Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Cum ajuta organismul consumul de lastari de bambus

Nutritie: Cum ajuta organismul consumul de lastari de bambus

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 august 2024 Ultima actualizare: 30 august 2024

Plini de proteine, carbohidrati buni, vitamine si fibre, minerale, cu foarte putini grasimi, lastarii de bambus pot fi ingrediente sanatoase, usor de folosit in toate tipurile de preparate. Nu se consuma peste tot in lume, doar in tari din Asia de Sud-Est si din Estul Asiei intalnim lastarii in preparate delicioase din restaurante de top. Nu prea se cultiva lastarii de bambus si bambusul ca leguma pentru ca au un miros destul de ciudat, gustul e acid si amar. In India, de exemplu, se consuma lastarii de bambus fermentati sau proaspeti pe post de mancare traditionala. In general, acesti lastari sunt destul de simplu de pregatit si de folosit si in bucatarie, si in medicina.

Cum se consuma corect lastarii de bambus?

Lastarii de bambus nu se consuma niciodata cruzi, imediat dupa recoltare contin cantitati mari de substante toxice ce pot pune probleme serioase odata ingerate. Scapi insa de ele prin gatire, fierberea feliilor de lastari in apa timp de cateva minute, poate ore. Folositi la inceput in medicina chineza pentru a induce contractiile uterine in ultima luna de sarcina si a incuraja nasterea pe cale naturala a copilului, cand s-a depasit data la care trebuia sa se nasca, lastarii de bambus au devenit un ingredient obisnuit pentru multe bucatarii asiatice.

Sunt disponibili proaspeti, fermentati, la conserve, au un profil nutritional extraordinar, de unde si cautarea lor in mai toate supermarketurile si locurile unde se cultiva. Recoltarea lastarilor de bambus are loc vara in Japonia, China, Taiwan. Planta cu o mie de fete, asa cum erau descrisi lastarii de bambus in trecut, aceasta are un potential urias in medicina, primele utilizari fiind datate undeva pe la 618-907 d.Hr.

Cum sa folosesti lastarii de bambus si cum te pot ajuta sa slabesti?

Ideali pentru diabetici, se pot folosi pe post de gustari, lastarii de bambus sunt excelenti si pentru sistemul digestiv, contin multi antioxidanti, pot preveni cancerul si dezvoltarea celulelor canceroase din corp, sunt un puternic antibiotic si antiviral. Vitamina A, E sau B6, calciul, magneziul, potasiul, fosforul, cuprul, zincul, tiamina, manganul, pe toate le ai in fiecare portie de lastari de bambus. Plus ca nu ai probleme legate de calorii, poti slabi lejer prin consumul de lastari de bambus, 20 de calorii se gasesc in fiecare 100 g. Sistemul cardiovascular iti va multumiti cu siguranta daca incluzi lastarii in dieta de zi cu zi-scazi si colesterolul rau din sange si ajuti la fluidizarea sangelui.

Sistemul imunitar e intarit odata ce ai inceput sa consumi mereu lastari de bambus, infectiile bacteriene sau virale nu vor mai aparea sau nu vor mai avea efecte atat de puternice asupra organismului tau-se incurajeaza productia de celule albe. Bolile neurodegenerative sunt evitate mai usor prin consumul regulat de lastari, se imbunatateste functionarea creierului uman si memoria. In India se folosesc adesea sucurile extrase din lastarii de bambus pentru cazurile de muscaturi de sarpe, scorpion, alte creaturi cu venin.

Daca apar probleme cu infectii respiratorii, lastarii de bambus se pot folosi pe post de expectorant. Se pun in apa, se lasa la inmuiat, se adauga miere, se bea ce rezulta de doua ori pe zi. Oasele vor fi mai puternice, densitatea osoasa mai mare, articulatiile mai puternice, prin consumul de lastari de bambus, pentru ca au mult potasiu si fosfor, tii si tensiunea sub control si ajuti celulele din sange sa se dezvolte normal si sa functioneze normal-se mai adauga si mentinerea tonusului muscular in limite normale ca efect benefic.

Elasticitatea pielii, care cam are de suferit de la o anumita varsta incolo, va fi imbunatatita simtitor odata ce ai descoperit si incepi sa consumi lastarii de bambus. Siliciul sunt doua elemente foarte importante in corpul uman, dupa zinc si fier, se incurajeaza productia de colagen, pielea e hidratata mai bine, textura e imbunatatita, stralucirea e mai buna si pielea pare mai tanara.

Cele mai importante beneficii ale lastarilor de bambus

Proprietatile detoxifiante ale lastarilor de bambus sunt deja cunoscute. In fiecare portie din aceasta planta vei gasi tot ce ai nevoie ca sa scapi de inflamatii, de microbi, sa ajuti celulele sa se dezvolte normal, protejezi si neuronii si obtii efecte anti-imbatranire mai rapid. Pierderea in greutate este sustinuta mereu prin consumul de lastari de bambus, asta pentru ca au multe fibre de calitate, te ajuta sa nu iti fie foame atat de des si sa te simti „plin” mai repede.

Sistemul cardiovascular va fi mai sanatos, vei scapa de colesterolul rau din sange, ai si potasiu in cantitati mari, ceea ce va duce la scaderea tensiunii arteriale problematice. Sa nu uitam si de proprietatile purgative ale lastarilor de bambus, ei te ajuta cand vrei sa scapi de constipatie si sa nu mai ai probleme cu peristaltismul-esti protejat impotriva hemoroizilor, cancerului colorectal.

Bacteriile din intestine sunt „hranite” odata ce mananci lastari de bambus, digestia va fi imbunatatita. Bolile de inima si diabetul tip 2 nu vor mai fi pe lista ta de griji-regleaza cantitatea de zahar din sange, indicele glicemic este cazut, eliberarea zaharului in sange este una foarte lenta-ai multe fibre, putin zahar in lastarii de bambus. Sensibilitatea la insulina e mentinuta in limite normale. Se reduc inflamatiile din corp cand se consuma in mod regulat lastarii de bambus, aplicarea locala duce la reducerea inflamatiei si la disparitia treptata a durerii. Plus ca diareea si gazele intestinale nu vor mai fi la ordinea zilei-se trateaza usor si ulcerele stomacale.

In privinta gatirii, lastarii de bambus pot fi fierti foarte bine, se servesc cu sos de soia si cu unt, se pot pune in supe, salate, sosuri diverse. Muraturile din lastari de bambus sunt o gustare excelenta si foarte sanatoasa. Si tot lastarii de bambus murati ar putea fi o garnitura pentru orice fel de mancare principal daca vrei sau ii poti pregati ca fel principal, alaturi de orice fel de ingrediente preferi si se pot asocia in farfuria unde vor sta si ei. Intotdeauna, inainte de gatire, lasa lastarii de bambus in apa cateva ore bune ca sa nu risti sa te otravesti. Inainte de a include lastarii in dieta discuta cu medicul tau si fii sigur ca organismul tau ii poate tolera si ii poate digera asa cum trebuie.

Rolul Vitaminei E in organism. Cata vitamina E gasim in bambus

Vitamina E ajuta sistemul imunitar si are un puternic rol antioxidant in protejarea celulelor. In plus, aceasta vitamina regleaza nivelul colesterolului si mentine sanatatea vaselor de sange, previne ingrosarea arterelor si instalarea aterosclerozei. Ajuta la vindecarea ranilor si mentine sanatatea pielii. In plus aceasta vitamina creste gradul de hidratare si elasticitatea pielii, motiv pentru care este inclusa in foarte multe creme si produse cosmetice. Mentine tenul tanar si il protejeaza inclusiv de efectele nocive ale soarelui sau fumatului. Totodata, combate iritatiile si inflamatiile provocate de arsuri, acnee, eczeme si stimuleaza regenerarea pielii, fiind recomandata inclusiv pentru ameliorarea cicatricilor si ridurilor.

Tot vitamina E, dar o alta forma a sa cunoscuta drept gama-tocoferol, se pare ca poate reduce crizele pacientilor cu astm si ar ajuta la ameliorarea simptomelor mai grave. Oamenii de stiinta au inceput sa isi indrepte atentia in directia vitaminei E, deoarece datele epidemiologice sugereaza ca persoanele cu mari cantitati de vitamina E in alimentatia lor au fost mai putin predispuse sa sufere de astm si de afectiuni din familia alergiilor.

Iar vitamina E nu e importanta doar pentru organism si piele. Ea ajuta si parul si firul de par datorita proprietatilor sale antioxidante. Se pare ca Vitamina E reduce deteriorarea celulelor si poate imbunatati cresterea parului, intarind firul de par. In plus, aceasta vitamina te ajuta sa ai un scalp sanatos si un par la fel de sanatos, datorita efectelor sale care mentin cresterea firului de par in parametrii normali. Se stie deja ca substantele chimice, temperaturile ridicate si alte produse de styling iti pot deteriora parul, insa din fericire ii poti reda stralucirea podoabei capilare folosind uleiuri bogate in vitamina E.

Bibliografie:

Jones PJH, Rideout T. Lipids, sterols, and their metabolites. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 

Jones PJH, Papamandjaris AA. Lipids: cellular metabolism. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 

Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 

Lichtenstein AH, Jones PJH. Lipids: absorption and transport. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press;

Articole similare
Potasiu: De ce trebuie sa consumam acest mineral Potasiu: De ce trebuie sa consumam acest mineral

Tu stiai ca iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric? Este o pulbere alba ce se obtine din iod si hidroxid de potasiu. Elibereaza iod prin reactie cu clorul sau acidul sulfuric si serveste la tratarea carentei de iod precum si ca prim ajutor in caz de contaminare radioactiva.

4 octombrie 2024
Edited 4 octombrie 2024
citește articolul
Fibrele: De ce sunt importante pentru digestie Fibrele: De ce sunt importante pentru digestie

Stiai ca muschii esofagului se contracta si se relaxeaza ca niste unde, ca niste valuri intr-o miscare denumita peristaltism, care impinge alimentele prin micul canal pana in stomac, asemanator cu miscarea care are loc la sarpe atunci cand inghite ceva. 

31 ianuarie 2023
Edited 31 ianuarie 2023
citește articolul
L-Carnitina: Beneficii pentru consum, contraindicatii L-Carnitina: Beneficii pentru consum, contraindicatii

Specialistii spun ca persoanele varstnice ar avea de beneficiat de pe urma suplimentelor cu L-Carnitina. Cercetarile arata ca nivelurile de L-Carnitina tind sa scada vertiginos pe masura ce inaintam in varsta.

1 ianuarie 2023
Edited 23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.