Educatie sexuala: Boli si afectiuni ginecologice. Ce trebuie sa stim

Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. Uneori apar doar mici probleme trecatoare, insa alteori poate fi vorba despre boli grave. Afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari si pot fi intalnite chiar si la adolescente. Afectiunile ginecologice sunt boli care afecteaza sistemul reproductiv feminin, inclusiv organele reproductive, tesuturile si hormonii. Acestea pot include tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sindromul premenstrual (PMS) si menopauza. Alte afectiuni ginecologice includ incontinenta urinara, prolapsul uterin si probleme legate de sterilizare si fertilizare. Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni ginecologice, de ce apar, cum se manifesta si cum pot fi tratate:
Dismenoreea
Dismenoreea reprezinta termenul care descrie durerile menstruale. Acest tip de afectiune poate fi de doua feluri: dismenoree primara si secundara. Dismenoreea primara este reprezentata de durerile recurente din timpul menstruatiei iar dismenoreea secundara este asociata cu diverse afectiuni ginecologice.
Cauze ale bolii
In timpul menstruatiei, uterul se contracta iar uneori apar contractii foarte puternice. In timpul acestor contractii, uterul poate comprima vasele de sange din jur, intrerupand astfel transportul de oxigen catre muschii din aceasta zona. Astfel se produc durerile menstruale primare. In ceea ce privesc durerile menstruale secundare acestea apar din cauza unor afectiuni ale sistemului reproducator.
Simptome
Durerile apar de obicei cu 1-2 zile inainte de inceperea menstruatiei si se manifesta in zona abdominala inferioara, lombara si uneori si in zona coapselor. Uneori acestea se asociaza cu senzatii de oboseala si diaree. De regula, incep sa dispara odata cu inaintarea in varsta. Durerile asociate cu dismenoreea secundara sunt usor diferite. Acestea apar inainte de inceperea menstruatiei si dureaza mai mult, insa nu sunt asociate si cu alte simptome.
Tratament
Pentru calmarea durerilor, medicul poate recomanda administrarea unor antiinflamatoare. De asemenea, se recomanda odihna si aplicarea unor obiecte calde in zona dureroasa. De regula, femeile active prezinta dureri menstruale usoare si mult mai rare.
Chisturi ovariene
Chisturile ovariene sunt mici saculeti umpluti cu fluid care se formeaza in interiorul ovarelor sau pe suprafata acestora. Foarte multe femei se confrunta cu aceasta afectiune care de multe ori nu cauzeaza niciun disconfort. Majoritatea chisturilor dispar de la sine in cateva luni insa uneori se pot torsiona sau chiar rupe.
Cauze ale bolii
Cele mai comune chisturi ovariene sunt cele functionale iar acestea se produc astfel : lunar, ovarele produc foliculi, prin care se elibereaza ovulele iar uneori foliculii nu se desprind si nu elibereaza aceste ovule, ceea ce duce la formarea un chist. Acesta poate aparea si dupa ovulatie, atunci cand orificiul prin care a fost eliberat ovulul se blocheaza. Uneori, chisturile pot aparea si din alte cauze, cum ar fi acumularea altor tipuri de celule, precum cele prezente pe suprafata ovarelor. In aceasta situatie chistul se poate umple cu un material vascos si poate atinge dimensiuni mai mari.
Simptome
Chisturile functionale provoaca rar simptome. Atunci cand vorbim de alte tipuri de chisturi apar dureri in zona pelviana, ca niste junghiuri puternice sau o senzatie de profund disconfort care apare si dispare. Acestea poti fi asociate cu dureri abdominale si balonare. Deseori durerile acute sunt insotite de varsaturi, motiv pentru care trebuie sa consulti medicul.
Tratament
Daca se depisteaza prezenta unui chist, fara simptome severe, medicul il tine sub supraveghere, deoarece este posibil sa dispara. Daca este vorba despre un chist mai mare, de obicei se recomanda administrarea unor contraceptive hormonale. Atunci cand chistul nu se retrage, este foarte mare sau provoaca dureri acute, este nevoie de o interventie chirurgicala.
Endometrioza
Endometrioza este o afectiune ce se remarca prin existenta unui tesut similar cu cel din interiorul uterului in exteriorul acestuia. In general, acest nou tesut se localizeaza in zona ovarelor si a trompelor uterine. Acesta se desprinde si sangereaza in timpul ciclului menstrual, insa nu poate fi expulzat la fel ca tesutul uterin.
Cauze
Nu exista o cauza clara insa medicii ofera cateva explicatii posibile. Asadar, o posibila cauza poate fi menstruatia retrograda dar si actiunea unor hormoni care favorizeaza transformarea unor formatiuni celulare in celule endometriale.
Simptome
Apar durerile mult mai severe, in special in timpul menstruatiei, insa acestea pot aparea si in timpul actului sexual, al urinarii si al defecarii. Alte simptome includ sangerarea puternica, greata, varsaturi, diaree sau constipatie.
Tratament
Tipul de tratament difera in functie de severitatea simptomelor, dar si de dorinta de a ramane sau nu insarcinata. De regula, se recomanda antiinflamatoare si medicamente hormonale, insa se poate prescrie si un tratament pentru fertilitate. In cazul in care acest tratament este ineficient se recomanda interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului endometrial din cavitatea pelvina.
Fibromul uterin
Fibromul uterin reprezinta o crestere necanceroasa a uterului, care apare, de regula, in perioada de fertilitate. Dimensiunile fibromului variaza de la formatiuni nesemnificative pana la cele foarte proeminente, care pot distorsiona si mari uterul.
Cauze
Nu exista cauze clare insa la baza aparitiei fibromului uterin pot sta schimbarile hormonale, avand in vedere ca acesta contine mai multi receptori pentru estrogen si progesteron. De obicei, fibromul tinde sa se micsoreze dupa menopauza. Alte cauze pot fi modificari genetice sau anumiti factori de crestere ai tesuturilor.
Simptome
De obicei, fibromul uterin nu prezinta simptome. Uneori, totusi apar si pot fi asociate cu sangerari menstruale abundente, menstruatii care dureaza mai mult de o saptamana, dureri sau presiune in zona pelviana, urinari frecvente, constipatie, dureri de spate sau de picioare.
Tratament
Tratamentele difera in functie de dimensiunea fibromului si de simptomele pe care le provoaca. De obicei, medicul recomanda ca afectiunea sa fie tinuta sub supraveghere, fara un tratament special. Alteori, ar recomanda administrarea unor medicamente hormonale, pentru a regla nivelul de hormoni implicati in dezvoltarea fibromului. In alte cazuri, se recomanda proceduri chirurgicale pentru indepartarea fibromului.
Pericolul afectiunilor ginecologice variaza in functie de tipul si stadiul de evolutie al afectiunii. Unele afectiuni ginecologice, precum infectiile sau dismenoreea, pot fi tratate fara consecinte grave, in timp ce altele, precum cancerul de col uterin sau endometrioza, pot fi mai grave si pot avea implicatii serioase asupra sanatatii reproductive si generale.
Cum poti evita complicatiile unei infectii ale tractului urinar la femei
Daca ai avut probleme din cauza cistitei, trebuie sa stii cateva lucruri care te vor ajuta. In primul rand, e important sa consumi cat mai multa apa plata, ceaiuri si sa eviti alcool-ul sau bauturile bogate in zaharuri. Evitati utilizarea de spray-uri deodorante sau alte produse in zona genitala. Aceste produse pot irita uretra si vezica urinara. În Statele Unite, cele mai multe cazuri de infertilitate la femei sunt cauzate de complicatii ale cistitei si anexitei. In cazul in care ati mai avut in trecut incidente din cauza acestei boli, sau pur si simplu pentru preventie, este important sa stiti ca exista in farmacii produsul Femannose N. Femanoza N contine D-manoza, o molecula care ofera o noua abordare a tratamentului si prevenirii cistitei acute. Previne bacteriile E.Coli sa se agate de vezica si le preia pe cele deja fixate. Acest produs are urmatoarele actiuni:
Previne atasarea bacteriilor de pereti;
Elimina bacteriile nedorite prin fluxul urinar;
Femanoza N permite o actiune tintita, rapida si eficienta impotriva bacteriilor nedorite, fara a distruge flora;
Substanta activa a femanozei N este D-manoza. Avantajul este ca aceasta molecula este produsa in cantitati mici chiar de catre corpul nostru. Practic, aceasta substanta activa nu ii este straina organismului. Functioneaza atat de bine atunci cand este furnizat in cantitati mai mari, datorita faptului ca impiedica atasarea bacteriilor la membranele mucoase si le preia pe cele deja fixate.
Bibliografie:
Jameson JL, et al., eds. Human papillomavirus infections. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2018;
Bennett JE, et al., eds. Papillomaviruses. In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 8th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2015. https://www.clinicalkey.com;
Warts. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts. Accessed Feb. 20, 2019;
AskMayoExpert. Human papillomavirus (HPV) vaccination. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018;
HPV vaccine. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine-for-hpv.html. Accessed Oct. 6, 2021;
AskMayoExpert. Anogenital warts. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018;
Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. World Health Organization. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer;