Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Herpesul oral: cauze, transmitere si metode de tratament

Herpesul oral: cauze, transmitere si metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 octombrie 2022 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Sistemul imunitar este responsabil cu anihilarea microbilor, bacteriilor si virusurilor care intra in contact cu organismul si, implicit, cu mentinerea sanatatii. Persoanele care racesc des, care se confrunta cu alergii, cu insomnii si stari de oboseala nejustificata, cu aparitia frecventa a herpesurilor si a candidozei, cu infectii cutanate si urinare constante si sufera modificari de tranzit intestinal au, fara indoiala, un sistem imunitar slabit. Trebuie punctat inca de la inceput ca sistemul imunitar reprezinta un mecanism complex ce are in componenta timusul, splina, sistemul limfatic, maduva osoasa, celule albe, anticorpii si hormonii. Iar herpesul oral este legat direct cu sanatatea sistemului imunitar dar totodata poate semnaliza si alte probleme pe care le are organismul. Cum putem evita formarea de herpes la nivelul fetei si ce produse trebuie sa evitam descopera in acest material.

Cauze ale imunitatii scazute si cum se poate declansa formarea unui herpes 

Cum stim ca avem corpul amenintat de herpes oral?

Care sunt simptomele in caz de herpes oral si factori declansatori 

Tratament pentru imunitate scazuta si evitarea de formare de herpes

Cauze ale imunitatii scazute si cum se poate declansa formarea unui herpes

Imunitatea este capacitatea organismului de a anihila agentii patogeni cu care intra in contact. Imunitatea se dezvolta inca de la nastere, insa pe parcursul vietii poate fi afectata de mai multi factori. Persoanele cu imunitate puternica se imbolnavesc rar si au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face fata stresului mai usor. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca intre procesul de imbatranire si imunitate exista o stransa legatura, chiar mai puternica decat trecerea timpului.

Sistemul imunitar detecteaza virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu organismal uman si le anihileaza. Un sistem imunitar sanatos va sti sa diferentieze agentii patogeni de tesuturile sanatoase si astfel sa-i elimine din corp. Un rol deosebit de important al sistemului imunitar este in prevenirea si tratarea cancerului, acesta avand capacitatea de a lupta contra propriilor celule care si-au modificat forma si structura.

Sistemul imunitar este format din mai multe structuri, insa cele mai importante sunt globulele albe. Acestea au capacitatea de a se misca independent prin sange si de a depista agentul patogen, totodata fiind capabile sa treaca prin peretii celulari pana la locul infectiei si sa o anihileze. Globulele albe sunt de trei feluri:

  • Granulocitele – distrug bacteriile cu care intra in contact organismul

  • Limfocitele – distrug virusurile care cauzeaza infectii, numite si soldatei

  • Monocitele – asimileaza si digera particulele straine, numite si gunoier

Sistemul imunitar este afectat, in primul rand, de factorii de mediu, in aceasta categorie intrand poluarea, care se regaseste in apa, in sol, in aer si, implicit, si in alimentele consumate, si tranzitia intre sezoane, perioada in care functia imunitara este suprasolicitata. O alta cauza care slabeste imunitatea este stresul, in special stresul cronic, un factor specific stilului de viata actual, care, prin actiunea sa asupra sistemului nervos, minimizeaza activitatea celulelor imunitare.

Alte cauze care slabesc sistemul imunitar sunt oboseala cronica, insomnia, fumatul, alcoolul si, poate cea mai importanta, alimentatia dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale. Pe de alta parte, persoanele care se confrunta cu boli autoimune, categorie din care fac parte diabetul de tip I, artrita reumatoida, lupusul eritematos, psoriazisul sau virusul HIV, prezinta o imunitate compromisa si sunt mult mai expuse imbolnavirilor.

Cum stim ca avem corpul amenintat de herpes oral?

Un sistem imunitar compromis va avea nevoie de sprijin puternic din exterior si va trebui sustinut pe fiecare componenta a sa. Trebuie stiut faptul ca sunt multe persoane care ajung sa aiba problema cu herpesul oral. De vina este virusul „herpes simplex”, insa efectele acestuia nu sunt mereu evidente.

Herpesul oral se manifesta la nivelul buzelor si pe pielea din jurul acestora, precum si la nivelul gingiilor si al mucoasei bucale. In general, in caz de herpes oral, apar niste vezicule cu lichid, insotite de durere, care se usuca dupa cateva zile si se decojesc. Dupa o scurta perioada de timp, zona respectiva este vindecata complet si nu raman semne permanente.

Odata ce o persoana a avut contact cu virusul, acesta ramane in ganglionii si in nervii din zona respectiva. In foarte multe situatii, simptomele pentru herpes oral pot sa fie confundate usor cu cele provocate de o faringita simpla. Trebuie stiut faptul ca un caz de herpes oral vindecat nu garanteaza ca acesta nu va reveni, mai ales ca reactivarea virusului in organism se face din cauza stresului, de expunerea la soare sau la conditii de vant.

Care sunt simptomele in caz de herpes oral si factori declansatori

Atunci cand se manifesta, simptomele apar de regula la aproximativ patru zile, insa pot sa apara si undeva intre doua si 12 zile de la expunere. Persoanele cu herpes oral sufera de infectii herpetice recurente, acestea aparand mai adesea la cei infectati pentru prima data. Cauza principala care favorizeaza aparitia herpesului oral este reprezentata de slabirea sistemului imunitar. In aceasta situatie, virusul, care se afla in organism, iese din starea latenta si ajunge sa recidiveze.

Exista si alte factori care pot sa declanseze aparitia herpesului oral, ca de exemplu raceala si gripa, dreglarile hormonale sau febra, diverse interventii chirurgicale sau menstruatia. De asemenea, herpesul oral poate sa apara si din cauza consumului excesiv de alcool, in urma procedurilor de infrumusetare faciala, in urma unei extractii dentare sau din cauza alimentelor care pot sa provoace alergii.

Tratament pentru imunitate scazuta si evitare de formare de herpes

Pe langa o dieta sanatoasa, bazata pe fructe si legume crude, se recomanda adoptarea unui stil de viata echilibrat care sa implice activitati sportive zilnice, de preferat in aer liber, hidratare corespunzatoare, consumul a minim doi litri de lichide zilnic, si odihna. In timpul somnului sistemul imunitar isi reface celulele, motiv pentru care este obligatoriu ca o persoana adulta sa doarma minim 8 ore pe noapte. Reducerea stresului prin practicarea masajului si a diferitelor terapiii alternative, de exemplu yoga, este, de asemenea, importanta in tratarea imunitatii scazute. Se recomanda administrarea suplimentelor alimentare cu rol imunostimulator inca de la aparitia primelor simptome, in perioadele stresante sau la tranzitia intre sezoane.

In situatia in care herpesul oral nu se vindeca de la sine in aproximativ doua saptamani de la debutul simptomelor, este bine sa mergeti la un consult medical de specialitate. Mai ales daca simptomele sunt foarte severe si aveti imunitatea scazuta, este important ca medicul sa va evalueze starea de sanatate pentru a preveni alte eventuale complicatii. Rolul tratamentului in caz de herpes oral este acela de a atenua simptomatologia si de a scurta timpul de manifestare al eruptiei. De asemenea, si intensitatea eruptiei poate sa fie diminuata datorita tratamentului. 

Tratamentul pentru herpes oral poate sa includa administrarea de vitamina C si de suplimente care contin lizina, gargara cu bicarbonat de sodiu, utilizarea apei de gura care are proprietati analgezice si antibiotice. De asemenea, medicul poate sa recomande o crema sau un unguent cu oxid de zinc, medicamente antivirale orale sau un tratament cu antibiotice destinat infectiilor bacteriene secundare. Este important si ca zona afectata sa fie mentinuta curata si uscata, iar dozajul, tipul si frecventa medicatiei trebuie sa fie stabilita de catre medicul dermatolog in functie de fiecare pacient in parte.

Pentru preventie se recomanda renuntarea la fumat, la alcool, mentinerea unei diete echilibrate, si multa odihna, consum de ceaiuri de plante cu efect antiseptic si vitamine.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/151739

Bibliografie:

  1. Steiner, I; Benninger, F (December 2013). "Update on herpes virus infections of the nervous system". Current Neurology and Neuroscience Reports. 13 (12);
  2. Stephenson-Famy, A; Gardella, C (December 2014). "Herpes Simplex Virus Infection During Pregnancy". Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. 41 (4);
  3. Looker, KJ; Garnett, GP; Schmid, GP (October 2008). "An estimate of the global prevalence and incidence of herpes simplex virus type 2 infection". Bulletin of the World Health Organization. 86 (10);
  4. Beswick, TSL (1962). "The Origin and the Use of the Word Herpes". Med Hist. 6 (3);
  5. Reese, Vail. "Countering Creeping Confusion: A Proposal to Re-Name Herpes Virus TAXONOMY". Online Journal of Community and Person-Centered Dermatology. Dr. David Elpern. Retrieved 22 September 2018.
  6. Dickerson FB, Boronow JJ, Stallings C, et al. (March 2004). "Infection with herpes simplex virus type 1 is associated with cognitive deficits in bipolar disorder". Biol. Psychiatry;

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina