Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Incidenta fumatului: 7 motive ca sa te lasi chiar de azi de fumat!

Incidenta fumatului: 7 motive ca sa te lasi chiar de azi de fumat!

Context: Potrivit publicatiei romania.europalibera.org, numai in 2018 peste 5,8 milioane de romani (30,7% din populatia peste 15 ani) erau consumatori de tutun, potrivit unui studiu GATS (Global Adult Tobacco Survey). Numarul actual al fumatorilor din Romania nu este cunoscut, dar specialistii spun ca statisticile neactualizate reprezinta cea mai mica problema a fenomenului.

Cea mai mare problema este ca nu se raporteaza toate cifrele. Si nici nu exista interes pentru ca aceste cifre sa fie actualizate. De exemplu, ultimele date oficiale oferite de catre Ministerul Sanatatii dateaza din 2019 si nici macar acestea nu sunt suficiente pentru ca vorbesc de aproape 40.000 de cazuri de deces survenite din cauza fumatului si aproape 7.000 de decese cauzate fumatului pasiv. Ori raportat la aproape 6.000.000 de fumatori declarati aceste cifre sunt de departe de a fi relevante. 

De ce fumatul este periculos pentru sanatate si care sunt cel putin 7 motive pentru care e bine sa renunti la fumat descopera in acest material.

Incidenta fumatului la nivel mondial

Fumatul reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate la nivel global. Potrivit cifrelor furnizate de catre OMS, tutunul ucide peste 8 milioane de oameni in fiecare an. Mai mult de 7 milioane dintre aceste decese sunt rezultatul consumului direct al tutunului, in timp ce aproximativ 1.200.000 sunt rezultatul expunerii nefumatorilor la fumul pasiv. Aproximativ 80% din cei 1,3 miliarde de fumatori din lume provin din tari cu venituri mici si medii. 

Cifre despre fumat din lume. Un sondaj realizat in 2009 in China a aratat ca doar 38% dintre fumatori stiau ca fumatul ar putea provoca boli de inima, in timp ce doar 27% stiau ca ar putea duce la un accident vascular cerebral. In mod similar, mai mult de 25% din populatia din Bangladesh, India, Olanda, Rusia, Thailanda si Vietnam nu au fost constiente de asocierea dintre fumat si bolile cardiovasculare.

Intre timp, 17% dintre fumatorii din Noua Zeelanda, 14% in Franta si 13% in Statele Unite nu au fost constienti de riscurile cardiovasculare ale fumatului, in ciuda faptului ca bolile cardiace – si nu cancerul pulmonar – sunt criminalul numarul unu al fumatorilor.

In Romania consumul de tutun se mentine inca relativ ridicat. 28% dintre cei cu varsta peste 15 ani sunt fumatori, aproape de media europeana (26%). In randul barbatilor, prevalenta este de 38%, iar in randul femeilor de 19%.

1. Nu Stii ce fumezi. Tigari care te otravesc prin sute de ingrediente toxice

Cea mai mare problema a tigarilor de astazi este ca ele contin, pe langa tutun, peste 600 de ingrediente, dintre care multe pot fi gasite si in trabucuri si narghilea. Cand aceste ingrediente ard, elibereaza peste 7.000 de substante chimice ale caror reactii nocive pe termen scurt, mediu si lung nu se cunosc in totalitate dar care sunt responsabile de multe probleme de sanatate. Multe din aceste substante chimice sunt otravitoare si cel putin 69 dintre acestea sunt legate direct de diferite forme de cancer precum - cancer de gat, cancer faringian, cancer stomacal, cancer pulmonar, etc.

2. Fumatul este legat direct cu zeci de boli, multe dintre ele cu potential fatal pentru sanatate

Ultimele studii au aratat ca fumatul activ pe o perioada mai mare de zece ani creste cu pana la 80% riscul de a contacta urmatoarele boli cu potential fatal: cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, infarctul cerebral si renal, arteriopatia obliteranta a membrelor, hipertensiunea arteriala, bronsita cronica, bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), cancer bronhopulmonar, laringian, al cavitatii bucale, al vezicii urinare, pancreatic, gastric, rectal

Un studiu realizat in anii 80 in America pe aproape 150.000 de persoane au aratat ca nefumatorii au mai putine probleme cardiovasculare decat fumatorii. Concluzia lor a fost ca intre fumat, boli cardiovasculare si moarte exista o corelatie puternica. In plus, studiul lor a aratat ca aproximativ 66% dintre barbati si 50% dintre femei, din cei care fumau peste 20 de tigari pe zi, fie au decedat, fie au dezvoltat boli cardiovasculare severe, suferind de infarct sau AVC.

Iar asta nu e tot. Un studiu efectuat in Europa in anii 90 concomitent la mai multe laboratoare din Olanda, Belgia si Germania a aratat ca aproximativ 85-90% dintre cazurile de cancer pulmonar apar din cauza fumatului. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi prezinta un risc de 20 mai mare de a face cancer decat cei care nu au fumat niciodata. 

3. Fumatul creste riscul limfomului Hodgkin EBV- pozitiv

Este cunoscut faptul ca fumatul are efect imunosupresiv, ceea ce poate duce la proliferarea virusului Epstein-Bar din limfocite, potrivit specialistilor. Exista posibilitatea ca si alte efecte imunomodulatoare ale fumului de tigara sa permita multiplicarea celulelor care contin EBV sau sa contribuie la supravietuirea virusului. Concluzia expertilor este ca ”oricare ar fi cauza, mesajul pentru sanatatea publica este ca fumatul poate sa fie un factor de risc inlaturabil al limfomului Hodgkin EBV-pozitiv”.

4. Gustul si mirosul se pierd din cauza consumului de nicotina

Fumatorii se confrunta, de asemenea, cu o deteriorare progresiva a simturilor lor. Mirosul si gustul, in special, primesc cea mai mare lovitura cand fumezi. Risti sa nu mai simti preparatele sau sa te bucuri de aroma unor plating-uri pentru ca totul in mintea ta va avea un gust distorsionat de tabac.

5. Imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor mult mai devreme

Una dintre cauzele principale si semnificative ale imbatranirii premature a tenului si a pielii este fumatul. Fumatul duce la modificari biochimice in organism, care accelereaza procesul de imbatranire. Din cauza substantelor toxice nocive si necunoscute de catre organism acestea se depun la nivel celular si ajung si in epiderma si modifica structura biochimica a acesteia. Totodata fumul de tigara pe care il eliminam intra prin porii de la nivelul tenului si il incarca cu substante toxice.

6. Impotenta la barbati si infertilitatea la femei sunt asociate cu fumatul

Fumatul prin substantele toxice pe care le genereaza blocheaza functionarea normala a glandelor hormonale si au impact direct asupra fertilitatii la femei si la barbati. In plus, fumatul creste dramatic sansele de impotenta la barbati prin afectarea vaselor de sange, inclusiv a celor care trebuie sa se dilueze pentru a avea loc o erectie.

7. Risc crescut de a contacta diferite infectii din cauza afectarii sistemului imunitar

Potrivit specialistilor, oamenii nu-si dau seama cat de frecvent fumatorii se confrunta cu infectii virale, bacteriene si altele. Se estimeaza ca fumatul pasiv provoaca peste 100.000 de decese in fiecare an. 

Cum poti renunta la fumat

Consumul de nicotina dupa cum s-a vazut pana acum asociat cu alti factori si alte substante nocive are consecinte negative semnificative mai ales din perspectiva cognitiva si comportamentala. Adolescenta este o perioada-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afecteaza major circuitele cerebrale responsabile de invatare si de controlul atentiei, si creste susceptibilitatea pentru comportamente adictive. Inhalata, nicotina induce dependenta indiferent de produsul care o furnizeaza (tigara clasica, electronica sau incalzita), astfel ca adolescentii care inhaleaza azi nicotina, fie si ocazional, au un risc considerabil crescut sa devina adulti care consuma zilnic tutun.

Pe 31 mai exista ZIUA MONDIALA ANTIFUMAT si exista o multime de programe guvernamentale, ONG-uri care te pot consilia si ajuta sa te lasi de fumat. Totodata in farmacii exista mai multe solutii care te pot ajuta sa renunti la acest viciu.

Plasturii cu nicotina sunt disponibili fara prescriptie medicala. Cum se folosesc? Se pun pe piele unde incep sa elibereze lent nicotina in corp. Aceasta ajuta in lupta cu dependenta de nicotina, prin reducerea dorintei de a fuma.

Guma de mestecat cu nicotina, de asemenea se poate cumpara fara prescriptie medicala. Cand este mestecata, guma descarca nicotina in corp, fiind absorbita de mucoasa bucala.

Spray-ul nazal cu nicotina este o alta cale prin care nicotina poate intra in corp. Un spray nazal cu nicotina, disponibil fara prescriptie medicala, poate introduce nicotina in corp mai repede decat guma sau plasturii, deoarece se absoarbe prin mucoasa nazala.

Inhalantul de nicotina sub forma de aerosoli nu necesita prescriptie medicala. Arata ca o tigara din plastic. Un capat are un varf din plastic ca acela folosit la unele tigari. Cand introduci in gura acest capat si inhalezi, se elibereaza vaporii de nicotina.

Ce simti cand te lasi de fumat

Daca incepi de azi sa renunti la fumat, vei observa imbunatatiri inca din prima saptamana. Iar la finalul primului an ca nefumator, riscul de a face un atac de cord se va reduce la jumatate. Dupa 5 ani fara fumat, va fi aproape acelasi ca pentru cineva care n-a fumat niciodata. In plus, dupa 10-15 ani de abstinenta la fumat, riscul de cancer pulmonar, laringian si al cavitatii bucale va fi egal cu cel al unui nefumator.

Surse:

https://romania.europalibera.org/a/plan-combatere-cancer-prevenire-fumat/31693252.html

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

https://www.ms.ro/2020/05/31/31-mai-ziua-mondiala-fara-tutun-2020/

Bibliografie:

1. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2014;

2. Jha P, Ramasundarahettige C, Landsman V, Rostrom B, Thun M, Anderson RN, McAfee T, Peto R. 21st Century Hazards of Smoking and Benefits of Cessation in the United States [PDF–738 KB]external icon. New England Journal of Medicine, 2013;

3. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking: A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2004;

4. National Cancer Institute. Cigars: Health Effects and Trendsexternal icon. Smoking and Tobacco Control Monograph No. 9. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Cancer Institute, 1998. 

5. World Health Organization. Smokeless Tobacco and Some Tobacco-Specific N-Nitrosamines pdf icon[PDF–3.18 MB]external icon. International Agency for Research on Cancer Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans Vol. 89. Lyon, (France): World Health Organization, International Agency for Research on Cancer, 2007;

6. Centers for Disease Control and Prevention. QuickStats: Number of Deaths from 10 Leading Causes—National Vital Statistics System, United States, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report 2013;

7. Novotny TE, Giovino GA. Tobacco Use. In: Brownson RC, Remington PL, Davis JR, editors. Chronic Disease Epidemiology and Control. Washington: American Public Health Association, 1998;

8. U.S. Department of Health and Human Services. Women and Smoking: A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, Coordinating Center for Health Promotion, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2001;

30 mai 2022

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.