Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA

Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 martie 2023 Ultima actualizare: 3 aprilie 2023

Ai tot mancat pana cum cartofi albi, roz, poate si cartofi dulci mov, cartofi dulci obisnuiti, portocalii la interior. Stii ce sa faci cu ei, cum sa ii gatesti, ai si imaginatie destula cat sa prepari cele mai tari preparate. Dar cu siguranta nu ai mancat si nu ai auzit de cartofii Oca. Spre deosebire de cartoful obisnuit, cartofii Oca vin cu un gust neasteptat, cu o textura care iti va da peste cap tot ce stiai despre cartof si cu niste proprietati si calitati pe care nu le mai gasesti la alti „frati” din familia cartofului obisnuit.

Ce este cartoful Oca si cum poate fi consumat?

Cartofii Oca sunt comestibili, seamana cu un cartof normal, doar ca este un pic diferit. Se cultiva in unele parti din India, in Noua Zeelanda, are textura „bogata”, este plin de nutrienti si de vitamine si are beneficii numeroase pentru sanatate.

Leguma originala din muntii Anzi in America de Sud, cartoful Oca este a doua leguma de baza dupa cartof in America de Sud, este sursa foarte buna de vitamina C sau fier, potasiu si lupta eficient cu infectiile, stabilizand sistemul imunitar. Fierul din cartoful Oca imbunatateste nivelul hemoglobinei din organismul nostru, se poate consuma si in perioada de sarcina, dar si cand se alapteaza. Cartoful Oca are putine calorii, 300 Kcal/100g, este excelent in diete pentru slabit sanatoase si fara excese.

Oricand cartofii Oca pot sa inlocuiasca un cartof obisnuit, se poate praji, coace, fierbe, prepara la abur, contine si acid oxalic, asa ca putina atentie la gatit. Cartofii din acest tip ajuta sistemul osos, ii furnizeaza practic calciul de care are nevoie ajutandu-l sa ajunga si ramana in oase. Oxalis tuberosa, cartoful Oca, a mai ajuns intre timp in Marea Britanie, America de Nord sau in indepartatele Filipine. El rezista bine la soluri mai slabe, in conditii climatice mai grele, de unde si cultivarea sa pe scara larga in multe zone.

Valori nutritionale si beneficii multiple
Micronutrientii si macronutrientii, inclusiv vitamina C sau zincul, flavonoizii, vitaminele B, fibrele de calitate din cartoful Oca il recomanda spre consum la orice varsta si in orice tip de dieta sanatoasa. Intr-o 100g de cartof Oca avem 40 mg Vitamina C, antioxidant important, implicat si in prevenirea imbatranirii celulare, vitamina B2, cam 55% din cantitatea zilnica recomandata, 8 g fibre, vitamina B6, potasiu, provitamina A, beta-caroten, carbohidrati buni pentru energie. Controlul nivelului zaharului din sange este foarte usor daca vei consuma cu regularitate cartoful Oca, cei care au deja primele simptome de pre-diabet ar putea sa poata preveni usor diabetul de mai tarziu.

Sanatatea inimii este imbunatatita si ea cu ajutorul cartofilor Oca din alimentatia de zi cu zi, este redus nivelul colesterolului rau din sange, sistemul circulator functioneaza normal, sangele este suficient de fluid ca sa circule fara blocaje, peretii vaselor de sange nu au de suferit. Potasiul din cartoful Oca este bun pentru osteoporoza, incurajeaza functionarea normala a sistemului osos uman, circulatia la nivelul sistemului osos.

Vitaminele B si carbohidratii ofera mereu un boost de energie cand avem nevoie de el, fara a fi nevoiti sa mancam ceva dulce sau prea concentrat, cantitati mari de mancare. Este prevenita si anemia prin prezenta fierului in cartofii Oca, tensiunea arteriala este controlata tot cu ajutorul potasiului din cartofi.

Pentru cei care au probleme cu digestia si cu scaunul, se confrunta des cu o constipatie cronica, cartoful Oca poate sa contribuie la reglarea eliminarii scaunelor la intervale regulate si mentine consistenta normala. Se evita cancerul colorectal, hemoroizii, fibrele care ajung in intestine sunt suficiente pentru un sistem digestiv care functioneaza in parametri optimi mereu.

Gatirea cartofilor Oca
Cea mai buna metoda de servire a cartofilor Oca este cu piper si suc de lamaie peste ei, pot fi prajiti, copti si fierti daca vrei, dar nu prea mult ca sa nu distrugi toti nutrientii din ei-merg folositi si in supe fara probleme. Cartoful Oca este ceva mai mic decat un cartof normal, are suprafata neregulata, este usor de pregatit pentru mancare, aroma intensa, acida, dulce se pastreaza daca nu este gatit peste masura.

Textura devine crocanta in functie de retete, dar si mai fainoasa, depinde mult ce vei face cu el. Frunzele nu le arunci si le pui in salate, se pot manca si ele. Din cartofii Oca macinati si deshidratati obtii un amidon denumit khaya. In Peru poti sa gasesti retete de deserturi ce contin cartof Oca, in Anzi avem gem este Oca si bautura alcoolica pe baza de cartofi Oca.

Indiferent de forma sub care il vei consuma el trebuie sa faca fata neaparat din dieta ta daca esti adolescent, adult care depune efort fizic si psihic mereu, copil care este deja la scoala si are multe de facut si de invatat. Pentru ca are in compozitie acid oxalic este bine sa fii prudent si sa gatesti bine cartoful ca sa nu ajungi la efecte adverse nedorite.

Precautii legate de consum
Daca nu ai mai consumat niciodata asa ceva incearca doar o bucatica si discuta si cu un medic atunci cand vrei sa incepi o dieta baza si pe cartoful Oca. Fii prudent si invata ce sa faci cu acest cartof deosebit inainte de a incepe sa il ai in meniul tau zilnic ca sa te bucuri de fiecare data de toate beneficiile oferite si de un gust aparte pe care nu il vei mai gasi la niciun alt cartof.

E de preferat sa ai un nutritionist care sa decida daca este bine sau nu pentru tine sa consumi cartoful Oca si cat de bine iti va putea face. Cei care consuma deja cartofi Oca pot confirma faptul ca digestia este usoara si este bine tolerat de sistemul digestiv indiferent in ce combinatii este consumat.

Dar nu te baza doar pe acest lucru si fa o documentare minimala, poarta discutii daca vrei sa faci un pas important pentru tine si pentru sanatatea ta. Spor la gatit cu noul tau prieten si aliat, cartoful Oca si incearca sa te bucuri cat poti de mult de tot ce iti ofera fara sa iti ceara nimic in schimb.

Curiozitati despre organismul uman

Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
Nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de noua tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri paatrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu… forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
Muschii ochiului uman se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.