Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango

Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 august 2024 Ultima actualizare: 29 august 2024

Mango este un fruct bogat in aminoacizi, vitaminele C si E, flavonoide, beta-caroten, niacina, calciu, fier, magneziu si potasiu. De fapt, se estimeaza ca o singura bucata de mango de aproximativ 200 g poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C si pana la 35 mg de vitamina A. Acest fruct este unul ce abunda in substante nutritive si vitamine, iar o dovada in acest sens este faptul ca aceeasi cantitate de 200 g furnizeaza 2,3 g de vitamina E, reprezentand aproximativ 23% din doza zilnica recomandata de specialisti. De asemenea, ofera 10% din doza zilnica recomandata de magneziu si potasiu.

Potentialul nutritional ale fructului mango

Un mango intreg contine aproximativ 202 de calorii, iar in plus fata de cantitatea mica de calorii continute de acesta, fructul este lipsit de grasimi, sodiu si colesterol. Exista mai mult de 20 de minerale si vitamine diferite in mango, ceea ce il face un superaliment. O portie de 3/4 cana de mango contineꓽ

50% din ratia zilnica de vitamina C
8% din ratia zilnica de vitamina B6
7% din ratia zilnica de fibre

O portie de ¾ cana de mango este, de asemenea, o sursa buna de folat si cupru, reprezentand 15% din ratia zilnica recomandata. 19 g carbohidrati, ceea ce reprezinta 7% din valoarea recomandata pentru ratia zilnica. 

 Beneficii oferite de fructul exotic

Lupta impotriva cancerului

Fenoli din mango, cum ar fi quercetin, izoquercitrin, astragalin, fisetin, acidul galic si enzimele au capacitati abundente de prevenire a cancerului. Ele sunt, de asemenea, bogate in fibre dietetice solubile cunoscute sub numele de pectina. Potrivit unui studiu realizat de Harvard, s-a demonstrat ca, datorita continutului sau care favorizeaza o dieta bogata in beta-caroten, mango este foarte eficient pentru prevenirea cancerului de prostata. Pe de alta parte, s-a dovedit, de asemenea, ca este foarte eficient in inversarea dezvoltarii cancerului de colon si de ficat.

Sustine sanatatea ochilor

Mango contine vitamina A, iar o ceasca din acest fruct taiat are 25% din valoarea zilnica de vitamina A necesara, ceea ce promoveaza o vedere buna. Se considera ca deficienta acestei vitamine poate duce la orbire. In acest sens, consumul regulat de mango previne orbirea nocturna, erorile de refractie, ochiul uscat, inmuierea corneei, mancarimea si senzatie de arsura ce poate aparea la nivelul ochilor. In plus, adaugand mango in dieta se contribuie la reducerea riscului de degenerare musculara prin toxcipantina.

Sprijina activitatea digestiva

Mango contine enzime digestive care ajuta la descompunerea proteinelor, ajutand si facilitand astfel digestia. Este, de asemenea, util impotriva aciditatii datorita unei enzime prezente in compozitia acestuia, care amelioreaza aciditatea. De asemenea, datorita cantitatii mari de fibre pe care o contine, mango poate fi util pentru a preveni constipatia. Pe de alta parte, tot datorita fibrelor regasite in compozitia nutritionala a acestui fruct, mango ajuta la mentinerea colonului curat, ajutandu-l sa functioneze mai eficient.

Beneficii pentru piele

Fructul este eficient pentru a calma porii infundati ai pielii, ceea ce inseamna ca persoanele care sufera de acnee vor beneficia de o reducere a acesteia. In plus, datorita continutului ridicat de vitamine, mango sustine hidratarea pielii. Pe de alta parte, consumul de mango reda ii pielii stralucirea.  Mango este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care, atunci cand este consumat in mod regulat, protejeaza membranele mucoase ale pielii de radicalii liberi.

Ajutor pentru persoanele care au diabet

Frunzele de mango ajuta la normalizarea nivelurilor de insulina din sange. Indicele glicemic al mango-ului este scazut, intre 41 si 60. De fapt, s-a demonstrat ca un consum de aproximativ o jumatate de mango in fiecare zi, timp de 12 saptamani, influenteaza pierderea glucozei din sange. Mango este un fruct ideal pentru persoanele care au anemie, datorita continutului sau bogat in fier. In plus, vitamina C regasita, de asemenea, in mango, ajuta organismul sa absoarba fierul.

Aliat in menopauza

Femeile, dupa instalarea menopauzei pot trece prin perioade in care sa se simta obosite, insa consumul de mango poate ameliora acest lucru, tot datorita fierului din mango. De asemenea, mango ajuta la asimilarea nutrientilor datorita proprietatilor si a enzimelor care ii permit organismului sa absoarba macronutrientii.

Contribuie la imbunatatirea memoriei

Mango este util pentru persoanele care au un deficit de concentrare in perioada examenelor, deoarece fructul contine acid glutamic, care este bun pentru stimularea memoriei si mentinerea celulelor active. Acest acid ajuta la detoxifierea creierului, precum si la prevenirea deteriorarii functiei creierului. Acest lucru se datoreaza, de asemenea, faptului ca mango este bogat in vitaminele B6 si fier, care sunt substante nutritive ce ajuta la stimularea activitatii creierului. In ceea ce priveste fierul, acesta contribuie la buna functionare a creierului. Intre timp, vitamina B6 ajuta la imbunatatirea dezvoltarii cognitive, imbunatatind memoria.

Mango ajuta persoanele care doresc sa creasca in greutate

Consumul de mango poate fi benefic pentru persoanele care doresc sa castige in greutate, deoarece 100 g de mango are aproximativ 75 de calorii. In plus, mango crud contine amidon, care este transformat in zahar. Prin urmare, consumul de mango copt poate fi foarte util in cresterea in greutate. Cu acest fruct nu numai ca greutatea este crescuta, dar si cresterea masei musculare este echitabila, datorita contributiei sale de proteine si nutrienti necesari. Cu toate acestea, este necesar sa efectuati exercitiile necesare pentru a castiga in greutate, deoarece mango va oferi doar valorile si nutritia adecvata pentru a promova cresterea in greutate. Restul trebuie sa fie completat de o dieta specifica si de efectuarea exercitiilor fizice.  

Mango este considerat unul dintre cele 12 de fructe cel mai putin contaminate cu pesticide, un fapt deosebit de important avand in vedere utilizarea pe scara larga a pesticidelor in agricultura. In plus, exista multe zone in care acest fruct nu este cultivat pentru vanzarea in masa, astfel mango din acele regiuni nu contine substante chimice. Cu toate acestea, cel mai mult se consuma mango din hypermarket-uri, ceea ce nu poate garanta faptul ca fructul nu contine pesticide. Se recomanda spalarea fructului inainte de consum, iar daca se poate achitiona varianta bio a acestuia, cantitatea de substante cu potentiale efecte nocive asupra sanatatii, regasite in compozitia si pe suprafata fructului, poate fi diminuata.

Mango, un fruct care poate fi introdus in alimentatia bebelusilor de peste 8 luni

Atunci cand vorbim de hrana pentru bebelusi de peste 6 luni trebuie sa fim foarte atenti la formula de alimentatie si sa testam initial daca acel copil nu are cumva alergii la anumite alimente precum ceapa, capsuni, migdale, lactoza sau gluten. Totodata trebuie sa avem grija sa fie o alimentatie echilibrata care sa implice urmatoarele tipuri de alimente:

Fructe si legume – acestea ofera copilului tau energie, vitamine, antioxidanti, fibre si apa. Incurajeaza-ti copilul sa aleaga fructe si legume la fiecare masa si gustare. Aici sunt incluse fructe si legume de diferite culori, texturi si gusturi, proaspete si gatite. Ca fructe care pot fi pasate si strecurate, oferite crude sau putin fierte sau incalzite la blender fac parte urmatoarele: banane, afine, kiwi, portocale, mere, zmeura, mango, nectarine, pere, capșune, ananas, papaya, pepene, piersica si prune. Atentie, inainte de a trece la un preparat pe baza de fructe e important sa testam inaine pe cantitati mai mici gen o lingurita ca sa descoperim daca copilul poate tolera acele fructe.

Bibliografie:

Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, Miller MA, Glass RI. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerg Infect Dis. 2003;

Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD, estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. 2008;

Lanata CF, Fischer-Walker CL, Olascoaga AC, Torres CX, Aryee MJ, Black RE, et al. Global causes of diarrheal disease mortality in children <5 years of age: a systematic review. PLoS One. 2013;

Dickey M, Jamison L, Michaud L, Care M, Bernstein DI, Staat MA. Rotavirus meningoencephalitis in a previously healthy child and a review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2009;

Articole similare
Feritina: Ce este, rolul sau in organism, importanta pentru sanatate Feritina: Ce este, rolul sau in organism, importanta pentru sanatate

Feritina se gaseste in plasma in cantitati mici si concentratia sa se coreleaza cu depozitele de fier. Feritina serica este glicozilata (sugerand secretia de catre celulele sistemului fagocitic) si relativ saraca in fier. In deficitul de fier, feritina scade inaintea aparitiei anemiei/altor modificari hematologice1:6.

7 februarie 2025
Edited 7 februarie 2025
citește articolul
Util: Cum sa aplici sau sa indepartezi corect plasturii medicali Util: Cum sa aplici sau sa indepartezi corect plasturii medicali

Plasturii sunt materiale sanitare inovatoare, folosite cu scopul de a acoperi si proteja ranile si taieturile, sau pentru a vindeca diferite afectiuni ale pielii, spre exemplu: negii. Acestia sunt creati dintr-o banda de material elastic, cum ar fi plasticul sau tesatura, avand pe o parte un strat de adeziv ce trebuie aplicat pe piele. Plasturii reprezinta o modalitate, simpla, eficienta si rapida pentru protejarea pielii, vindecarea ranilor si a ltor afectiuni ale pielii.

23 mai 2023
Edited 24 mai 2023
citește articolul
Ingrijirea pielii: Cum sa folosesti corect serurile pentru ten Ingrijirea pielii: Cum sa folosesti corect serurile pentru ten

Serumul este un produs concentrat care are ca scop tratarea unor probleme specifice ale pielii, precum ridurile, petele, acneea sau pierderea de elasticitate. Este o parte importanta a rutinei de ingrijire a pielii si se aplica inaintea cremei hidratante. Caracteristica sa principala este ca patrunde mai adanc decat crema, avand o formula mai concentrata. Aplicarea sa este esentiala pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

19 mai 2023
Edited 23 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.