Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lumina albastra emisa de ecrane afecteaza ochii?

Lumina albastra emisa de ecrane afecteaza ochii?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 decembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Lumina albastra face parte din spectrul luminii emise de soare si este folosita pentru ecranele dispozitivelor deoarece este foarte puternica si permite folosirea aparatelor si citirea afisajului chiar atunci cand acestea se afla sub razele solare. Insa, din pacate, conform numeroaselor studii desfasurate in aceasta directie, s-a demonstrat ca lumina albastra, indiferent ca este emisa de soare sau de ecrane, este daunatoare sanatatii si afecteaza, in primul rand, ochii, deoarece energia cu care aceasta atinge retina este mult mai puternica decat a celorlalte tipuri de lumina din spectru.

Efecte negative ale luminii albastre

Conform organizaţiei American Macular Degeneration Foundation, lumina albastra emisa de ecrane, categorie in care intra televizorul, laptopul, tableta, telefonul mobil, este responsabila de favorizarea aparitiei problemelor de vedere, responsabilii studiilor sustinand, totodata, ca lumina albastra conduce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele care se afla in zona centrala a campului vizual. Efectele negative devin cu atat mai intense cu cat lumina albastra este mai aproape de ochi, prin urmare laptopurile, tabletele si telefoanele mobile sunt cele mai daunatoare vederii. De asemenea, un alt grup de cercetatori a demonstrat ca exista o mare legatura intre lumina albastra a ecranelor si aparitia cataractei. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca lumina albastra are efecte negative si in ceea ce priveste calitatea somnului deoarece afecteaza productia de melatonina, hormonul responsabil cu reglarea somnului. Aceste doua probleme combinate favorizeaza aparitia cancerului, in special a cancerului mamar si de prostata. Efectele negative ale luminii albastre nu se termina, insa, aici. Cercetarile eu relevat ca aceasta afecteaza si sanatatea psihica ca urmare a dereglerii ritmului biologic si aparitia depresiei este prima consecinta nefasta. Din acest motiv se recomanda folosirea cu prudenta a ecranelor care emit lumina albastra si niciodata inainte de culcare.

Antioxidant pentru ochi

Pentru a anihila efectele nocive ale luminii albastre a ecranelor se recomanda, dincolo de inlaturarea factorilor de risc, misiune aproape imposibila in zilele noastre, cand telefonul si laptopul ne sunt indispensabile, administrarea suplimentelor alimentare pe baza de antioxidanti si mentinerea unei diete sanatoase, bazate pe consumul mare de vitamine si minerale, cu alte cuvinte, de fructe si legume in stare cat mai naturala. Antioxidantii sunt aliatii principali aliati ai sanatatii deoarece acestia au marea calitate de a anihila radicalii liberi, compusi reactivi responsabili de aparitia stresului oxidativ si, implicit, de imbatranirea celulara. Punctam ca melatonina actioneaza ca un antioxidant natural in corp, iar dereglarea productiei sale ca urmare a expunerii la lumina albastra afecteaza sanatatea intreg organismului. Pentru mentinerea unei vederi bune se recomanda suplimentele alimentare care au la baza luteina, care contribuie la mentinerea functionalitatii si integritatii structurii senzitive a ochiului. In plus, aceasta, in combinatie cu zeaxantina, previne eficient aparitia cataractei. De asemenea, acizii grasi omega-3 au o importanta deosebita in mentinerea sanatatii ochilor, alaturi de vitamine, in special vitamina E, si minerale, in special zinc, un mineral-suport al sistemului imunitar.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina