Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma

Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 aprilie 2023 Ultima actualizare: 4 aprilie 2023

Sunt multe legume de provenienta asiatica pe care le poti folosi atunci cand te confrunti cu diferite probleme de sanatate, dar parca niciuna nu are efecte atat de puternice cand vine vorba de controlul zaharului in sange si de detoxifiere precum gobo. Gobo este planta medicinala si leguma deopotriva, este bianuala, nu are inaltime prea mare, ajunge cam la 1 m, nu il depaseste, fiind originara din Europa de Nord sau din Siberia. In Japonia este cunoscuta ca gobo, de acolo vine si numele sau acceptat la nivel global, se cultiva la scara larga si face parte din familia Asteraceae.

Cum arata, ce textura are si care sunt originile legumei Gobo?

Textura gobo este lemnoasa, este crocanta, interiorul radacinii este alb. Frunzele sunt in forma de inima, sunt destul de mari, au culoare verde, radacina seamana mult cu ce vedem la morcovi, este de culoare maron, subtire. Radacinile se usuca si se pastreaza pentru a fi utilizate iarna. Gustul seamana cu un gust pe care l-ai mai intalnit poate, cel al anghinarii de Ierusalim, consistenta este lipicioasa, gustul general in stare cruda e dulce. Toate partile din planta se folosesc in bucatarie sau in medicina.

Prin secolul al XII-lea au fost recunoscute si proprietatile gobo atunci cand se discuta despre recuperarea dupa diverse afectiuni. De-a lungul secolelor se credea ca gobo poate ajuta cand apare constipatia, poate ajuta femeile sa nasca mai usor, poate elimina si distruge pietrele de la rinichi, de la vezica, incurajeaza transpiratia, un sistem digestiv care functioneaza corect, controleaza artritele si durerile provocate de guta. In Evul Mediu, gobo se folosea adesea pentru a trata sifilisul. Medicina chinezeasca si indiana se bazeaza pe gobo cand apar raceli, gripe, dureri de gat si in piept.

Inspiratia celebrului Velcro a venit fix de la acest gobo. In 1941, inventatorul sau, un elvetian pe nume Georges de Mestral, inginer, a mers prin padure la plimbare si si-a dat seama ca tot ce se agata de hainele sale si era greu de dat jos, parte din gobo, putea sa fie folosit si in practica pentru ce urma sa apara pe piata, Velcro-ul. Opt ani si multe incercari, dar pana la urma inventatorul nostru a obtinut ce a vrut.

Profil nutritional si multiple beneficii pentru sanatate

O portie, radacina de gobo contine 112 calorii, 0.2 g grasimi, 8 mg sodiu, carbohidrati 27 g, fibre 5 g, proteine 2.4 g, vitamina B6 0.37 mg, vitamina C 4.7 mg, calciu 64 mg, fier 1.25 mg, magneziu 59 mg. Se mai adauga si potasiu, zinc, tiamina si riboflavina, niacina, folati. Deci avem un profil nutritional excelent, cu vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman.

Gustul depinde de modalitatea de consum. Daca se consuma proaspat, gobo seamana la gust cu radacina de lotus, in mancare gustul dulce se va mai atenua, va fi usor dulceag, fin. Se poate fierbe, praji, gati la abur, se poate coace si putem adauga gobo si in supe. Prin Evul Mediu, in Europa, gobo se servea doar gatit. Se adauga in prezent si sos de soia, morcovi pe langa gobo pentru a potenta gustul sau. Si se mai poate mura daca vrei sa ai gobo pe tot parcursul anului. Pentru cine suporta gustul, gobo poate fi folosit si pentru sucuri naturale, ceaiuri concentrate.

Gobo ajuta sistemul digestiv, are inulina, scaunele vor fi moi si usor de eliminat, peristaltismul va fi excelent, efectul laxativ fiind puternic. Inulina actioneaza si ca un probiotic, incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din intestine. Slabesti mai usor daca vei consuma gobo, zaharul din sange este mentinut in limite normale, scade si nivelul colesterolului rau din sange.

Cu putin sodiu si mult potasiu, gobo are grija de inima si se tensiunea arteriala, mentine un echilibru al lichidelor din corp. Vitamina C si E sunt antioxidanti puternici, se previne stresul oxidativ celular si efectele radicalilor liberi asupra tesuturilor, corpul uman se fereste mai usor de infectii, cancer, afectiuni neurologice.

Fierul, manganul, magneziul, dar si zincul sau seleniul, fosforul sunt de gasit in gobo, ajutand la mentinerea unei sanatati de fier. Este excelent pentru diabetici, controlezi mai usor glicemia, nivelul insulinei, ai sangele purificat, are si efecte diuretice puternice, eliminand toate toxinele prin urina. Vezica biliara este curatata si ea si functioneaza foarte bine cand mananci si gobo in fiecare zi.

Eczemele se trateaza mai usor daca se consuma gobo, psoriazisul la fel, la fel si senzatia de piele uscata mereu. Pielea arata mai bine, este mai elastica, mai stralucitoare, nu se observa imbatranirea ei. Gobo stimuleaza apetitul, este un remediu cautat pentru anemie si pentru afectiunile care nu iti permit sa te mai hranesti cum trebuie. Rezolvi si problema digestiei dificile, gazelor intenstinale, dar si simptomele de dupa un consum prea mare de bauturi alcoolice puternice.

Sa nu uitam si de vitamina K sau de luteina, ambele excelente pentru sistemul circulator, in cazul vitaminei K, dar si pentru vedere, luteina-se previne degenerescenta maculara sau cataracta. Antioxidantii despre care am discutat deja reduc si inflamatia, previi osteoartritele cu simptome greu de suportat. Daca discutam despre cancer, cea mai temuta boala umana, gobo ar putea sa inhibe dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase care determina aparitia unor tumori. Si tot gobo este un afrodisiac puternic, stimuleaza o functionare optima a organelor sexuale si creste libidoul, ducand la mai multe „sesiuni” relaxante alaturi de partener. Sistemul limfatic este intarit prin consumul de gobo prin drenaj limfatic „natural”, are si efecte anti-imbatranire vizibile.

Inainte de consumul efectiv putem sa prevenim oxidarea feliilor de gobo prin scufundarea in apa cu lamaie, suc de lamaie cat mai mult. Se va fragezi gobo inainte de fierbere, printr-o fierbere de scurta durata in apa cu praf de copt. Se poate include in salate, supe, este un bun aperitiv, merge bine si cu ciuperci, alaturi de casava, cartofi si poti obtine si niste chipsuri sanatoase si gustoase. Gobo este de gasit fie ca radacina, fie sub forma de ceai, de pudra, de ulei, de extract. Spor la gatit cu gobo si la descoperit efectele sale miraculoase asupra sanatatii umane!

Cum ajuta organismul radacina de brusture european, care creste si in Romania

S-a demonstrat ca radacina de brusture contine mai multe tipuri de antioxidanti puternici, inclusiv quercetina, luteolina si acizi fenolici. Antioxidantii protejeaza celulele din organism impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Ele pot ajuta la tratarea si prevenirea unui numar de afectiuni diferite de sanatate. Antioxidantii pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei. Un studiu a constatat ca radacina de brusture a redus markerii inflamatori din sangele pacientilor cu osteoartrita.

Am spus la inceput despre actiunea diuretica si purgativa a frunzelor de brusture si a rolului acestora de elimina toxinele din organism. Pe scurt, radacina si frunzele de brusture indeparteaza toxinele din sange. Una dintre cele mai comune utilizari pentru radacina de brusture a fost purificarea sangelui. Dovezi recente au descoperit ca radacina de brusture contine ingrediente active in sistemul sau radicular care pot elimina toxinele din sange. Cercetarile au constatat, de asemenea, ca radacina de brusture a detoxificat sangele in mod eficient si a promovat circulatia crescuta la suprafata pielii.

Planta, de asemenea, poate inhiba unele tipuri de cancer. Radacina de brusture, dupa cum se dovedeste, poate nu numai sa purifice sangele, dar poate si inhiba anumite tipuri de cancer. Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca brusturele a avut „efecte inhibitoare puternice” asupra cresterii cancerului cauzat de cancere precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu a constatat ca radacina de brusture a interferat semnificativ cu cresterea celulelor canceroase.

Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectele complete ale brusturei asupra diferitelor tipuri de cancer si tumori, aceasta este inca o constatare remarcabila. O alta posibila utilizare a radacinii de brusture este ca afrodisiac. S-a constatat ca extractul de radacina de brusture avea un efect afrodisiac. Extractul a imbunatatit functia sexuala si a crescut cantitatea de comportament sexual.

Tot ce vrei sa afli despre brusturele romanesc

BIBLIOGRAFIE:

"Genus: Plantago L." Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture;
Stace, C. A. (2019). New Flora of the British Isles (Fourth ed.). Middlewood Green, Suffolk, U.K.: C & M Floristics;
Albach, D. C., Meudt, H. M. & Oxelman, B. 2005. Piecing together the "new" Plantaginaceae. American Journal of Botany 92: 297–315.
"Plantago" in The Names of Plants, by David Gledhill, year 2008;
Studiul „Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis”,
Studiul „A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock)”;

 

Articole similare
Brusturele: o planta surprinzatoare in terapiile naturale Brusturele: o planta surprinzatoare in terapiile naturale

Brusturele este o planta surprinzatoare pentru sanatate. Desi proprietatile plantei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, medicina de specialitate vorbeste despre aceasta planta ca fiind un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduale si ajuta la odihna.

30 martie 2023
Edited 31 martie 2023
citește articolul
Bronsita: cauze, simptome, tratament Bronsita: cauze, simptome, tratament

Bronsita este o inflamatie acuta sau cronica a bronhiilor, fiind una din afectiunile respiratorii cele mai frecvente, atat la adulti, cat si la copii. Bronsita poate fi acuta sau, mult mai grav, cronica. 

4 noiembrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa

Raceala comuna ne poate afecta oricand, dar cele mai multe cazuri apar in perioada octombrie – aprilie, vremea rece fiind un factor favorizant. Raceala este caracterizata de un grup de simptome ale tractului respirator superior, cauzate de mai mult de 200 de tipuri diferite de virusuri.

19 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...