Prunele: O sursa de nutrienti si antioxidanti benefici pentru organism
Prunele uscate sunt fructe deshidratate care ofera diverse beneficii pentru sanatate, ajutand la ameliorarea constipatiei si la reglarea functionarii intestinului, precum si la ingrijirea sanatatii inimii si favorizand scaderea zaharului din sange, deoarece acest fruct este bogat in fibre si antioxidanti. In plus, acesta ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui, la reducerea riscului de boli de cancer si la reducerea apetitului, de exemplu. Cheia pentru a beneficia de proprietatile acestor fructe este cantitatea care sunt consumate, care ar trebuie sa fie una mica, deoarece, comparativ cu fructele crude, cele uscate contin mai multe calorii.
Proprietati ale prunelor crude si uscate
Prunele uscate au actiune benefice asupra digestiei, avand proprietati antihipertensive, venotonice, hipocolesterolemice, hipoglicemice, detoxifiante, antioxidante si antiinflamatorii. De asemenea, acestea pot preveni anemia, protejand, totodata, oasele si plamanii. Toate aceste proprietati se datoreaza faptului ca sunt bogate in fibre, fier, vitamina C si K, sorbitol, polifenoli si flavonoide. Valoarea calorica a fructelor uscate este ridicata, de exemplu, 100 g de prune uscate au aproximativ 250 de calorii, iar acest lucru se datoreaza in special abundentei de carbohidrati simpli.
Prunele uscate sunt surse excelente de potasiu, magneziu, calciu, fier si provitamina A (beta-caroten) si niacina sau B3. Vitamina C se regaseste intr-o cantitate mai mare in fructele proaspete, diminuandu-se in timpul uscarii. Sunt, de asemenea, o sursa excelenta de fibre solubile si insolubile, care ii confera proprietati sanatoase pentru a imbunatati tranzitul intestinal.
Beta-carotenul este transformat in vitamina A in corpul nostru, dupa cum este necesar. Acest compus este esential pentru vedere, piele, par, oase, precum si pentru buna functionare a sistemului imunitar, pe langa proprietatile antioxidante. Potasiul, pe de alta parte, este necesar pentru transmiterea si generarea impulsului nervos, pentru activitatea musculara normala si intervine in echilibrul apei in interiorul si in afara celulei.
Magneziul este legat de functionarea intestinului, nervilor si muschilor, face parte din oase si dinti, imbunatateste imunitatea si are un efect laxativ usor. In ceea ce priveste fierul, acesta ajuta la transportul oxigenului necesar pentru metabolismul celular. In cele din urma, vitamina B3 sau niacina este implicata in diferite faze ale metabolismului si utilizarii carbohidratilor, acizilor grasi si aminoacizilor, printre alte substante.
Principalele beneficii ale prunelor
Fructele uscate sunt unul dintre alimentele cu cea mai mare concentratie de potasiu, astfel incat consumul sau este recomandat in special pentru cei care iau diuretice care elimina potasiul. Cu toate acestea, pentru persoanele care sufera de insuficienta renala si care necesita diete controlate in potasiu, consumul de fructe uscate este contraindicat.
Bogatia in magneziu a acestor fructe le face interesante in situatiile in care nevoile acestui mineral sunt crescute: malabsorbtie intestinala cronica, alcoolism, tratament cu anumite medicamente.
Combat constipatia
Prunele uscate contin fibre solubile, cum ar fi pectina, si fibre insolubile, cum ar fi celuloza si hemiceluloza, care actioneaza prin absorbtia apei din tractul digestiv, formand un gel care ajuta la reglarea intestinului, ameliorarea constipatiei si scaderea riscului de hemoroizi. De asemenea, acest fruct are sorbitol, care este un laxativ natural care faciliteaza eliminarea fecalelor.
Ajuta la pierderea in greutate
Prunele uscate pot ajuta la scaderea in greutate, deoarece in compozitia acestora se regasesc fibre care reduc timpul de digestie si cresc senzatia de satietate dupa hranire, ceea ce reduce pofta de mancare. Polifenolii din prune au efect antiadipogenic, adica ajuta la reducerea formarii tesutului adipos in organism, ceea ce promoveaza pierderea in greutate. Cu toate acestea, este important sa fiti atenti atunci cand utilizati acest fructe uscate in dieta pentru a pierde in greutate, deoarece consumul unei cantitati mari poate avea efectul opus.
Detoxifierea organismului
Deoarece contin pectina, prunele uscate contribuie si la detoxifierea organismului. Pectina care este un tip de fibre care ajuta la eliminarea metalelor grele toxice, cum ar fi plumbul sau mercurul, din organism, care pot fi prezente in peste si alte alimente.
Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare
Prunele uscate au mai multe substante nutritive in compozitia sa, care reduc riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic si ateroscleroza. Vitamina K previne calcificarea arterelor, iar pectina ajuta la reducerea colesterolului, deoarece scade absorbtia grasimilor din dieta. De asemenea, anumite studii au aratat ca prunele uscate pot ajuta la controlul tensiunii arteriale prin posedarea de flavonoide si polifenoli, care au efect antiinflamator si antioxidant.
Controleaza zaharul din sange
Fibrele din prunele uscate, cum ar fi pectina, ajuta la scaderea absorbtiei glucozei in dieta, ceea ce promoveaza reducerea nivelului de zahar din sange si imbunatateste raspunsul organismului la insulina, contribuind la prevenirea si tratarea diabetului zaharat. De asemenea, sorbitolul prezent in acestea permite zaharului din dieta sa fie absorbit incet, motiv pentru care ofera un control mai bun al glicemiei.
Ajuta la scaderea colesterolului
Pectina, fibra solubila prezenta in pruna, actioneaza prin reducerea absorbtiei grasimilor din alimente si, in acest fel, ajuta la scaderea colesterolului responsabil de formarea placilor de grasime in artere, ceea ce le face mai inguste si mai putin flexibile, cauzand ateroscleroza, care poate duce la atac de cord, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.
Imbunatatesc sanatatea oaselor
Prunele uscate contin bor, vitamina K si calciu, care au efecte protectoare si ajuta la formarea si mentinerea celulelor osoase. Din acest motiv, acestea actioneaza in prevenirea si tratamentul osteoporozei. Anumite studii arata ca prunele uscate pot reduce riscul de osteoporoza la femeile aflate la menopauza, insa, din nou, cantitatea trebuie sa fie una moderata.
Pot previni cancerul
Polifenolii prezenti in prune au actiune antioxidanta si antiinflamatoare, care reduc deteriorarea celulelor si previn dezvoltarea cancerului. Unele studii au aratat ca prunele uscate pot creste si imbunatati flora bacteriana intestinala, astfel incat se scade riscul de cancer intestinal.
Beneficii pentru anemie
Prunele uscate contin fier, care ajuta la prevenirea si tratarea anemiei, o afectiune care apare atunci cand sangele nu are suficient fier, care este necesar pentru buna functionare a celulelor rosii din sange.
Prunele uscate, in special datorita cantitatii de fibre, sunt alimente eficiente pentru tratarea constipatiei. Fibrele insolubile cresc viteza tranzitului intestinal si, prin urmare, au efect laxativ. Nu in ultimul rand, prunele uscate pot ajuta in scaderea colesterolului si la reglarea tensiunii arteriale, iar in cele din urma, deoarece contin carbohidrati si zaharuri naturale, pot ajuta la cresterea nivelului de energie si la imbunatatirea performantei fizice.
Cum ajuta consumul de magiun de prune organismul
Diabetul este o afectiune metabolica si este considerat a fi boala secolului XXI, aflandu-se in topul celor mai intalnite boli endocrine si pe primul loc in randul afectiunilor cronice netransmisibile. Acesta poate fi de 3 feluri: diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent si diabet gestational care apare doar in cazul femeilor insarcinate si care, fata de celelalte doua forme, prezinta o probabilitate foarte mare de a se autovindeca. In functie de tipul diabetului, cauzele pot fi diferite.
Astfel, diabetul de tip 1 este cauzat de o deficienta a celulelor betapancreatice de a secreta insulina, in timp ce diabetul de tip 2 presupune o secretie insuficienta de insulina. Conform cercetarilor in domeniu s-a concluzionat ca la baza declansarii diabetului, in special a celui de tip 2, se afla stresul, nefiind o cauza, insa fiind considerat un factor de risc major. De asemenea, obezitatea, sedentarismul si excesul de zahar sunt factori favorizanti in declansarea diabetului de tip 2.
Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale. Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon. Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.