Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire

Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 iulie 2023 Ultima actualizare: 14 iulie 2023

Magnolia reprezinta un gen de plante din familia Magnoliaceae, care cuprinde aproximativ 210 specii de arbori si arbusti. Magnoliile sunt recunoscute pentru florile lor mari, parfumate si atragatoare, ce pot aparea in diferite culori, inclusiv alb, roz, purpuriu si galben. Florile acestea sunt considerate foarte frumoase si sunt adesea folosite in peisagistica cu scopul de a decora gradini si parcuri. Acestea sunt apreciate si in aranjamentele florale datorita aspectului lor elegant si al aromei lor imbietoare.

Frunzele magnoliilor sunt verzi, mari si lucioase, avand o forma specifica in forma de lance sau o forma ovala. Arborii magnoliei sunt in general vigurosi si pot ajunge la dimensiuni impresionante, formand astfel coroane largi si dense. Magnoliile sunt originare din Asia de Est si America de Nord, iar unele specii sunt considerate a fi plante foarte vechi, care ar fi existat de chiar acum milioane de ani. Acestea sunt adesea asociate cu eleganta, rafinamentul si simplitatea, fiind astfel considerate unele dintre cele mai frumoase flori existente din natura.

Care sunt beneficiile acestei plante pentru sanatate?

Magnoliile au fost folosite de secole in medicina traditionala multumita unor proprietati terapeutice pe care le prezinta. Cu toate ca cercetarile stiintifice sunt in continua desfasurare, unele componente ale magnoliilor au fost identificate ca prezentand potentiale beneficii pentru sanatate. Cateva dintre aceste beneficii sunt urmatoarele:

Proprietati antiinflamatorii - Magnoliile au in componenta compusi ce prezinta proprietati antiinflamatorii, spre exemplu magnololul si honokiolul, care au rol in reducerea inflamatiilor din corp si, de asemenea, pot avea efecte benefice in afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si afectiunile digestive.

Efecte antioxidante - Plantele care sunt asemanatoare cu magnolia au in alcatuire compusi antioxidanti ce pot ajuta la combaterea stresului oxidativ si pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Efecte anxiolitice si de reducere a stresului - Multumita unor cercetari preliminare se spune despre anumite substante care se gasesc in magnolii, de exemplu honokiolul, ca ar putea prezenta efecte calmante asupra sistemului nervos central. Astfel, magnolia ar putea fi utilizata cu scopul de a reduce anxietatea si stresul.

Proprietati antibacteriene si antifungice - In alcatuirea magnoliilor se regasesc anumiti compusi, spre exemplu magnololul, honokiolul si eudesmolul, ce au demonstrat o activitate antibacteriana si antifungica impotriva unor specii patogene.  Proprietatile acestea pot fi folositoare in vindecarea infectiilor bacteriene si fungice.

Este necesar de luat la cunostinta faptul ca cercetarile cu privire la beneficiile pe care magnoliile le pot oferi pentru sanatate,  sunt in continua dezvoltare. Din cauza acestui lucru, beneficiile lor din punct de vedere medical trebuie discutate si supravegheate de catre profesionisti in domeniul sanatatii. Asemeni oricarui tratament natural, este indicat sa se faca o cercetare  corespunzatoare si sa se discute cu un specialist inainte de a pune in consum planta.

SOLARIS Ulei odorizant de magnolia, 10ml - link spre produs

Cum ajuta magnolia in terapiile de tip aromatherapy?

Aceasta planta prezinta numeroase aspecte, prin care aceasta poate ajuta la infrumusetare. Cateva dintre cele mai importante sunt urmatoarele:

Flori frumoase - Magnoliile sunt cunoscute pentru florile lor mari, atragatoare si parfumate. Florile pot fi folosite in aranjamente florale sau ca flori de taiat, lucru ce aduce un aspect elegant si sofisticat in decorul dumneavoastra, fie acesta interior, fie exterior.
Parfum placut - Multumita aromelor imbietoare ale magnoliilor, acestea devin cu usurinta folosite in industria parfumurilor si a cosmeticelor. Uleiurile esentiale obtinute din magnolii pot fi utilizate in fabricarea de parfumuri, sapunuri,  lotiuni si alte produse cosmetice cu scopul de a conferi un miros proaspat si placut.
Proprietati calmante - Exista cercetari care spun despre substantele care se gasesc in magnolii, spre exemplu honokiolul, ca ar putea avea efecte anxiolitice si de reducere a stresului. Astfel, prin acest lucru se poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, pentru ca stresul si anxietatea pot afecta negativ,  atat aspectul, cat si sanatatea pielii.
Mediu relaxant - Aceste plante pot forma un mediu relaxant si placut in gradini sau spatii exterioare.  Arborii magnoliilor, care prezinta acele coroane luxuriante cu flori mari  pot da senzatia de un decor natural incantator, formand astfel o atmosfera calma si placuta.
Ingrijirea pielii - Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii pe care magnolia le prezinta, au aparut de a lungul timpului pe piata diverse produse cosmetice si de ingrijire a pielii care au in componenta extracte sau uleiuri din magnolii. Aceste substante au rolul de a calma si hidrata pielea,  de a reduce roseata si iritatiile, dar si de a mentine un aspect stralucitor si sanatos al pielii.
Este important de stiut faptul ca, desi magnoliile pot ajuta la infrumusetare si ingrijirea pielii, fiecare persoana are propriile proprietati ale pielii, iar prin acest lucru se poate avea o reactie diferita de la om la om cand vine vorba de produse care au in alcatuire extracte sau uleiuri de magnolie. Inainte de a folosi produse sau tratamente pe baza de magnolie pentru ingrijirea pielii, este indicat sa se faca un test de toleranta si sa discutati cu un specialist in domeniul dermatologiei pentru a afla daca tratamentul pe care doriti sa-l urmati este potrivit nevoilor dumneavoastra.

Ahava Masca curatare si detoxifiere ten Mineral Mud, 50ml - link spre produs

Cand este indicat sa folositi aceasta planta?

Folosirea  magnoliei poate varia in functie de scopul si beneficiile pe care doriti sa le aveti. Cateva dintre situatiile in care este recomandat sa folositi magnolia sunt urmatoarele:

In scop decorativ - Aceste plante pot adauga un element de eleganta si frumusete, lucru datorat florilor lor mari si parfumate.  In egala masura, pot fi utilizate in aranjamente florale sau ca flori de taiat cu scopul de a aduce prospetime si farmec in interiorul unei locuinte.
In tratamente cosmetice si produse de ingrijire a pielii - In anumite produse cosmetice se pot gasi extracte sau uleiuri din magnolii, deoarece acestea prezinta proprietati antioxidante, antiinflamatorii si hidratante. Produsele acestea pot fi folosite cu scopul de a calma, hidrata si proteja pielea.
Pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante - In cazul in care prezentati afectiuni inflamatorii sau va doriti sa sprijiniti sanatatea dumneavoastra cardiovasculara si sa protejati celulele impotriva stresului oxidativ, exista suplimente sau extracte din magnolii care pot fi consumate sub supraveghere medicala.

Hibiscusul: Cum te poate ajuta aceasta planta in reglarea tensiunii arteriale. Cum sa combini florile de hibiscus cu florile de magnolie?

Hibiscusul reprezinta o planta care are flori frumoase si vibrante, ce isi are originea in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Numele acesteia face referinta la un gen de plante ce cuprinde sute de specii, printre care se numara si celebra floare de hibiscus roz sau rosu, cu petale mari si forme diverse. Aceasta planta poate varia in inaltime, de la plante mai mici de cativa centimetri, pana la arbusti inalti de peste 5 metri. Frunzele acesteia sunt in general verzi si lucioase, iar florile sunt deosebit de atractive, cu o varietate de culori, inclusiv rosu, roz, alb, galben sau mov.

Hibiscusul este apreciat la nivel global nu doar pentru frumusetea sa ci si pentru ca prezinta proprietati medicinale. In acest scop se utilizeaza atat florile, cat si frunzele plantei in diferite forme, spre exemplu infuzii, ceaiuri sau extracte, pentru ca au in componenta antioxidanti si alte substante active folositoare pentru sanatate. Planta se face remarcata pentru proprietatile sale diuretice, antiinflamatorii, antioxidante si pentru capacitatea sa de a regla tensiunea arteriala.

In plus, florile sunt utilizate in unele culturi pentru a decora sau a aromatiza bauturi si alimente. Acestea pot fi folosite cu scopul de a prepara ceaiuri racoritoare sau bauturi traditionale, doua exemple relevante fiind, bissap-ul din Africa de Vest sau aguas frescas din America Latina. Este necesar de mentionat faptul ca hibiscusul este o planta sensibila la temperaturi reci si are nevoie de un climat cald pentru a se dezvolta in mod optim.

Tu stii cum arata florile de hibiscus?

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008; 

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;

Articole similare
Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei Cum alegi un produs pentru stimularea ovulatiei

Mio-inozitolul este unul din cei 9 izomeri ai inozitolului, substanţă care are un rol important în înmulţirea şi diferenţierea celulelor. Mio-inozitolul intervine în funcţionarea receptorilor insulinici şi unele studii arată că îmbunătăţeşte funcţia ovariană şi induce ovulaţia, reglează transmiterea informaţiei intra şi extra celular, îmbunătăţind echilibrul hormonal feminin. Mio-inozitolul a fost identificat ca un factor dietar important necesar

25 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat in cantitate suficient de mare pentru a uda complet mainile, dar nici nu trebuie depasita doza recomandata de 3 ml. Palmele trebuie frecate una de cealalta timp de cel putin 20 de secunde. Pentru siguranta trebuie sa achizitionam doar produse avizate de ministerul sanatatii si sa cautm acel gel dezinfectant pentru maini care indeplineste standardele de siguranta recomandate.

19 martie 2020
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat? Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat?

Îndulcitorii artificiali din guma de mestecat sunt de asemenea periculoși pentru sănătate. De exemplu aspartamul este metabolizat în corp în formeldehidă, substanță cunoscută ca și cancerigenă și care nu poate fi eliminată din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului făcut de ficat și rinichi. Formeldehidaeste strâns legată de tumori pe creier și creștere în greutate.

11 februarie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina