Iarba neagra: o planta cu efecte sedative, antidepresive si anticonvulsive
Iarba neagra, cunoscuta si sub denumirea sa stiintifica ”calluna vulgaris” sau sub numele de ”iarba de matura”, reprezinta o planta perena ce face parte din familia Ericaceae. Aceasta reprezinta o specie comuna de tufa, cunoscuta mai ales pentru frunzele sale mici, care seamana cu acele, dar si pentru florile sale violete sau roz, care apar in timpul verii si toamna devreme. Iarba neagra este de multe ori intalnita in zone cu o sol acid si umed, spre exemplu mlastinile si padurile umede. Aceasta poate sa formeze covoare dese de vegetatie, creand in acest mod habitate speciale pentru alte organisme.
Florile acesteia sunt de obicei solitare, avand o forma tubulara si sunt de multe ori apreciat de albine si alte insecte polenizatoare. Planta in sine a fost utilizata in istorie pentru mai multe scopuri, inclusiv pe post de material pentru maturi si pentru a produce colorant din florile acesteia.
Care sunt proprietatile medicinale ale ierbii negre?
Aceasta planta nu are proprietati medicinale semnificative in medicina moderna si nu este utilizata de obicei in practica medicala sau in tratamente terapeutice. Insa, cu toate acestea, in trecut, in anumite parti ale lumii a fost utilizata in mod traditional pentru diferite scopuri medicinale, cu toate ca folosirea acestei plante a fost limitata. Din frunzele si florile de iarba neagra se facea rost de un ceai sau o infuzie care era utilizata cu scopul de a trata unele afectiuni, cum ar fi racelile, tusea si problemele gastrointestinale minore. In aceeasi masura, se credea ca aceasta ar putea avea proprietati diuretice si antiinflamatorii. Cu toate acestea, este necesar de mentionat faptul ca, cercetarile stiintifice actuale nu au furnizat dovezi solide care sa sustina aceste presupuse proprietati medicinale.
Este necesar sa consultati intotdeauna un profesionist medical inainte de a folosi orice planta sau remediu natural in scopuri terapeutice. Multe plante pot sa prezinte interactiuni cu medicamente care pot duce la aparitia unor efecte secundare nedorite, iar folosirea lor ar trebui sa fie supravegheata de catre persoane care au cunostinte medicale corespunzatoare.
Cum actioneaza iarba neagra pe post de sedativ, antidepresiv si anticonvulsiv?
Nu exista suficiente dovezi din punct de vedere stiintific care sa sustina faptul ca iarba neagra actioneaza in mod eficient pe post de sedativ, antidepresiv sau anticonvulsiv. Chiar daca in trecut aceasta planta a fost folosita in mod traditional in acest sens, nu au aparut cercetari ample si riguroase care sa ateste aceste proprietati. In general, plantele care prezinta efecte sedative, antidepresive sau anticonvulsive au in alcatuire compusi chimici activi care influenteaza neurotransmitatorii in sistemul nervos sau alte mecanisme biochimice. Efectele acestea au nevoie de cercetari detaliate cu scopul de a fi intelese in profunzime si pentru a fi validate in practica medicala actuala.
In cazul in care sunteti interesat sa utilizati plante sau remedii naturale cu scopul de a trata anumite afectiuni cum ar fi anxietatea, depresia sau convulsiile, este crucial sa discutati cu un medic sau un specialist in domeniul sanatatii mintale. Acestia pot oferi indrumare in privinta tratamentelor corespunzatoare, inclusiv medicamente ce pot fi prescrise, terapie sau alte interventii dovedite din punct de vedere stiintific ca prezinta beneficii in gestionarea acestor afectiuni.
Cand este indicata iarba neagra?
In mod normal iarba neagra nu este recomandata in medicina moderna pentru anumite afectiuni specifice. Nu exista suficiente dovezi atestate stiintific care sa sustina folosirea sa pe post de tratament eficient in rezolvarea anumitor probleme de sanatate. Cu toate acestea, in trecut, in medicina traditionala sau folclorica, iarba neagra a fost folosita in unele culturi pentru diferite scopuri, inclusiv tuse, pe post de diuretic, raceli sau probleme gastrointestinale. Insa, in prezent aceste utilizari nu sunt sustinute de catre cercetari medicale.
In cazul in care sunteti interesat sa utilizati plante medicinale sau alternative naturale pentru a trata anumite afectiuni, este recomandat sa consultati un medic. Acestia va pot oferi sfaturi bazate pe dovezi stiintifice si va pot recomanda tratamente corespunzatoare pentru starea dumneavoastra de sanatate. Este necesar sa evitati autodiagnosticarea si autotratarea, pentru ca acestea pot avea consecinte negative pentru sanatatea dumneavoastra, cum ar fi aparitia unor efecte secundare nedorite sau complicatii.
De ce este importanta aceasta planta?
Iarba neagra prezinta o importanta din mai multe puncte de vedere, inclusiv din perspectiva ecologica, culturala si istorica. Insa, in medicina moderna, importanta acesteia este limitata din cauza lipsei de dovezi stiintifice solide care sa sustina folosirea sa pe post de tratament medical eficient si sigur. Cateva aspecte importante ale valorii ierbii negre sunt urmatoarele:
Ecologie si habitaturi
In general, iarba neagra este gasita in habitate naturale cum ar fi mlastinile si padurile umede, ajutand la diversitatea ecologica si oferind habitat pentru alte organisme. Acest lucru poate fi esential pentru mentinerea echilibrului ecologic in acele ecosisteme. Aceasta planta a avut o importanta culturala si traditionala in unele comunitati. Spre exemplu, in cateva culturi europene, iarba neagra a fost utilizata pentru confectionarea maturilor, pentru producerea de coloranti sau in ritualuri traditionale.
Istorie
Iarba neagra a fost utilizata in trecut pentru mai multe scopuri, inclusiv in medicina traditionala. In istoria umanitatii, o multitudine de plante au fost folosite pentru tratamente medicinale, chiar daca aceste folosiri nu au fost mereu sustinute de dovezi stiintifice. Din acest motiv, studiul acestor plante poate oferi intelegere asupra traditiilor si cunostintelor medicale antice.
Potential stiintific
Cu toate ca in prezent iarba neagra nu este considerata ar fi o planta cu proprietati medicinale semnificative, compusii chimici care se gasesc in aceasta pot sa aiba potential in cercetarile viitoare. Substantele care sunt identificate in aceasta planta pot sa ofere inspiratie pentru dezvoltarea unor noi medicamente sau tratamente, chiar daca acest proces necesita cercetari riguroase si dovezi clinice solide.
Per total, importanta ierbii negre depinde de contextul ecologic, cultural si istoric, dar si de potentialul sau stiintific. Insa, cu toate acestea, inainte de a lua decizii cu privire la folosirea ierbii negre in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un profesionist medical sau un specialist in fitoterapie.
Ce este extractul de hamamelis si ce are in comun cu iarba neagra
Hamamelis este denumirea botanica a unui gen de plante cu flori din familia Hamamelidaceae. Membrul care este cel mai cunoscut care face parte din acest gen este hamamelis virginiana, sau nuca de hamamelis care isi are originea in America de Nord. Hamamelisul este cunoscut pentru folosirile sale medicinale cosmetice, mai ales pentru extractul sau.
Principala utilizare a acestei plante este redata in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii. Extractul de hamamelis prezinta proprietati astringente, antiinflamatorii si antioxidante, lucru ce il face util in tratamentul problemelor pielii, spre exemplu acnee, iritatii, roseata si chiar arsuri minore. Acesta poate contribui la strangerea porilor pielii si la diminuarea senzatiei de inflamatie sau de disconfort.
In aceeasi masura, aceasta planta a fost utilizata in mod traditional in medicina populara pentru tratarea hemoroizilor, lucru datorat proprietatilor sale astringente si antiinflamatorii. Cu toate acestea, este necesar sa discutati cu un profesionist medical inainte de a pune in uz orice produs pe baza de hamamelis in scopuri medicinale, in special in cazul in care aveti orice fel de afectiuni sau preocupari cu privire la sanatatea dumneavoastra.
Extractul de hamamelis poate fi gasit in multe produse cosmetice, spre exemplu lotiuni, tonice, creme si unguente pentru ingrijirea pielii. Este esential sa cititi etichetele produselor si sa urmati instructiunile de folosire cu scopul de a obtine cele mai bune rezultate si pentru a evita eventuale aparitii de reactii adverse.
Bibliografie:
Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller (drinking water study). August 2013;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare;