Pudra de roscove: Beneficii pentru sanatate, contraindicatii de consum

Pudra de roscove: Beneficii pentru sanatate, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 martie 2023

Roscovul este un arbust care face fructe numite roscove. Acesta provine din zona Marii Mediterane si se cultiva in toate continentele cu clima temperata, in special ca planta decorativa. Roscovul este un arbore ce face parte din familia Caesalpiniaceae iar fructul sau are un aspect asemanator cu pastaia unei fasole. In trecut, roscovele se consumau pe scara larga ca hrana pentru oameni, dar si pentru animale, avand in vedere ca utilizarea acestuia este benefica pentru sanatatea organismului.

Caracteristici generale ale boabelor de roscove

Roscovele au un gust asemanator cu cel de cacao si are o multime de proprietati nutritive ce ajuta la scaderea colesterolului, amelioreaza problemele digestive si mentin greutatea sub control. Sunt foarte hranitoare si au un continut foarte scazut de grasimi. Astazi, este utilizat pe scara larga pentru a inlocui cacao intr-o varietate de feluri de mancare, in special la copii, deoarece are o compozitie nutritiva foarte bogata. Roscovele contin multe zaharuri naturale, precum : sucroza, fructoza si glucoza. Siropul obtinut din pastai se folosea ca indulcitor inainte de industrializarea zaharului din sfecla si trestie. Din pastaile zdrobite se mai faceau compoturi si lichioruri in multe zone de pe glob, din Iran pana in Portugalia.

Substante active si modalitati de consum
Pastaile contin in medie 55 % glucide, 10 % proteine, 1,2 % lipide, saponine, substante minerale (2 %) si 1,5 % substante tanoide (catechina, epicatechina, epicatechin galat), lectine si substante minerale (2,0 %), acid ferulic, acid benzoic, acid formic, acid caproic, acid izobutiric.

In compozitia semintelor se afla: celuloza, hemiceluloza, galactoza, galactomanani, rafinoza, mucilagii, lipide (0,2 – 1,8 %), proteine 16 – 63 %), substante minerale (3 %), aminoacizi: alanina, arginina, acid glutamic, glicina, izoleucina, leucina, histidina, hidroxiprolina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, valina, tirozina. Roscovul se poate consuma in mai multe forme, precum:

pudra;
batoane cu roscov;
sirop;
extract de roscov;
suplimente alimentare.
Proprietati nutritionale

Roscovul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, datorita compozitiei sale chimice, astfel ca ajuta la prevenirea si tratarea diverselor afectiuni. Fructele roscovului contin o cantitate importanta de proteine, vitamine esentiale si taninuri bogate in acid galic. Acidul galic ofera beneficii antialergice, antiseptice si antibacteriene. De asemenea, sunt bogate in fibre insolubile si reprezinta o sursa importanta de vitamina E. Sunt pline de antioxidanti si fitonutrienti, potasiu si magneziu. Nu contin gluten si cofeina.

Beneficii pentru sanatate ale roscovului 

indeparteaza problemele intestinale.
Roscovul este foarte renumit pentru capacitatea sa de reglare intestinala fiind recomandat pentru constipatie, diaree si crampe, neutralizand starea nociva de acidoza, ce cauzeaza diverse probleme si boli ale intestinului. Pulberea de roșcove ajuta la tratarea problemelor intestinale si poate fi dizolvata in apa, ceai sau chiar lapte.

este un bun adjuvant in tulburarile digestive
Gratie continutului de fibre si pectine, roscovele asigura protectia mucoaselor, atenuand tulburarile tractului gastro-intestinal si refluxul gastroesofagian.

reduce colesterolul
Polifenolii din roscov ajuta la reglarea nivelului de colesterol si trigliceride din sange.

mentine sanatatea oaselor
Este foarte benefic si in prevenirea osteoporozei. Dat fiind faptul ca este bogat in calciu si fosfor se recomanda si pentru prevenirea acestei afectiuni.

are beneficii asupra ficatului
Proprietatile antioxidante ale roscovului imbunatateste sanatatea ficatului avand capacitatea de detoxifiere. Studiile arata ca puterea lor antioxidanta este mai mare decat cea a vinului rosu.

regleaza nivelul zaharului din sange
Boabele de roscove  contin fibre care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, de aceea se dovedeste a fi foarte util pentru persoanele cu diabet.

De ce este indicat sa consumi roscove?
Sunt o multime de motive pentru care merita sa integrati roscovele in planul alimentar. Iata care sunt acestea:

imbunatatesc digestia, datorita continutului fibre alimentare 3,2 grame, ce reprezinta 13 % din valoarea zilnica de fibre;
sunt un aliment alcalin, care nu stimuleza aciditatea gastrica;
contin pectine care joaca un rol preventiv in aparitia bolii de reflux gastro-esofagiene;
impiedica dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene ( E. coli);
nu contin gluten si nici lactoza, astfel ca poate fi consumat si de catre cei care prezinta alergii la aceste ingrediente;
pudra de roscove este un indulcitor natural foarte sanatos, ce controleaza nivelul de glucoza din sange. Indexul glicemic este de doar 15.
sunt bogate in fibre insolubile, de aceea reduc colesterolul;
nu contin acid oxalic, ci doar cantitati mici de AG omega 3 si omega 9;
actioneaza ca un antioxidant datorita continutului crescut de lignin si polifenoli;
taninii din roscove contin acid galic care are un rol antialergic, antibacterian si analgezic;
prezinta si efect de fito-estrogen, datorita cantitatii mari de lignani;
reprezinta o sursa importanta de calciu (348 mg%) si are putin fosfor (79 mg%);
pot fi utilizate pentru a trata diareea la copii si adulti;
este un bun expectorant;

nu contin cofeina, astfel ca se poate folosi de catre persoanele care au hipertensiune arteriala iar pudra de roscove inlocuieste cu succes cafeaua.

La ce folosim pudra de roscove?

Pudra de roscove se consuma deseori in loc de cacao sau cafea pentru ca are un gust asemanator si se obtine o bautura la fel de energizanta. De asemenea se poate adauga in diferite retete de deserturi, fiind foarte sanatoasa si are un gust apetisant.

Gratie continutului nutritional foarte bogat, ofera o serie larga de beneficii pentru sanatate. Este lipsita de contraindicatii astfel ca poate fi introdusa atat in alimentatia femeilor insarcinate, cat si a copiilor cu varsta peste 6 luni.

Intrebari frecvente despre pudra de roscove

Ce este roscovul?
Roscovul este o planta medicinala din familia Lamiaceae, originara din Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Vest. Frunzele si florile sale sunt folosite in mod traditional in alimentatie, dar si in medicina.

Care sunt beneficiile roscovului pentru sanatate?
Roscovul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. Acesta poate fi utilizat pentru tratarea afectiunilor respiratorii, a infectiilor tractului urinar si a problemelor digestive. De asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.

Cum se foloseste roscovul?
Roscovul poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura, capsule sau sub forma de aliment. Frunzele si florile sale pot fi adaugate la salate sau preparate culinare pentru a le da un gust picant si aromat.

Exista vreo contraindicatie pentru consumul de roscov?
Nu exista contraindicatii cunoscute pentru consumul de roscov in cantitati moderate. Cu toate acestea, femeile insarcinate si cei care iau medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma roscov.

Beneficii pudra de cacao, substanta cu multe similitudini cu pudra de roscove

Actiune antidepresiva – boabele de cacao sunt considerate un antidepresiv natural, deoarece contin dopamina, feniletilamina si serotonina, substante care influenteaza pozitiv sanatatea mentala si dispozitia.

Antioxidant natural – exista studii care afirma ca boabele de cacao sunt cea mai buna sursa de antioxidanti, intrecand de departe ceaiul verde, vinul rosu sau coacazele. Astfel, cacaua protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, scade riscul aparitiei unor forme de cancer si ajuta la reglarea nivelului de colesterol.

Protectie cardiovasculara – gratie continutului de polifenoli, cacaua are actiune cardioprotectoare si favorizeaza scaderea tensiunii arteriale. In plus, este si o sursa de magneziu, care sustine rezistenta inimii si scare riscul formarii cheagurilor de sange.

Imbunatateste performantele cognitive – epicatechina din cacao este o substanta studiata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Printre proprietatile cele mai surprinzatoare se numara aceea de a imbunatati performantele cognitive la persoanele in varsta. De asemenea, se pare ca poate reduce riscul aparitiei diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, cancerului si accidentelor vasculare cerebrale. Dar pentru a beneficia de actiunea epicatechinei, se recomanda cumpararea boabelor intregi, deoarece aceasta este indepartata din cacao din cauza gustului amar.

Creste nivelul de energie – boabele de cacao sunt recunoscute pentru capacitatea de a reduce anxietatea, in acelasi timp cu sporirea nivelului de atentie, astfel ca o ceasca de cacao asigura aceeasi energie ca o ceasca de cafea, dar fara efectele nedorite ale acesteia.

Eficienta pentru reducerea greutatii corporale – mai multe cercetari implica boabele de cacao in imbunatatirea sensibilitatii la insulina, asta in contextul in care se pare ca exista o legatura intre obezitate si sindromul dismetabolic. Mai mult, efectul antidepresiv pe care il are cacaua din ciocolata neagra poate ajuta persoana sa-si urmeze cu mai multa usurinta dieta.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina