Brusturele: o planta surprinzatoare in terapiile naturale
Brusturele este o planta surprinzatoare pentru sanatate. Desi proprietatile plantei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, medicina de specialitate vorbeste despre aceasta planta ca fiind un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduale si ajuta la odihna. Ce trebuie sa stim despre efectele ei adverse si cum trebuie consumata, descopera in acest material.
Cum au fost descoperite frunzele de brusture?
Brusturele este o buruiana cu origini inca din Antichitate pe continente precum Europa si Asia. Scaietii plantei se agata de hainele oamenilor – sau de blana cainilor – si, ca rezultat migreaza in toate directiile. Planta e potrivita unei game largi de climate si acum este naturalizata pe fiecare continent. Brusturele apartine acelei familii adaptabile denumite Asteracee.
Interesant este ca numele Burdock (Brusture in engleza contemporana), este in fapt de origine recenta, hibrida. El incorporeaza un cuvant englezesc vechi pentru o frunza mare, impreuna cu cuvantul frantuzesc pentru un scaiete, burre. Astazi planta are numeroase utilizari in farmacologie.
Pe scurt, brusturele este o planta bienala cu o radacina pivotanta ancorata si bine ramificata in pamant. Totusi, radacina putrezeste de la mijloc dupa prima iarna, asa incat ea trebuie recoltata pe timpul primei veri. Radacina are o aroma moderat amaruie si dulce, si o textura compacta, datorita continutului bogat in esteri si flavonoide.
Ce contine planta de brusture? Radacina de brusture, mod de utilizare
Radacina de Brusture este folosita pentru stari cronice, unde se doreste un stimul cu actiune lenta, dar persistenta. Planta are efect terapeutic in anumite eczeme sau ulceratii ale pielii, este ideala pentru persoane care sufera de tricofitie, sau au alte boli de piele. Radacina de brusture calmeaza rinichii, ajuta la detoxifiere si regleaza tranzitul intestinal cat si curatarea glandelor limfatice.
In plus radacina de brusture are efect emolient si calmant pentru mucoasa nazala dar si pentru membrana din zona corzilor vocale si a alveolelor pulmonare si este o planta folosita in toate starile inflamatorii. Pe scurt, radacina de brusture poate ameliora disconfortul si iritatiile minore, datorita barierei protectoare formate peste membrana mucoasa afectata. Radacina de brusture contine compusi antibacterieni si antifungici, iar frunzele contin arctiopicrina, substanta amara care ii imprima gustul caracteristic plantei. Planta medicinala contine si numeroase saruri de potasiu, ulei volatic, compusi poliinici.
Ce boli se trateaza cu extract de brusture? Beneficii ceai de brusture
S-a demonstrat ca radacina de brusture contine mai multe tipuri de antioxidanti puternici, inclusiv quercetina, luteolina si acizi fenolici. Antioxidantii protejeaza celulele din organism impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Ele pot ajuta la tratarea si prevenirea unui numar de afectiuni diferite de sanatate. Antioxidantii pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei. Un studiu a constatat ca radacina de brusture a redus markerii inflamatori din sangele pacientilor cu osteoartrita.
Am spus la inceput despre actiunea diuretica si purgativa a frunzelor de brusture si a rolului acestora de elimina toxinele din organism. Pe scurt, radacina si frunzele de brusture indeparteaza toxinele din sange. Una dintre cele mai comune utilizari pentru radacina de brusture a fost purificarea sangelui. Dovezi recente au descoperit ca radacina de brusture contine ingrediente active in sistemul sau radicular care pot elimina toxinele din sange. Cercetarile au constatat, de asemenea, ca radacina de brusture a detoxificat sangele in mod eficient si a promovat circulatia crescuta la suprafata pielii.
Planta, de asemenea, poate inhiba unele tipuri de cancer. Radacina de brusture, dupa cum se dovedeste, poate nu numai sa purifice sangele, dar poate si inhiba anumite tipuri de cancer. Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca brusturele a avut „efecte inhibitoare puternice” asupra cresterii cancerului cauzat de cancere precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu a constatat ca radacina de brusture a interferat semnificativ cu cresterea celulelor canceroase.
Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectele complete ale brusturei asupra diferitelor tipuri de cancer si tumori, aceasta este inca o constatare remarcabila. O alta posibila utilizare a radacinii de brusture este ca afrodisiac. S-a constatat ca extractul de radacina de brusture avea un efect afrodisiac. Extractul a imbunatatit functia sexuala si a crescut cantitatea de comportament sexual.
Planta de brusture poate ajuta la tratarea problemelor pielii. Radacina de brusture a fost, de asemenea, folosita de mult timp pentru a trata afectiuni ale pielii precum acneea si eczema. Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale radacinii pot ajuta la rezolvarea problemelor pielii atunci cand sunt aplicate local pe piele.
Pe scurt, planta de brusture are numeroase beneficii pentru sanatate si are intrebuintari inclusiv in bucataria asiatica. Poate nu stiati dar radacina de brusture se poate consuma prajita si usor murata. Se curata, se spala, se taie bastonase, se soteaza in ulei cateva minute, pana cand devine aurie, apoi se fierbe cu sake, sos de soia si zahar, pentru inca 5 minute, dupa care se poate consuma.
In ceea ce priveste ceaiul de brusture, doua cani pe zi sunt considerate sigure. Se toarna 250 ml apa peste o lingurita de radacina de brusture maruntita, se lasa 15 minute, dupa care se strecoara si se bea neindulcit. Ceaiul se poate folosi si intern (ca adjuvant in reglarea glicemiei, pentru purificarea organismului, pentru buna functionare a sistemului urinar, pentru sustinerea digestiei), dar si extern (pentru tratarea acneei si a altor probleme ale pielii, pentru stimularea cresterii parului, precum si pentru tratarea durerilor cauzate de intepaturile de insecte).
Ce se intampla daca folosesti zilnic frunze de brusture?
Printre beneficiile plantei se numara si capacitatea acesteia de a calma pielea, gratie unui compus cunoscut sub numele de alantoina. Astfel, frunzele de brusture pot fi utilizate pentru a oferi o ameliorare naturala a pielii in caz de arsuri solare, pentru a trata acneea si rozaceea si pentru a mentine pielea sanatoasa, stralucitoare si fara imperfectiuni.
O trasatura rara, care diferentiaza frunza de brusture de majoritatea celorlalte plante vindecatoare cu efect asupra pielii, este capacitatea sa intensa de purifica si detoxifia pielea si de a elimina parazitii, ciupercile si bacteriile microscopice care se agata de epiderma si provoaca diferite boli de piele precum tricofitie sau alte infectii ale pielii.
Cum sa consumi corect frunzele de brusture. Contraindicatii
Planta de brusture, semintele si radacina nu au contraindicatii, insa trebuie consumate cu precautii de persoanele care sufera de diabet si trebuie sa isi ajusteze doza de insulina in functie de cantiatea de brusture ingerata. In plus, semintele de brusture trebuie consumate cu precautie de femeile insarcinate, pentru ca pot provoca contractii uterine, insa radacinile pot fi utilizate in aceasta perioada pentru ca previn constipatia. In foarte putine cazuri au fost semnalate cazuri de alergie, provocate de aceasta planta.
BIBLIOGRAFIE:
"Genus: Plantago L." Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture;
Stace, C. A. (2019). New Flora of the British Isles (Fourth ed.). Middlewood Green, Suffolk, U.K.: C & M Floristics;
Albach, D. C., Meudt, H. M. & Oxelman, B. 2005. Piecing together the "new" Plantaginaceae. American Journal of Botany 92: 297–315.
"Plantago" in The Names of Plants, by David Gledhill, year 2008;
Studiul „Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis”,
Studiul „A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock)”;