Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Extractul de Hamamelis: Cum il recunosti, beneficii pentru piele si ten

Extractul de Hamamelis: Cum il recunosti, beneficii pentru piele si ten

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 septembrie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Hamamelis este denumirea botanica a unui gen de plante cu flori din familia Hamamelidaceae. Membrul care este cel mai cunoscut care face parte din acest gen este hamamelis virginiana, sau nuca de hamamelis care isi are originea in America de Nord. Hamamelisul este cunoscut pentru folosirile sale medicinale cosmetice, mai ales pentru extractul sau. Principala utilizare a acestei plante este redata in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii. Extractul de hamamelis prezinta proprietati astringente, antiinflamatorii si antioxidante, lucru ce il face util in tratamentul problemelor pielii, spre exemplu acnee, iritatii, roseata si chiar arsuri minore. Acesta poate contribui la strangerea porilor pielii si la diminuarea senzatiei de inflamatie sau de disconfort.

In aceeasi masura, aceasta planta a fost utilizata in mod traditional in medicina populara pentru tratarea hemoroizilor, lucru datorat proprietatilor sale astringente si antiinflamatorii. Cu toate acestea, este necesar sa discutati cu un profesionist medical inainte de a pune in uz orice produs pe baza de hamamelis in scopuri medicinale, in special in cazul in care aveti orice fel de afectiuni sau preocupari cu privire la sanatatea dumneavoastra. Extractul de hamamelis poate fi gasit in multe produse cosmetice, spre exemplu lotiuni, tonice, creme si unguente pentru ingrijirea pielii. Este esential sa cititi etichetele produselor si sa urmati instructiunile de folosire cu scopul de a obtine cele mai bune rezultate si pentru a evita eventuale aparitii de reactii adverse.

Ce proprietati medicinale ofera extractul de hamamelis?

Astringent 

Extractul de hamamelis prezinta proprietati puternice astringente, acest lucru insemnand ca poate contracta si strange tesuturile pielii. Lucrul acesta poate contribui la diminuarea sangerarilor si la oprirea scurgerilor, facandu-l in acest mod util in tratarea ranilor mici, iritatiilor pielii si hemoroizilor.

Antiinflamator 

Hamamelisul prezinta proprietati antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca poate reduce inflamatia si roseata pielii. Acest aspect il face eficient in tratarea iritatiilor cutanate, arsurilor solare si altor afectiuni ale pielii care sunt asociate cu inflamatia.

Antioxidant 

Extractul din aceasta planta are in alcatuire antioxidanti care contribuie la protejarea celulelor pielii impotriva daunelor care pot fi cauzate de catre radicalii liberi si de factorii de mediu. Aceasta poate ajuta la prevenirea imbatranirii si la mentinerea unei pieli sanatoase.

Tratamentul hemoroizilor 

Multumita proprietatilor sale astringente si antiinflamatorii, aceasta planta poate fi folosita de multe ori cu scopul de a reduce disconfortul care este asociat cu hemoroizii. Produsele care sunt pe baza de hamamelis, de exemplu unguentele sau lotiunile, pot contribui la diminuarea inflamatiei si la reducerea mancarimii. Este necesar de mentionat faptul ca, inainte de a pune in uz hamamelis in scopuri medicinale, este recomandat sa discutati cu un profesionist in domeniul sanatatii sau cu un specialist in plante medicinale, in special in cazul in care aveti orice fel de afectiuni sau sunteti predispus la reactii alergice.  Folosirea excesiva sau necorespunzatoare a acestei plante poate sa duca la aparitia unor iritatii ale pielii sau chiar la anumite efecte secundare nedorite.

 

De ce extractul de hamamelis este bun pentru piele?

Hamamelisul este considerat un aliat de nadejde pentru piele multumita numeroaselor beneficii pe care i le aduce sanatatii si aspectului pielii. Cateva motive pentru care aceasta planta este considerata a fi benefica pentru ingrijirea pielii sunt urmatoarele:

Astringenta 

Hamamelisul are in componenta tanini, care prezinta proprietati astringente. Acestea contribuie la strangerea porilor pielii, reducand in acest mod aspectul porilor mari si ajutand la imbunatatirea texturii pielii.

Reducerea inflamatiei 

Hamamelisul prezinta proprietati antiinflamatorii, lucru ce il face eficient in diminuarea inflamatiilor si a rosetii pielii. Planta este utila in tratamentul iritatiilor, arsurilor solare si altor afectiuni ale pielii care implica inflamatia.

Tratamentul acneei 

Aceasta planta poate fi de ajutor in controlul acneei, pentru ca are proprietati astringente care pot contribui la eliminarea excesului de ulei de pe piele si la diminuarea inflamatiei care este asociata cu acneea.

Protectie antioxidanta 

Extractul de hamamelis are in componenta antioxidanti care protejeaza pielea impotriva daunelor care pot sa fie cauzate de catre radicalii liberi si de factorii de mediu. Lucrurile acestea ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii si la mentinerea unui aspect tanar si sanatos.

Cicatrizare 

Hamamelisul poate sa accelereze procesul de vindecare al pielii, contribuind in acest mod la regenerarea celulelor cutanate si la vindecarea mai rapida a taieturilor, zgarieturilor si a altor rani minore.

Curatare si tonifiere 

Planta aceasta este de multe ori folosita pe post de tonic facial sau lotiune de curatare cu scopul de a curata si tonifia pielea. Aceasta contribuie la indepartarea impuritatilor si a excesului de ulei, lasand in acest fel pielea mult mai curata si mai proaspata.

Amelioreaza senzatia de mancarime de la nivelul pielii 

Multumita proprietatilor sale calmante, hamamelisul poate contribui la ameliorarea disconfortului pielii, de exemplu in cazul senzatiilor de arsura sau in cazul pielii iritate. Aspectul acesta este folositor pentru oamenii care prezinta o piele sensibila sau cu afectiuni cutanate, spre exemplu eczema sau dermatita. De obicei, aceasta planta este considerata a fi un ingredient natural versatil si eficient in ingrijirea pielii, iar din acest motiv este apreciat ca un aliat de nadejde pentru cei care sunt interesati de mentinerea sanatatii si frumusetii pielii lor.

Cu toate acestea, este foarte important sa folositi produse care contin aceasta planta conform instructiunilor si sa consultati un profesionist inainte de a incerca tratamente pentru afectiuni cutanate grave. Controlul la un medic dermatolog sau un specialist in sanatate pentru a utiliza tratamente pe baza de hamamelis, este esential pentru a evita aparitia unor interactiuni cu alte medicamente sau afectiuni deja existente, ori chiar aparitia unor efecte adverse nedorite.

 

Ce este Guaiacul si ce proprietati are in comun cu extractul de hamamelis

Guaiacul reprezinta o specie de copac care isi are originea in America Centrala si de Sud, care mai este cunoscut si sub denumirea stiintifica de Guaiacum. Acest arbore produce o rasina care este numita guaiac, ce a fost utilizata in mod traditional in scopuri medicinale si pentru alte aplicatii. Guaiacul a fost folosit in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni, mai ales pentru proprietatile sale antiinflamatorii si analgezice. Rasina obtinuta din acest arbore a fost folosita pentru a vindeca afectiuni cum ar fi reumatismul, artrita si alte probleme care pot sa apara la nivel muscular sau scheletic.

In adaos, guaiacul se face remarcat pentru faptul ca rasina care se obtine din acesta poate fi utilizata cu scopul de a detecta sangerarile interne in cazul unor afectiuni medicale, spre exemplu sangerarile gastrointestinale sau hemoragiile oculte. Testul de guaiac, numit si testul Hemoccult, implica aplicarea rasinii din acest arbore pe mostre de fecale cu scopul de a detecta prezenta sangelui nevizibil cu ochiul liber. In prezent, folosirea acestui arbore in medicina moderna a scazut in favoarea altor tratamente si tehnologii mai avansate. Cu toate acestea, guaiacul ramane un element important in istoria medicinei si in cercetarea medicala pentru dezvoltarea unor noi tehnologii de diagnosticare a sangerarilor oculte.

Guaiacul si produsele care sunt derivate din acesta au fost folosite in mod traditional in medicina populara pentru o serie de proprietati medicinale, fapt datorat compusilor chimici care se gasesc in rasina acestuia.  Cu toate acestea, este necesar de mentionat faptul ca, folosirea acestui arbore in medicina moderna este limitata, iar din acest motiv majoritatea tratamentelor medicale s-au dezvoltat in diferite directii.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;

Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;

National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller (drinking water study). August 2013;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 

Articole similare
Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit

Bradul este un arbore foarte cunoscut care face parte din familia pinaceelor. Acesta poate ajunge pana la inaltimea de 50 metri. Frunzele sale au forma de ace si nu cad iarna pentru ca bradul se mentine vesnic verde. Bradul infloreste in mai si iunie.

4 martie 2023
citește articolul
Arborele de matase: beneficii uimitoare in medicina homeopata Arborele de matase: beneficii uimitoare in medicina homeopata

Arborele de matase a fost crescut in China timp de mai multe secole pentru producerea de matase, iar apoi a fost raspandit in intreaga lume.

4 martie 2023
citește articolul
Arborele Neem: beneficiile sale pentru sanatatea orala si ingrijirea parului Arborele Neem: beneficiile sale pentru sanatatea orala si ingrijirea parului

Sanatatea organismului depinde in mare parte de tine, iar arborele Neem este aici sa iti dea o mana de ajutor. Este mai putin cunoscut, prezent in special in cultura indiana, fiind considerat un copac sacru, ale carui proprietati ajuta la vindecarea diferitelor tipuri de afectiuni ale organismului.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina