Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hiperhidroza: simptome, diagnostic si tratament

Hiperhidroza: simptome, diagnostic si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 august 2024 Ultima actualizare: 22 august 2024

Transpiratia este un proces vital pentru om. Aceasta are rolul de a elimina caldura excesiva atunci cand temperatura mediului exterior este mai mare decat temperatura corpului si prin asta se raceste organismul. In plus, secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, atunci cand organismul este sanatos. In cazul unor infectii sau afectiuni ale sistemului imunitar transpiratia poate avea o anumita culoare din cauza bacteriilor si un miros neplacut.

Ce este hiperhidroza?

Care sunt cauzele aparitiei?

Care sunt simptomele?

Ce tipuri de hiperhidroza exista?

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?

Ca idee, o picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante. Transpiratia la om provine de la doua tipuri diferite de glande sudoripare, care se afla in stratul de piele numit derma:

  • Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare;
  • Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat, ai frici (frica de a vorbi in public, frica de inaltime), trac de scena, spaime (te sperie un caine, un animal de prada, etc) Practic apare declansata de alti stimuli nu neaparat caldura mediului inconjurator.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidoza sau transpiratia excesiva reprezinta un raspuns exagerat al glandelor sudoripare. Atunci cand suntem mai stresati, cand este foarte cald afara, cand facem efort fizic intens este normal sa transpiram, sa ni se umezeasca palmele, talpile sau axilele. Exista insa persoane care indiferent de starea afectiva, fie ca este iarna, fie ca este vara au in permanenta axilele sau palmele sau talpile picioarelor ude. Aici ne referim la o transpiratie excesiva, respectiv hiperhidroza care poate fi declansata de o multime de factori.

Care sunt cauzele aparitiei?

Potrivit specialistilor, hiperhidroza e de multe ori un simptom sau un efect al unor afectiuni ascunse. Astfel, o persoana care are obiceiul de a abuza de alcool si care are un inceput de ciroza hepatica, o insuficienta renala cu nivel mare de creatinina va pune presiune pe glandele sudoripare. Altfel spus, o persoana care are probleme cu urinarea va transpira excesiv pentru ca organismul va incerca sa elimine toxinele prin alte sisteme. 

In plus, transpiratia in exces apare si la emotii, stres sau chiar la bolnavii de inima care fac efort sau in cazul unor afectiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a elimina si transpiratia in exces. Transpiratia in exces mai apare atunci cand ai o alimentatie bogata in saruri, grasimi sau cand indicele de masa corporal se indreapta spre obezitate. 

Care sunt simptomele?

Potrivit specialistilor, hiperhidroza se manifesta printr-o cantitate excesiva de sudoare in diferite zone ale corpului - frunte, fata, palme, axile, etc. Ea poate fi declansata de mai multi factori precum:

  • Medicamente care trateaza depresia;
  • Medicamente folosite pentru tratamentul diabetului (hipoglicemiante);
  • Terapie hormonala utilizata pentru tratamentul cancerului;
  • Anxietatea poate genera hiperhidroza;
  • Consumul de alcool sau de droguri;

Persoanele care sufera de aceasta problema incearca sa o ascunda sau sa o controleze, se streseaza foarte tare, stresul declanseaza un raspuns neuro vegetativ si atunci aceste mecanisme neurovegetative stimuleaza mai mult glandele sebacee, iar hipertranspiratia va fi mai abundenta. Altfel spus, exista o legatura intre transiratia excesiva si comenzile pe care le primeste creierul.

Putini stiu de exemplu ca sistemul nervos vegetativ regleaza functiile involuntare ale corpului precum functia cardiaca, a respiratiei, a digestiei si a excretiilor. Trebuie sa constientizam ca rolul sistemului nervos, in mare, este de a integra organismul uman in mediul inconjurator, prin urmare orice anomalie care impiedica acest proces poate da nastere unei afectiuni a sistemului nervos.

afectiunile sistemului nervos pot se manifesta inclusiv prin transpiratie excesiva, dar si impotenta (la barbati) sau disfunctii urinare (atat la femei cat si la barbati) dintre cele mai cunoscute si comune boli ale sistemului nervos amintim boala parkinson, maladia alzheimer, boala huntington, epilepsia, paralizia, scleroza, autismul, meningita, nevroza, sciatica si hipertensiune intracraniana. 

Ce tipuri de hiperhidroza exista?

Specialistii au identificat trei mari tipuri de hiperhidroza, prezente atat la barbati cat si la femei. Avem odata hiperhidroza primara sau idiopatica, cand nu putem identifica cauza .Aici poate fi vorba de un bagaj genetic de la unul dintre parinti sau de la ambii parinti. Mai avem hiperhidroza secundara care apare din cauza unor afectiuni sistemice declansate de diferite boli endocrinologice precum diabetul zaharat, hipertiroidiile, tumori benigne ale glandelor suprarenale, sau alte afectiuni neurologice.

Mai avem hiperhidroza generalizata sau localizata, cea mai comuna forma intalnita la toate grupele de varsta. Se localizeaza la nivelul axilelor si devine extrem de stanjenitoare pentru pacient, axilele sunt in permanenta umede, hainele se pateaza, se strica datorita sarurilor continute in sudoare, apare mirosul neplacut datorita cresterii colonizarii bacteriene pe aria tegumentara afectata.

 

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?

Ca in multe alte afecţiuni, regimul alimentar este esential in tratamentul hiperhidrozei. Asa cum am mai spus, transpiratia excesiva poate fi tinuta sub control daca eviti hrana super procesata, junk-food-ul, alimentele cu carbohidrati.  Este bine sa optezi pentru fructe si legume si o dieta saraca in saruri. 

De asemenea, este important consumul de alimente bogate in calciu si sa fie evitate produse precum ceapa sau usturoiul. In plus, este esentiala hidratarea, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a mentine constanta temperatura corpului. Totodata exista produse pe piata si suplimente care te pot ajuta sa tii transpiratia sub control.

Transpiblock este un produs revolutionar care actioneaza impotriva transpiratiei excesive. Datorita unor ingrediente testate dermatologic, Transpiblock blocheaza transpiratia excesiva. In plu, Roll-on-ul Transpiblock are un miros neutru si poate fi folosit de toate persoanele.Un alt produs este Perspirex Strong, care este proiectat special pentru persoanele cu probleme severe de transpiratie. Dermatologii il recomanda pentru ca acest produs ofera 5 zile de protectie impotriva transpiratie. In plus elimina si mirosul neplacut. Perspirex are rezultate bune atat pentru barbati cat si pentru femei datorita unui ingredient cheie - Clorura de Aluminiu. Clorura de Aluminiu reactioneaza cu apa si cu cheratina din glandele sudoripare, formand temporar un dop de gel care impiedica transpiratia sa ajunga pe suprafata pielii si sa irite derma.

In cazurile severe de hiperhidroza, dermatologii si specialistii recomanda toxina botulinica. Toxina botulinica actioneaza prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberarii unui mediator chimic care este responsabil de stimularea in exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local si temporar.

Deja stim ca pe corp avem milioane de glande sudoripare din ambele tipologii. Tratamentul cu aceasta substanta este de fapt o injectie/injectare. Procedura e asemanatoare ca in cazul persoanelor care isi injecteaza botox, doar ca in acest caz suprafata de contact este mult mai mare. In plus, pentru a evidentia zona afectata si implicit cantitatea de sudoare, se marcheaza aria cu Betadina.

Tratamentul nu este dureros, iar injectiile se fac intradermic. Este important ca substanta sa fie distribuita uniform. Ce este important de retinut ca acest tratament nu trebuie aplicat fara un consult la un specialist, pentru ca asa cum am spus anterior, hiperhidroza poate ascunde alte afectiuni, probleme medicale iar aceasta solutie doar elimina transpiratia excesiva dar nu rezolva o problema ce tine de organism.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/diagnosis-treatment/drc-20367173

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-treatment-11

REFERINTE:

1Bahar, R., Zhou, P., Liu, Y., Huang, Y., Phillips, A., Lee, T. K. et al. (2016). The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH). Journal of the American Academy of Dermatology, 75

Schwitzen und Hyperhidrose (gesteigerte Schweisssekretion). Swiss Medical Forum ‒ Schweizerisches Medizin-Forum, (18), 464–467.

Romero, F. R., Haddad, G. R., Miot, H. A. & Cataneo, D. C. (2016). Palmar hyperhidrosis: clinical, pathophysiological, diagnostic and therapeutic aspects. Anais Brasileiros De Dermatologia, 91(6), 716–725.

Gross, K. M., Schote, A. B., Schneider, K. K., Schulz, A. & Meyer, J. (2014). Elevated social stress levels and depressive symptoms in primary hyperhidrosis. 

Articole similare
Alergia la polen: Cum o recunosti, riscuri pentru sanatate, tratamente si preventie Alergia la polen: Cum o recunosti, riscuri pentru sanatate, tratamente si preventie

Alergia la polen este o reactie alergica la polenul eliberat de plante, cum ar fi copacii, ierburile si florile. Polenul este produs de plante pentru a ajuta la reproducerea lor si este transportat de vant sau insecte la alte plante.

4 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul
Alergia la insecte: Cum apare, preventie, simptome si tratament Alergia la insecte: Cum apare, preventie, simptome si tratament

Reactia alergica la o muscatura de albina sau de viespi nu apare de obicei la prima intepatura.  Va exista durere severa cu inflamatie locala (mica), dar nu intotdeauna reactia alergica se manifesta de la prima intepatura.

4 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul
Alergia la medicamente: cum o recunosti, complicatii ale afectiunii, preventie Alergia la medicamente: cum o recunosti, complicatii ale afectiunii, preventie

Alergia la medicamente este o reactie adversa a sistemului imunitar la un medicament luat. Aceasta poate varia de la o eruptie cutanata usoara pana la o reactie severa, cum ar fi un soc anafilactic. Este important sa recunoastem simptomele si sa gestionam alergiile la medicamente in mod adecvat pentru a preveni complicatiile si pentru a evita situatiile de urgenta.

4 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina