Nevul congenital non-neoplazic: Cum apare si cand trebuie sa mergem la un dermatolog
De cele mai multe ori, termenul ”nev congenital non-neoplazic” face referire la o patologie de piele care este numita nev congenital. Termenul de ”nev” este un termen medical ce se refera la o crestere anormala a tesutului de piele, popular cunoscuta si sub numele de alunita. ”Congenital” inseamna ca aceasta conditie este prezenta de la nastere, iar termenul ”non-neoplazic” inseamna ca nu are legatura cu o crestere necontrolata a celulelor, fapt ce ar putea caracteriza o tumora sau un cancer. Exista mai multe tipuri de nevi congenitali non-neoplazici, printre care se numara si urmatoarele:
- Nevul melanocitar congenital - Acesta este o alunita mare si inchisa la culoare ce este prezenta de la nastere. Tipul acesta de nevi este deseori asociat cu un risc crescut de dezvoltare a melanomului, adica o forma agresiva de cancer de piele.
- Nevii epidermici congenitalI - Acestia sunt zone marite si colorate ale pielii, ce pot sa aiba aspectul unei coji de portocala. In general, tipul acesta de nevi nu prezinta riscul de malignizare, adica de transformare in cancer, insa pot fi ingrijoratoare din punct de vedere estetic sau pot sa cauzeze probleme functionale in cazul in care sunt localizate in anumite zone ale corpului.
- Nevii pilosi congenitali - Nevii acestia contin par si pot fi mai inchisi la culoare fata de pielea din jur. De cele mai multe ori, acestia nu prezinta risc de malignizare, insa pot sa cauzeze disconfort sau pot deveni o preocupare din punct de vedere estetic.
- Nevii vasculari congenitali - Acestia sunt leziuni ale pielii ce implica vasele de sange anormale. Acestea pot sa varieze de la pete usoare la tumori mari si umflate, cunoscute si sub denumirea de hemangioame. Cu toate ca acestea sunt adesea non-canceroase, pot sa aiba drept urmare aparitia unor complicatii, spre exemplu sangerare sau ulcerare.
Nevii liniari congenitali - Nevii de acest tip urmeaza un model liniar pe piele si pot sa fie diferiti in dimensiune si culoare. Acestia pot sa apara pe parcursul unui nerv specific si pot avea legatura cu alte afectiuni medicale.
Este necesar de mentionat faptul ca, nu toti nevii congenitali non-neoplazici necesita un tratament sau ingrijire medicala. Insa, este indicat sa mergeti la un consult dermatologic sau la un alt specialist medical in cazul in care observati schimbari in dimensiune, culoare, forma sau textura in ceea ce priveste un nev, cu scopul de a exclude potentiale aparitii ale unor complicatii.
Cum arata un nev congenital non-neoplazic?
Nevii congenitali non-neoplazici pot prezenta o varietate de aspecte, depinzand de tipul specific de nevi si de locatia in care acestia se afla pe corp. Cateva descrieri ale diferitelor tipuri de nevi congenitali sunt urmatoarele:
Nevul melanocitar congenital
Acesta poate fi un punct sau o pata de culoare inchisa ce apare la nivelul pielii, care poate varia de la brun pana la negru. Dimensiunile acestuia pot sa fie diferite de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru. Forma si conturul pot fi regulate sau neregulate. Cateodata, nevii de acest tip pot prezenta si zone de depigmentare in interiorul acestuia.
Nevii epidermici congenitali
Acestia pot sa apara pe post de zone marite si colorate ale pielii, avand o textura usor aspra. Nevii de acest tip pot avea o diversitate de culori, inclusiv maro, bej sau chiar rosu. Contururile pot fi regulate si pot fi ovale sau neregulate.
Nevii pilosi congenitali
Acestia pot sa apara ca zone de piele inchisa la culoare, acoperite cu par tot de culoare inchisa. Parul poate fi gros sau subtire, iar culoarea nevului poate fi diferita in functie de culoarea naturala a parului individului.
Nevii vasculari congenitali
Acestia pot sa apara sub forma de pete sau tumori umflate pe piele, de cele mai multe ori de culori violacee sau rosii. Acestia pot sa aiba o textura neteda sau usor granulara si pot sa devina mai proeminente in momentul in care copilul plange sau se agita.
Nevii liniari congenitali
Nevii de acest tip pot sa urmeze traseul unui nerv specific si pot sa apara sub forma de benzi sau linii de piele inchisa la culoare, forma si dimensiunile acestora putand sa fie diferite.Este esential de mentionat faptul ca, aspectul nevilor congenitali poate sa fie diferit depinzand de individ, iar descrierile mentionate anterior sunt generalizate. In cazul in care prezentati un nev congenital sau sunteti ingrijorat cu privire la un anumit aspect al pielii, este indicat sa mergeti la un consult medical, spre exemplu un consult dermatologic cu scopul de a avea parte de o evaluare corespunzatoare si de sfaturi adecvate.
Cand trebuie sa va faceti griji cu privire la luminita prezenta de la nastere?
Majoritatea nevilor congenitali sunt non-neoplazici si nu prezinta o amenintare imediata pentru sanatate. Insa, exista cateva semne si cativa factori pe care ar trebui sa ii luati in considerare in momentul in care vine vorba de o alunita prezenta de la nastere:
Schimbari in dimensiune, forma sau culoarea
In cazul in care alunita prezinta schimbari semnificative in dimensiune, culoare sau forma, este recomandat sa solicitati o evaluare medicala cat mai rapida.
Mancarime, sangerare sau durere
Daca alunita creeaza mancarimi, devine dureroasa sau provoaca sangerari, ar trebui sa mergeti sa discutati cu un medic si sa aveti parte de un consult medical adecvat. Simptomele acestea pot reprezenta semne ale unei probleme subiacente.
Inflamatie sau umflaturi
In cazul in care alunita devine inflamata sau prezinta umflaturi in jurul acesteia, acesta poate fi un semn de reactii inflamatorii sau infectie si trebuie investigata cat mai curand.
Aspectul asimetric sau neregulat
Daca contururile alunitei sunt neregulate, sau daca aspectul acesteia este asimetric, acest lucru ar putea indica o posibila preocupare.
Iritabilitate sau schimbari ale nivelului pielii din jur
In cazul in care pielea din jurul alunitei devine rosie, prezinta ulceratii sau este iritata, acesta poate fi un semn de infectie sau iritatie.
Istoric familial de cancer de piele
Daca exista un istoric familial de melanom sau alte tipuri de cancer de piele, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra cu scopul de a monitoriza cu atentie alunitele pe care le aveti.
Bibliografie:
Bialek SR, Perella D, Zhang J, Mascola L, Viner K, Jackson C, et al. Impact of a Routine Two-dose Varicella Vaccination Program on Varicella Epidemiologyexternal icon. Pediatrics. 2013;
CDC. Evolution of Varicella Surveillance—Selected States, 2000–2010. MMWR. 2012;
Chaves SS, Haber P, Walton K, Wise RP, Izurieta HS, Schmid DS, Seward JF. Safety of Varicella Vaccine after Licensure in the United States: Experience from Reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System, 1995-2005external icon. J Infect Dis. 2008 Mar 1;
Chaves SS, Zhang J, Civen R, Watson BM, Carbajal T, Perella D, et al. Varicella Disease among Vaccinated Persons: Clinical and Epidemiological Characteristics, 1997-2005external icon. J Infect Dis. 2008 Mar 1;
Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal icon. Pediatrics. 2011 Dec;