Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor

Cum alegem produsele antibacteriene pentru igiena mainilor

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 martie 2020 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

În ultima perioada tot mai multi oameni cauta produse pentru igiena mainilor si a spatiilor in care locuiesc. In primul rand trebui sa intelegem ca atunci cand cautam un dezinfectant maini, e bine sa-l achizitionam din farmacii sau de pe site-uri detinute de farmacii pentru a avea garantia ca produsul se afla in conformitate cu toate standardele medicale.

Altfel spus, nu toate produsele antibacteriene din comert sunt eficiente pentru igiena mainilor, mai ales daca acestea nu au acele ingrediente care sa ne ofere siguranta. Atunci cand vorbim de un lichid dezinfectant, vorbim practic de o gama variata de produse pentru utilizarea in diferite situatii. Pentru o igiena curata si o dezinfectare eficienta a mainilor in diferite momente, ai nevoie de produse avizate.

Ce trebuie sa stii

În primul rând, trebuie să ştim că există o mare diferenţă între dezinfectantele obişnuite pentru mâini şi preparatele antiseptice profesioniste, folosite în sfera medicinii şi cea alimentară si care se pot achizitiona doar din surse avizate. Produsele antiseptice uzuale folosite pe larg în ultimul timp există sub formă de soluţie, geluri, spray sau şerveţele umede şi conţin, de regulă, alcool izopropilic, alcool etilic sau o combinaţie a acestora. Alte preparate pot să conţină alte varietăţi ale alcoolului (acid lactic, triclosan şi clorhexidină) sau să fie fără alcool. Cu cât este mai mare cantitatea de alcool, cu atât antisepticul este mai puternic, însă această proprietate a antisepticului este cea mai periculoasă pentru pielea mâinilor noastre, deoarece, în mod inevitabil, pielea devine mai uscată şi mai vulnerabilă la acţiunea nefavorabilă a mediului înconjurător.

In plus, trebuie sa fim atenti si la alte substante. De exemplu, exista pe piata produse de tip geluri dezinfectante care contin parabeni. Parabenii sunt substanţe chimice care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi cauzează multe efecte adverse de tipul neurotoxicităţii, iritări ale pielii, afecţiuni ale sistemului endocrin. Cele mai dăunătoare sunt preparatele ce conţin metil, propil, butil, etil, parabeni.

La fel de important este sa evitam preparatele care contin TRICLOSAN. De ce? Pentru ca aceasta substanta este un catalizator prolific pentru bacteriile rezistente la antibiotice, ceea ce duce la apariţia superbacteriilor de tipul MRSA (stafilococul rezistent la meticilină). În organismul nostru, triclosanul se descompune în dioxine, având o mulţime de efecte nocive. Triclosanul afectează celulele creierului, determină creşterea celulelor cancerului de sân şi provoacă dezechilibre hormonale severe.

Nici produsele care contin alcool nu sunt sanatoase in cantitati mari. Alcoolul izopropilic este o neurotoxină puternică. Este toxic in cantitati mari şi se absoarbe foarte rapid prin piele. Antisepticele pe bază de alcool distrug de asemenea stratul protector exterior al pielii, facilitând accesul în corpul nostru a multor substanţe periculoase, cum ar fi parabenii.

Trebuie sa fim atenti si la produsele de tip dezinfectant foarte parfumate. Componentele aromatice conţin substanţe chimice toxice precum ftalaţii. Aceste substante au capacitatea de a conserva parfumul pentru mai mult timp dar sunt foarte periculoşi deoarece ne afectează serios sistemul endocrin. Alte componente aromatice pot să provoace dermatite, insuficienţă respiratorie, alergie, tulburări ale sistemului reproductiv.

De ce trebuie sa ne igienizam mainile?

Igienizarea mainilor este o procedura de profilaxie simpla, sigura si cu costuri reduse, cu conditia sa fie efectuata corect si cu produse potrivite. Astfel, spalarea simpla igienica a mainilor se face cu apa si sapun lichid, aceasta procedura nefiind insa un substitut pentru dezinfectia igienica. Aceasta din urma trebuie sa se faca prin spalare sau frecare, utilizandu-se de cele mai multe ori un produs antiseptic, un dezinfectant furnizat din surse avizate sau farmacii. Dezinfectia mainilor prin spalare sau prin frecare este procedura care se realizeaza numai dupa dezinfectia igienica a mainilor.De asemenea, s-a demonstrat ca purtarea inelelor creste frecventa contaminarii mainilor cu germeni potential patogeni si, de aceea, trebuie folosita o solutie de curatat profesionala.

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat in cantitate suficient de mare pentru a uda complet mainile, dar nici nu trebuie depasita doza recomandata de 3 ml. Palmele trebuie frecate una de cealalta timp de cel putin 20 de secunde. Pentru siguranta trebuie sa achizitionam doar produse avizate de ministerul sanatatii si sa cautm acel gel dezinfectant pentru maini care indeplineste standardele de siguranta recomandate. Atunci cand vorbim de un produs de igienizare si dezinfectant trebuie sa fim atenti la compozitie. Un gel antibacterian eficient trebuie folosit maxim 30 de secunde si poate fi utilizat si pentru dezinfectia suprafetelor.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina