Alergia la medicamente: cum o recunosti, complicatii ale afectiunii, preventie
Alergia la medicamente este o reactie adversa a sistemului imunitar la un medicament luat. Aceasta poate varia de la o eruptie cutanata usoara pana la o reactie severa, cum ar fi un soc anafilactic. Este important sa recunoastem simptomele si sa gestionam alergiile la medicamente in mod adecvat pentru a preveni complicatiile si pentru a evita situatiile de urgenta. Sistemul imunitar al organismului contracareaza prin declansarea unei reactii alergice.
Majoritatea alergiilor la medicamente sunt usoare, iar simptomele dispar in cateva zile dupa ce incetati sa utilizati medicamentul. Dar unele alergii la medicamente pot fi foarte grave, iar altele dispar in timp. Dar, odata ce aveti o reactie alergica la un medicament, veti fi probabil intotdeauna alergic la acel medicament. De asemenea, puteti fi alergic la alte medicamente similare. A nu se confunda alergia la medicamente cu efectele adverse cauzate de respectivul medicament. Simptomele si tratamentele sunt diferite pentru aceste doua conditii. Prin urmare, medicul va dori sa stie daca aveti o alergie reala la un medicament sau daca aveti un alt tip de reactie adversa care nu este la fel de grava.
Sfaturi pentru recunoasterea si gestionarea alergiilor la medicamente
Recunoasterea simptomelor: Simptomele alergiilor la medicamente pot varia de la o persoana la alta. Acestea pot include eruptii cutanate, mancarime, umflaturi, roseata, febra, tuse, dificultati de respiratie, dificultati la inghitire, slabiciune, ameteli si pierderea constientei. Simptomele pot aparea la cateva minute sau la cateva ore dupa ce ati luat medicamentul.Opriti administrarea medicamentului: Daca aveti orice simptome de alergie la medicamente, opriti imediat administrarea medicamentului. Daca sunteti alergic la medicament, este important sa nu il mai luati niciodata.
Cereti ajutor medical: In cazul unei reactii severe, cum ar fi dificultati de respiratie sau pierderea constientei, apelati imediat serviciul de urgenta sau solicitati asistenta medicala de urgenta. Daca simptomele sunt usoare, consultati medicul pentru a determina daca trebuie sa intrerupeti medicamentul si pentru a discuta despre tratamentul simptomelor.
Pastrati o lista cu medicamentele pe care le luati: Este important sa aveti o lista actualizata a medicamentelor pe care le luati si a oricaror alergii la medicamente pe care le aveti. Acest lucru va va ajuta sa informati medicul despre orice alergie la medicamente pe care o aveti in cazul in care trebuie sa va administreze un nou medicament.
Care sunt simptomele alergiei la medicamente?
Simptomele unei alergii la medicamente pot varia de la usoara la foarte severa. De cele mai multe ori apar in 1 pana la 72 de ore. Acestea includ: Urticarie, o eruptie cutanata sau blistere. Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale alergiilor la medicamente. Tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Febra. Conditii severe ale pielii care provoaca blistere si formarea crustelor. Acestea includ necroliza epidermica toxica si anecoliza epidermica toxica si sindromul Stevens-Johnsonysis.
Anafilaxia, care este cea mai periculoasa reactie. Poate fi fatala si veti avea nevoie de tratament de urgenta. Simptomele includ urticarie pe tot corpul, dificultati de respiratie, umflarea gatului sau gurii. Acestea apar de obicei in termen de 1 ora de la administrarea medicamentului, insa fara ajutor de urgenta, se poate ajunge la deces.
Ce medicamente provoaca frecvent o reactie alergica?
Orice medicament poate provoca o reactie alergica. Unele dintre cele mai comune sunt:
Peniciline (cum ar fi ampicilina sau amoxicilina).
Aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Sulfamide.
Vaccinuri.
Anticonvulsivante.
Medicamente pentru hipertiroidism.
Daca sunteti alergic la un medicament, puteti fi alergic la alte medicamente similare. De exemplu, daca sunteti alergic la penicilina, exista o sansa sa fiti alergic si la medicamente similare, cum ar fi amoxicilina.
Cum este tratata alergia la medicamente?
Injectarea epinefrinei se va face daca aveti semne de reactie alergica grava, cum ar fi dificultati de respiratie, urticarie pe tot corpul sau senzatie de lesin. Sunati la 112 imediat! In camera de urgenta, este posibil sa primiti alte medicamente, cum ar fi antihistaminice si steroizi.
Sunati-va imediat medicul daca aveti urticarie, mancarime, umflaturi, dureri abdominale, greata, varsaturi dupa administrarea medicamentului. Daca aveti o reactie alergica usoara, antihistaminicele pot ajuta cu simptomele. Simptomele usoare includ stranutul, mancarimea gurii, urticarie, greata usoara sau stomacul deranjat. Este posibil sa aveti nevoie de medicamente pe baza de prescriptie medicala daca antihistaminicele fara prescriptie medicala nu va ajuta sau daca aveti probleme cu efecte secundare, cum ar fi somnolenta. Nu toate antihistaminicele fara prescriptie medicala provoaca somnolenta.
Alte tratamente
Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru o alergie la medicamente este sa incetati sa luati medicamentul care o provoaca. Discutati cu medicul pentru a vedea daca puteti lua un alt tip de medicament. Daca nu puteti schimba medicamentul, medicul poate incerca o metoda numita desensibilizare. Acest lucru inseamna ca veti incepe sa luati cantitati mici din acel medicament care a cauzat reactia dumneavoastra. Sub supravegherea medicului, se va creste incet cantitatea pe care o luati. Acest lucru permite sistemului imunitar sa se "obisnuiasca" cu medicamentul. Dupa aceasta, este posibil sa nu mai aveti o reactie alergica.
Cum sa ramaneti in siguranta
Daca aveti alergii severe la medicamente, medicul va poate oferi o seringa cu epinefrina, ca parte a unui plan de actiune pentru anafilaxie. Tot specialistul va fi cel care va instiinta despre modalitatea si locul de injectare. Daca aveti o reactie alergica severa, poate fi necesar sa faceti acea injectie si sa obtineti si tratament medical de urgenta. Cum sa aveti grija la domiciliu:
Aflati la ce medicamente sunteti alergic si evitati sa luati aceste medicamente.
Pastrati o lista cu toate medicamentele pe care le luati.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul despre orice medicamente noi care va sunt prescrise. Asigurati-va ca nu sunt similare cu cele care pot provoca o reactie.
Nu folositi medicamentele altcuiva si nu le dati altor persoane pe cele pe care le luati. Fiecare tratament este personalizat ca urmare a unei vizite la specialist. Prin urmare, acel tratament nu trebuie sa fie administrat de catre alte persoane din locuinta. In general, este important sa fiti atenti la simptomele alergiilor la medicamente si sa actionati rapid in cazul unei reactii adverse. In cazul unei reactii severe, solicitati imediat ajutor medical de urgenta.
Sfaturi pentru a preveni interactiunile intre medicamente
Urmati intotdeauna instructiunile medicului sau farmacistului cu privire la administrarea medicamentelor. Cititi cu atentie eticheta medicamentului si respectati dozele recomandate. Nu combinati mai multe medicamente fara a consulta medicul sau farmacistul. Unele medicamente pot avea efecte adverse sau pot interactiona cu alte medicamente, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite.
Nu schimbati dozele sau frecventa administrarii medicamentelor fara sa consultati medicul sau farmacistul. Dozele prea mari sau prea mici pot duce la efecte secundare sau pot afecta eficacitatea medicamentelor. Nu consumati alcool in timp ce luati medicamente. Alcoolul poate interactiona cu anumite medicamente si poate creste riscul de efecte secundare.
Nu luati medicamente daca sunt expirate, deoarece pot fi periculoase sau pot avea efecte secundare. Respectati modalitatea de administrare, de exemplu, seara, dimineata dupa micul dejun, etc. Daca aveti probleme cu medicamentele, cum ar fi reactii alergice sau efecte secundare, consultati medicul sau farmacistul. Medicul curant va pot ajuta sa gasiti o alternativa mai sigura sau sa ajusteze doza medicamentului.
Ce trebuie sa stii despre substantele active din medicamente