Lichenul spinulosum: cauze, simptome si tipuri de tratament
Lichenul spinulosum este o afectiune cutanata rara, caracterizata prin aparitia unor pete mari, acoperite de papule foliculare si spini keratozici. Desi aceasta conditie a fost asociata anterior cu administrarea de substante precum arsfebamina, taliu, aur si toxina difterica, in prezent s-a observat o legatura cu HIV si boala Crohn. Aceasta afectiune afecteaza exclusiv pielea si nu are legaturi cunoscute cu anomalii ale organelor interne. Uneori, pacientii pot prezenta prurit, insa lichenul spinulosum este, in general, o problema cosmetica.
Nu exista un tratament specific pentru lichenul spinulosum, dar unele medicamente pot ameliora simptomele. Keratoliticele sunt adesea folosite pentru a reduce manifestarile clinice. In multe cazuri, afectiunea poate remite spontan, cu o durata medie de remisie de 1-2 ani. Aceasta dermatoza, desi inofensiva din punct de vedere medical, poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor datorita aspectului sau estetic.
Cauzele lichenului spinulosum
Lichenul spinulosum este o afectiune cutanata caracterizata prin aparitia unor dopuri keratozice localizate in orificiile foliculare dilatate. Din punct de vedere histologic, aceste leziuni sunt insotite de un infiltrat inflamator histiolimfocitar in jurul foliculului si in derma. In cadrul foliculului, se observa hiperkeratoza, parakeratoza si acantoza. Cauza exacta a lichenului spinulosum ramane necunoscuta. Desi a fost sugerata o posibila infectie ca factor declansator, nu exista dovezi concludente care sa sustina aceasta ipoteza. Alti cercetatori au propus ca lichenul spinulosum ar putea fi asociat cu atopie, dar si aceasta teorie necesita investigatii suplimentare pentru a fi confirmata.
Desi poate persista timp de decenii, in majoritatea cazurilor se remite spontan in 1-2 ani. Debutul bolii este de obicei brusc, fara a fi insotit de alte simptome. Caracteristica principala a lichenului spinulosum o reprezinta papulele keratozice care se grupeaza in placi mari, extinzandu-se rapid pe suprafete mari ale pielii. Papulele foliculare formeaza pete si placi cu diametrul de 2-5 cm, fiind distribuite simetric pe piele. Regiunile afectate includ gatul, coapsele, abdomenul, trohanterul, calcaiul si suprafetele extensoare ale bratelor. Papulele individuale sunt mici, cu diametrul de 1-3 mm, plate sau conice, avand un varf keratozic care se extinde usor in jurul papulei.
Diagnosticul bolii
Analiza histologica a probelor releva prezenta foliculilor de par umpluti cu un dop keratozic. Se observa un infiltrat inflamator limfocitic in jurul foliculului si in derm. Sunt prezente semne de hiperkeratoza, parakeratoza si acantoza in folicul. Diagnosticul diferential pentru aceste manifestari clinice include urmatoarele afectiuni:
● Lichen scrofulosum: o afectiune rara, de obicei asociata cu infectiile tuberculoase.
● Hipovitaminoza A: deficitul de vitamina A poate duce la o serie de probleme cutanate.
● Erutie lichenoida de frictiune: apare ca urmare a traumatismelor repetate asupra pielii.
● Dermatofitoza: o infectie fungica a pielii, parului sau unghiilor.
● Keratoza pilara: o afectiune comuna caracterizata prin aparitia de mici umflaturi pe piele, cauzate de acumularea de keratina in foliculii de par.
Aceste informatii ofera un cadru clar pentru evaluarea si diferentierea diferitelor afectiuni dermatologice pe baza analizelor histologice si clinice.
Tratament pentru lichenul spinulosum
Tratamentul pentru aceasta conditie nu ofera o vindecare completa, insa anumite medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor. O abordare frecvent utilizata este terapia cu keratolitice, care include substante precum acidul salicilic, acidul lactic, creme cu uree, faina de ovaz, geluri si lotiuni. In unele cazuri, s-au observat remisiuni spontane, majoritatea pacientilor experimentand o imbunatatire semnificativa in 1-2 ani. Protejarea pielii este esentiala pentru prevenirea diverselor afectiuni cutanate, inclusiv iritatii, infectii si cancer de piele. Chiar daca nu toate modificarile pielii pot fi prevenite, exista cateva masuri eficiente pe care le poti lua pentru a-ti mentine pielea sanatoasa.
Prevenirea iritatiilor cutanate
Pentru a evita iritatiile pielii, este important sa porti haine potrivite si sa acorzi atentie modului in care acestea iti vin pe corp:
● Alege materiale moi: Opteaza pentru haine din bumbac sau moleschin sub echipamentul sportiv, deoarece acestea sunt mai blande cu pielea.
● Evita hainele stramte: Hainele prea stramte pot freca si irita pielea, mai ales in zona unde sunt diverse formatiuni cutanate.
● Aranjeaza corect hainele: Asigura-te ca bretelele, curelele si elasticele de la sutiene sau lenjerie nu irita pielea.
Prevenirea infectiilor cutanate
Pentru a preveni infectiile, mentinerea unei bune igiene este esentiala:
● Clateste bine pielea dupa dus si usuc-o prin tamponare usoara, nu prin frecare.
● Nu stoarce formatiunile cutanate: Stoarcerea acestora poate duce la infectii.
● Dus dupa activitati fizice: Este important sa faci dus dupa ce ai transpirat pentru a evita blocarea porilor.
● Foloseste produse adecvate: Evita produsele uleioase si alege lotiuni hidratante noncomedogenice si hipoalergenice.
Prevenirea cancerului de piele
Multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite prin protejarea adecvata impotriva radiatiilor solare:
● Evita expunerea la soare in intervalul 10:00-16:00 si cauta zone umbroase.
● Poarta haine protectoare: Palarii cu bor larg, camasi cu maneci lungi si pantaloni in culori inchise sunt ideale pentru a bloca razele UV.
● Ochelari de soare: Alege ochelari care blocheaza razele ultraviolete.
● Foloseste lotiuni cu protectie solara: Alege produse cu SPF de cel putin 15 si aplica-le cu 30 de minute inainte de expunerea la soare. Reaplica la fiecare doua ore si dupa inot.
● Evita bronzatul artificial: Solarul poate creste riscul de cancer de piele si alte afectiuni cutanate.
Protejarea pielii copiilor
Copiii sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la soare, de aceea este important sa-i protejezi corespunzator:
● Copiii sub 6 luni nu ar trebui expusi direct la soare.
● Educatia: Invata copiii sa-si protejeze pielea de soare inca de mici.
● Hairsta de protectie: Copiii ar trebui sa poarte haine, ochelari de soare si palarii in timpul expunerii la soare.
● Utilizeaza lotiuni cu SPF intre 25-30 si invata copiii cum sa le foloseasca corect.
Prevenirea verucilor (negilor)
Pentru a preveni aparitia verucilor, este important sa eviti contactul cu virusurile care le cauzeaza. Mentine o igiena riguroasa si evita contactul direct cu leziunile cutanate ale altor persoane. Prin urmarea acestor sfaturi, poti reduce semnificativ riscul de iritatii, infectii si alte afectiuni cutanate, mentinandu-ti pielea sanatoasa si protejata.
Bibliografie:
Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;
Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;
Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;