pentru a regla nivelul de zahar din organism. In plus, semintele de chia sunt versatile si pot fi folosite in multe retete.
Totul despre semintele de chia. Cum se pot folosi semintele de chia. Tipuri de seminte
Daca vrem sa cunoastem totul despre semintele de chia trebuie sa ne uitam inainte de toate la textura lor si la ce contin. Pe scurt, 100 grame de seminte de chia solid contin urmatoarele elemente:
calorii: 138
proteine: 4,7 grame
grasime: 8,7 grame
acid alfa-linolenic (ALA): 5 grame
carbohidrati: 11,9 grame
fibre: 9,8 grame
calciu: 14% din necesarul zilnic
fier: 12% din necesarul zilnic
magneziu: 23% din necesarul zilnic
fosfor: 20% din necesarul zilnic
zinc: 12% din din necesarul zilnic
vitamina B1 (tiamina): 15% din necesarul zilnic
vitamina B3 (niacina): 16% din necesarul zilnic
Semintele de chia fortifica sistemul imunitar
Semintele de chia contin o cantitate impresionanta de antioxidanti. Antioxidantii nu numai ca protejeaza grasimile sensibile din semintele de chia impotriva rancezirii sau a mucegaiului albastru, dar beneficiaza si o multime avantaje nutritionale pentru sanatatea umana prin neutralizarea moleculelor reactive cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot deteriora compusii celulari daca se acumuleaza in corpul tau.
De exemplu, daunele radicalilor liberi contribuie la imbatranire si la boli precum cancerul de colon, tiroida, cancer de piele. Antioxidantii specifici din semintele de chia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina si kaempferol. Toate acestea pot avea efecte protectoare asupra inimii si ficatului, precum si proprietati anticancerigene. De exemplu, acidul clorogenic poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, in timp ce acidul cafeic are efecte antiinflamatorii.
In plus Quercetina este clasificata ca un flavonol, una dintre cele sase subclase de compusi flavonoizi. Numele a fost folosit din 1857 si este derivat din quercetum (padure de stejar), dupa Quercus. Flavonolii de tip quercetina (in primul rand sub forma de glicozide quercetine), cele mai abundente dintre moleculele flavonoide, sunt raspandite pe scara larga in plante. Se gasesc intr-o varietate de vegetale, inclusiv mere, fructe de padure, legume Brassica, struguri, ceapa, ceai si rosii, precum si multe seminte, dar cea mai mare cantitate din acest compus o gasim in semintele de chia.
Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de combatere a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de acestia au fost corelate cu numeroase afectiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumarii alimentelor bogate in antioxidanti care pot combate acesti inamici minusculi.
Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice.
Semintele de chia un important adjuvant in curele de slabit si detox
Semintele de chia sunt, de asemenea, o sursa excelenta de nutrienti si fibre usor de asimilat care ajuta persoanele care vor sa piarda in greutate sau incep cure de detox la nivel de colon. Fibrele si proteinele din semintele de chia pot aduce beneficii celor care incearca sa slabeasca. 28 de grame de seminte de chia au aproape 10 grame de fibre alimentare.
Asta inseamna ca sunt o fibre uimitoare care acopera 35% din greutatea semintelor. Desi cercetarile pe acest subiect sunt mixte, unele studii sugereaza ca consumul de fibre poate juca un rol in prevenirea excesului de greutate si a obezitatii. In plus, proteinele din semintele de chia ar putea ajuta la reducerea apetitului si a aportului de alimente.
Un studiu pe 24 de participanti a constatat ca consumul a 7 grame sau 14 grame de seminte de chia amestecate cu iaurt la micul dejun a crescut senzatia de satietate si a redus consumul de alimente pe termen scurt, in comparatie cu consumul de iaurt fara seminte de chia.
Chiar si asa, studiile care examineaza eficienta semintelor de chia pentru pierderea in greutate au observat rezultate mixte. Intr-un studiu mai vechi din 2009, care a implicat 90 de persoane supraponderale, consumul a 50 de grame de suplimente de seminte de chia pe zi timp de 12 saptamani nu a afectat greutatea corporala sau markerii de sanatate, cum ar fi markerii tensiunii arteriale si a inflamatiei la nivelul colonului.
In schimb, un studiu de 6 luni care a implicat 77 de persoane cu supraponderali sau obezitate si diabet de tip 2 care au urmat o dieta cu continut scazut de calorii a constatat ca cei care au luat zilnic seminte de chia au experimentat o pierdere in greutate semnificativ mai mare decat cei care au primit un placebo. In concluzie, desi adaugarea semintelor de chia in dieta este putin probabil sa provoace pierderea in greutate de la sine, poate fi un plus util la o dieta echilibrata si hranitoare daca incercati sa slabiti.
Beneficii seminte de chia. Retete cu seminte de chia pentru slabit
Asa cum am spus anterior, semintele de chia sunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Ajuta foarte mult digestia datorita fibrelor insolubile (are si fibre solubile), are proprietati antifebrile, ajuta in caz de constipatie. De asemenea, semintele chia sunt folosite de atleti pentru rezistenta si hidratarea pe care le-o ofera, inhiba apetitul, ajutand astfel la scaderea in greutate, scade nivelul colesterolului rau. Capacitatea acestor seminte de a retine apa de pana la 12 ori greutatea lor le face sa prelungeasca hidratarea si sa asigure asimilarea lenta si continua a nutrientilor. Pentru persoanele care au nevoie de retete pentru a slabi cu ajutorul semintelor de chia, mai jos cateva sugestii proteice pentru persoanele care vor sa inceapa cure de detox sau sa piarda in greutate sanatos.
Budinca din seminte de chia si fructe de sezon
Ingrediente:
5 linguri de seminte de chia;
2 cani de lapte de migdale sau de cocos, sau orice fel de lapte care nu contine proteina animala;
2 linguri de miere de albine poliflora sau miere de Manuka pentru asimilare mai rapida la nivelul colonului;
2-3 capsuni sau 2 lingure de afine;
Fierbeti ingredientele timp de 8-10 minute in laptele vegetal si adaugati apoi fructele si semintele de chia. Lasati compozitia sa se raceasca la frigider si se poate consuma ca mic dejun.
Iaurt dietetic cu stafide, capsuni si seminte de chia
Ingrediente:
Un pahar de iaurt dietic maxim 0,1% grasime;
Un sfert de cana de stafide;
3 linguri de seminte de chia;
2-3 capsuni;
3-4 linguri de sirop de agave sau orice alt indulcitor natural din stevie;
Amestecati ingredientele intr-un bol si asteptati 5 minute. Se poate servi si cu frunze de menta asezonate deasupra compozitiei pentru un aer fresh.
Briose din ciocolata neagra cu seminte de chia
Ingrediente:
5 linguri de seminte de chia;
1 ou de prepelita;
1 lingura extract de migdale;
Jumatate de cana de fulgi de ciocolata 100% cacao fara lapte sau zahar adaugat;
2-3 linguri de unt nesarat vegetal (margarina);
Jumatate de lingura de pudra de cacao;
2 cani de faina de cocos sau alt tip de faina integrala sau secara, faina saraca in calorii in niciun caz faina alba;
Amestecati ingredientele si asezati mix-ul obtinut in tavi speciale pentru briose. Pregatiti cuptorul la maxim 200 de grade si lasati compozitia la copt in forme de briose pana cand briosele capata la suprafata o crusta.
Contraindicatii de consum ale semintelor de chia
In concluzie, atunci cand vorbim de semintele de chia trebuie sa fim atenti la cateva aspecte. Desi ele au o multime de beneficii pentru organism, nutritionistii vin cu cateva recomandari. Semintele de chia nu trebuie consumate uscate de persoanele care au dificultati la inghitire, avertizeaza specialistii si nu trebuie consumate in cantitati prea mari fara a le asocia cu alte fructe sau legume pentru ca pot duce la dureri abdominale, constipatie sau crampe stomacale.
In plus, persoanele care se stiu cu alergii la susan sau capsuni, trebuie sa testeze inainte consumul unei cantitati infime pentru ca aceste seminte pot determina alergii puternice asemanatoare celor la diferite seminte sau ingrediente precum migdale, alune sau alte seminte. Totodata, pot aparea efecte adverse in urma consumului de chia in randul persoanelor care urmeaza un tratament pentru hipertensiune, al femeilor insarcinate sau care alapteaza. De aceea, este necesar sfatul medicului inainte de a include semintele de chia in alimentatia zilnica.
BIBLIOGRAFIE:
Mordor Intelligence. Global Chia Seeds Market – Analysis of Growth, Trends and Forecast;
Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;
Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;
Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;
Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2003 Feb 1;
Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;
Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;