Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Enterocolita: simptome, cauze si cum poate fi prevenita

Enterocolita: simptome, cauze si cum poate fi prevenita

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 august 2024 Ultima actualizare: 27 februarie 2025

Enterocolita este o inflamatie a mucoaselor intestinului subtire si a colonului care poate fi cauzata de o bacterie, de un virus sau de un parazit. Contaminarea se face prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmisie de la om la om, mai ales in familiile cu mai multi membrii sau in comunitatile care ocupa un spatiu limitat si ei traiesc inghesuiti. In general, atat la barbati cat si la femei simptomele enterocolitei au ca puncte comune diferite tipuri de diaree, care poate fi apoasa sau sangvinolenta, crampe abdominale, varsaturi, asociate sau nu cu febra.

Ce este enterocolita?

Care sunt cauzele aparitiei?

Care sunt simptomele?

Ce tipuri de enterocolita exista?

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?

Cum previn aparitia?

Ce este enterocolita? 

Dupa cum am spus anterior, enterocolita reprezinta o afectiune a tractului digestiv si este determinata de infectii diverse cu bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziti. Aceasta se manifesta de obicei prin diaree moderata sau severa, care poate fi insotita de piederea apetitului, voma, crampe si disconfort abdominal. Ca si manifestare nu este o boala severa, mai ales la adultii sanatosi cu un sistem imunitar puternic. La acestia creeaza doar un disconfort local si dureaza maxim o zi-doua. Problema apare la pacientii foarte bolnavi, foarte tineri sau foarte batrani unde boala poate duce la deshidratare severa si dezechilibre electrolitice, iar netratata poate fi chiar fatala pentru ca organismul ramane fara lichidele necesare pentru a-si indeplini functiile vitale.

Care sunt cauzele aparitiei? 

Enterocolita, asa cum am spus, apare din cauza unor virusuri, bacterii, ciuperci sau alti paraziti din cauza unor alimente neprocesate corect, a unor preparate care nu sunt gatite suficient sau din cauza unui ambient ereditar. Printre agentii etiologici ai enterocolitei amintim:

  • bacterii - Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter;
  • virusuri - enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri;
  • ciuperci - candida, in special la pacientii imunodeprimati sau care au primit anterior tratamente prelungite cu antibiotice;
  • paraziti - Giardia lamblia (cu frecventa mare a infestarii in randul populatiei, dar nu intotdeauna cu manifestari clinice), Balantidium coli, Blastocystis homnis, Cryptosporidium (diaree aparuta la persoanele cu imunodepresie), Entamoeba histolytica (produce dizenteria amibiana, intalnita in zonele tropicale);

Cauzele aparitiei, odata stabilit agentul patogen sau declansator are legatura cu patrunderea in organism a agentilor infectiosi. Aceasta contaminare se face fie pe cale orala, prin intermediul apei, alimentelor sau mainilor murdare, contaminate sau prin contactul cu o persoana care poarta boala. Alti vectori de transmitere mai sunt mustele, gandacii, rozatoarele care pot imprastia microorganismele patogene pe o distanta mare. 

care sunt cele mai cunoscute boli ale sistemului digestiv

Care sunt simptomele? 

In general, atat la femei cat si la barbati, debutul acestei boli este de obicei brusc si incepe cu pierderea apetitului, greata sau voma. Pacientii prezinta zgomote intestinale puternice si uneori crampe abdominale. Diareea, insa, este simptomul cel mai frecvent intalnit in caz de enterocolita, si poate fi insotita de eliminarea vizibila de sange si mucus odata cu materiile fecale.

Daca starile continua si nu se iau masuri, episoadele de voma, de greata si diaree severa pot conduce la o deshidratare marcata, care are drept consecinta stari de slabiciune, scaderea frecventei episoadelor de urinare, gura uscata si plansul fara lacrimi (in cazul copiilor mici). Trebuie tinut cont de faptul ca dezechilibrele hidro-electrolitice sunt potential severe, in special la sugari, batrani sau la persoane care sufera de afectiuni cronice. In plus, netratata, enterocolita poate fi fatala pentru ca organismul se deshidrateaza masiv si asta ii perturba total toate procesele vitale.

Ce tipuri de enterocolita exista? 

Dupa cum am discutat anterior la cauze, in functie de anumiti factori patogeni exogeni, enterocolita se manifesta in mai multe moduri.

- Enterocolita bacteriana poate fi cauzata de o bacterie vie care distruge mucoasa (shigelloze, salmonelloze, yersinioze cu Campylobacter jejuni) sau de o bacterie care produce o toxina responsabila de o hipersecretie hidroelectrolitica (holera, intoxicatii alimentare). Tratamentul consta, in principal, in rehidratare si in administrarea de antibiotice in caz de afectare severa sau prelungita.

- Enterocolita cauzata de o tuherculoza intestinala, sau tuberculoza digestiva, este inca si azi o cauza relativ frecventa a enterocolitei infectioase; ea priveste mai frecvent pacientii imunodeprimati (SIDA). Tratamentul este cel al diareei (rehidratare, pastile pentru diaree, antibiotice) si al tuberculozei.

- Enterocolita virala, cauzata, in particular, de retrovirusuri, afecteaza, in principal, copiii si evolueaza de la sine catre vindecare. Citomegalovirusul, care afecteaza subiectii imunodeprimati si bolnavii de SIDA, poate provoca o atingere uneori grava a colonului si a rectului, cu leziuni de tip ischemic (intreruperea circulatiei sangvine).

- Enterocolita parazitara poate fi de origine variata. Parazitozele cele mai frecvente sunt amibiaza (afectarea duodenojejunaIa); evolutia este favorabila sub tratament antiparazitar. Bolnavii de SIDA sau persoanele imunodeprimate pot fi subiectii unor infestari intestinale grave (criptosporidioza sau anguililoza).

Enterocolita inflamatorie - Este o inflamatie de origine neinfectioasa a mucoaselor intestinului subtire si a colonului. Boala lui Crohn reprezinta forma principala a acestui tip de enterocolita. In acesta boala cronica a carei origine este inca necunoscuta, orice segment al tubului digestiv poate fi afectat si, indeosebi, ileonul si colonul.

cum influenteaza obezitatea riscul de a contacta covid-19

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul? 

Diagnosticul este usor de stabilit pe baza simptomelor, insa determinarea cauzei bolii se poate dovedi dificila. Uneori si alti membri ai familiei sau colegi de serviciu au prezentat recent simptome similare. Alteori enterocolita pare a fi produsa de ingestia unor alimente contaminate sau insuficient preparate termic. Calatoriile efectuate recent, in special in anumite tari, pot de asemenea sa ofere indicii referitoare la cauza bolii.

Daca simptomele sunt severe sau persista peste 48 de ore, se pot examina in laborator mostre de materii fecale pentru a se stabili prezenta de globule albe si bacterii, virusuri sau paraziti. Rareori, in incercarea de a descoperi cauza se pot analiza in laborator mostre prelevate din lichidul de voma, alimente sau sange.

Daca simptomele persita mai mult de cateva zile, poate fi necesara examinarea intestinului gros prin colonoscopie pentru a se stabili daca persoana sufera de un alt tip de boala, cum ar fi colita ulcerativa.

Ideea este ca odata stabilit diagnosticul clar si cauza care l-a declansat, pe prim plan in tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide si electroliti. Aceasta se realizeaza prin consumul de lichide – ceaiuri neindulcite, apa minerala (plata), zeama de orez, supa de morcovi. Utila este adaugarea sarurilor de rehidratare care se gasesc in farmacii, in pliculete cu dozaj corespunzator.

Varsaturile pot fi combatute cu medicamente de tipul Emetiral, Torecan, Metoclopramid, dar numai la indicatia medicului si in dozaj corespunzator. De cele mai multe ori, cu un regim alimentar adecvat, enterocolitele se vindeca in cateva zile. Regimul alimentar este bazat pe orez fiert, branza proaspata, mere rase, supa de zarzavat strecurata, carne fiarta. Este important sa nu incluzi in dieta legumele si fructele crude, lactatele si prajelile. In plus, regimul alimentar trebuie mentinut cel putin 3 zile dupa disparitia simptomelor.

Pe masura ce simptomele se amelioreaza, pacientul poate incepe sa manance alimente cu actiune blanda asupra sistemului digestiv, cum ar fi cereale, banane, orez, marmelada si paine prajita.

Antibioticele sunt utilizate in unele cazuri de enterocolite bacteriene precum : dizenteria bacteriana, gastroenterite cu Salmonella, cu risc de bacteriemie si localizari extraintestinale, forme care nu raspund la dieta si la medicatia simptomatica, forme recidivante, enterocolite ale sugarului, cu coproculturi pozitive. Evident ca antibioticele trebuie administrate DOAR la recomandarea unui medic curant in niciun caz nu trebuie folosite dupa ureche pentru ca ele pot periclita flora intestinala si pot pune in pericol ficatul dar si alte organe.

beneficiile argintului coloidal pentru sanatate

Cum previn aparitia? 

Deoarece majoritatea infectiilor care produc enterocolita se transmit de la o persoana la alta, in special prin contact direct sau indirect cu materii fecale infectate, spalarea corecta pe maini dupa fiecare scaun – folosind apa si sapun – este cel mai eficace mod de prevenire.

Pentru prevenirea infectiilor transmise pe cale alimentara, carnea si ouale ar trebui preparate termic corespunzator, iar ceea ce ramane dupa masa ar trebui refrigerat cat mai repede. La sugari, o modalitate simpla si eficace de prevenire o reprezinta alaptarea la san, insa mama trebuie sa aiba grija la alimentatie.

Prevenirea enterocolitei este posibila prin respectarea regulilor de igiena individuala: spalatul mainilor cu apa si sapun inaintea oricarei mese, spalarea eficienta a alimentelor care se consuma neprelucrate termic, spalarea si dezinfectarea tacamurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar cand acest lucru nu este posibil, a apei fierte si racite ori a apei minerale imbuteliata corespunzator.

Pe scurt, iata ce trebuie sa intelegi pentru a evita cat mai mult posibilitatea de a contacta o forma de enterocolita:

  • In primul rand, ai grija sa respecti normele de igiena corespunzatoare, sa te speli foarte bine pe maini in special atunci cand iei masa si cand mergi la toaleta;
  • De asemenea, consuma doar alimente care au fost pregatite termic la o temperatura ridicata, astfel incat toate bacteriile sa fie distruse. De exemplu, daca alegi o friptura la gratar la restaurant sau un burger e mai sigur sa comanzi carnea sa fie bine facuta;
  • Ai grija si la locurile de depozitare a alimentelor deoarece, daca nu sunt pastrate la o temperatura optima, pot incepe sa se degradeze si sa atraga paraziti si bacterii, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi sigure de consumat;
  • Pastreaza de fiecare data curatenia in spatiile in care stai cel putin cateva ore in fiecare zi;
  • Evita sa iei masa in locurile in care conditiile de igiena iti ridica semne de intrebare pentru ca sunt sanse mari ca nici mancarea sa nu fie preparata asa cum trebuie.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/enterocolitis

REFERINTE:

  • Necrotizing Enterocolitis in Pulmonary Atresia with Intact Ventricular Septum
  • J. Hassoulas et al., Thorac Cardiovasc Surg, 1985
  • Neonatal Intussusception Misdiagnosed as Necrotizing Enterocolitis
  • Miguel Iuchtman et al., American Journal of Perinatology, 1995
  • Are Scores Reliable in Predicting the Need for Surgery and Mortality in Necrotizing Enterocolitis?
  • Delphine Arni et al., Journal of Pediatric Biochemistry, 2016
  • Wernicke's Encephalopathy Complicating Pregnancy in a Woman with Neonatal Necrotizing Enterocolitis and Resultant Chronic Malabsorption
  • Ned L Williams et al., American Journal of Perinatology, 2009
  • Women Physicians Delay Childbearing Versus Nonphysicians
  • Cardiology Advisor, 2020
  • Perinatal risk factors for necrotizing enterocolitis.
  • V Y Yu et al., Archives of Disease in Childhood, 1984

Articole similare
Neuroblastomul: Ceea ce trebuie sa stii despre aceasta forma de cancer la copii copil-se-uita-la-televizor

Neuroblastomul este un cancer rar al sistemului nervos simpatic - reteaua nervoasa care trimite mesaje din creier prin corp. Este cea mai frecventa tumora din primii 2 ani de viata si, dupa tumorile sistemului nervos central in ansamblu, este cea mai frecventa tumora solida a copilului. In total, reprezinta 8-10% din tumorile pediatrice, patologia afectand in principal copiii sub 4 ani. Histologic, neuroblastomul provine din celulele crestei neuronale care migreaza in embrion pentru a forma ganglionii simpatici si medula suprarenala. 

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Condrosarcomul: O privire detaliata asupra acestei forme de cancer Condrosarcomul: O privire detaliata asupra acestei forme de cancer

Condrosarcomul este o forma de cancer care se apare in celulele cartilajului. Cartilajul este un tesut conjunctiv neted care protejeaza capetele oaselor si a liniilor cele mai multe articulatii. Majoritatea oaselor se dezvolta din cartilaj si joaca un rol important in procesul de crestere. Exista mai multe tipuri diferite de cartilaj pe tot corpul. Condrosarcomul afecteaza in principal celulele cartilajului coapsei (femur), umar sau pelvis. Mai rar, incepe in genunchi, coaste, craniu.

16 august 2023
citește articolul
Cancerul de testicule: Simptome, diagnostic si planuri de tratament Cancerul de testicule: Simptome, diagnostic si planuri de tratament

Cancerul testicular este o afectiune rara in care celulele anormale se formeaza in testicule. Acest tip de cancer poate afecta barbatii de orice varsta, dar apare cel mai frecvent la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani. Exista mai multe tipuri de cancer testicular, iar cel mai frecvent tip este cancerul germinal, care apare atunci cand celulele germinale se dezvolta intr-un mod anormal. Aproximativ 90% din cancerul testicular apare din celulele germinale din testicule care se aduna impreuna pentru a forma o masa sau o tumoare. Celulele germinale se dezvolta in cele din urma in sperma.

30 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.