Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Igiena intima: Cum apare candidoza vaginala, metode de tratament

Igiena intima: Cum apare candidoza vaginala, metode de tratament

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 1 noiembrie 2024

Candidoza vaginala este o problema cu care unele femei se confrunta, aceasta fiind provocata de Candida, o ciuperca care poate provoca arsuri, mancarime, dar si o inrosire a vulvei. De asemenea, ea mai poate provoca si modificari in ceea ce priveste secretiile vaginale. Aceasta problema de sanatate este o infectie cu transmitere sexuala, ea fiind o afectiune cu diverse simptome care pot varia de la o persoana la alta. Desi candidoza este o problema care se poate trata, unele femei pot dezvolta si infectii severe, crapaturi in peretele vaginului, precum si diverse umflaturi.

Medicul este asadar cel mai in masura sa va dea sfaturi cu privire la aceasta problema si la tratamentul care se impune tinand cont de situatia respectiva. El va poate spune daca aveti candidoza vaginala si cum o puteti trata. Candidoza vaginala este una frecventa, ea aparand la femeile care sunt insarcinate, dar si la cele care utilizeaza contraceptive hormonale. De asemenea, ea mai apare si in situatia in care o femeie are diabet, precum si daca ea are un sistem imunitar slabit din cauza infectiei cu HIV sau a diverselor medicamente. Infectiile de acest tip sunt usor de a fi identificate, medicul confirmand daca aveti sau nu de-a face cu o astfel de infectie examinand peretii vaginali, precum si colul uterin. In functie de concluziile la care ajunge medicul, acesta poate pune un diagnostic. Testele de laborator sunt de obicei comandate pentru femeile care se confrunta cu aceste simptome.

Cum poate fi tratata o astfel de infectie?

Fiecare infectie este diferita, iar medicul poate sugera un anumit tratament pentru a scapa de aceasta problema. Tratamentele sunt in general determinate de severitatea simptomelor acestei infectii. Daca este sa vorbim despre infectiile simple, atunci medicul poate prescrie medicamente pentru 1-6 zile, astfel incat aceste simptome sa inceapa sa dispara. Medicamentele sunt luate cu sau fara prescriptie medicala. Medicul este asadar cel mai in masura sa ia cea mai buna decizie pentru voi, astfel incat sa va bucurati si de niste rezultate cat mai bune. Daca aveti o astfel de infectie in stadiu incipient, atunci va puteti trata chiar si acasa cu unele unguente sau medicamente pe care medicul le prescrie. Infectiile mai pot fi si mai complicate, iar in acest caz e posibil sa aveti de-a face cu o roseata severa, o mancarime si umflaturi. Acestea duc de obicei la aparitia ranilor. De asemenea, persoanele cu diabet sau cele insarcinate sunt mai predispuse la aparitia acestor probleme de sanatate din cauza tratamentelor pe care le fac.

Exista si unele remedii naturale pe care oricine le poate incerca pentru a trata aceasta problema. Printre cele mai populare remedii se numara uleiul de cocos, usturoiul, crema de ulei de arbore de ceai, precum si iaurtul simplu luat pe cale orala sau introdus in vagin. Asigurati-va ca atunci cand aplicati toate aceste creme sau uleiuri aveti mana curata. De asemenea, nu uitati sa discutati si cu un medic inainte de a incerca remedii naturiste. In acest fel, veti putea fi sigure de faptul ca va confruntati cu o astfel de infectie si ca nu aveti de-a face cu un alt tip de infectie. Medicul va poate asadar diagnostica starea si va poate oferi informatiile de care aveti nevoie.

Candidoza vaginala este o infectie transmisibila?

Aceasta infectie este rar transmisa partenerului. E posibil totusi ca un copil sa aiba o eruptie fungica la nastere daca mama are o astfel de infectie vaginala. Ea se mai poate transmite la gura bebelusului atunci cand acesta este alaptat. Daca va ingrijoreaza acest aspect al transmiterii bolii, atunci puteti discuta cu medicul, astfel incat sa evitati situatia transmiterii ei. Candidoza vaginala este o infectie fungica cauzata de ciuperca Candida albicans. Aceasta poate fi contagioasa in unele cazuri, dar nu este contagioasa in sensul traditional al cuvantului. In general, o persoana poate dezvolta o infectie fungica daca sistemul lor imunitar este slabit sau daca exista un echilibru perturbat al florei vaginale. Persoanele care au un partener sexual cu infectie fungica pot fi mai predispuse la a dezvolta si ele infectia, dar aceasta nu inseamna ca infectia este contagioasa prin contact sexual.

Cum poti preveni aparitia candidozei vaginale

Unele femei se confrunta cu aceasta problema a infectiilor cu candidoza in momentul in care iau antibiotice. Indiferent daca cauza este sau nu stiuta, exista cateva lucruri pe care orice femeie le poate avea in vedere pentru preveni aceasta problema de sanatate. Poate avea asadar in vedere o dieta echilibrata, iaurtul fiind o alegere foarte buna pentru a fi inclus intr-o astfel de dieta. De asemenea, purtarea hainelor din fibra naturala cum ar fi bumbacul, matasea sau inul reprezinta si ele o alegere catre care orice femeie trebuie sa se orienteze. Spalarea lenjeriei in apa fierbinte, precum si inlocuirea frecventa a produselor de ingrijire este un alt lucru important pe care orice femeie il poate face astfel incat sa previna aparitia candidozei vaginale.

Uleiurile esentiale sunt si ele folosite pentru a trata o astfel de problema, acestea avand un impact pozitiv asupra starii de sanatate, acestea fiind asadar indicate din acest punct de vedere. Tineti cont totusi de faptul ca astfel de uleiuri sa fie potrivite pentru voi, astfel incat sa luati decizia cea mai buna din acest punct de vedere. Desi candidoza vaginala nu este clasificata ca infectie cu transmitere sexuala, este posibil ca acest lucru sa se intample. Purtarea prezervativului este asadar un lucru de care trebuie sa tineti cont, astfel incat sa va protejati de posibilitatea aparitiei acestor infectii. Asigurati-va ca tineti cont de toate aceste lucruri, astfel incat sa evitati aparitia candidozei vaginale si sa fiti mereu in siguranta din acest punct de vedere. Tinand cont de toate aceste lucruri, veti putea fi sigure ca sansele ca sa va confruntati cu o astfel de problema sunt reduse si ca nu veti avea de-a face cu ea.

Asa cum am spus anterior, trebuie retinut urmatorul aspect. Aceasta afectiune intima poate fi determinata de o igiena intima superficiala, de spalaturile vaginale care dezechilibreaza flora vaginala sau de unele anticonceptionale si medicamente pe baza de hormoni. Acestea dau peste cap echilibrul hormonal si slabesc organismul. Infectia se dezvolta mai usor in astfel de cazuri, inclusiv dupa menstruatie cand organismul femeilor este mai slabit si dereglat fizico-chimic din cauza pierderilor de sange. Totodata, medicii specialisti au constatat ca infectia se instaleaza mai frecvent dupa menopauza, asa ca exista un risc mai mare de candidoza la femeile trecute de 50 de ani.

Alte cauze care pot determina aceasta afectiune intima sunt generate de stres, dar si de lipsa unui regim alimentar echilibrat. O dieta bogata in dulciuri, lactate si produse de panificatie nu este benefica. La fel de gresit este si consumul de preparate acide si abuzul de alcool, Consumul excesiv al acestor alimente duce la dezechilibre majore si permite ciupercii Candida sa se dezvolte alarmant. In concluzie, candidoza este direct influentata de schimbarile pe care le facem in dieta, pentru care organismul depunde eforturi importante de adaptare. Astfel, afectiunea poate fi determinata si de un regim bogat in glucide sau poate fi generat de anumite alergii alimentare si predispozitii genetice.

Bibliografie:

Genome-resolved metagenomics of eukaryotic populations during early colonization of premature infants and in hospital rooms. Olm MR, et al. Microbiome 2021 Feb 15;

Genome Sequence for Candida albicans Clinical Oral Isolate 529L. Cuomo CA, et al. Microbiol Resour Announc 2019 Jun 20;

FDA-ARGOS is a database with public quality-controlled reference genomes for diagnostic use and regulatory science. Sichtig H, et al. Nat Commun 2022 Jul 25;

Intraspecific comparative genomics of Candida albicans mitochondria reveals non-coding regions under neutral evolution. Bartelli TF, et al. Infect Genet Evol 2023 Mar;

Assembly of a phased diploid Candida albicans genome facilitates allele-specific measurements and provides a simple model for repeat and indel structure. Muzzey D, et al. Genome Biol 2023;

Articole similare
Enterocolita: simptome, cauze si cum poate fi prevenita Enterocolita: simptome, cauze si cum poate fi prevenita

Diagnosticul de enterocolita este usor de stabilit pe baza simptomelor, insa determinarea cauzei bolii se poate dovedi dificila. Uneori si alti membri ai familiei sau colegi de serviciu au prezentat recent simptome similare. Alteori enterocolita pare a fi produsa de ingestia unor alimente contaminate sau insuficient preparate termic.

22 august 2024
Edited 22 august 2024
citește articolul
Hiperhidroza: simptome, diagnostic si tratament Hiperhidroza: simptome, diagnostic si tratament

Atunci cand suntem mai stresati, cand este foarte cald afara, cand facem efort fizic intens este normal sa ne apara pe fata brobonele de sudoare, sa ni se umezeasca palmele sau talpile sau axilele. Dar daca asta se intampla zilnic si in cantitati excesive, atunci vorbim de hiperhidroza.

22 august 2024
Edited 22 august 2024
citește articolul
Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea

Notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.