Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 august 2024 Ultima actualizare: 1 august 2024

Curmalele sunt fructele unui tip de palmier originar din Orientul Mijlociu. Acesta este cultivat in nenumarate locuri din lume, din Africa de Nord pana in Asia de Sud. Curmalele contin cantitati mari de nutrienti, minerale si vitamine, astfel ca ofera o serie de avantaje si beneficii organismului uman. Curmalele se numara printre fructele cele mai bogate in calorii, in special pentru ca, deseori, sunt consumate in stare uscata.

Cele mai multe calorii provin din carbohidrati, dar si din proteine dar curmalele contin cantitati importante de minerale si vitamine, dar si fibre. Iata ce valori nutritionale se regasesc in 100 de grame de curmale: Calorii – 277, Carbohidrati - 75 de grame Fibre - 6,7 grame, Zaharuri - 66,5 grame si Proteine - 1,8 grame. Curmalele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in vitamine si antioxidanti, de aceea merita sa fie integrate in planul alimentar. Curmalele contin diversi antioxidanti care au efecte puternice asupra organismului. Iata care sunt cei mai importanti:

  • Flavonoizi- antioxidantii care contribuie la protejarea organismului de boli grave cum ar fi Alzheimer sau chiar unele tipuri de cancer.
  • Carotenoizi- antioxidantii cu efect benefic in protectia inimii, dar care reduc si riscul aparitiei afectiunilor ocular.
  • Acid fenolic- un antioxidant recunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, care poate reduce si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si are un potential anticancerigen, jucand un rol de protectie impotriva acestei boli necrutatoare.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de curmale

Sunt foarte nutritive - Curmalele contin nenumarate vitamine, printre care si complexul de vitamina B adica : B1, B2, B3, B4 si K. Aceste fructe contin zaharuri naturale, neprocesate : glucoza, fructoza si sucroza astfel ca este o gustare rapida si sanatoasa. 100 de grame de curmale uscate contin aproximativ 277 de calorii, aproape 15% din cantitatea zilnica recomandata.

  • Stimuleaza sistemul digestiv - Curmalele contin o cantitate importanta de fibre. 100 de grame de curmale contin 7 grame de fibre, ceea ce ofera un efect benefic asupra sistemului digestiv. Fibrele din curmale contribuie la eliminarea constipatiei si regleaza tranzitul intestinal.
  • Ajuta la controlul glicemiei - Mai mult decat atat, fibrele din curmale incetinesc procesul digestiv, avand un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange. Curmalele sunt considerate unul dintre cei mai sanatosi indulcitori naturali, mai ales pentru ca fructele contin si antioxidanti, minerale si vitamine.
  • Protejeaza sistemul imunitar - Antioxidantii din curmale ajuta organismul sa lupte eficient impotriva bolilor. Acestia au rolul de a proteja celulele corpului de radicalii liberi, care pot destabiliza sistemul imunitar. Vitaminele din curmale au un efect benefic pentru sistemul nervos si creier. Studiile arata faptul ca elementele chimice care se regasesc in curmale, cum este potasiul, imbunatatesc reactiile cerebrale si viteza de gandire.

Ajuta la intarirea sistemului osos

Mineralele din curmale, cum sunt: magneziul, calciul si fosforul, joaca un rol extrem de benefic pentru sistemul osos si contribuie la intarirea oaselor, care incep sa se deterioreze odata cu inaintarea in varsta. In plus, curmalele sunt ideale pentru combaterea efectelor osteoporozei. Curmalele sunt un supliment alimentar ideal pentru persoanele anemice, deoarece nivelul ridicat de fier contribuie la eliminarea starilor de oboseala specifice acestor persoane, oferindu-le un plus de energie.

Contribuie la sanatatea aparatului cardiovascular

Consumul moderat de curmale are un efect benefic asupra sistemului circulator si reduce riscul de aparitie a bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. Acest lucru este posibil deoarece curmalele scad valorile de colesterol „rau” si mentin sanatatea inimii. Consumului de curmale are efecte benefice in cazul in care ai consumat prea mult alcool. Acestea elimina imediat starea de rau si indeparteaza efectele mahmurelii.

Ofera efecte calmante femeilor insarcinate

Consumul de curmale este indicat pentru pentru ca produc efecte linistitoare gravidelor si le usureaza nasterea, avand in vedere ca un efect dilatator asupra cervixului si stimuleaza nasterea pe cale naturala. Curmalele pot fi consumate in stare proaspata sau deshidratate. Cel mai des, curmalele sunt consumate in varianta uscata. Exista o serie de alimente care au ca ingrediente principale curmalele, cum ar fi: batoane energizante sau biscuitii digestivi. Aceste fructe mai pot fi folosite si in nenumarate preparate in combinatie cu alte fructe sau alimente. Sunt usor de adaugat in urmatoarele preparate:

  • in salate - curmalele adaugate in salata ofera un gust dulce si complet nou;
  • in smoothies – curmalele maruntite in blender, se amesteca cu banane si iaurt sau lapte;
  • umplute – curmalele pot fi umplute cu nuci maruntite, alune, crema de branza sau alte bunatati;
  • cu cereale si lapte - curmalele adaugate peste cereale si lapte sunt ideale pentru micul dejun, oferind toata energia necesara de a incepe ziua optimist.
  • in deserturi raw vegan – datorita cantitatii ridicate de zaharuri din curmale acestea reprezinta inlocuitorul perfect al zaharului in retetele de prajituri, tarte sau torturi raw. 
  • Ovaz cu curmale: Fierbe o cana de ovaz in doua cani de apa timp de 5-7 minute. Adauga 2-3 curmale taiate marunt, putina miere si scortisoara. Amesteca bine si serveste.
  • Tost cu curmale: Rumeaza o felie de paine integrala, adauga un strat subtire de unt de arahide, miere si curmale taiate felii. Poti adauga si seminte de chia sau fulgi de cocos.
  • Parfait cu curmale: Intr-un pahar, adauga straturi alternate de iaurt grecesc sau de migdale, curmale taiate felii, nuci si fructe proaspete sau congelate, cum ar fi afine sau capsuni.

Contraindicatii si precautii de consum

Curmalele contin o cantitate ridicata de zaharuri, de aceea nu sunt recomandate a fi consumate in cantitati mari de catre persoanele care sufera de diabet sau care trebuie sa-si controleze nivelul de zaharuri din sange. Totusi, curmalele au un indice glicemic redus, astfel ca daca sunt consumate cu moderatie, nu au un impact major asupra glicemiei.

Pentru functionarea celulei este nevoie de oxigen, insa, acest aspect are si urmari negative. Aproximativ 2% din cantitatea de oxigen respirata este transformata in radicali liberi, substante daunatoare organismului care apar la nivelul mitrocondriilor si care au o reactivitate chimica deosebita. Acestia pentru a se stabiliza ataca celulele la nivel molecular producand un dezechilibru care poate crea mutatii sau poate produce moartea celulei.

In general, radicalii liberi nu au viata lunga, insa exista si exceptii, radicalii cu stabilitate ridicata, care sunt cei mai periculosi pentru organismul uman. Conform „Teoriei mitocondriala a imbatranirii” publicata in Journal of the American Geriatrics Society, o singura inspiratie a oxigenului poate determina aparitia unui miliard de radicali liberi, care produc aproape instantaneu reactii daunatoare in lant. Aceste reactii sunt vinovate de procesul de degradare celulara, insa, cu toate acestea, in cantitati mici radicalii liberi sunt eficienti in tratarea infectiilor.

Speciile cele mai reactive ale radicalilor liberi de oxigen sunt responsabile de favorizarea procesului de imbatranire celulara si de aparitia bolilor. Acestea slabesc rezistenta tesuturilor, produc oxidarea lipidelor si proteinelor, afecteaza membrana si nucleul celulei si modifica structura ADN-ului, determinand declansarea diferitelor boli, inclusiv a cancerului. Productia exagerata de radicali liberi daunatori este numita stres oxidativ si primul organ afectat este creierul, determinand intr-un mod accentuat imbatranirea cerebrala. Cand nivelul de stres oxidativ este ridicat incepe degradarea organismului si, implicit, imbatranirea prematura.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Articole similare
Nutritie: Piersicile, sursa de aminoacizi si vitamine pentru organism piersici-in-copac

Piersicile sunt, intr-adevar, o sursa delicioasa de nutrienti benefici pentru sanatate. Acestea contin o varietate de vitamine, minerale si antioxidanti, care pot ajuta la mentinerea sanatatii si la prevenirea unor boli.  Piersicile sunt o sursa buna de vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre alimentare. Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar, vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor, potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale si a ritmului cardiac si fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

22 iulie 2024
Edited 22 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: 5 motive pentru care ar trebui sa introduci murele in dieta ta Nutritie: 5 motive pentru care ar trebui sa introduci murele in dieta ta

Murele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, mangan si fier. Aceste substante nutritive esentiale ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, a vederii, a sanatatii osoase si a nivelului de energie.

4 martie 2023
citește articolul
Nutritie: De ce e important sa introducem nectarine in dieta Nutritie: De ce e important sa introducem nectarine in dieta

Nectarinele sunt o alegere delicioasa si sanatoasa pentru a le introduce in dieta. Acestea sunt bogate in nutrienti, cum ar fi vitaminele C si A, fibre si antioxidanti.

2 martie 2023
Edited 13 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina