Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii

Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Corcodusele sunt fructe mici, rotunde, cu coaja extrem de subtire. Acestea au un gust dulce-acidulat si sunt bogate in nutrienti esentiali pentru sanatatea noastra. Unul dintre beneficiile majore ale corcoduselor este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza celulele noastre impotriva daunelor oxidative, care pot duce la boli cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.

De asemenea, corcodusele sunt bogate in vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina K si potasiu, care sunt esentiale pentru buna functionare a inimii si a creierului. Potasiul, in special, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale si reduce riscul de accident vascular cerebral.

Din compozitia corcoduselor iese in evidenta continutul sau ridicat de potasiu, care este un mineral necesar pentru transmiterea impulsului nervos si a activitatii musculare, si elimina fluidele corporale, evitand astfel retentia de lichide. Un alt element care iese in evidenta printre componentele prunului este provitamina A, de asemenea, numit beta-caroten, este transformat in vitamina A in cantitatile necesare pe care corpul nostru le cere.

Vitamina A este esentiala datorita functiei sale vitale pentru a mentine o vedere buna, pielea si parul. Dar corcodusele au, de asemenea, vitamina E, C si B. Vitamina E este un alt antioxidant puternic care intervine in stabilitatea celulelor sanguine, iar vitaminele B ajuta la mentinerea vitalitatii mentale si regleaza ritmul cardiac. In ceea ce priveste vitamina C, aceasta se evidentiaza ca fiind un antioxidant puternic.

Cum ne ajuta consumul de corcoduse

Lupta impotriva depresiei.
Previne simptomele depresiei in toamna.
Ajuta la depasirea stresului, contribuind la mentinerea unei bune dispozitii.  
Acestea previn nervozitatea si mentin corpul echilibrat si calm.
Aportul sau regulat ajuta la scaderea tensiunii, previne nervozitatea si mentine corpul mai relaxat.
Favorizeaza concentrarea, deci este foarte potrivit pentru persoanele care au de sustinut examene.  
Laxativ ideal pentru toate persoanele, copiii, persoanele in varsta si femeile insarcinate.
Micul dejun cu corcoduse este recomandat atunci cand apar probleme de constipatie.
Sunt fructe ideale pentru dietele de slabire, deoarece consumul lor produce un sentiment de satietate.
Corcodusele sunt recomandat in anemii, tuse, bronsita, , artrita, reumatism.
Faciliteaza digestia.
Este considerat un elixir al tineretii, deoarece corcodusele au vitamina E, care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi.
Consumul de corcoduse mentine pielea mai tanara si ajuta la prevenirea ridurilor.
Corcodusele au actiune este antioxidanta si antiseptica.
Consumul acestor fructe este excelent pentru ameliorarea constipatiei si a problemelor digestive.
Protejeaza inima: Deoarece corcodusele contin potasiu care ajuta la controlul tensiunii arteriale si la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Protejeaza impotriva cancerului si a deteriorarii celulelor in special datorita pigmentului care le ofera culoarea rosiatica la maturitate.  
Previne diabetul: Cu un indice glicemic scazut, corcodusele ajuta la controlul zaharului din sange si previn riscul de diabet de tip 2.
Corcodusele au putine calorii, fiind recomandate in dietele cu continut scazut de calorii
Previne deteriorarea creierului: S-a demonstrat ca antioxidantii sai pot incetini dezvoltarea bolii Alzheimer.
Previne anemia: Ajuta la cresterea absorbtiei fierului, ceea ce se poate datora faptului ca sunt o sursa buna de vitamina C.
Imbunatateste sanatatea ochilor, a pielii si a membranelor mucoase, pentru continutul sau de vitamina A si beta-caroten.

Beneficiile corcoduselor pentru organism

Previn afectiunile cardiovasculare
Corcodusele galbene abunda intr-un antioxidant puternic – beta-caroten - ce lupta impotriva radicalilor liber. De asemenea, aceste se alatura zeaxantinei si flavonoizilor, pentru diminuarea colesterolului ”rau” (LDL), ale carui valori mari produc o serie de afectiuni cardiovasculare. In plus, acesti compusi reduc presiunea arteriala.

Diminueaza riscul de cancer
Corcodusele rosii sunt bogate in licopen, substanta ce lupta impotriva mai multor tipuri de cancer, acid elagic, care are si rolul de a purifica sangele, precum si quercetina, un flavonoid ce poseda proprietati antiinflamatorii si antivirale.

Contribuie la incetinirea procesului de imbatranire
Corcodusele bine coapte au o nuanta de rosu inchis – mov, fiind bogat intr-unul dintre cei mai potenti antioxidanti – resveratrol. Acesta se considera a fi mai puternic decat beta-carotenul, despre care se afirma ca poate incetini imbatranirea prematura.

Imbunatatesc functiile cognitive
Deoarece contin fosfor si magneziu, corcodusele pot ajuta la stimularea memoriei si la buna functionare a sistemului nervos, sporind tonusul general si puterea de concentrare. Aceste doua minerale – magneziu si fosfor – sustin pe deplin sanatatea cognitiva.

Pot ajuta in cazurile de anemie
Intrucat contin o cantitate consistenta de fier si vitamina C, corcodusele inlatura oboseala si epuizarea, putand ajuta persoanele care au anemie, precum si prevenirea acestei afectiuni.

Au rol cicatrizant
Conform traditiei populare, corcodusele sunt eficiente pentru tratarea ranilor, folosindu-se comprese imbibate cu sucul acestor fructe.

Accelereaza vindecarea afectiunilor respiratorii
Vitamina C din corcoduse contribuie nu doar la intarirea sistemului imunitar, ci si ca scut impotriva infectiilor, inclusiv cele care apar in sistemul respirator.

Detoxifiaza si faciliteaza pierderea in greutate
Deoarece corcodusele au putine calorii si ofera hidratare organismului, aceste fructe sunt indicate si in curele de slabit. In plus, acestea pot genera instalarea rapida a satietatii, contribuind la arderea tesutului adipos. Detoxifierea cu ajutor corcoduselor se poate face intrucat acestea contin vitamina C. Prin efectul sau laxativ poate ameliora constipatia functionala si poate usura sarcina ficatului.

Ofera energie fizica si mentala
Corcodusele sunt indicate in special pentru a obtine performante fizice si intelectuale mai bune in timpul muncii normale sau in perioade de activitate mai intensa (studenti si sportivi).

Beneficii pentru piele
Consumul acestor fructe sustine starea de sanatate a pielii, a membranelor mucoase si a vederii, datorita contributiei bune in vitamina A. De asemenea, corcodusele au actiunea antioxidanta impotriva radicalilor liberi care dauneaza in principal arterelor si neuronilor, datorita continutului sau in vitamina E si C si alte componente antioxidante. Amelioreaza retentia de lichide, datorita abundentei sale de potasiu, care este implicat in activitatea musculara si in echilibrul de apa al organismului.

Efectul lor diuretic face consumul de corcoduse util si in cazul reumatismului, gutei si Nu in ultimul rand, corcodusele ofera o performanta celulara buna datorita prezentei diferitelor oligoelemente: cupru, mangan, seleniu si zinc. In plus, continutul sau de acid folic este benefic in special femeilor insarcinate. In concluzie, corcodusele sunt fructe sanatoase si delicioase care pot aduce numeroase beneficii, inclusiv pentru sanatatea inimii si a creierului.

Ce este retentia de apa si cum ajuta corcodusele eliminarea acestei probleme din organism?

Asa cum am afirmat deja anterior, sedentarismul si alimentatia au roluri cheie in retentia de apa in organism. In primul rand, excesul de apa care ramane captiv in tesuturile adipoase si nu numai are legatura cu circulatia limfatica, iar daca un organism sta prea mult fara sa se miste, limfa nu poate circula ca sa elimine excesul de apa si de aici apare retentia. Totodata, daca ai o alimentatie bogata in saruri, trebuie sa stii ca sarea este principalul vinovat, deoarece detine proprietatea de a retine apa in organism. De asemenea, alimente precum carnea procesata, zaharul, painea alba, bauturile carbogazoase si alcoolice, produsele de panificatie, toate acestea favorizeaza retentia apei in organism.

Un alt factor care favorizeaza retentia de apa este caldura. Cand indicele termic este foarte ridicat, vasele sangvine se dilata punand presiune pe cele limfatice, creandu-se astfel o circulatie deficitara la nivelul limfei. Sunt si cazuri in care retentia de apa apare din cauze care nu pot fi ameliorate extern. Daca regimul de viata sedentar poate fi schimbat cu o viata mult mai activa si alimentatia poate fi schimbata, in cazul anumitor boli, nu se poate interveni decat medical. Un astfel de caz este insuficienta renala, atunci cand una dintre functiile rinichilor nu functioneaza corespunzator, si astfel este impiedicata debarasarea de lichide in exces.

Totodata, si tulburarile hormonale cauzeaza retentie de apa. Altfel spus, in perioada premenstruala, foarte multe femei se confrunta cu senzatia de retinere a apei in zona pieptului si a abdomenului. Acelasi fenomen se mai intampla si atunci cand esti la menopauza sau la sarcina. In cazul femeilor insarcinate, amplitudinea uterului pune o presiune puternica asupra sistemului venos si limfatic care ingreuneaza intreaga circulatie sangvina si limfatica.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina