Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1860-1870) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii. Ce este laptele praf? Este un produs lactat fabricat prin evaporarea apei din lapte pana la sec.
Un scop al deshidratarii laptelui este conservarea acestuia deoarece laptele praf are o durata de depozitare net superioara in comparatie cu laptele lichid si nu necesita pastrare la rece, datorita continutului scazut de umiditate. Un alt motiv este reducerea volumului, cu consecinte evidente asupra costului de transport. Laptele praf poate aparea in diverse forme precum: lapte praf integral, lapte praf degresat sau amestecuri de lapte praf. Cum alegem laptele praf in functie de varsta copilului si care este legatura intre formulele de lapte si diferite etape din cresterea copilului, descopera in acest material.
Ce este laptele praf? Ce sunt formulele de lapte praf?
Cum cauti formule de lapte praf? Cel mai bun lapte praf
Lapte praf bebelusi. Oferte lapte praf. Lapte praf copii
Lapte praf Topfer. Lapte praf Nan. Lapte praf Aptamil. Lapte praf Nestle
Lapte praf pentru copii. Lapte praf pentru bebelusi. Formule speciale de lapte
Lapte praf de start. Cum sa alegi formula de lapte
Lapte praf de continuare. Cum sa alegi formula de lapte
Lapte praf de crestere. Cum sa alegi formula de lapte
Ce este laptele praf? Ce sunt formulele de lapte praf?
Obtinerea laptelui praf din lapte se face printr-un proces fizic, simplu, format din doua etape. In prima etapa laptele este pasteurizat si concentrat prin evaporare. Apa prezenta in mod natural in lapte este partial eliminata. Ceea ce rezulta dupa evapoararea continutului de apa, este lapte concentrat. In cea de-a doua etapa laptele concentrat este pulverizat in particule fine intr-un jet de aer fierbinte eliminandu-se astfel complet apa si rezultand laptele praf. In urma acestui proces de concentrare si uscare a laptelui sunt pastrate toate elementele nutritive din lapte: proteinele, glucidele, lipidele si mineralele.
Anterior am raspuns la intrebarea ce este laptele praf iar acum urmeaza sa povestim despre ce sunt formulele de lapte praf si cum le alegem. Trebuie stiut faptul ca producatorii de formule de lapte dozeaza atent continutul nutritional al produsului in functie de nevoile pe care le are bebelusul. Pentru ca in cazul bebelusilor e foarte important ca formula de lapte sa fie adecvata varstei acestora datorita faptului ca sistemul lor digestiv se afla inca in formare si sucurile lor gastrice inca nu au structura complet definitivata pentru a avea o digestie sanatoasa.
In principiu, formulele de lapte sunt impartite pe categorii de varsta precum:
- formula de inceput - destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern.
- formula dupa 6 luni (la unii producatori dupa 4 luni) - este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.
- formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni) - este, in general, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina, la aceasta varsta, si o serie de alimente solide introduce in alimentatie conform unei scheme de diversificare specifice. Este o asa-numita formula de crestere, care poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 - 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii.
Cum cauti formule de lapte praf? Cel mai bun lapte praf
Daca vrei sa afli cum cauti formule de lapte praf sau care este cel mai bun lapte praf pentru copilul tau trebuie sa afli mai intai care sunt nevoile nutritionale ale acestuia. Totodata, atunci cand esti in cautare de cel mai bun lapte praf trebuie sa fii atent la ingrediente.
In compozitia laptelui praf sunt si emulgatorii, insa fara niciun rol nutritiv. Acestia doar ajuta la mixarea substantelor folosite. Alta substanta care se regaseste in multe formule de lapte praf este amidonul, care poate duce la alergie si intoleranta alimentara. Semne de intrebare ridica si uleiurile vegetale. Pe majoritatea etichetelor nu se specifica daca sunt rafinate sau presate la rece sau din ce plante au fost obtinute si exista riscul ca cel mic sa capete alergii de la acele substante. In plus trebuie sa te uiti daca in compozitia laptelui praf exista si vitamine si minerale precum fierul, calciul sau magneziul.
Lapte praf bebelusi. Oferte lapte praf. Lapte praf copii
Atunci cand in viata ta apare un copil trebuie sa stii sa faci diferenta dintre lapte praf bebelusi si lapte praf copii pentru ca asa cum am spus anterior formulele de lapte difera in functie de varsta dar si de alte criterii. In plus, atunci cand cauti oferte lapte praf trebuie sa fii atent/a la toate ingredientele si la modul de preparare.
Practic, atunci cand esti in cautare de oferte lapte praf sau cauti lapte praf bebelusi sa fii atent la anumite aspecte care pot face diferenta.
Acizii grasi sunt elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.
Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului. Introducerea lor in formula de lapte are rolul de a crea un echilibru in intestinele bebelusului si de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infectii.
Lipsa zaharului trebuie sa fie si ea un criteriu important in alegerea formulei de lapte pentru bebelusul tau. Ideal este ca formula sa nu contina deloc adaos de zahar si unele dintre produse respecta acest lucru. E important sa citesti etichetele cu atentie la formulele de lapte si daca ai intrebari sa te adresezi unui medic nutritionist sau unui pediatru.
Lapte praf Topfer. Lapte praf Nan. Lapte praf Aptamil. Lapte praf Nestle
Lapte praf Topfer pentru bebelusi si copii
Lapte praf Topfer este lider in zona de alimentatie pentru bebelusi atunci cand vorbim de lapte praf topfer, topfer kinder, cereale topfer, topfer formule de lapte 1, 2, 3, topfer lactopriv, topfer pre, topfer fara lactoza, topfer organic, bio, antireflux, sau topfer pentru nou nascuti.
Cea mai mare cantitate de lapte provine din fermele organice din regiunea Allgau (restul provine dintr-o zona aflata la cativa km distanta, tot de origine organica), iar formulele de lapte au in spate peste 30 de ani de cercetare de laborator.
Lapte praf Nan pentru bebelusi si copii
Laptele praf Nan este o gama speciala de produse destinate bebelusilor si copiiilor oferita de catre compania Nestle. Gama a fost special creata ca o nevoie a pietii de a dezvolta formule de lapte pe diferite grupe de varsta si care sa contina o varietate de substante nutritive.
Lapte praf Aptamil pentru bebelusi si copii
Formulele de lapte Aptamil fac parte din portofiul NUTRICIA. In spatele produselor se afla peste 40 de ani de cercetare despre toate tipurile de laptele matern. Nutricia este singura companie producatoare de formule de lapte care detine un centru de cercetare dedicat exclusiv laptelui matern, in Olanda (Utrecht). Pana in prezent compania a publicat peste 150 de studii, de la analize complexe asupra compozitiei laptelui matern si pana la studii care demonstreaza efectele benefice ale ingredientelor pe care laptele matern le contine.
Lapte praf Nestle pentru bebelusi si copii
Istoria formulelor de lapte de la Nestle incepe in anul 1866, o data cu fondarea Companiei de Lapte Condensat Anglo-Elvetiana. Henri Nestlé a dezvoltat un produs alimentar inovator pentru sugari in 1867. Utilizand laptele proaspat care se gasea din abundenta in Elvetia, Nestle a aplicat cunostintele sale din zona chimiei si biologiei si a creat un produs cu termen extins de valabilitate in comparatie cu laptele proaspat pentru a ajuta copiii sa poata fi hraniti fara sa depinda doar de laptele matern. Acesta a reusit sa combine laptele de vaca, faina de grau si zaharul pana la o forma care sa fie acceptata de copii.
Lapte praf pentru copii. Lapte praf pentru bebelusi. Formule speciale de lapte
Daca vrei sa cauti lapte praf pentru copii sau lapte praf pentru bebelusi trebuie sa stii ca exista si formule speciale de lapte. Aceste formule au aparut in ultimii ani din cauza problemelor digestive la unii sugari, din cauza diferitelor alergii alimentare la bebelusi si copii. Cum arata aceste formule speciale de lapte si cum se clasifica ele in randurile urmatoare:
Lapte praf fara lactoza sau cu lactoza redusa – o parte a lactozei este inlocuita cu alte zaharuri, de obicei sirop de porumb si zaharoza, pentru acei bebelusi si copii care au o forma temporara de intoleranta la lactoza;
Lapte praf anti-regurgitare sau „anti-reflux” – contine un agent de ingrosare adaugat, iar o parte din lactoza este redusa (in contact cu acidul gastric se ingroasa si este pentru acei copii care nu iau in greutate din cauza regurgitarii)
Lapte praf „anti-colici” – are un continut mai redus de lactoza, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor colicilor, deoarece dezvoltarea incompleta a tractului digestiv al nou-nascutilor poate duce la o digestie ineficienta a lactozei, iar aceste formule de lapte au ingrediente speciale;
Lapte praf formula hipoalergenica pentru bebelusii care sufera de anumite alergii severe la anumiti compusi sintetizati si au nevoie de ingrediente speciale.
Lapte praf cu aminoacizi (AAF) pentru regimul dietetic al sugarilor cu alergie severa si/sau intoleranta severa la diverse alimente.
Lapte praf de start. Cum sa alegi formula de lapte (0 - 6 luni)
Una dintre cele mai mari provocari ale tinerelor mamici este hranirea si alaptarea copilului. Pentru bebelusii abia nascuti si care nu pot fi alaptati din varii motive, alegerea formulei potrivite pentru bebelusul tau ar trebui facuta impreuna cu medicul pediatru, in functie de criterii obiective.
Nu trebuie sa te sperii daca medicul iti recomanda mai multe marci de produse. Ideal ar fi ca formula administrata sa fie unica, pe o perioada indelungata, insa unii medici recomanda incercarea mai multor tipuri de formula, tocmai pentru a facilita gasirea celei ideale pentru bebelusul tau. In cazul in care vrei sa incerci mai multe tipuri, este recomandat sa nu schimbi formula foarte des. Un tip de formula de lapte trebuie administrat cel putin o saptamana consecutiv pentru a vedea daca ii prieste sau nu bebelusului, deoarece sistemul digestiv al acestuia, ca de altfel intregul sau organism, este foarte fragil si are nevoie de timp pentru a se obisnui.
Lapte praf de continuare. Cum sa alegi formula de lapte ( 6 - 12 luni)
Formula de lapte praf de continuare este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.
Lapte praf de crestere. Cum sa alegi formula de lapte (12 luni plus)
Copiii de varsta mica au nevoie de mai multa energie in comparatie cu adultii, raportat per kg corp (greutate), datorita cresterii rapide si a nivelului de activitate fizica. De aceea este bine ca dieta copiilor de varsta mica sa furnizeze toti nutrientii necesari in cantitati suficiente pentru a asigura o dezvoltare normala si energie suficienta pentru joaca si invatare.
Prin urmare, chiar daca au trecut pe hrana diversificata de la 10/12 luni, in continuare au nevoie de vitamine si minerale si alte substante nutrivite. Copiii in crestere au nevoie de Calciu si Vitamina D, dar si de alte vitamine si minerale.
Trebuie retinut faptul ca probioticele nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni medicale grave, de exemplu cei care sunt grav imunosupresati, au pancreatita, sunt in UTI, au melaena, au cateter central venoase, sugari cu sindrom de intestin scurt sau la pacienti cu rani deschise dupa o interventie chirurgicala majora, cu exceptia cazului in care medicul supravegheaza tratamentul.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.allrecipes.com/article/what-is-powdered-milk/
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/dried-milk